ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Μέσα οι πρωτεργάτες της νοθείας, έξω οι εκλεγμένοι των ταξικών σωματείων!

Διορίστηκε νέα προσωρινή διοίκηση, αποτελούμενη από τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στη νοθεία

Από την παρέμβαση σωματείων και εργαζομένων ενάντια στην απόπειρα για νόθο συνέδριο στο ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνη
Από την παρέμβαση σωματείων και εργαζομένων ενάντια στην απόπειρα για νόθο συνέδριο στο ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνη
Παρά τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών και τις σοβαρές καταγγελίες για όργια νοθείας ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, με ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), το Πρωτοδικείο Τρικάλων διόρισε νέα προσωρινή διοίκηση στο Εργατικό Κέντρο που αποτελείται από τις εν λόγω παρατάξεις και από τα πρόσωπα αυτά, που τα προηγούμενα χρόνια εναλλάχτηκαν 3 φορές σε διορισμένες διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και είναι υπεύθυνα για το όργιο νοθείας σε αυτό.

Αντίθετα, εκτός της νέας προσωρινής διοίκησης μένουν εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων που είχαν εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο με το συνδυασμό της ΔΑΣ στο τελευταίο συνέδριο (το Μάη του 2015) και πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα για να μην πραγματοποιηθεί νόθο συνέδριο στο Εργατικό Κέντρο.

Το Πρωτοδικείο δεν έλαβε καθόλου υπόψη αυτό που ζητούσαν με την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη τα ταξικά συνδικάτα, δηλαδή το αίτημα για διορισμό προσωρινής διοίκησης που θα εγγυηθεί την εκκαθάριση του μητρώου του Εργατικού Κέντρου, τον έλεγχο νομιμότητας των αντιπροσώπων και τη διενέργεια ενός γνήσιου και ανόθευτου συνεδρίου, αντιπροσωπευτικού της πραγματικής θέλησης των εργαζομένων. Αντίθετα, όρισε ως προσωρινή διοίκηση αρμόδια για την εκκαθάριση του μητρώου... τους πρωτεργάτες της νοθείας και τους υπεύθυνους της διάλυσης του Εργατικού Κέντρου!

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου Μάη - αρχές Ιούνη, η τότε μονοπαραταξιακή διορισμένη διοίκηση της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΤ, με το σιγοντάρισμα της ΔΑΚΕ και άλλων δυνάμεων, επιδίωξε δυο φορές, μέσα σε λίγες μέρες, να οργανώσει συνέδριο με νόθους αντιπροσώπους πίσω από την πλάτη των σωματείων και των εργαζομένων. Οπως είχε καταγγελθεί τότε, στο ΕΚΤ είχαν εκλεγεί περίπου 193 αντιπρόσωποι από 133 την προηγούμενη φορά, που σημαίνει 1.200 εργαζόμενοι παραπάνω, γεγονός αφύσικο για σωματεία που δεν έχουν δραστηριότητα, για ένα Εργατικό Κέντρο που στις συγκεντρώσεις του οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τα 50 άτομα. Αναφέρονταν, δε, συγκεκριμένα παραδείγματα κραυγαλέων περιπτώσεων νοθείας, όπως στο Σωματείο Ξύλου και Οικοδόμων, στο Σωματείο Οικοδόμων Διαλεχτού και Περιχώρων, στο Περιφερειακό Σωματείο Υπαλλήλων Τρικάλων, στο Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα κ.α.

Και τις δυο φορές που επιχειρήθηκε η διεξαγωγή του νόθου συνεδρίου, η προσπάθεια ναυάγησε, λόγω της άμεσης παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων, που οργάνωσαν δυναμικές συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις, αναγκάζοντας τους εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να κάνουν προσωρινά πίσω.

Κάλεσμα να δοθεί απάντηση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων - από το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σύλλογο Λογιστών και βοηθών Λογιστών, το Συνδικάτο Οικοδόμων - στην οποία συμμετείχαν επίσης αντιπρόσωποι σωματείων στο συνέδριο, τόνισαν: «Η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: Αστικό κράτος, εργοδοσία, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σφιχταγκαλιασμένοι τα δίνουν όλα για να επιβληθεί διάλυση και σιγή νεκροταφείου στο εργατικό κίνημα. Είναι μια πρωτοφανής απόφαση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την παρέμβαση της αστικής Δικαιοσύνης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για να καθυποτάξει κάθε φωνή και δύναμη που αντιστέκεται σε αστικό κράτος, κυβέρνηση και εργοδοσία».

Υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος με την αποτροπή ενός συνεδρίου νοθείας δείχνουν ότι με τη συσπείρωση στα σωματεία, με την ενίσχυση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπορεί να μπει φρένο σ' αυτήν την κατάσταση.

Κάλεσαν κάθε σωματείο, στα Τρίκαλα και σ' όλη την Ελλάδα, να καταδικάσει την πρωτοφανή και επικίνδυνη απόφαση του Πρωτοδικείου Τρικάλων, κάθε αντιπρόσωπο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, όλους τους εργαζόμενους της περιοχής, να απαιτήσουν ένα συνέδριο υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι νομιμοποίησης μιας φάμπρικας νόθων αντιπροσώπων, να στρατευτούν με τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, για ένα Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών και όχι μηχανισμό της εργοδοσίας και των ανθρώπων της.

Παραμένουν απλήρωτοι οι απολυμένοι της πρώην ΕΑΣ Ελασσόνας

Παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Την άμεση ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της πρώην Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας, ώστε να μπορέσουν να πλειστηριαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της για να πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι τα χρήματα που τους οφείλονται, ζητάει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Ταυτόχρονα, επειδή οι 22 απολυμένοι της πρώην ΕΑΣ Ελασσόνας που δεν πληρώθηκαν τα οφειλόμενα από αποζημιώσεις απόλυσης και τα δεδουλευμένα τους, όλα αυτά τα χρόνια φορτώθηκαν με μεγάλες υποχρεώσεις και χρέη (οφειλές σε ΔΕΚΟ, δάνεια σε τράπεζες κ.ά.), με αίτημα που έστειλε χτες προς το υπουργείο Εργασίας το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ζητά επίσης να χορηγηθεί και στους 22 πρώην εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι άνεργοι σήμερα, έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ στον καθένα τους από τον ΟΑΕΔ, για να καλύψουν μέρος των μεγάλων υποχρεώσεών τους.

Η πρώην ΕΑΣ Ελασσόνας τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της τον Απρίλη του 2015, με βάση τον τότε ισχύοντα νόμο 4015/2011. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης απέλυσε τους 40 εργαζόμενους που είχε τότε, χωρίς αποζημιώσεις. Στη συνέχεια, σε 18 απ' αυτούς εξοφλήθηκαν οι αποδοχές τους και απέμειναν 22 που δεν έλαβαν είτε το σύνολο (10) είτε μέρος των οφειλόμενων (12).

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει δικαστικά και έχουν εξασφαλίσει δικαστικές αποφάσεις που κατοχυρώνουν τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό πού βρίσκεται η διαδικασία της εκκαθάρισης που έχει ξεκινήσει το 2015 και δεν έχει ξεκινήσει ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ, ώστε να μπορέσουν και οι εργαζόμενοι να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Το ΕΚΛ, μετά από αίτημα πρώην εργαζομένων, ζήτησε συνάντηση με τον εκκαθαριστή δικηγόρο Κ. Παπαλεξανδρή, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της εκκαθάρισης και για το τι μέλλει γενέσθαι. Ομως, ενώ στην αρχή ο δικηγόρος είχε δεχτεί να γίνει η συνάντηση, στη συνέχεια αρνήθηκε, αποφαινόμενος αυθαίρετα ότι το ΕΚΛ είναι «αναρμόδιο». «Γεγονός πρωτοφανές για τα συνδικαλιστικά δεδομένα», χαρακτηρίζει αυτήν την εξέλιξη το ΕΚΛ, τονίζοντας ότι «μας προκαλεί απορίες και ερωτήματα».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Μπροσούρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στην έκδοση μπροσούρας με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Λευκάδας σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους εργαζόμενους του κλάδου και γενικότερα το λαό του νησιού για τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης που προωθούν ΕΕ, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση.

«Το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα είναι επαρκής, ώστε η Διαχείριση των Απορριμμάτων να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον», τονίζει το Σωματείο, ωστόσο στο δρόμο «της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, των λαϊκών δικαιωμάτων».

Το Σωματείο ενημερώνει επίσης για τη «μεταβατική λύση» της δεματοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων που προωθείται στη Λευκάδα. «Πιστεύουμε πως η δεματοποίηση είναι το πρώτο στάδιο για την πυρόλυση, διαδικασία που εκπορεύεται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον (απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα - τοξική στάχτη) αλλά και νέα αυξημένα δημοτικά τέλη, χωρίς κανένα όφελος για την ποιότητα ζωής των κατοίκων», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Σε σύσκεψη καλεί η ΣΕΑΑΝ

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στο κάλεσμά της αναφέρει: «Δεν τσιμπάμε στις κινήσεις αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης. Οργανώνουμε τον αγώνα με κριτήριο τις ανάγκες μας, τις ανάγκες των οικογενειών μας. Στήνουμε μπλόκα στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και μεγαλεμπόρων. Ενάντια: Στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Ειδικής Αγωγής. Στο πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων αναπηρίας. Στις εργασιακές σχέσεις γαλέρας και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ