ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους σε Σάμο και Λέσβο

Να επιταχυνθούν τα μέτρα επείγουσας αντιμετώπισης των συνθηκών διαβίωσης στη Σάμο και τη Λέσβο, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω από 11.000 πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, ζητά από την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι άθλιες και καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα νησιά, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα επείγουσας ανάγκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 11.000 νέες αφίξεις σημειώθηκαν στα νησιά τους τελευταίους τρεις μήνες, ξεπερνώντας τον αριθμό των αναχωρήσεων. Οι μεταφορές έχουν επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχει έλλειμμα νέων θέσεων στέγασης στην ενδοχώρα.

Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αφού η χωρητικότητα του κέντρου είναι για 650 άτομα, ενώ το κέντρο και η περιοχή γύρω από αυτό φιλοξενούν πάνω από 4.000 ανθρώπους. Οι νεοαφιχθέντες αναγκάζονται να αγοράζουν πρόχειρες σκηνές από τοπικά μαγαζιά, που στήνουν στα γύρω χωράφια. Ετσι, δεν έχουν προστασία από το κρύο ούτε πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό και τουαλέτες. Στην περιοχή υπάρχουν φίδια, ενώ πολλοί αρουραίοι μαζεύονται γύρω από σωρούς σκουπιδιών.

Πολλοί αιτούντες άσυλο καταφτάνουν στην Ελλάδα σε ευάλωτη κατάσταση, αλλά ακόμα και όσοι μπαίνουν στο ΚΥΤ σε καλή κατάσταση, σύντομα καταλήγουν με προβλήματα υγείας. Για ολόκληρο τον πληθυσμό υπάρχει ένας γιατρός ανά βάρδια, που συχνά βλέπει μόνο τις πιο επείγουσες περιπτώσεις. Οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο βρίσκονται επίσης κάτω από εξαιρετική πίεση. Πολλές από τις τουαλέτες και τα ντους είναι σπασμένα, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν κοντά στις σκηνές των ανθρώπων. Κάποιοι χρησιμοποιούν τους κοντινούς θάμνους για τουαλέτα. Ευάλωτοι αιτούντες άσυλο - μεταξύ αυτών σχεδόν 200 ασυνόδευτα παιδιά, περισσότερες από 60 έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με αναπηρία και επιζώντες/επιζήσασες σεξουαλικής βίας - παραμένουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους στο ΚΥΤ, καθώς δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις εναλλακτικής στέγασης στο νησί. Ενα κοντέινερ για ασυνόδευτα παιδιά με σπασμένα παράθυρα και πόρτες φιλοξενεί τριπλάσιο πληθυσμό από την πραγματική χωρητικότητά του (έξι ατόμων).

Το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο στεγάζει περίπου 6.500 ανθρώπους - τρεις φορές πάνω από τη χωρητικότητά του - παρά τις πρόσφατες μεταφορές στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα σχεδόν 2.000 αιτούντες άσυλο να αναγκάζονται να μένουν στον κοντινό ελαιώνα. Οι εντάσεις και η απόγνωση γιγαντώνονται, ιδίως λόγω των διοικητικών καθυστερήσεων. Το ΚΥΤ της Μόριας είναι έτοιμο να εκραγεί και τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις ή επιδείνωση των συνθηκών αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια όσων ζουν και εργάζονται εκεί. Στα υπόλοιπα νησιά οι συνθήκες είναι μόνο οριακά καλύτερες, με τα ΚΥΤ στη Χίο και την Κω να έχουν σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό από την καθορισμένη χωρητικότητά τους.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Στον εισαγγελέα 26 άτομα για δολοφονική επίθεση σε βάρος μεταναστών

Από το βράδυ της επίθεσης που δέχτηκαν οι μετανάστες

Eurokinissi

Από το βράδυ της επίθεσης που δέχτηκαν οι μετανάστες
Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν 26 άτομα που συμμετείχαν, είτε ως φυσικοί αυτουργοί είτε ως ηθικοί, στη δολοφονική επίθεση σε βάρος προσφύγων, μεταναστών, γυναικών και μικρών παιδιών, τον περασμένο Απρίλη, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

Οπως ανακοίνωσε χτες η ΕΛ.ΑΣ., ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή συνολικά 26 ατόμων σε έκνομες ενέργειες και η δικογραφία που έχει σχηματιστεί με αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα υποβλήθηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Οι κατηγορίες αφορούν κατά περίπτωση τη διάπραξη των αδικημάτων της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε προσχεδιασμένη επίθεση από τις ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες, όπως μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Λέσβου και μέλη της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου 200 ακροδεξιοί, φασίστες και χούλιγκαν απείλησαν ζωές, έδειραν πρόσφυγες και αλληλέγγυους, έκαψαν περιουσίες, κατέστρεψαν επιχειρήσεις, άνοιξαν κεφάλια με πέτρες και μεταλλικά εργαλεία, πέταξαν φωτοβολίδες στο πλήθος, απείλησαν δημοσιογράφους. Επίσης, οι καταγγελίες έκαναν λόγο και για πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας, αφού αυτοί οι 200 έφυγαν ανενόχλητοι για τα σπίτια τους, καμαρώνοντας μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δολοφονική επίθεση!

Η ομάδα των 200 φασιστοειδών, οπλισμένων με φωτοβολίδες, πέτρες και διάφορα αντικείμενα, όπως γαλλικά κλειδιά μεγάλου μεγέθους, πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τούς πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς, άρχισε τις προκλήσεις και εκτόξευσε αρχικά πλαστικά μπουκάλια νερού εναντίον τους. Χωρίς να δέχεται απάντηση, ο φασιστικός όχλος συνέχισε τις προκλήσεις, εκτοξεύοντας πλέον πέτρες και φωτοβολίδες, με τους πρόσφυγες να βάζουν στη μέση τα γυναικόπαιδα και να απλώνουν πάνω από τα κεφάλια τους κουβέρτες τεντωμένες και βρεγμένες ώστε να αποκρούσουν τα πυρά. Τότε μόνο οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ψεκάζοντας τις πρώτες γραμμές των φασιστών με σπρέι πιπεριού και εκτοξεύοντας ένα δακρυγόνο. Απτόητοι, οι επιτιθέμενοι συνέχισαν τις ρίψεις κάθε είδους αντικειμένων κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αστυνομικών, που σε κάθε ευκαιρία και με την παραμικρή αφορμή ψέκαζαν με χημικά τους πρόσφυγες. Μωρά έκλαιγαν, γυναίκες ούρλιαζαν, άλλοι έφευγαν με ανοιγμένα κεφάλια. Οσοι, δε, επιχειρούσαν να διαφύγουν, κυρίως ανήλικοι, συνήθως έπεφταν θύματα επιθέσεων από ομάδες που είχαν αναπτυχθεί στα γύρω στενά.

Τελικά, τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι αστυνομικές δυνάμεις με βίαιο τρόπο εκδίωξαν τους πρόσφυγες, με γυναίκες και παιδιά, από την πλατεία, οδηγώντας τους στο αστυνομικό μέγαρο του νησιού. Στη συνέχεια, ακολούθησε το κατηγορητήριο. Οι αμυνόμενοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την ...παράνομη κατάληψη της πλατείας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ «18 ΑΝΩ»
Μια όμορφη εκδήλωση με δυνατά μηνύματα

«Ο ήρωας δεν σταματά ποτέ να κοιτά κατάματα τη ζωή και να αγωνίζεται για την επόμενη μέρα». «Το αγόρι με τη βαλίτσα», έργο του Μάικ Κένι (σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου), ανέβηκε στην εκδήλωση του παραρτήματος Αχαρνών - Φυλής του ΕΣΥΝ που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Αχαρνών την περασμένη Κυριακή (4 Νοέμβρη). Στη σκηνή η θεατρική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης του θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ», σε μια παράσταση με διπλή σημασία: Την επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης που δήλωναν με τη ζωντανή παρουσία τους τα παιδιά της Επανένταξης, αλλά και πως με τη δύναμη της θέλησης, μέσα από την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση, βρίσκεις τον δρόμο για το μέλλον, αφήνοντας πίσω ό,τι καταστρέφει τη ζωή σου.

Τα μηνύματα του έργου πολλαπλά μέσα απ' τα μάτια και το τρυφερό πνεύμα ενός παιδιού: Για τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπου η υποχρεωτική μετακίνηση πληθυσμών για να σωθούν, να δραπετεύσουν από τη φωτιά που τους κυνηγάει, έχει ως αποτελέσματα τον ξεριζωμό από πατρίδα και οικογένεια, το εμπόριο ανθρώπων, την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας.

«Η παρουσία των παιδιών από τη θεατρική ομάδα του "18 ΑΝΩ" είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όσοι δεν παραδέχονται την ήττα και αρνούνται να υποταχθούν, μπορούν να βγουν από τον εφιάλτη και να κατακτήσουν τη ζωή αν πιστέψουν στη δύναμή τους, την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση», λέει μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η Χριστίνα Στύλιου, πρόεδρος του παραρτήματος του ΕΣΥΝ. Και αναφέρεται στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για το ζήτημα των ναρκωτικών, τους προωθούμενους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών», την αποποινικοποίηση.

Τέλος, η πρόεδρος του παραρτήματος απεύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΕΣΥΝ, στη διεκδίκηση για: Τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν φορέα που θα αγκαλιάζει την πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της πρόληψης και της θεραπείας. Να ενισχυθεί ο ρόλος και να λειτουργούν με επαρκές προσωπικό τα Κέντρα Πρόληψης και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, μέτρα για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Να ενισχυθεί η δωρεάν αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα των νέων ανθρώπων, ως μέσο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους και την πρόληψη απέναντι στις εξαρτήσεις.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση του Παραρτήματος Μελισσίων

Το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει προβολή ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής, με τίτλο «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών», σε σκηνοθεσία Ξ. Βαρδαρού και Γ. Ξύδα, την Κυριακή 11/11 στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μελισσίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προσπάθεια θυματοποίησης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής

Ξεκινά σήμερα το πρωί - εκτός απροόπτου - στα δικαστήρια του Πειραιά, σε μια προσπάθεια θυματοποίησης της υπόδικης ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η δίκη 6 μελών της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ) που συνελήφθησαν στις 6/5/2018. Οι «6» δικάζονται με κατηγορίες για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, καθώς οι ίδιοι υπέστησαν συντονισμένη τραμπούκικη επίθεση με σιδερόβεργες, πέτρες και μπουκάλια από χρυσαυγίτες, έξω από το δουλεμπορικό γραφείο - «σωματείο» στο Πέραμα!

Θυμίζουμε ότι ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Ι. Λαγός ζήτησε και πέτυχε την προσαγωγή όλου του κλιμακίου της ΟΡΜΑ στη ΓΑΔΑ. Μάλιστα η δικηγόρος τους, Κ. Τάτση, είχε αναφέρει για προσαχθέντα χρυσαυγίτη που «είχε υποδειχθεί ως ένα από τα άτομα που έφερε σιδερένιο λοστό και συμμετείχε ενεργά στην επίθεση» ότι «φυγαδεύτηκε» από το αστυνομικό τμήμα Περάματος. Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία είχε παρουσιάσει την επίθεση των χρυσαυγιτών ως «σύγκρουση εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος με αντιφασίστες»...

Ψήφισμα συμπαράστασης στα μέλη και τους φίλους της ΟΡΜΑ εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ