ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη το ευρωατλαντικό σχέδιο

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.--

Την αποφασιστικότητά της να προωθήσει την ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών διαμηνύει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα (Κυριακή) με ερώτημα «την ένταξη ή μη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Χτες, ο πρωθυπουργός της γείτονος σε μια από τις πολλές περιοδείες ενόψει της Κυριακής σημείωσε ότι «το "ναι" στο δημοψήφισμα θα είναι δεσμευτικό για όλους», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο, ακόμη και αν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50%, λέγοντας ότι θα υπολογιστούν μόνο όσοι ψηφίσουν, σε συνέχεια και των όσων δήλωνε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ντιμιτρόφ, ότι σε περίπτωση που το δημοψήφισμα δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη συμμετοχή η διαδικασία θα συνεχιστεί στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Nezavisen Vesnik», επικαλούμενο ξένους διπλωμάτες στα Σκόπια, έλεγε ότι αν το «ναι» λάβει 600.000 ψήφους, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50% (πάνω από 900.000).

Στο μεταξύ, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Ζέρνοφσκι.

Ο Α. Ζέρνοφσκι είπε χτες πως είναι «λάθος» η επιλογή του Προέδρου να εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών και να ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα της Κυριακής και του πρότεινε να «προσέξει καλά» το περιεχόμενο της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Γνωρίζουμε πολύ καλά και οι δυο μας ότι μετά από ένα μποϊκοταρισμένο δημοψήφισμα θα είμαστε για όλον τον κόσμο μια "Πρώην Γιουγκοσλαβική" Δημοκρατία για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα περιμένουμε έξω από τις κλειστές πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», ο Αν. Ζέρνοφκσι.

Σε εξέλιξη και τα σχέδια για το Κόσσοβο

Παράλληλα, χτες, συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ είχε αντιπροσωπεία Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χασίμ Θάτσι. Ο Θάτσι είπε στον Μίτσελ ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι ο αιώνιος σύμμαχος των ΗΠΑ», ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας «είναι κρίσιμος για την επίτευξη μίας τελικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας».

Σε δελτίο Τύπου της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ότι συζητήθηκαν «η διεύρυνση διμερών συμφωνιών, η προώθηση της ευρωατλαντικής ατζέντας του Κοσσυφοπεδίου, η διαδικασία εξέλιξης των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου σε στρατό και το τελικό στάδιο του διαλόγου μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας». Ο Μίτσελ από την πλευρά του φέρεται να «καθησύχασε τον Θάτσι πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την αμέριστη υποστήριξη στο Κόσσοβο». Παρόντες στη συνάντηση με τον Μίτσελ φέρεται επίσης πως ήταν ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Μπεντζέτ Πατσόλι.

Παράλληλα, ολιγόλεπτη συνομιλία είχε αργά προχτές το βράδυ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, ευχαριστώντας τον για την «κατανόηση» της κυβέρνησής του στις σερβικές θέσεις για το Κοσσυφοπέδιο.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ερι Κανέκο, για την εμφάνιση της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από το Κοσσυφοπέδιο, προχτές στη Γενική Συνέλευση, δεδομένου ότι το Κόσσοβο δεν είναι μέλος του Οργανισμού, απάντησε πως παραβρέθηκαν ως «ιδιώτες» και όχι με επίσημη πρόσκληση.

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ (με φιλορωσικές θέσεις), κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να προκαλέσει ταραχές σε περίπτωση που δεν πάει καλά στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη. Παράλληλα, ανώτερη αξιωματούχος των Σέρβων της Βοσνίας υποστήριξε πως ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, «θα αποκαλύψει» μετά τις εκλογές στοιχεία που αποδεικνύουν τη «σημαντική ανάμειξη» της Δύσης σε αυτές, μεταξύ άλλων και με σημαντική χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

Εκτιμήσεις και σενάρια

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ενδιαφέρον έχει και η έκθεση του «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» (ECFR), ευρωπαϊκής «δεξαμενής σκέψης» που προωθεί τα συμφέροντα ισχυρών χωρών της ΕΕ, την οποία επικαλέστηκε χτες η κοσσοβάρικη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», που καταλήγει στο συμπέρασμα πως «δεν μπορούν να γίνουν ειρηνικές αλλαγές στα σύνορα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Η έκθεση, που στηρίχτηκε σε συζητήσεις που έκαναν συντάκτες της (μεταξύ των οποίων και ο προεδρεύων της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της γερμανικής Βουλής Νόρμπερν Ρέτγκεν) με πρέσβεις χωρών της ΕΕ στην Πρίστινα, μεταφέρει την πεποίθησή τους πως ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, που υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση με τη Σερβία στη βάση της «διόρθωσης συνόρων», έχει χάσει την υποστήριξη «ξένων παραγόντων» ενώ αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού, Ράμους Χαραντινάι, του προέδρου της Βουλής του προτεκτοράτου, Κάδρι Βάσελι, και του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Αυτοδιάθεσης». Υποστηρίζεται επίσης πως όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο είναι πλέον «νεκρές» η διαδικασία για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου (που είχε αποφασιστεί στις Βρυξέλλες το 2013 μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών) και η προοπτική για κατάργηση της βίζας στους Κοσσοβάρους από την ΕΕ (παρά την πρόσφατη επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το προτεκτοράτο πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις)...

Επιπλέον, χτες, το αμερικανικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» σε άρθρο του για τα Δυτικά Βαλκάνια διαβλέπει την απειλή επαναφοράς «ψυχρού πολέμου» με αφορμή και το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη στην ΠΓΔΜ.

Η σερβική εφημερίδα «Blic» επικαλούμενη το ίδιο διάστημα διπλωματικές πηγές υποστήριξε πως «έχει χαλαρώσει» η πίεση δυτικών χωρών (ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας) έναντι της σερβικής κυβέρνησης επειδή κατά την εφημερίδα έχουν αντιληφθεί πως δεν είναι εφικτή η επίτευξη «πλήρους συμφωνίας» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2019 (πριν δηλαδή τις ευρωεκλογές του Μάη). Φέρεται μάλιστα Δυτικοί αξιωματούχοι να έχουν πει στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πως μπορεί να «τρενάρει» τις διαπραγματεύσεις για ένα - δύο χρόνια.


ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Συνεχίζονται οι διεργασίες

Ανεξαρτητοποιήθηκε και επίσημα χτες ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Αρ. Φωκάς, μετά την υποβολή της αίτησής του στον πρόεδρο της Βουλής, αφήνοντας το κόμμα του με 5 βουλευτές και την κοινοβουλευτική ομάδα λίγο πριν τη διάλυση, καθώς την πόρτα της εξόδου «καλοβλέπει» και ο βουλευτής Γ. Σαρίδης.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Β. Λεβέντης, με σχετικές του δηλώσεις, δίνοντας και το στίγμα των διεργασιών που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σύστημα, ανέφερε ότι «υπάρχει σχέδιο αποστασίας» που προέρχεται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, «με αφορμή το Σκοπιανό μαζεύει βουλευτές, από όπου κι αν προέρχονται. Η ΝΔ, που πιστεύει ότι με πεντακομματική Βουλή θα είναι αυτοδύναμη, και το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να αναστηθεί από τις στάχτες του, όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του πλευρά, πιέζουν την Ενωση Κεντρώων».

Ειδικά για τον Γ. Σαρίδη σημείωσε ότι «του ζητήθηκε να εκφράσει συγγνώμη για τα λάθη που έκανε προσφάτως, τα οποία και ζημίωσαν το κόμμα, αρνείται να αποδεχθεί το λάθος του, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα παραμονής του στην Ενωση Κεντρώων», ενώ ειδικά για την ανεξαρτητοποίηση του Αρ. Φωκά είπε πως «ήταν έκπληξη».

Με αγωνία να πείσει ότι εκπροσωπεί την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να πείσει γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει - τουλάχιστον προσώρας - να «κολλήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, απαντώντας και στο φλερτ της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Φ. Γεννηματά, ανοίγοντας την ομιλία της, έσπευσε να διακηρύξει ότι «το ΚΙΝΑΛ είναι η παράταξη που εκφράζει στην Ελλάδα τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (με κορμό το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του PES), της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας», «η παράταξη που διαχρονικά απέδειξε με πράξεις ότι πιστεύει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση», «που δεν λέει άλλα στις Βρυξέλλες και άλλα στην Αθήνα».

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση για το 3ο μνημόνιο, το οποίο «με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ επέβαλαν το 2015 στη χώρα» (και το οποίο βέβαια «πέρασε» με τις ψήφους και του ΠΑΣΟΚ), ενώ ταυτόχρονα «ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται».

Στη βάση αυτή, ζήτησε για την Ελλάδα «αλλαγή πολιτικού και οικονομικού υποδείγματος», μακριά από «το λαϊκισμό και τη δημαγωγία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» ή «τη συντηρητική επιστροφή της ΝΔ», προβάλλοντας το ΚΙΝΑΛ ως το μόνο «με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», την εφαρμογή των οποίων θα επιδιώξει, όπως είπε, «μετά τις εθνικές εκλογές, μέσα από την προώθηση μιας στρατηγικής εθνικής ενότητας και εθνικής συνεννόησης», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για μια σειρά από μετεκλογικές συνεργασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ