ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Μονόδρομος» το συμφωνημένο αντιλαϊκό «μονοπάτι»

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις σε ΕΕ και ΔΝΤ αλλά και στο εγχώριο κεφάλαιο ότι η τυπική έξοδος από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν πρόκειται να ανακόψει την αντιλαϊκή πολιτική, και αυταπάτες στο λαό ότι διανοίγονται πλέον δυνατότητες βελτίωσης της ζωής του, συνέθεσαν την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, την Παρασκευή το πρωί.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε κατηγορηματικά πως τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα γίνουν «με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας, ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας» και διαμήνυσε στο εγχώριο κεφάλαιο ότι «με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με δικλίδα ασφαλείας το χρηματοδοτικό μαξιλάρι, αυτό που εξασφαλίσαμε για την κάλυψη των αναγκών μας και με όπλο μας την πολιτική σταθερότητα και τη διαρκή μας βούληση για μεταρρυθμίσεις, εμπεδώνουμε πλέον τη θέση της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

Τους δε στόχους του κεφαλαίου, που αποτελούν το «χαρτοφυλάκιο» και αυτής της κυβέρνησης, επιχείρησε να τους παρουσιάσει ως απάντηση και στις «εύλογες προσδοκίες» - όπως είπε - του λαού για «τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας» και όχι φυσικά για ανάκτηση των απωλειών, καθώς τίποτα τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Εξάλλου, χαμηλώνοντας τις λαϊκές προσδοκίες για να τις φέρει στα μέτρα των κυβερνητικών προθέσεων για παροχές - ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε - ενοχοποιώντας τα λαϊκά δικαιώματα για την καπιταλιστική κρίση και τα χρέη που προκάλεσε η πλουτοκρατία - πως χρειάζεται «σύνεση» αλλά και «σχέδιο, ώστε να μην ξαναγυρίσει ποτέ πίσω η χώρα» στην «περιπέτεια της χρεοκοπίας (...) χωρίς να επαναλάβουμε τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα στη μνημονιακή περιπέτεια, αλλά και την παρακμή».

Σε ένα ρεσιτάλ θράσους, κάλεσε τους υπουργούς του να δουλέψουν για «να ανασυγκροτηθεί η μισθωτή εργασία στη χώρα μας», ανάγοντας μάλιστα σε «προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας» τη «δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», παρουσιάζοντας δηλαδή την πηγή όλων των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά και των εκατοντάδων αντεργατικών μέτρων όλων των προηγούμενων χρόνων, ως λύση τους!

«Αυτή η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία όλοι μας πιστεύουμε εδώ, είναι που μας διαφοροποιεί από τις δυνάμεις του ακραίου νέου φιλελευθερισμού», ισχυρίστηκε, για να χαράξει ψεύτικες γραμμές με τη ΝΔ, προσπερνώντας ότι με αυτές τις δυνάμεις συμπλέουν στρατηγικά στην κατεύθυνση που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ την ίδια ώρα το μισό υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από «δοκιμασμένα» στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια κατεύθυνση, της δημιουργίας «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει στο δρόμο «των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία», που «τώρα είναι που πρέπει να επιταχυνθεί και να βαθύνει», καθώς πρέπει «να αποδείξουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει για να φτιάξουμε επιτέλους ένα κράτος σύγχρονο και ανταποδοτικό», αφού «σε τελική ανάλυση, εκεί θα κριθεί και η δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις μαζικά το επόμενο διάστημα». Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός ότι τα «σύννεφα» στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία τάχα «δεν μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία ανασύνταξης της χώρας και της οικονομίας».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΣΕ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους

Διατηρούνται μειώσεις μισθών, χτύπημα δικαιωμάτων, όπως και ο αποκλεισμός χιλιάδων «ευέλικτων» εργαζομένων

Τον επικοινωνιακό χαρακτήρα - χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους - της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων» ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την επέκταση 4 κλαδικών ΣΣΕ, μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης, με διαδικτυακή ανάρτησή του για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης κάνει λόγο για... «θρίαμβο», αναφερόμενος στην απόφαση του ΑΣΕ να προτείνει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων και των υπαλλήλων σε πρακτορειακές επιχειρήσεις, ναυτιλιακές επιχειρήσεις και γραφεία ταξιδίων.

Στην πράξη, ωστόσο, δεν πρόκειται για πραγματική επέκταση, αφού οι εν λόγω συμβάσεις θα εξακολουθήσουν να αφήνουν απ' έξω μεγάλα τμήματα εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους και κλάδους οι οποίοι απασχολούνται σε καθεστώς «ευελιξίας». Ακόμα και για τους εργαζόμενους που κάλυπταν και καλύπτουν, όμως, οι συμβάσεις αυτές ενσωματώνουν μεγάλες μειώσεις μισθών και χτύπημα δικαιωμάτων σε σχέση με προηγούμενες ΣΣΕ.

Συγκεκριμένα:

-- Στους τραπεζοϋπάλληλους, η κλαδική Σύμβαση που έχει υπογράψει η ΟΤΟΕ και η οποία «επεκτείνεται», άφηνε και θα συνεχίσει να αφήνει απ' έξω τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο που δουλεύουν σε καθεστώς «ευελιξίας». Στις τράπεζες υπάρχουν 8 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, επομένως διαφορετικά μισθολόγια και διαφορετική αμοιβή για την ίδια εργασία. Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το καθεστώς της εργολαβικής και «νοικιασμένης» εργασίας. Επιπλέον, η κλαδική ΣΣΕ που υπάρχει σήμερα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στους Κανονισμούς των τραπεζών έχει υποστεί μειώσεις άνω του 10%, ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν χάσει μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Στους εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, «επεκτείνεται» μια Σύμβαση που περιλαμβάνει μειώσεις κατά 4,5% και κατάργηση επιδομάτων. Πολύ περισσότερο, οι ίδιοι οι εργοδότες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση (άρα τυπικά δεσμεύονταν και μέχρι σήμερα από αυτήν) δεν την εφάρμοσαν ποτέ, γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο παράδειγμα και αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης.

-- Η Σύμβαση για τους εργαζόμενους στις πρακτορειακές επιχειρήσεις εμπεριέχει όλες τις περικοπές παλιότερων συμβάσεων και ειδικότερα τις μειώσεις στα τέσσερα πρώτα κλιμάκια για τους νεοπροσλαμβανόμενους, το πάγωμα των τριετιών και τη μείωση τεσσάρων επιδομάτων (λιμανιού, διαχειριστικό, ισολογισμού, εκτός έδρας). Μάλιστα, για τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά η νέα ΣΣΕ προχωρά σε κατάργηση του σταθερού 5ήμερου (Δευτέρα - Παρασκευή), με εργασία πλέον και τα Σαββατοκύριακα και αντίστοιχα ρεπό τις καθημερινές. Πολύ περισσότερο, όπως και στις τράπεζες, οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν την κλαδική Σύμβαση στις προσλήψεις που κάνουν για τις εταιρείες τους μέσω θυγατρικών. Εταιρείες - μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που «δεσμεύονται» από τη συγκεκριμένη Σύμβαση προσλαμβάνουν μέσω θυγατρικών εργαζόμενους με το μισθό της ΕΓΣΣΕ, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τους μισούς εργαζόμενους της εταιρείας.

-- Η Σύμβαση που αφορά το προσωπικό των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων «πάγωσε» τους μισθούς στο επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί σε Σύμβαση του 2012, ενώ ταυτόχρονα επέβαλε μειώσεις 5% στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από το 2012 έως το 2018. Η ίδια μείωση θα ισχύει και για όσους νέους εργαζόμενους προσληφθούν, διαμορφώνοντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων μέσα στον ίδιο χώρο.

Γενικότερα, όλες οι Συμβάσεις που «επεκτείνονται» ενσωματώνουν όλες τις μνημονιακές ανατροπές, τις διαιωνίζουν και «φωτογραφίζουν» τον εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά εργασίας για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Επιβεβαιώνεται ότι μόνο με την πάλη τους μπορούν οι εργαζόμενοι να επιβάλουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις μισθών και δικαιώματα, με πλήρη και σταθερή εργασία, με ισχύ για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια».

Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων

Η Επιτροπή Κρίσης για τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τη δημιουργία γλυπτών μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των συμμετεχόντων δίνεται παράταση για την παράδοση των προτάσεων και επομένως η παραλαβή τους θα πραγματοποιηθεί από τις 24/9/2018 έως τις 26/9/2018 και ώρες από 10 π.μ. έως και 4 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, Λεωφ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία Αττικής, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται αναλυτικά στην προκήρυξη. Για διευκρινίσεις, στο τηλέφωνο 210.25.92.644.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι διαβεβαιώσεις του δεν αφορούν το λαό αλλά την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο

Σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι πραγματικές διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα δεν αφορούν το λαό, αλλά τους εταίρους του σε ΕΕ - ΔΝΤ, όπως και την εγχώρια ολιγαρχία, που ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής τη "μεταμνημονιακή περίοδο". Γι' αυτό εμφανίστηκε "βασιλικότερος του βασιλέως", αφού ο πραγματικός καβγάς του με τη ΝΔ αφορά το ποιος είναι πιο ικανός να εφαρμόσει τις "μεταρρυθμίσεις" που τσακίζουν τα δικαιώματα των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Οσο για τις εύλογες προσδοκίες του λαού, αυτές αφορούν την πραγματική βελτίωση της ζωής του, με ανάκτηση των απωλειών του και κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων. Δεν έχουν σχέση αυτές οι προσδοκίες με τα ψίχουλα, τη διατήρηση και ενίσχυση της εργασιακής ζούγκλας, που είναι οι όροι που θέτει το κεφάλαιο για τις επενδύσεις του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ