ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργάτες - θύματα της εντατικοποίησης και της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας

Δύο ακόμα εργάτες, οικοδόμοι, δεν γύρισαν σπίτι τους από τη δουλειά χτες και προχτές, αφού έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια που δούλευαν, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αλλά και της εντατικοποίησης από εργολάβους και κατασκευαστικές εταιρείες.

Νεκρός έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο 50χρονος χειριστής σκαφτικού μηχανήματος (τσάπας), όταν χτυπήθηκε από τσιμεντένιο δοκάρι που έπεσε ενώ επιχειρούσε να το δέσει, κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης παλαιού σπιτιού στα Τσουκαλέικα Αχαΐας. Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στο σημείο παραβρέθηκε κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, το οποίο κατήγγειλε τη διάλυση ουσιαστικά των Επιθεωρήσεων Εργασίας με συνέπεια την αδυναμία ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Απαίτησε να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση και στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Παράλληλα, ανέδειξε το αίτημα για την άμεση επαναλειτουργία της τριμερούς επιτροπής ελέγχου (Επιθεώρηση Εργασίας - Συνδικάτο Οικοδόμων - ΤΕΕ) στην Πάτρα, που έχει διακοπεί εδώ και περίπου 5 χρόνια, καθώς δεν χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας.

Νεκρός οικοδόμος στη Σαμοθράκη

Το πρωί της Τετάρτης τη ζωή του έχασε ένας ακόμα οικοδόμος την ώρα της δουλειάς, στην Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης. Σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από τοίχο και εγκλωβίστηκε μέσα στον όγκο των οικοδομικών υλικών. Για τον απεγκλωβισμό του χρειάστηκε η βοήθεια της Πυροσβεστικής.

Η Ενωση Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης καταγγέλλει ότι το νέο εργατικό δυστύχημα δεν το «έφερε η κακιά ώρα», αλλά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς και της παντελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ζητά δε την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος, την απόδοση ευθυνών καθώς και την άμεση στήριξη της οικογένειας του νεκρού εργάτη.

Καταγγέλλει ότι «οι εργαζόμενοι του κλάδου, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κάτω από την πίεση της μεγάλης και εκτεταμένης χρονικά ανεργίας στις κατασκευές, προκειμένου να κάνουν λίγα μεροκάματα μέσα στο χρόνο, σπρώχνονται πίσω από την ανάγκη απαίτησης προστασίας της ίδιας τους της ζωής και οδηγούνται στα λεγόμενα γρήγορα μεροκάματα, χωρίς να πληρούνται τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, διατηρεί και αυξάνει το αντεργατικό οπλοστάσιο, υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα που προβλέπουν οι νόμοι στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στο Σωματείο και από κοινού να παλέψουμε με πρώτο σταθμό την απεργία στις 14 Νοέμβρη για δουλειά με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες, για να επιβάλουμε ανθρώπινα ωράρια και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Η Ενωση Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης απαιτεί τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών - υπηρεσιών ελέγχου καθώς και έργα υποδομής (αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, κτιρίων κοινής ωφέλειας, οδοποιίας κ.ά.) που τόσο ανάγκη έχει το νησί, με ευθύνη του κράτους και για να βρουν δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες όλοι οι οικοδόμοι.

Εργατικό «ατύχημα» και στο εργοτάξιο του «Αστέρα»

Εργατικό «ατύχημα» που έγινε χτες, Πέμπτη, στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα Βουλιαγμένης», και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζόμενου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον εργαζόμενο που τραυματίστηκε και καλεί όλους τους συναδέλφους του να διεκδικήσουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους στους χώρους δουλειάς.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ατύχημα όταν η εντατικοποίηση της δουλειάς από την εργοδοσία και η έλλειψη μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών στα εργοτάξια παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, σε σημείο που βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας», σημειώνει το Συνδικάτο. Υπενθυμίζει πως έχει πραγματοποιήσει «μια σειρά παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, για ζητήματα ωραρίου, 6ήμερης και 7ήμερης εργασίας, για μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά., χωρίς να φαίνεται κάποια βελτίωση στις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι εκεί».

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Καρότο» που γίνεται μαστίγιο για την κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων

Προκλητική προσπάθεια εξαπάτησης αποτελεί η έκθεση για τον «ρόλο της οικονομικής συμμετοχής των εργαζομένων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην επαναδραστηριοποίηση των ανέργων», που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις συλλογικές διεκδικήσεις και το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.

Με διάφορες μορφές (παραχώρηση μετοχών των επιχειρήσεων, συμμετοχή στα κέρδη, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, ομαδικές ή ατομικές συμφωνίες πριμ παραγωγικότητας, ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα με συμμετοχή των αποθεματικών τους στο εταιρικό κεφάλαιο, επιχειρήσεις «κοινωνικής - αλληλέγγυας οικονομίας» κ.λπ.), επιδιώκεται να καλλιεργηθεί η συνείδηση ότι εργαζόμενοι και αφεντικά έχουν δήθεν ίδια συμφέροντα, ότι κάθε εργατική διεκδίκηση βάζει σε κίνδυνο το «κοινό τους σπίτι», την εταιρεία. Επιδιώκονται έτσι η μείωση των απαιτήσεων, η παραίτηση από τη διεκδίκηση των αναγκών των εργαζομένων για μισθούς, ασφάλιση, συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, το χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης. Επιδιώκουν να κάνουν τους εργαζόμενους ενεργούς συμμέτοχους στην εκμετάλλευσή τους.

Τα παραπάνω κατήγγειλε με παρέμβασή του στη συζήτηση για τη συγκεκριμένη έκθεση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στην ομιλία του τόνισε:

«Μετοχές σε εργαζόμενους, συμμετοχή στα κέρδη, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, ατομικές και ομαδικές συμβάσεις για πριμ παραγωγής, συνεργατικές επιχειρήσεις, "αλληλέγγυα οικονομία" είναι "καρότο" που γίνεται μαστίγιο για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των αυξήσεων μισθών, του απεργιακού και όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα η νεο-αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "ξαναψήφισε" το μνημονιακό νόμο κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, την εξάρτηση του μισθού από τα κέρδη. Οι καπιταλιστές δεν αρκούνται σ' αυτά. Θέλουν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους, να τους κάνουν συμμέτοχους στην εκμετάλλευσή τους. Με κοινωνικούς διαλόγους και την προδοσία του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού να νεκρώσουν το κίνημά τους.

Αυτά σημαίνουν ατελείωτες ώρες απλήρωτης εργασίας, εξαντλητική εντατικοποίηση στο κυνηγητό στόχων, παραίτηση από αυξήσεις, συλλογική δράση και διεκδίκηση, απώλεια εργασίας, ταμείων ασφάλισης σε περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών.

Τα επιχειρηματικά κέρδη προϋποθέτουν βάρβαρη εκμετάλλευση εργαζομένων, δεν συμβαδίζουν με την ευημερία τους.

Μόνο η οργανωμένη ταξική πάλη στοχεύοντας στην ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος μπορεί να υπερασπίσει σήμερα και να κατοχυρώσει μόνιμα τα εργατικά δικαιώματα».

ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Καθηλωμένοι οι μισθοί, στα ύψη η ανεργία

Ενας στους δύο μισθωτούς (50,1%) έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 830 ευρώ (προ φόρου), ενώ ένας στους δέκα λαμβάνουν μισθό από 450 ευρώ και κάτω. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση Εκθεση του 2018 για την Οικονομία και την Απασχόληση που παρουσίασε χτες το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την Εκθεση, που αναλύει τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2018, το 10,3% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν μηνιαίες αποδοχές μέχρι το ποσό των 450 ευρώ, ενώ ακόμα 9,7% λαμβάνουν από 451 έως 590 ευρώ. Το 10,1% έχει αποδοχές από 591 έως 650 ευρώ και το 8,8% από 751 έως 830 ευρώ. Το 72,8% έχει αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ και μόλις το 9,2% έχουν μηνιαίες αποδοχές μεγαλύτερες από 1.300 ευρώ. Το ΙΝΕ εκτιμά πως την περίοδο 2008 - 2018 η μείωση των ονομαστικών ωριαίων μισθών και ημερομισθίων ανέρχεται στο 20%.

Εξετάζοντας τους μέσους μισθούς που διαμορφώνονται ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, διαπιστώνεται ότι ο χαμηλότερος μέσος μισθός (607 ευρώ) είναι για τους εργαζόμενους στη γεωργία και ο αμέσως επόμενος πιο χαμηλός στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, με τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στα 668 ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τους απλούς εργαζόμενους, στον κλάδο που θεωρείται το πρότυπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως βέβαια και για τους υπόλοιπους κλάδους, οι μέσοι μισθοί είναι ακόμα χαμηλότεροι, αφού σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μισθοί των ανώτερων διευθυντικών στελεχών, που αρκετές φορές μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Στη μεταποίηση ο μέσος μισθός είναι 856 ευρώ και στις κατασκευές 771 ευρώ. Με βάση τα επαγγέλματα, ο χαμηλότερος μέσος μισθός (633 ευρώ) είναι αυτός των ανειδίκευτων εργατών και των χειρωνάκτων, ενώ ο υψηλότερος (1.522) αντιστοιχεί στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.

Στο σύνολο των απασχολούμενων, οι δύο στους τρεις είναι μισθωτοί (66,6%), το 22,2% είναι αυτοπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 3,7% βοηθάει σε οικογενειακή επιχείρηση και το 7,5% είναι εργοδότες.

Οσον αφορά την ανεργία, το ΙΝΕ εκτιμά ότι η μείωσή της δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αύξηση της απασχόλησης, καθώς το 30% της μείωσης της ανεργίας οφείλεται στη μείωση του πληθυσμού, κυρίως λόγω μετανάστευσης και μάλιστα στις πιο παραγωγικές ηλικίες, 20 έως 45 ετών.

Δικάζονται με αφορμή πανό για το Πολυτεχνείο

Δικάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι που το 2014 ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε πρώην αντιδήμαρχος.

Αφορμή για τη δίωξη στάθηκε η ανάρτηση πανό από το τότε ΔΣ του Σωματείου στο δημαρχιακό μέγαρο το Νοέμβρη του 2014 για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις του πρώην αντιδημάρχου. Σημειώνεται ότι η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη αλλά διακόπηκε προκειμένου να βρεθεί μεγαλύτερη αίθουσα.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει τη δίωξη και καλεί τους εργαζόμενους σήμερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 9 π.μ. (κτίριο 13), ώστε να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους και να απαιτήσουν να σταματήσει η δίωξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ