ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Τα δικαιώματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων

Συζητώντας με φαντάρους από το ΚΕΠΒ Θήβας

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε με νεοσύλλεκτους φαντάρους από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, που ορκίστηκαν πριν από λίγες μέρες. Για περίπου ένα μήνα πέρασαν την εκπαίδευσή τους, προκειμένου να ετοιμαστούν για τη θητεία τους. Η πλειοψηφία από τους νεοσύλλεκτους αυτού του Κέντρου θα μετατεθεί στην ΕΛΔΥΚ. Πριν τη μετεγκατάστασή τους στην Κύπρο, θα βρεθούν και πάλι στη Θήβα, με προβλήματα που παραμένουν και εντείνονται, ειδικά στις κτιριακές εγκαταστάσεις του κλιμακίου της ΕΛΔΥΚ, που είναι απαρχαιωμένες. Συζητήσαμε μαζί τους για τα προβλήματα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος όταν καταταγεί στο στρατό, καθώς και πώς αντιδρά για να βελτιώσει την καθημερινότητά του μέσα σε αυτόν.

«Τα προβλήματα ξεκινούν πριν μπεις»

Ξεκινώντας ο Γιάννης μάς είπε: «Τα προβλήματα ξεκινούν πριν μπεις. Το κόστος, για να μπορέσεις να έχεις τις βασικές σου ανάγκες καλυμμένες στο χώρο του στρατοπέδου, είναι αρκετά μεγάλο, ρούχα, είδη υγιεινής. Ο στρατός παρέχει ελάχιστα που δεν επαρκούν για να καλυφθεί η θητεία και αρκετές φορές αυτά που δίνει είναι σε κακή κατάσταση. Και δεν συζητάμε για ξυραφάκια και αφρό, τα οποία χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για να είμαστε επιμελημένοι. Ολα αυτά είναι ένα οικονομικό βάρος για τις οικογένειές μας.

Επίσης, σοβαρό πρόβλημα είχαμε με τις μερίδες φαγητού και την ποσότητα ανά φαντάρο. Στην αρχή δεν μας φάνηκε σαν πρόβλημα, στη συνέχεια, όμως, μόλις ξεκίνησε η εκπαίδευση και ήρθε η κούραση, έγινε αισθητό σε όλους τους φαντάρους ότι το φαγητό δεν μας έφτανε. Κάναμε 2 φορές αναφορά γι' αυτό το θέμα. Η απάντηση του αξιωματικού της μοίρας ήταν ότι αυτές ήταν οι προβλεπόμενες μερίδες από το ΓΕΣ. Σε μία από τις δύο αναφορές που κάναμε, μας είπε ακόμη ότι ένα λίτρο γάλα αναλογεί σε 6 φαντάρους, άρα θα πρέπει να το πίνουμε με φειδώ. Ο,τι γάλα έμενε, πήγαιναν και το έπαιρναν πίσω, για να μην καταναλώσει κάποιος φαντάρος παραπάνω ποσότητα! Το γεγονός της διατροφής άγγιξε πολύ τους φαντάρους και παρά το ότι το πρόβλημα οξύνθηκε, λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία βγαίναν και άλλοι φαντάροι παραπονούμενοι στην αναφορά. Ο αξιωματικός έφτασε στο σημείο να μας στρέψει ενάντια σε άλλους φαντάρους, λέγοντας ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε οι φαντάροι που τρώνε παραπάνω».

Ούτε τα βασικά...

Συνεχίζοντας ο Μιχάλης είπε: «Μας άφησαν στο στρατόπεδο δυο μέρες χωρίς νερό. Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές. Πιέσαμε πολύ με τις αναφορές μας. Οι αξιωματικοί μας το δικαιολογούσαν λέγοντας ότι ο υδραυλικός του στρατοπέδου έλειπε. Πρόβλημα είχαμε και με το ζεστό νερό που τελείωνε γρήγορα. Ενας φαντάρος που ήμασταν μαζί στον ίδιο κοιτώνα, γύρισε μια μέρα και μου είπε: "Μας φέραν εδώ, μας κόψαν τα μεροκάματα και δεν μας δίνουν ούτε τα βασικά για να ζήσουμε"».

Ο Κώστας ανέφερε: «Οταν ήρθε η πρώτη φορά να βγούμε από το στρατόπεδο, ο διοικητής μάς είπε να μην σκεφτούμε να φέρουμε ναρκωτικά μέσα στο στρατόπεδο, αφήνοντας το υπονοούμενο, όμως, ότι έξω από το στρατόπεδο ας κάνουμε ό,τι θέλουμε. Βέβαια, τις επόμενες μέρες διαπιστώσαμε ότι η ανοχή στα ναρκωτικά ήταν μεγάλη. Σε πολλά σημεία υπήρχαν μυρωδιές, ακόμη μάλιστα κι έξω από το Διοικητήριο. Ακόμη, σχετικά με τις εξόδους, επειδή το στρατόπεδο ήταν έξω από τη Θήβα, αναγκαζόμασταν 3 και 4 φαντάροι να πάρουμε ταξί δυο φορές τη μέρα της εξόδου, αντί να μας εξασφαλίσουν τη μεταφορά μας με κάποιο στρατιωτικό μέσο. Δεν έλειψαν ούτε τα καψόνια. Σε έναν φαντάρο που είχε υπηρεσία στα μαγειρεία, τον έβαλαν να μετρήσει πόσες πατάτες είχε κάθε σακί».

Εθνικιστικό παραλήρημα

Από το στρατόπεδο δεν έλειψαν και οι εθνικιστικές αναφορές, όπως μας είπε ο Γεράσιμος: «Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια ήρθε την τελευταία μέρα που προετοιμαζόμασταν για την ορκωμοσία. Ο διοικητής του στρατοπέδου μάς έβαζε ξανά και ξανά να λέμε τον Εθνικό Υμνο. Μας έβαλε τις φωνές διότι δεν τον τραγουδούσαμε δυνατά και γι' αυτό μας είπε ότι θα κλαίνε και τα κτίρια μαζί μας σ' αυτό το άκουσμα κι όποιος δεν μπορεί να τον πει και να είναι περήφανος Ελληνας, να αλλάξει στρατόπεδο και χώρα. Αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα προφανώς και δεν έμεινε ασχολίαστο από τους φαντάρους».

Ολα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, δηλαδή δισ. ευρώ, για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Αυγαταίνει τις ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, «καλωσορίζοντας δήθεν το δολάριο», ενώ στην ουσία εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που εκφράζονται στην περιοχή, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο και ανασφάλεια το λαό της χώρας. Προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στα Δυτικά Βαλκάνια, παίζοντας καλά το ρόλο του «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, με τρανταχτό παράδειγμα την ενεργό εμπλοκή της στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η κατάσταση που υπάρχει σ' αυτό το στρατόπεδο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά επιβεβαίωση στον κανόνα της υποχρηματοδότησης των παροχών προς τους φαντάρους, που στηρίζει αυτή η κυβέρνηση. Στη στήλη «Η ζωή στα στρατόπεδα» συνεχώς δημοσιεύονται επιστολές φαντάρων γύρω από τέτοια θέματα. Η κατάσταση αυτή κάνει μεγάλη μερίδα των φαντάρων να προβληματίζονται, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι δεν τα αφήνουν όλα να περνούν στο ντούκου. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να συνεχίζεις να διεκδικείς τα δικαιώματά σου σε κάθε στιγμή και περίσταση, βάζοντας μπροστά τις δικές σου ανάγκες, γιατί ούτε η εθνική υπερηφάνεια που προσπαθούν να σε «φουσκώσουν», ούτε τα 8,62 ευρώ το μήνα μπορούν να σε χορτάσουν.


Φ. Κ.

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι και η Ελλάδα με το ΝΑΤΟ στη Νορβηγία;

Το ΝΑΤΟ διεξάγει τη μεγαλύτερη πολεμική άσκηση της τελευταίας δεκαπενταετίας, με την ονομασία «Trident Juncture 2018». Πραγματοποιείται στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Νορβηγίας, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας, καθώς και στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού. Διαρκεί ένα μήνα, από 25 Οκτώβρη μέχρι 23 Νοέμβρη. Σε αυτήν την τεράστια πολεμική κινητοποίηση συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες, 10.000 οχήματα, 150 αεροσκάφη, 65 πλοία από 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα αποκτά και το γεγονός ότι συμμετέχει αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Θα είναι το πρώτο που πλέει στην περιοχή των ακτών της Νορβηγίας από τη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ασκήσεις όπως η «Trident Juncture 2018» έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα σε γρήγορους ελιγμούς μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων σε περίπτωση εισβολής ενάντια σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και ενεργοποίησης της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, του περίφημου «άρθρου 5» του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτήν την άσκηση δόθηκε ξεχωριστή σημασία στην κινητοποίηση του λαού της Νορβηγίας και στη συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις. Υπήρξαν μάλιστα σχετικές προετοιμασίες. Εχει ενημερωθεί ο λαός, όχι μόνο για την άσκηση αλλά και για το ρόλο του σε αυτήν.

Στην άσκηση αυτή, ίσως από τις πιο μεγάλες κινητοποιήσεις στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 4 αεροσκάφη «F-16» και παίρνει μέρος σημαντικός αριθμός ανώτερων αξιωματικών και των τριών όπλων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες για όλες αυτές τις πολεμικές προετοιμασίες. Αποδεικνύει ότι είναι το καλύτερο βαποράκι των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για όπου τη χρειαστούν.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι με γρήγορους ρυθμούς μετατρέπει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης ενάντια σε γειτονικούς λαούς, σε «μεντεσέ» ή «πόρτα» ή «αγωγό» για το πέρασμα των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Δεν είναι μόνο τα καλά λόγια του πρωθυπουργού «ότι ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» και ότι «η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερη από ποτέ».

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά επικίνδυνη, με το να σταλούν πολεμικά αεροσκάφη και στρατιωτικοί στον Βόρειο Πόλο.

Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ούτε σε ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, που καθαγιάζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Γυρίστε τους την πλάτη. Με το ΚΚΕ τώρα.


Τριαντάφυλλος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Χέρι - χέρι Καμμένος - Πάιατ

Ο Π. Καμμένος και ο Τζ. Πάιατ επισκέφθηκαν τη βάση της Σούδας για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Αυτό αποτελεί οργανικό τμήμα του μεγαλύτερου αμερικανοΝΑΤΟικού προγεφυρώματος στη Μεσόγειο, που είναι η βάση της Σούδας.

Ο Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε: «Επιτρέψτε μου να πω, πρώτα απ' όλα, πόσο περήφανος είμαι που ως πρέσβης των ΗΠΑ βρίσκομαι εδώ, σε αυτήν την εκδήλωση. Ο σκοπός του ΚΕΝΑΠ επικεντρώνεται στη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά και στην πολύ ισχυρή ναυτική παράδοση που έχει η Ελλάδα και στη στρατηγική θέση που έχει η βάση της Σούδας. Είναι πολύ σημαντικό για μένα το ότι είδα φωτογραφίες Αμερικανών αξιωματικών που συμμετείχαν στην οργάνωση του ΚΕΝΑΠ. Αυτά τα δέκα χρόνια οι δεσμοί μας με την Ελλάδα και η μεταξύ μας συνεργασία έγιναν ακόμα πιο δυνατά».

Καθένας που αισθάνεται αριστερός, να μη συνεχίσει να ανέχεται αυτήν την κατάσταση. Με το ΚΚΕ η λύση.


Ενας στρατιώτης

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στρατεύσιμων μέσα από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ενάντια στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στην ελληνική εμπλοκή. Αλλοι με επώνυμες δημοσιεύσεις, άλλοι με αναφορές, με επιστολές στον «Ριζοσπάστη», με τη συμμετοχή τους στα αντιΝΑΤΟικά συλλαλητήρια... Με κάθε τρόπο, στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους στη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Οι προσπάθειες στελεχών να αποτρέψουν ή να τρομοκρατήσουν φαντάρους πέφτουν στο κενό. Στο Πετροχώρι και στους Τοξότες της Ξάνθης έλεγαν σε φαντάρους που ήθελαν να βγουν στην αναφορά ότι «δεν προβλέπεται», ότι «είναι παράνομο», ότι θα χάσουν την άδειά τους. Αλλού σταματήσαν τις αναφορές. Σε πλοίο του στόλου, αξιωματικός έλεγε σε ναύτη ότι «θα σε κρατήσω μέσα τις τελευταίες 20 μέρες της θητείας σου για να σε προστατεύσω από τον εαυτό σου»! Αξιωματικός σε άλλη μονάδα του στόλου έλεγε «συμβουλευτικά» σε ναύτη ότι «μπορεί η αναφορά σου να εκληφθεί σαν κρίση ή άρνηση εκτέλεσης διαταγής ανωτέρων».

Δεν τους λυγίζουν!

Στην αναφορά βγήκαν φαντάροι στις Φέρες του Εβρου, στην Ξάνθη, σε στρατόπεδα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, στη Σαμοθράκη, στη Λήμνο, στη Λάρισα και στον Βόλο...

Επιστολές διαμαρτυρίας φτάνουν καθημερινά στον «Ριζοσπάστη»:

Από τη Ναυτική Βάση Νότιου Ευβοϊκού, στον Μαραθώνα: «Καταδικάζουμε τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μας εμπλέκει στις πρόβες πολέμου του ΝΑΤΟ και έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση.

Ναύτες ΝΒΝΕ».

Από την ΕΛΔΥΚ:

«Οι στρατιώτες που υπηρετούμε στην ΕΛΔΥΚ ζούμε κάθε μέρα από κοντά το παραμύθι ότι η ύπαρξη βάσεων διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας. Καμιά ασφάλεια δεν προσέφεραν στην Κύπρο. Το 6% του εδάφους της Κύπρου είναι σπαρμένο με ξένες στρατιωτικές βάσεις. Δεν απέτρεψε αυτό την εισβολή του τουρκικού στρατού, ούτε την κατοχή εδώ και 4 δεκαετίες του 1/3 του νησιού. Κάθε άλλο. Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μάς εμπλέκει στα πολεμικά παιχνίδια τους. Μας μετατρέπει σε μαγνήτη πιθανών επιθέσεων.

Στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ».

***

«Διαμαρτύρομαι για την επικίνδυνη εξέλιξη της επέκτασης και αναβάθμισης των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Διαδηλώνω την αντίθεσή μου σε αυτά τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Εχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μας εμπλέκει στις πρόβες νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων. Είμαστε αντίθετοι! Εμείς οι στρατιώτες δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Στρατιώτης από ΕΛΔΥΚ».

Από την 30ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, στον Λαγό Εβρου:

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη μετατροπή της χώρας μας σε αεροπλανοφόρο των Αμερικανών στην περιοχή. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εκθέτουν το λαό και τα παιδιά του, όπως και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και των νέων που υπηρετούμε τη θητεία μας, σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Ενισχύουν το ενδεχόμενο ακόμα και να χύσουμε το αίμα μας για λόγους άσχετους με την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Καμία σχέση δεν έχουν τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ολα τα κάνουν για υπηρετήσουν ντόπια και ξένα πολυεθνικά μονοπώλια.

Στρατιώτες από 30ή Μ/Κ ΤΑΞΠ».

Από το Αρχηγείο Στόλου, στη Σαλαμίνα:

«Συμμετείχα στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ για να διαμαρτυρηθώ για τις πολιτικο-στρατιωτικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ορκιστήκαμε να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και τον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε καμία σχέση με τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά.

Ναύτης από Αρχηγείο Στόλου, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας».

Από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο:

«Με αφορμή τις αναγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, για την περαιτέρω ενίσχυση των ΝΑΤΟικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος, συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΚΚΕ. Εκφράσαμε με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή μας στα δολοφονικά σχέδιά τους. Το ΝΑΤΟ διαμελίζει χώρες, βομβαρδίζει πόλεις και χωριά, γεννάει προσφυγιά. Είναι χρέος μας να πάρουμε θέση απέναντι στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Είναι καθήκον μας να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με το λαό ενάντια στο σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά.

Καταδρομείς ΚΕΕΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ