ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Μαζική παρέμβαση για τους άθλιους όρους δουλειάς και διαβίωσης

Διαμαρτυρία χτες στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής από συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιπροσωπεία των μεταναστών

Στα υπουργεία Εργασίας...
Στα υπουργεία Εργασίας...
Κινητοποίηση στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής έκαναν χτες μετανάστες εργάτες γης, που διέμεναν στον καταυλισμό που κάηκε τον περασμένο Ιούνη στην περιοχή της Μανωλάδας.

Την παρέμβαση για τους άθλιους όρους ζωής και δουλειάς που επικρατούν και τις συνθήκες που επιδεινώθηκαν μετά την πυρκαγιά, οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Οικοδόμων και Φαρμάκου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος μετανάστες από την περιοχή της Μανωλάδας, αλλά και αντιπροσωπείες μιας σειράς σωματείων της Αττικής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ενώ στο πλευρό των μεταναστών βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Οι μετανάστες εργάτες γης, καταγόμενοι από το Μπαγκλαντές, δουλεύουν στη συγκομιδή της φράουλας ενώ πολλοί μετακινούνται ανά την Ελλάδα για να δουλέψουν σε εποχικές αγροτικές εργασίες. Περίπου 280 από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα έγγραφα (διαβατήρια, άδειες παραμονής) που κάηκαν στη φωτιά και δεν έχουν επανεκδοθεί. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον έξι κρούσματα συλλήψεων μεταναστών, που τα έγγραφά τους κάηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν έγκαιρα.

...και Μεταναστευτικής Πολιτικής μετέφεραν τα αιτήματά τους οι μετανάστες εργάτες γης
...και Μεταναστευτικής Πολιτικής μετέφεραν τα αιτήματά τους οι μετανάστες εργάτες γης
Η αντιπροσωπεία μετέφερε στα δύο υπουργεία το αίτημα για επανέκδοση των εγγράφων όλων των μεταναστών χωρίς καθυστέρηση και την άμεση απελευθέρωση όσων έχουν στο μεταξύ συλληφθεί. Ομοσπονδίες και μετανάστες απαιτούν επίσης να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης καθώς οι συνθήκες συνεχώς χειροτερεύουν. Σήμερα είναι αναγκασμένοι να ζουν ακόμα στα μικρά αντίσκηνα που στήθηκαν μετά τη φωτιά, χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ ακόμα και οι χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν στην αρχή έχουν πια απομακρυνθεί.

Οι συνέπειες της φωτιάς έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα των εργατών που δουλεύουν με μεροκάματα από 15 έως 24 ευρώ, κάτω από ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες, ανασφάλιστοι στην πλειοψηφία τους, ενώ ζουν στοιβαγμένοι σε πρόχειρα παραπήγματα από νάιλον, για τα οποία πληρώνουν και ενοίκιο στους μεγαλοκαλλιεργητές!

Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση

Απαντώντας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, περιορίστηκε να δηλώσει πως αναζητεί τρόπο ώστε να χορηγηθεί ένα έκτακτο επίδομα στους μετανάστες, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα διασφαλιστεί η καταβολή του. Οσον αφορά τα προβλήματα στέγασης και διαβίωσης, τα μεροκάματα και την ασφάλιση, δεν έδωσε καμία απάντηση, αλλά παρέπεμψε σε συνάντηση που θα οριστεί το επόμενο διάστημα με το Εργατικό Κέντρο της περιοχής, τους μετανάστες και τους εργοδότες.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στου Ρέντη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου επιχείρησαν να ρίξουν την ευθύνη στους ίδιους τους μετανάστες για το γεγονός ότι έχουν μείνει χωρίς χαρτιά, επειδή υποτίθεται ότι αμέλησαν να στείλουν τα ονόματά τους. Οπως, όμως, διαβεβαιώνουν εργάτες και συνδικαλιστές, ο σχετικός κατάλογος έχει φτιαχτεί εδώ και μήνες.

Η αντιπροσωπεία έλαβε διαβεβαιώσεις για την επανέκδοση των εγγράφων σε μια βδομάδα από την κοινοποίηση των ονομάτων, αλλά και για την απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί επειδή τα έγγραφά τους έχουν καταστραφεί. Για τα γενικότερα ζητήματα των συνθηκών δουλειάς και ζωής, ωστόσο, οι εκπρόσωποι του υπουργείου δήλωσαν πως την ευθύνη δεν την έχει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, τόνισε πως η «επόμενη μέρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι για τους μετανάστες εργάτες γης ίδια με την προηγούμενη: Περιλαμβάνει τη δουλειά ήλιο με ήλιο, τη ζωή σε αντίσκηνα, την ανασφάλιστη και με μεροκάματα πείνας δουλειά.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη για τα δίκαια αιτήματά τους, εμπόδιο στην ικανοποίηση των οποίων στέκονται τα κέρδη των «μεγαλοφραουλάδων». Ξεκαθάρισε, τέλος, πως αν μέσα σε έναν μήνα δεν έχουν επανεκδοθεί τα έγγραφα και δεν έχει χορηγηθεί έκτακτο βοήθημα, θα επανέλθουν με νέα κινητοποίηση.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μεταναστών περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

  • Να καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σίτισης, στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των απωλειών και των αναγκών των εργατών γης και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Να στεγαστούν σε καταλύματα που να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης, με τουαλέτες, παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού.
  • Να παραχωρηθούν στους μετανάστες που κάηκαν τα υπάρχοντά τους, συσκευές μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, επαρκής ρουχισμός και παπούτσια.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικός έλεγχός τους από υγειονομική επιτροπή.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός προστασίας τις ώρες εργασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια).
  • Μεροκάματο 33,57 ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα για ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ.
  • Τακτικός έλεγχος από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα.
  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Να παρθεί πίσω η απόλυση στη SELLER HELLAS

Παράνομη και εκδικητική χαρακτηρίζει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών την απόλυση εργαζόμενου στην εταιρεία SELLER HELLAS στις 31 Αυγούστου, λίγες βδομάδες μετά την παρέμβαση του Σωματείου «ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για πρωτοφανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων». Για την ανάκληση της απόλυσης έκανε χτες νέα παρέμβαση στην επιχείρηση.

Τα μέτρα επιτήρησης που απεργάζεται η εργοδοσία, σημειώνει το Σωματείο, αφορούν «στη συγκρότηση βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία, για να ελέγχει την είσοδο στην εταιρεία και να μετρά τις ώρες εργασίας. Στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στους χώρους εργασίας, προκειμένου, όπως προφορικά ειπώθηκε, "να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πόσο παραγωγικό χρόνο χάνουν στη διάρκεια του ωραρίου τους"!».

Ο εργοδότης ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν «έντυπο συγκατάθεσης» στο οποίο αναφέρεται «πως η μη συναίνεση των εργαζομένων στη χρήση των μεθόδων ελέγχου και παρακολούθησης ή στην παράδοση βιομετρικών δεδομένων θα επιφέρει ποινές!». Μετά την αντίδραση εργαζομένων και του Σωματείου, ο εργοδότης δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει σε αυτά τα σχέδια.

«Ομως, ένα μήνα μετά, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου ο οποίος από την αρχή διαφώνησε και δε δέχτηκε να δώσει το αποτύπωμά του! Μάλιστα, η απόλυση έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, με την αιτιολογία οικονομικών προβλημάτων του εργοστασίου και δήθεν με κριτήριο πως ήταν ο τελευταίος που προσλήφθηκε, γεγονός απολύτως ψευδές», καταγγέλλει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για ανάκληση της «παράνομης και εκδικητικής απόλυσης (...) καμιά απόλυση εργαζόμενου που αρνείται την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων! Να μην ισχύσει καμία μέθοδος παρακολούθησης και να καταστρέψει η εργοδοσία τυχόν αρχεία που διαθέτει και αφορούν προσωπικά δεδομένα εργαζομένων!».

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να πληρωθούν τώρα οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ

Να πληρωθούν τώρα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε πλήρους και σταθερής εργασίας ζητά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ «καταγγέλλει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν για 8 μήνες με 4ωρη απασχόληση στον καθαρισμό των κτιρίων του ΟΑΕΔ, στη Θεσσαλία και πανελλαδικά, βρίσκονται στον "αέρα" και απλήρωτοι από τις 21 Μάη που προσλήφθηκαν, λόγω δικαστικής διένεξης ΟΑΕΔ και πρώην εργολάβου». Επιπλέον, όπως σημειώνει, «και σαν να μην έφταναν η απληρωσιά και ο εμπαιγμός τους από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και την κυβέρνηση, έχουν το θράσος και από πάνω οι διοικούντες να προσπαθούν να εκφοβίζουν τους απλήρωτους συμβασιούχους για να μην κινητοποιηθούν οργανωμένα και διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. «Εδώ και τώρα, με ευθύνη του ΟΑΕΔ και της κυβέρνησης, να πληρωθούν στο σύνολό τους τα δεδουλευμένα και να συνεχιστεί η εργασία τους, με μετατροπή των συμβάσεών τους σε πλήρους και σταθερής εργασίας», καταλήγει το ΕΚΛ.

Προσπάθεια μείωσης μισθών στο Κωνσταντοπούλειο Ιδρυμα

Νέα παρέμβαση πραγματοποίησε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ) στο Κωνσταντοπούλειο Ιδρυμα, όπου το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια για μειώσεις μισθών και αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων. Το ΕΚΠ καταγγέλλει τη διοίκηση του Ιδρύματος, που απαιτεί από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μείωση των μισθών και για να το πετύχει αυτό «τρομοκρατεί τους εργαζόμενους με μηνύσεις και απειλές πως αν δεν υπογράψουν τις μειώσεις θα απολυθούν. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της και να υπερασπιστούν τη συλλογική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου τους, που αποφάσισε καμία μείωση μισθών και καμία αλλαγή συμβάσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ