ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να αποσυρθεί η τροπολογία που επεκτείνει τη «μαύρη» εργασία στα καράβια

«Πράσινο φως» σε εφοπλιστές και κυβέρνηση έσπευσε να δώσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στη διοίκηση της ΠΝΟ

Μία ακόμα υπηρεσία στους εφοπλιστές και την κυβέρνηση έτρεξε να προσφέρει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στη διοίκηση της ΠΝΟ.

Με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Ναυτιλίας στις 25/9, δίνει το «ΟΚ» να προχωρήσει η ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει ότι φορτηγά πλοία με διεθνή πιστοποιητικά - δηλαδή με πληρώματα χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα - θα μπορούν στο εξής να δρομολογηθούν στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες!

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που υπογράφεται από τον γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, επικεφαλής των εργατοπατέρων στη διοίκησή της, αναφέρεται ότι «λόγω του κατεπείγοντος, ζητήθηκε η διατύπωση απόψεων των Σωματείων της δύναμης της ΠΝΟ, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει καμία αντίρρηση στην προταθείσα νέα διατύπωση», όπου πλειοψηφία βέβαια εννοεί τα σωματεία - «σφραγίδες».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη προσπάθεια είχε κάνει το υπουργείο και πριν έξι περίπου μήνες, στέλνοντας και τότε σχέδιο τροπολογίας και ζητώντας την άποψη των σωματείων.

Η «νέα διατύπωση», που όπως φαίνεται ικανοποιεί τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, είναι ότι στο διαμορφωμένο σχέδιο τροπολογίας αναφέρεται πως «σε κάθε περίπτωση, όλα τα θέματα περί προσωπικού των ανωτέρω πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ενδιαίτησης των ναυτικών, ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που εφαρμόζεται για την οικεία κατηγορία πλόων που εκτελεί το πλοίο». Δηλαδή μία διατύπωση εντελώς αόριστη, που δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι θα εφαρμόζονται η ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες του πληρώματος.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καταγγέλλουν την τροπολογία και απαιτούν την απόσυρσή της. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν ότι η απάντηση της ΠΝΟ προς το υπουργείο είναι «άκυρη», αφού δεν έχει συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, παρότι τα τρία σωματεία έχουν στείλει σχετικό αίτημα από τις 20 Σεπτέμβρη, απαιτώντας συνεδρίαση με ημερήσια διάταξη «την κλιμάκωση του αγώνα των ναυτεργατών για ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις, προστασία των ανέργων, φορολογία, ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Τα τρία σωματεία υπογραμμίζουν επίσης ότι με τη συμβολή των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, 150.000 ναυτεργάτες στις εσωτερικές και διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση, καθώς οι κλαδικές ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση δεν εφαρμόζονται για το σύνολο των ναυτεργατών στα ελληνόκτητα πλοία, «διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, το διεθνές παρασιτικό κύκλωμα πρακτόρων που συνεργάζεται με τις εφοπλιστικές εταιρείες για να αποκομίζουν τεράστια κέρδη και να μην έχουν οι ναυτεργάτες συγκροτημένα δικαιώματα».

Επιστολή στην ITF για την κατάσταση στην ΠΝΟ

Στο μεταξύ, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έκαναν παρέμβαση και στη Διεθνή Οργάνωση Μεταφορών (ITF) για την κατάσταση στην ΠΝΟ. Με αφορμή το 44ο συνέδριο της ITF (14 - 19 Οκτώβρη) έστειλαν επιστολή στα όργανά της και στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, απαιτώντας να αναγνωστεί σε αυτό.

Στην επιστολή τους αναφέρονται στις νόθες και διαβλητές διαδικασίες που επικρατούν στην ΠΝΟ, για τα αλισβερίσια της «πλειοψηφίας» της Ομοσπονδίας απευθείας με την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, εισπράττοντας μάλιστα από τις ναυτιλιακές εταιρείες 5.000 - 8.000 δολάρια για να μην εφαρμόζεται η αντίστοιχη ελληνική κλαδική ΣΣΕ στα καράβια για όλους τους ναυτεργάτες, στρώνοντας το δρόμο για την κατάργησή τους.

Τα τρία σωματεία καταγγέλλουν ότι ο Γ. Χαλάς και ένας υπάλληλος της ΠΝΟ, που θα παρευρεθούν στο συνέδριο, δεν έχουν την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, αφού ουδέποτε συνεδρίασε, παρά το αίτημα που είχαν αποστείλει ζητώντας την εκλογή 5μελούς επιτροπής και τη διαμόρφωση συγκεκριμένου διεκδικητικού πλαισίου.

«Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στην ΠΝΟ έχει σαπίσει και είναι επικίνδυνος για τους ναυτεργάτες», τονίζουν, και καλούν τα σωματεία σε οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών.

ΠΑΤΡΑ
Διαμαρτυρία για τα προβλήματα των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα έκαναν χτες σωματεία εργαζομένων του δήμου Πάτρας, με επίκεντρο τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας».

Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα Συνδικάτα: Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αχαΐας «Η Ενότητα», Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πάτρας, Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πάτρας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας».

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θέτοντας τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της νέας Εθνικής οδού.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Δ. Αγγελόπουλος, γγ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Τη στήριξη της δημοτικής αρχής Πάτρας μετέφεραν οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Πελεκούδας.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία» σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 1/10 στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Τα σωματεία διεκδικούν: Παράταση του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μισθό σύμφωνα με τις ΣΣΕ ανάλογα την ειδικότητα. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός στο μεροκάματο με βάση την ηλικία. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απαίτησαν την εφαρμογή των ΣΣΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Electra Palace Hotel», όπου η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA) ενημέρωσε τους εργοδότες - μέλη της για τις ΣΣΕ, πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Η Επιτροπή απαιτεί «την εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, ως βάση για νέες αυξήσεις, για κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης». Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους εργαζόμενους των τουριστικών γραφείων «να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να εφαρμοστεί η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απέναντι σε εργοδότες και κυβέρνηση, που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης κατήγγειλαν επίσης τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της FedHATTA, για τη δήθεν εφαρμογή των δύο κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι «αναγκαζόμαστε να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε με μισθούς των 500 - 600 ευρώ (...) τα ωράρια έχουν γίνει λάστιχο, το 9ωρο καθημερινά και η δουλειά και το Σάββατο είναι άγραφος νόμος».

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ
Νέες δεσμεύσεις για «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον»

«Η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει δύο βασικούς στόχους, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών». Με αυτήν τη φράση, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου συνόψισε τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, όπου ήταν η κεντρική ομιλήτρια.

Αυτό που δεν είπε η υπουργός, βέβαια, είναι ότι η «τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών» γίνεται με το «αίμα» των εργαζομένων και του λαού, μέσα από τη φορολεηλασία των εισοδημάτων τους και το παραπέρα πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους. Αντίστοιχα, η «σταθεροποίηση της οικονομίας» πατάει στη «σταθεροποίηση» και τη συνεχή ενίσχυση όλου του μνημονιακού αντεργατικού οπλοστασίου, των εξευτελιστικών μισθών και της ανυπαρξίας Συλλογικών Συμβάσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Κατά τ' άλλα, η υπουργός επανέλαβε τους γνωστούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς πως δήθεν «η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων» ως περιτύλιγμα στις αναφορές της στην κυβερνητική δέσμευση για «δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», μέσα δηλαδή από το συνεχές τσάκισμα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με τον «αέρα» αυτών των κυβερνητικών δεσμεύσεων, όπως και των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για νέα προνόμια στο κεφάλαιο, ο ΣΕΒ πρόβαλε προχτές και νέες αξιώσεις.

Ετσι, ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, απαίτησε τη μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, προβάλλοντας προσχηματικά και τη μείωση κατά 0,5% και των εργατικών εισφορών, στην κατεύθυνση της πάγιας αξίωσης του μεγάλου κεφαλαίου για πλήρη απαλλαγή του από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε την πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή με την πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία. Κι αυτό όταν για τον «υποκατώτατο» μισθό για τους νέους εργαζόμενους, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί ότι η εξαγγελλόμενη κατάργησή του θα συνοδευτεί με απαλλαγή της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25 ετών, κατά 50% το 2019 και κατά 100% το 2020. Αλλά βέβαια στην προκειμένη περίπτωση ισχύει για τον ΣΕΒ πως... «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ