ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιτάχυνση και αποκλειστική διεξαγωγή της δίκης στο Εφετείο ζητούν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής με την αποκλειστική της διεξαγωγή στο Εφετείο και την απαλλαγή των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου από άλλα δικαστικά καθήκοντα ζήτησαν χτες, με παρέμβασή τους στον πρόεδρο του τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθήνας Κ. Σταμαδιάνο, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αίτημα συνάντησης για το ίδιο θέμα έχει υποβληθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου και εκκρεμεί.

Με δημόσια επιστολή - υπόμνημά τους, που κατατέθηκε στο Εφετείο της Αθήνας και έχει σταλεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής θέτουν κάθε αρμόδιο φορέα προ των ευθυνών του, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο μέτρο που είναι δυνατό να συμβάλει ουσιαστικά στην ταχύτερη εφεξής διεξαγωγή της δίκης μέχρι την ολοκλήρωσή της είναι: «Η επιτάχυνση στη διεξαγωγή - ακόμα και σε καθημερινή βάση - της δίκης με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της, η κατάργηση των συνεδριάσεων στον Κορυδαλλό και η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για άλλον χώρο και με την απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του Δικαστηρίου από άλλα δικαστικά καθήκοντα».

Οπως τονίζουν μεταξύ άλλων στη δημόσια επιστολή - υπόμνημά τους «ως συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής συμμεριζόμαστε και υπηρετούμε την αγωνία των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους, καθώς και ολόκληρης της κοινωνίας για τη γρηγορότερη δυνατή ολοκλήρωση της δίκης και την ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης».

Επισημαίνουν ότι «η δίκη, μετά τη φάση της ολοκλήρωσης των εγγράφων που καταθέτουν αυτό το χρονικό διάστημα οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών, θα συνεχιστεί με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης (έχουν δηλωθεί 230), την κλήση των κατηγορουμένων σε απολογία, την εισαγγελική πρόταση και τέλος τις αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης. Συνεπώς, η δίκη βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, που απέχει από την ολοκλήρωσή της».

Αναφέρουν ότι «η δίκη ξεκίνησε στις 20-4-2015, διεξαγόμενη κατά αποκλειστικότητα στην ειδική - πολύ μικρής χωρητικότητας κοινού - δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η οποία αποφασίστηκε αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση από την τότε διοίκηση του Εφετείου της Αθήνας, παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, εκατοντάδων κοινωνικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, για το λόγο ότι πέρα από όλες τις βάσιμες ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για τη διεξαγωγή της δίκης μέσα σε χώρο φυλακών, η επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διεξαγωγής της σημαίνει περιθωριοποίηση και υποβάθμιση, δεδομένου ότι δυσχεραίνει αφάνταστα την πρόσβαση του κοινού για την παρακολούθηση, την προσέλευση των δημοσιογράφων, αλλά και την ανεμπόδιστη άσκηση των λοιπών καθηκόντων των συνηγόρων». Σημειώνουν επίσης και τις δικασίμους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα (σε παρένθεση αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας, η οποία χρησιμοποιήθηκε μετά από πίεση της Πολιτικής Αγωγής από κοινού και εκ περιτροπής με αυτήν των φυλακών Κορυδαλλού από τον Ιούλη 2016):

  • 2015: 39 δικάσιμοι
  • 2016: 50 δικάσιμοι (34 στο Εφετείο)
  • 2017: 95 δικάσιμοι (42 στο Εφετείο)
  • 2018: 66 δικάσιμοι μέχρι 30/9/2018 (23 στο Εφετείο)

Με τα παραπάνω στοιχεία που παραθέτουν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, προκύπτει ότι «οι δικάσιμοι κατά τα δύο πρώτα έτη ήταν πολύ λίγες, καθώς μεσολάβησαν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες όπως διακοπή για τις εκλογές για το δημοψήφισμα και τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, αποχή δικηγόρων για το Ασφαλιστικό κ.ά. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 η δίκη διεξάγεται με ρυθμούς δέκα συνεδριάσεων κατά μέσο όρο μηνιαίως, όμως και αυτές κατανέμονται όλο και περισσότερο στην εκ περιτροπής χρήση της αίθουσας του Κορυδαλλού, η δε αναλογία του τόπου διεξαγωγής της δίκης μεταξύ Κορυδαλλού και Εφετείου ανά μήνα έχει διαμορφωθεί σε 7-3».

Υπογραμμίζουν, τέλος, τους βασικούς παράγοντες που συντέλεσαν μέχρι τώρα στην καθυστέρηση της δίκης και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως «η καθυστέρηση έναρξής της, η εμμονή της Διοίκησης του Εφετείου σε συνδυασμό με την ατολμία του υπουργείου Δικαιοσύνης να λάβει αντίθετη νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία, για την διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα του Κορυδαλλού και η μη απαλλαγή των δικαστών από έτερα δικαστικά καθήκοντα προκειμένου απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης».

Θορυβημένοι οι χρυσαυγίτες

Θορυβημένοι από τα συντριπτικά ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και αποδεικνύουν τα οργανωμένα εγκλήματά της, στελέχη της Χρυσής Αυγής επιδίδονται τον τελευταίο καιρό σε προσπάθεια απαξίωσης της δίκης. Αντιστρέφοντας προκλητικά την πραγματικότητα, κάνουν λόγο για «δίκη - παρωδία» και μιλούν για «χρονοτριβή», την οποία αποδίδουν στο ότι δεν προκύπτουν δήθεν στοιχεία! Βέβαια, στη χρονοτριβή που αναφέρονται, οι ίδιοι συμβάλλουν με την άσκοπη ανάγνωση αυτό το χρονικό διάστημα στο δικαστήριο πληθώρας άσχετων με το αντικείμενο της δίκης Ερωτήσεων και Επερωτήσεών τους στη Βουλή!

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες πρόσφατες διαδοχικές παρεμβάσεις στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης: «Παρωδία» αποκάλεσε τη δίκη ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτής Π. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι ανάλογες διαδικασίες συμβαίνουν «μόνο σε αφρικανικές χώρες». Ο επίσης κατηγορούμενος βουλευτής Ι. Λαγός, σε σχετική συνέντευξή του, αποκάλεσε με τη σειρά του τη δίκη «γελοιότητα» και «φάντασμα», δηλώνοντας ότι «το δικαστήριο κωλυσιεργεί», ενώ ανέφερε ότι η διαδικασία θα είχε ήδη ολοκληρωθεί «με συνοπτικές διαδικασίες», αν είχαν προκύψει στοιχεία σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων

Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, η Κομματική Οργάνωση Αμυνταίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στην Ενέργεια, συνέπειες στην τηλεθέρμανση του δήμου Αμυνταίου και στην τοπική κοινωνία». Θα μιλήσουν ο Νόντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, στέλεχος του Κόμματος.

Το Σάββατο 13/10, στις 9 μ.μ. στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων, η ΚΟΒ Σέκλιζας Καρδίτσας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση - αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Κόμματος. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Τέγος, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Την Κυριακή 14/10:

-- Στις 11 π.μ., οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 74 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, που θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων της μάχης. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσθέντες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές την περίοδο Δεκέμβρης 1947 - Σεπτέμβρης 1949, στο χώρο του μνημείου στο Καζανάκι, στον Βόλο. Στη φετινή εκδήλωση θα ανακοινωθεί η ανακατασκευή του μνημείου και η δημιουργία ενός νέου. Το λεωφορείο για την εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το δημαρχείο Βόλου και θα ακολουθήσει τη διαδρομή (στάσεις αστικού): Ιάσονος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως, Παγασών, Αναπαύσεως, Λ. Καζανάκι.

-- Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσθέντες κομμουνιστές στο νησάκι Λαζαρέτο. Η αναχώρηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 π.μ. από το λιμάνι.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΒΕΤΛΑΝΣ στη Νάουσα (δίπλα από το Νοσοκομείο), η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσουν ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Θωμάς Π. Τσουκαλάς, χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εξορμήσεις σε Κέντρα Ορκωμοσίας Νεοσυλλέκτων

Εξορμήσεις στα Κέντρα Ορκωμοσίας Νεοσυλλέκτων στο Πετροχώρι Ξάνθης, στην Καβησσό Φερών, στο Λαγό αλλά και στα ΚΤΕΛ Διδυμοτείχου πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στους νεοσύλλεκτους και στις οικογένειές τους μοιράστηκαν η Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα δικαιώματα των στρατευμένων αλλά και η πρόσφατη συνέντευξη στρατευμένων τη μέρα του Φεστιβάλ στη στήλη του «Ριζοσπάστη» «Η ζωή στα στρατόπεδα». Παρέμβαση που έγινε δεκτή σε πολύ καλό κλίμα τόσο από τους νεοσύλλεκτους όσο και από τις οικογένειές τους, που αναγνωρίζουν ότι μόνο το ΚΚΕ στέκεται πραγματικά δίπλα τους και παρεμβαίνει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στη θητεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ