ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Γιορτάστηκε ο Κόκκινος Οκτώβρης

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των κομμουνιστών στη Μόσχα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των κομμουνιστών στη Μόσχα
Τα 101 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση τιμήθηκαν χτες από τους κομμουνιστές απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη Ρωσία, με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, στη Μόσχα και σε πολλές άλλες πόλεις.

Την ίδια ώρα, το σημερινό αστικό καθεστώς, όπως όλα αυτά τα χρόνια, επιχειρεί να συκοφαντήσει, να αποδομήσει το κοσμοϊστορικό γεγονός που άλλαξε τον κόσμο και να το παρουσιάσει περίπου ως «πραξικόπημα που ανέκοψε την δημοκρατική εξέλιξη». Και φέτος, αφού δεν μπορεί να ξεπεραστεί η επιρροή που ασκούν στο λαό ο Κόκκινος Οκτώβρης και η τιτάνια πάλη της ΕΣΣΔ κατά του φασισμού, έγινε πάλι εκδήλωση με στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, για την επέτειο των 77 χρόνων από τις 7 του Νοέμβρη του 1941, όταν ο Κόκκινος Στρατός έφευγε για το μέτωπο ενάντια στους ναζιστές κατακτητές. Το περιεχόμενο που δίνεται βεβαίως αναδεικνύει μόνο τον πατριωτισμό και αποκρύπτει το περιεχόμενο του πολέμου, όπου εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες υπερασπίζονταν τη σοσιαλιστική τους πατρίδα, το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο.

Εκδηλώσεις από τους κομμουνιστές διοργανώθηκαν και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, διατρανώνοντας ότι η σπορά του Οκτώβρη δεν πήγε μάταια αλλά φωτίζει και το σήμερα και το μέλλον.

ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη λεγόμενη 23η τακτική σύσκεψη επικεφαλής των κυβερνήσεων. Στην κοινή συνέντευξή τους με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, υπογραμμίστηκε ως σημαντική επιτυχία ότι το διμερές εμπόριο αναπτύσσεται με γοργά βήματα φτάνοντας τα 100 δισ. δολάρια τη φετινή χρονιά, ενώ ως στόχος μπαίνει ο διπλασιασμός αυτού του μεγέθους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο Ρώσος αξιωματούχος συνέδεσε την επίτευξη αυτού του στόχου με την πορεία υλοποίησης συμφωνιών που έχουν συναφθεί. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παρθούν μια σειρά από μέτρα για «τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την ανάπτυξη του συστήματος πληρωμών», ενώ εξετάζεται η άρση των δασμών σε διάφορους τομείς. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διασύνδεση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, της διακρατικής καπιταλιστικής συμμαχίας της Ρωσίας, με άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Λευκορωσία, Καζαχστάν, Αρμενία και Κιργιστάν, με τη Μολδαβία να έχει καθεστώς παρατηρητή) και το κινεζικό σχέδιο, τους σύγχρονους δρόμους του μεταξιού, «Μια ζώνη, ένας δρόμος».

Οπως σημείωσε ο Μεντβέντεφ, οι δύο χώρες έχουν πολλά επενδυτικά έργα στις βιομηχανίες Ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην υψηλή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της επανδρωμένης διαστημικής πλοήγησης, στη δημιουργία νέων υλικών και τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα ανάπτυξης της Απω Ανατολής και της κατεργασίας ξύλου, όπως και στην αγροτική οικονομία. Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Κίνα ενώ αντίστοιχα και η Κίνα, ενδιαφέρεται για τη δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας στην περιοχή.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι θα γίνει μόνο μια σύντομη συνάντηση με τον ομόλογό του Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 11 Νοέμβρη στο Παρίσι, και η επίσημη συνάντηση θα γίνει στη σύνοδο του G20 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής στο τέλος του μήνα. Οπως δηλώθηκε, εκφράστηκε ανησυχία από τη γαλλική Προεδρία ότι μια συνάντηση των δύο θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το κύριο θέμα, τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ξαναρχίζουν σήμερα τα παζάρια στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ των Προέδρων Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι προγραμματίστηκε αιφνιδίως για σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε ανακοίνωση της ΕΕ στις Βρυξέλλες αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες «αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ετοιμότητά τους να εντατικοποιήσουν τη δουλειά για να καταλήξουν σε μία νομικώς δεσμευτική συμφωνία για τη γενικότερη ομαλοποίηση (των σχέσεων) που είναι κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μονοπάτι αμφοτέρων».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου (πρώην διοικητής του OΥΤΣΕΚΑ που κατηγορείται από τους Σέρβους για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι απέρριψε το «κάλεσμα» και την «ετοιμότητα» του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντι σε «οποιαδήποτε συμφωνία» καταλήξουν Βελιγράδι και Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένης και της «διόρθωσης των μεταξύ τους συνόρων». Ο Χαραντινάι, που πριν περίπου 20 χρόνια συμμετείχε πρόθυμα στο αιματοκύλισμα της Σερβίας μέσω του ΟΥΤΣΕΚΑ και της φονικής ΝΑΤΟικής επέμβασης του 1999, μιλώντας με αφορμή τη δήλωση Κουρτς στην εφημερίδα της Πρίστινας, «Zeri», ισχυρίστηκε ότι «η ιδέα αλλαγής των συνόρων είναι νεκρή» και ότι «τέτοια σενάρια το μόνο που έκαναν ήταν να προκαλέσουν τραγωδίες στα Βαλκάνια». Η δήλωσή του δεν φάνηκε να πιάνει τόπο, καθώς λίγο μετά μία άλλη κοσσοβάρικη εφημερίδα, η «Gazeta Express», σε σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι «η Βιέννη προωθεί τη διόρθωση συνόρων προσπαθώντας να την επιβάλει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Με φόντο την επαναφορά των σεναρίων για αλλαγές στα Βαλκάνια, που υποτίθεται πως έχουν απορριφθεί από την ΕΕ (έπειτα από έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας), χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς ανήγγειλε ότι τα Νησιά Κομόρες έγιναν η 10η χώρα που ανακάλεσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ντάσιτς το δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από τα νησιά Κομόρες (Ινδικός Ωκεανός στο νότιο τμήμα της Αφρικής), Μοχάμεντ Αμίν Σουέφ. Η είδηση, που προκάλεσε εμφανή εκνευρισμό στην Πρίστινα, απορρίφθηκε ως «ψευδή είδηση».

Σε άλλο σημείο, ο Ντάσιτς αναφέρθηκε στην προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμούς 10% σε όλα τα σερβικά προϊόντα που «εισάγονται» στο προτεκτοράτο εκτός από τα προϊόντα ξένων μονοπωλίων, για να τιμωρήσει το Βελιγράδι για την άρνησή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σέρβος υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως η απόφαση για την αύξηση των δασμών δεν αφορά τη Σερβία, «αλλά τη διεθνή κοινότητα».

Ρωσική αντίδραση για τη Βοσνία

Την Τρίτη, πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, εξέφρασε την έντονη αντίδραση της Μόσχας στα σχέδια «να συρθεί η Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο ΝΑΤΟ», τονίζοντας ότι αυτό, αν μη τι άλλο, θα αυξήσει τις κόντρες στο εσωτερικό της χώρας. Πρόσθεσε πως η Ρωσία, ως μέλος της Ομάδας Επαφής για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είναι «αφοσιωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη» της χώρας καταλήγοντας: «Ποτέ δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας στο σύρσιμο της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές».

Η τοποθέτηση του Β. Νεμπένζια έγινε με αφορμή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούσε την παράταση της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στη χώρα, που είναι γνωστή ως «επιχείρηση Althea».

ΠΓΔΜ
«Επίκεντρο» συζητήσεων η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για συνέχιση της διαδικασίας αλλαγής του Συντάγματος, στο πνεύμα της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησε χτες στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση των σχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων.

Η διαδικασία προβλέπει τριήμερη συζήτηση κάθε σχεδίου τροπολογίας στην αρμόδια επιτροπή μέχρι τη σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και την ψήφισή τους, στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, την 1η Δεκέμβρη. Ενα μήνα μετά προβλέπεται (από τον κανονισμό της Βουλής) η τρίτη και τελική ψηφοφορία επί των συνταγματικών τροπολογιών, που θα πρέπει να εγκριθούν από τα 2/3 των 120 βουλευτών.

Ο Ζάεφ μιλώντας χτες στα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αναφορές του προοιμίου του Συντάγματος στη συμφωνία της Οχρίδας, επαναλαμβάνοντας ότι θα συμπεριληφθεί με την «ευκαιρία» της αλλαγής του Συντάγματος επειδή πρόκειται για «ιστορική συμφωνία», η οποία διαμόρφωσε τη σύγχρονη πορεία της χώρας. Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι οι αναφορές στην ASNOM («Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας») δεν θα απαλειφθούν από το αμφιλεγόμενο άρθρο 36, αλλά θα υπάρχουν δύο φορές. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα τέσσερα σχέδια τροπολογιών που πρότεινε η κυβέρνηση «αξίζουν την υποστήριξη όλων των βουλευτών» στο όνομα «της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και της «νέας πολιτικής πραγματικότητας».

Νωρίτερα, πέντε από τα οκτώ μέλη άλλης επιτροπής της Βουλής στα Σκόπια ψήφισαν υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αρχηγού του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, που έχει καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για υπόθεση διαφθοράς και καλείται εντός της σημερινής μέρας να παρουσιαστεί στις φυλακές Shutka που βρίσκονται λίγο έξω από τα Σκόπια για να εκτίσει την ποινή του. Η φυλάκιση του Γκρούεφσκι προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του VMRO-DPMNE, Χτες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων.

Η επίσκεψη των ΝΑΤΟικών

Το ίδιο 24ωρο ξεκίνησε στα Σκόπια η διήμερη επίσκεψη υψηλόβαθμης ΝΑΤΟικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιστράτηγο και αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στίβεν Σέπρο, με αφορμή την παρακολούθηση στρατιωτικών γυμνασίων από τις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ. Ο ΝΑΤΟικός στρατηγός δήλωσε πως η χώρα «έχει κάνει ουσιαστική πρόοδο για ένταξη στο ΝΑΤΟ» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένταξη των Σκοπίων στη λυκοσυμμαχία εντός του 2019.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ