ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
«Η "δημοκρατική αντιπολίτευση" καταστρέφει εξίσου σοβιετικά μνημεία»

Το μνημείο που κατέστρεψαν οι Πολωνοί «δημοκράτες»
Το μνημείο που κατέστρεψαν οι Πολωνοί «δημοκράτες»
Η αντιδραστική κυβέρνηση της Πολωνίας, που πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας, στο πλαίσιο της συνολικής γραμμής της ΕΕ που εξισώνει τον φασισμό με τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, προχώρησε σε άλλη μια καταστροφή μνημείου του Κόκκινου Στρατού. Γράφαμε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» σχετικά με την απόφαση των αρχών της Βαρσοβίας να προχωρήσουν στο γκρέμισμα του μνημείου στο πάρκο Σκαρισβέφσκι προς τιμήν 26 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, που είχε ανεγερθεί το 1946, στο σημείο όπου σκοτώθηκαν σε μάχη στις 13 Σεπτέμβρη 1944.

Οπως καταγγέλλει το ΚΚ Πολωνίας, το μνημείο αυτό, που οι περίοικοι της περιοχής για χρόνια φρόντιζαν, ήταν το τελευταίο που είχε απομείνει εκτός του μνημείου - μαυσωλείου για τον Κόκκινο στρατό. Μάλιστα, όπως τονίζει: «Οι αρχές της Πολωνίας ξαναγράφουν και παραχαράσσουν την Ιστορία. Εχουν δημιουργήσει γι' αυτόν το σκοπό το λεγόμενο "Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης" και υπάρχει ο ειδικός λογαριασμός της "αποκομμουνιστικοποίησης", που υποχρεώνει και τις τοπικές αρχές να εξαφανίσουν όλα τα μνημεία που συνδέονται με τον κομμουνισμό, περιλαμβανομένων των μνημείων για τον Κόκκινο Στρατό. Βεβαίως, είναι αδύνατο να κρυφτεί το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το 1944-'45 η Πολωνία απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό μαζί με τους στρατιώτες του πολωνικού στρατού που πάλευαν στο πλευρό του. Στη διάρκεια αυτού του σκληρού αγώνα για την απελευθέρωση όλων των εδαφών που έχει η σημερινή Πολωνία, πάνω από 600.000 Σοβιετικοί στρατιώτες έπεσαν στα πεδία των μαχών. Σε αυτούς ο πολωνικός λαός χρωστάει την ευγνωμοσύνη του για τη διάσωση από τον σχεδιασμένο ολοκληρωτικό αφανισμό του από τους Γερμανούς ναζί».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Την απόφαση της κατεδάφισης του συγκεκριμένου μνημείου πήραν οι τοπικές δημοτικές αρχές που εξελέγησαν με τη λεγόμενη "Πλατφόρμα Πολιτών". Επιβεβαιώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η λεγόμενη "δημοκρατική αντιπολίτευση" όπως και το συντηρητικό κυβερνών "Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης" συμβάλλουν στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Τοπικές αρχές σε άλλες πόλεις καταφέρνουν να ξεπερνούν την πίεση και να αποτρέπουν την καταστροφή των μνημείων. Αυτή η πράξη είναι ένα παράδειγμα βαρβαρότητας που μπορεί να συγκριθεί με τα εγκλήματα των "Ταλιμπάν" και του "Ισλαμικού Κράτους" που καταστρέφουν ιστορικά μνημεία που δεν ταιριάζουν με την ιδεολογία τους. Αλλά η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να σταλεί στη λήθη με τα κομπρεσέρ».

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στο σχέδιο προϋπολογισμού αλλά παραμένει πρόθυμη να συζητήσει

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στην Κομισιόν για το 2019, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο και δεν αμφισβητούμε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ο Κόντε ισχυρίστηκε ακόμα ότι «για την Ιταλία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα "Italexit", εξόδου από την Ευρωζώνη», και επισήμανε ότι «επιθυμούμε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να συνεχίσουμε το διάλογο με την Κομισιόν... αν το σχέδιο προϋπολογισμού απορριφθεί οριστικά, θα αξιολογήσουμε τα πράγματα μαζί».

Των δηλώσεων Κόντε είχε προηγηθεί η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία στην Κομισιόν, αναφέροντας ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης «δεν εκθέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας, ούτε αυτή των άλλων χωρών της ΕΕ», αλλά και ότι «αν η σχέση δημόσιου ελλείμματος - ΑΕΠ και δημόσιου χρέους - ΑΕΠ δεν εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρέμβει, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι στόχοι που έχουν τεθεί να γίνουν αυστηρά σεβαστοί».

Θυμίζουμε ότι σε επιστολή της Κομισιόν την περασμένη βδομάδα είχε γίνει λόγος για «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας». Στις Βρυξέλλες, χτες, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι σήμερα η Κομισιόν «θα συζητήσει τη διαδικασία και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα» σχετικά με τη στάση της απέναντι στη Ρώμη.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, είπε ότι «δεν θα βγούμε ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε από το ευρώ, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες». Αλλά και ο άλλος αντιπρόεδρος, ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» Λουίτζι ντι Μάγιο, είπε ότι «όσο θα είμαι επικεφαλής των 5 Αστέρων, εγγυώμαι ότι δεν θα βγούμε ούτε από την Ευρώπη ούτε από το ευρώ. Οι επόμενοι επτά με οκτώ μήνες, ενόψει και των ευρωεκλογών, θα είναι σημαντικοί για όλους τους λαούς σε ό,τι αφορά το αίτημα για αλλαγή των κανόνων στην Ευρώπη».

Σημειωτέον, την Παρασκευή ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» της πιστοληπτικής ικανότητας, «Moody's», υποβάθμισε την Ιταλία από τη βαθμίδα Baa2 στη βαθμίδα Baa3, εκτιμώντας πάντως ότι η σχέση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ της θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, αντί να αρχίσει να μειώνεται.

Σε δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» αλλά και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει μια κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη (...) Αυτό που σκέφτομαι είναι εποικοδομητικός διάλογος».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, η οποία προεδρεύει στην ΕΕ αυτήν την περίοδο, δήλωσε ότι «αν δεν τροποποιηθεί» ο ιταλικός προϋπολογισμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πρέπει να τον απορρίψει». Ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε: «Είναι αρκετά απλό: Κάποιος με πολύ χρέος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν αναλαμβάνει νέο χρέος σε σχέση με κάποιον που έχει μικρό χρέος... Οταν έχεις ένα επίπεδο χρέος στο 130% του ΑΕΠ, όπως είναι η περίπτωση της Ιταλίας, τότε πρέπει απλά να είσαι πιο προσεκτικός».

Η αντιπαράθεση ΕΕ - Ιταλίας θα συνεχιστεί έντονα, με δεδομένο ότι περαιτέρω πίεση στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ευρύτερες αλυσιδωτές συνέπειες, εν μέσω αναιμικής ανάπτυξης σε πολλές καπιταλιστικές οικονομίες. Η κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων M5S και «Λέγκας» παζαρεύει μια «αναπτυξιακή συνταγή» για λογαριασμό του ιταλικού κεφαλαίου, που προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με άλλες χώρες. Το βέβαιο είναι ότι για το λαό θα συνεχιστούν τα αντεργατικά μέτρα και το πολύ - πολύ να πάρει μερικά ψίχουλα.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανέστειλαν μεγάλα ετήσια γυμνάσια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

ΗΠΑ και Νότια Κορέα αποφάσισαν ότι η διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «Vigilant Ace» («Αγρυπνος Ασος») αναστέλλεται, με στόχο «να δώσουν περιθώριο να συνεχιστεί η διπλωματική διαδικασία» με τη Βόρεια Κορέα. Τα παραπάνω δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Ντέινα Γουάιτ, μετά από συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Τζέιμς Μάτις και Τζεόνγκ Κιεόνγκ Ντο, στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), όπου οι δυο χώρες πήραν μέρος ως «εταίροι».

Η Γουάιτ πρόσθεσε πάντως ότι «και οι δύο υπουργοί είναι δεσμευμένοι στην τροποποίηση εκπαιδευτικών ασκήσεων για τη διασφάλιση της ετοιμότητας των (στρατιωτικών) δυνάμεών μας. Συμφώνησαν να μείνουν σε στενό συντονισμό και να αξιολογήσουν μελλοντικές ασκήσεις».

Σημειώνουμε ότι μετά τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ συναντήσεις με τον τελευταίο ετοιμάζουν και οι ηγέτες Ρωσίας και Κίνας, ενδεικτικές όλες της κινητικότητας που δυναμώνει, σε ένα φόντο γεωπολιτικών αντιθέσεων και πυκνών μονοπωλιακών σχεδιασμών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ολο και περισσότεροι συνταξιούχοι εργάζονται στη Γερμανία, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Πέρυσι το 16,1% των συνταξιούχων 65-69 ετών είχαν μια αμειβόμενη εργασία, δηλαδή υπερδιπλάσιοι σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,1%. Η κύρια αιτία για την εργασία μετά τη σύνταξη είναι η βελτίωση του εισοδήματος, καθώς η «βασική κρατική σύνταξη» έχει πάρει την «κάτω βόλτα» και χωρίς συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση ένας συνταξιούχος στη Γερμανία βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΡΩΜΗ.-- Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε την αποστολή Ιταλών αστυνομικών για περιπολίες στη μεθόριο με τη Γαλλία, ώστε να αποτρέψουν την επαναπροώθηση μεταναστών, έπειτα από ένα επεισόδιο που σημειώθηκε στην περιοχή Κλαβιέρ. Συγκεκριμένα, φωτογραφίες εμφάνισαν όχημα της γαλλικής αστυνομίας να αφήνει εκεί μετανάστες. «Χωρίς άμεσες, πλήρεις και πειστικές εξηγήσεις, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πρόκληση και μια εχθρική πράξη», σχολίασε ο Σαλβίνι. Οι αρχές της (γαλλικής) νομαρχίας Οτ-Αλπ μίλησαν για «μια διαδικασία μη υποδοχής στα σύνορα, σε πλήρη συμφωνία με την πρακτική που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στη γαλλική και την ιταλική αστυνομία καθώς και με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε βίαια επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν νεαροί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στην περιοχή Κασουάν Μαγκάνι, της νιγηριανής βόρειας πολιτείας Καντούνα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, καταδικάζοντας την αιματοχυσία και τονίζοντας ότι «είναι ανησυχητικές» οι συχνές αιματοχυσίες που οφείλονται σε παρεξηγήσεις και θα μπορούσαν να λυθούν ειρηνικά.

Βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στις 10 Νοέμβρη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν, που παραμένει στο επίκεντρο σκληρών ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημαδέψει την προεκλογική περίοδο συνεχίστηκαν και το Σάββατο, ανήμερα των εκλογών, με περίπου 250 «τρομοκρατικά συμβάντα», ενώ τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επίσης, έγιναν καταγγελίες για σωρεία παρατυπιών σε πάνω από 32 επαρχίες.

Μέχρι και χτες συνεχιζόταν η καταμέτρηση, ενώ πάνω από 400 εκλογικά τμήματα που δεν άνοιξαν το Σάββατο αναμενόταν να δεχτούν τους ψηφοφόρους την Κυριακή. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις στις οποίες η αναβολή είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως στη νότια επαρχία Κανταχάρ, όπου οι εκλογές θα γίνουν το επόμενο Σάββατο.

Πάντως, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αχτάρ Μοχάμαντ Ιμπραχίμι εξέφρασε «ικανοποίηση» (!), επειδή, όπως είπε, σε αυτές τις εκλογές διαπράχθηκαν «κατά 50% λιγότερες επιθέσεις από ό,τι στις προεδρικές εκλογές το 2014».

Σημειωτέον, οι Ταλιμπάν είχαν καλέσει τους Αφγανούς να «απόσχουν από τη συμμετοχή» σε αυτό το «θέατρο» ώστε να «προστατεύσουν τη ζωή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ