Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναφερόμενος στις κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχτηκε η επιλογή του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος», τονίζοντας πως οι όποιες αλλαγές συζητούνται είναι «επιλογές τακτικού χαρακτήρα» και ότι «εγγυόμαστε την υλοποίηση της πολιτικής μας». Επιχειρώντας να δώσει την αίσθηση της σταθερότητας στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και της προοπτικής μείωσης των δαπανών, υποστήριξε ότι «έχουμε μια πολιτική εθνικής άμυνας, με στόχο στην επόμενη 3ετία έναν ευέλικτο μικρότερο σε όγκο στρατό τεχνολογικά αναβαθμισμένο και λειτουργικό κόστος κάτω από το 2% του ΑΕΠ». Παρουσιάζοντας τον μέχρι στιγμής απολογισμό, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε πως μέχρι στιγμής από το τρέχον πρόγραμμα έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 4,2 δισ. δραχμών μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2000, εκ των οποίων 109 συμβάσεις ύψους 1.150 δισ. δραχμών έχουν συναφθεί με ελληνικές βιομηχανίες. Οσον αφορά την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων είπε ότι θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Αναφορικά με την εξοπλιστική ισορροπία με την Τουρκία, ο Ακης Τσοχατζόπουλος σημείωσε πως «η Τουρκία έχει τους δικούς της εξοπλιστικούς στόχους. Επομένως είναι δική της η ευθύνη το πώς θα χειριστεί την αμυντική της επάρκεια», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αποφεύγοντας να ολισθήσει σε εξοπλιστικό ανταγωνισμό πρέπει να διευρύνει την εξοπλιστική της δύναμη», προκειμένου «να εγγυηθούμε για Ελλάδα και Κύπρο ασφάλεια και ειρήνη», καταλήγοντας στο ότι «έχουμε σαφή ορίζοντα για τους εξοπλισμούς μας» και «μένουμε ως μια χώρα που έχει στρατηγική να υπερασπιστεί την Εθνική Ανεξαρτησία και δε δεχόμαστε τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο».
Σχετική τροπολογία είχαν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ
Απέρριψε η κυβέρνηση τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή όλων των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η τροπολογία κατατέθηκε για δεύτερη φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη ρύθμιση θεμάτων του Μετοχικού Ταμείου του υπουργείου και ο Α. Τσοχατζόπουλος επικαλέστηκε κώλυμα για να αποδεχτεί ένα τόσο σοβαρό, όπως είπε, αίτημα χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Τύπου.
Οπως είναι γνωστό με αιφνιδιαστική ρύθμιση το καλοκαίρι του 1992, η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία όρισε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης των δημοσιογράφων θα γίνονται με απλή αναλογική για τα απλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με πλειοψηφικό για τα μέλη του προεδρείου (πρόεδρος, Α΄ και Β΄ αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και Ταμίας).
Αναπτύσσοντας την τροπολογία η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι αυτή είναι επείγουσα αφού σε λίγο καιρό γίνονται εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Τόνισε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή όλου του συμβουλίου αποτελεί ομόφωνο αίτημα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το οποίο ζητάει να καταργηθεί η τροπολογία που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεων της ΝΔ.
Γιατί, εκτός από τα τέσσερα σημεία και τέρατα, τα πλασματικά και τα εικονικά, της ονομαστικής σύγκλισης, που οδήγησαν στον αυτοεγκλεισμό και την παγίδευση στην ΟΝΕ, συνεχίζουν το «έργο» υπονόμευσης της ανάπτυξης. Γιατί, χωρίς το λαό, ανάπτυξη δε γίνεται, αλλά καθήλωση και επιστροφή σε σκοτεινά χρόνια.
«Ωϊμέ τ' ανθρώπου ο ξεπεσμός
και της καρδιάς το κρύο,
ωϊμέ της αποκάλυψης
το φοβερό θηρίο».
Σήμερα οι εργαζόμενοι της τηλεόρασης του «902» απεργούν.
Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» αύριο,Παρασκευή:
Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η κατάσταση στα Βαλκάνια και η θέση της Ελλάδας σήμερα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μάη και ώρα 7.45μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χολαργού που βρίσκεται στο Δημαρχείο της πόλης.
Αναχωρεί αύριο για το Κίεβο αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με τους Νίκο Σερετάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ΑνναΠοιμένοβα, στέλεχος της Οργάνωσης, για να συμμετέχουν στο 26ο Συνέδριο της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομσομόλ. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια ανασυγκρότησης και συνέχειας της Κομσομόλ, συνενώνοντας τις Κομμουνιστικές Νεολαίες που δρουν στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.
Σε κυνήγι για ένα πόστο εξουσίας έχουν επιδοθεί τα στελέχη της ΝΔ, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της διευρυμένης ΚΕ, που θα εκλέξει το Πολιτικό Συμβούλιο και το Γραμματέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 12 αιρετές θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου κατατέθηκαν τελικά 32 υποψηφιότητες (23 για τις 7 μη κοινοβουλευτικές θέσεις και 9 για τις 5 κοινοβουλευτικές). Από τους βουλευτές υποψηφιότητα έθεσαν οι Ντ. Μπακογιάννη, Μ. Γιαννάκου, Ν. Κακλαμάνης, Β. Μιχαλολιάκος, Γ. Ορφανός, Θ. Κασίμης, Γ. Γιακουμάτος, Π. Παναγιωτόπουλος και Νεράτζης. Για τη θέση του γραμματέα τελικά οι υποψήφιοι θα είναι δύο, ο Β. Μεϊμαράκης και ο Π. Τατούλης.