ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ξεκίνησε η 1η Διεθνής Εκθεση Κινεζικών Εισαγωγών

Ο Κινέζος Πρόεδρος δεσμεύτηκε για περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς

ΣΑΓΚΑΗ.--

Σχεδόν 31.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πάνω από 130 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στην 1η Διεθνή Εκθεση Κινεζικών Εισαγωγών (China International Import Expo - CIIE), σε μεγάλο μέρος τους έχοντας ήδη ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (One Belt One Road - OBOR), δηλαδή τη διάνοιξη ενεργειακών και άλλων επενδυτικών διαύλων στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα.

Η έκθεση ξεκίνησε την Τρίτη και εγκαινιάζοντάς την ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι υπάρχει κάθε λόγος για να έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον της κινεζικής οικονομίας, που - όπως σημείωσε - «πραγματικά έχει καλές επιδόσεις, εντός ενός εύλογου εύρους, δίνοντάς μας ισχυρά θεμέλια για να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους για το σύνολο του έτους». Πρόσθεσε ότι συγκριτικά με άλλες μεγάλες οικονομίες, η κινεζική συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι προσπάθειες για εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας έχουν απελευθερώσει νέους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης και ότι μέσα από την OBOR δυναμώνουν οι διμερείς επενδύσεις και το εμπόριο της Κίνας με τις αντίστοιχες χώρες που «διαπερνούν» οι αντίστοιχοι δίαυλοι.

Επίσης, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα θα «εντείνει τις προσπάθειές της» για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς και «θα ενθαρρύνουμε την εξέλιξη προς ένα εμπορικό περιβάλλον παγκόσμιας τάξης... Η πόρτα της Κίνας δεν θα ξανακλείσει ποτέ, θα ανοίξει περισσότερο».

Την Εκθεση έχουν επισκεφτεί και θα επισκεφτούν στελέχη κυβερνήσεων εκατοντάδων χωρών. Από την Ελλάδα παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, που συνάντησε και σειρά στελεχών κινεζικών επιχειρήσεων.

Τη συγκεκριμένη έκθεση επισκέφτηκε και ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες, που πραγματοποιεί έως σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Απαράδεκτες πρακτικές επιχειρηματιών στη Νότια Κίνα

Την ώρα πάντως που στη Σαγκάη στελέχη εκατοντάδων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων προσπαθούσαν να πείσουν ότι η ανάπτυξη έρχεται με στήριξη του καπιταλιστικού κέρδους, οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να βιώνουν στο πετσί τους την αθλιότητα που συνεπάγεται αυτή η «ανάπτυξη». Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα για την απίστευτη πρακτική της εργοδοσίας σε εταιρεία (ανακαίνισης κτιρίων) που βρίσκεται στο Τζουνγί της κινεζικής (δυτικής) επαρχίας Γκινζού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι δεν «έπιαναν το στόχο της εταιρείας», υποχρεώνονταν να... τρώνε κατσαρίδες, να πίνουν ούρα, ακόμη και να μαστιγώνονται! Τρία στελέχη της εταιρείας οδηγήθηκαν στη φυλακή, ωστόσο η όλη υπόθεση είναι αποκαλυπτική των συνεπειών που έχει τελικά η καπιταλιστική ανάπτυξη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρχίζει η «κούρσα» διαδοχής της Μέρκελ

Πρώτες επίσημες δηλώσεις από την γενική γραμματέα της CDU και υποψήφια για την προεδρία, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ

Η υποψήφια για την προεδρία του CDU, Aν. Κρ. Καρενμπάουερ

Copyright 2018 The Associated

Η υποψήφια για την προεδρία του CDU, Aν. Κρ. Καρενμπάουερ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκίνησε και επίσημα η «κούρσα» για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο επερχόμενο συνέδριο (6-8 Δεκέμβρη), με τις χτεσινές πρώτες δημόσιες δηλώσεις της γενικής γραμματέα του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ. Οι άλλοι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και νυν σύμβουλος σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, Φρίντριχ Μερτς, και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Η Κραμπ - Καρενμπάουερ φιλοδοξεί «ανανέωση» του κόμματος, ώστε να είναι και πάλι σε θέση να κερδίζει εκλογικές μάχες. Χαρακτήρισε ως μεγαλύτερες προκλήσεις τη «διατήρηση της ευημερίας και της ασφάλειας στη Γερμανία», την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης. Για τη διαχείριση της μετανάστευσης υπερασπίστηκε τη «γραμμή» Μέρκελ για κοινή ευρωπαϊκή λύση. Πάντως, ξεκαθάρισε πως «η μετανάστευση δεν είναι το νούμερο ένα θέμα», αναφερόμενη έμμεσα στον Γ. Σπαν.

Η γενική γραμματέας της CDU θεωρείται «εκλεκτή» της Μέρκελ και η αρχηγός που θα συνεργαστεί καλύτερα με την καγκελάριο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Κραμπ - Καρενμπάουερ και Μερτς έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν την ηγεσία της CDU.

Σε χτεσινή παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, απέρριψε την άποψη πως η CDU χρειάζεται μια αλλαγή πορείας στα βασικά ζητήματα και όπως είπε «η πλειοψηφία των Γερμανών είναι ενάντια σε κάτι τέτοιο», ενώ εκτίμησε πως «ούτε οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι το θέλουν αυτό». Ο ίδιος είπε πως «ούτε στη μεταναστευτική πολιτική χρειάζεται κάποια αλλαγή, καθώς οι εισροές έχουν μειωθεί δραστικά, οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί, οι απελάσεις απορριφθέντων αιτούντων ασύλου συνεχίζονται».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε προχτεσινή του συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία - Τηλεόραση, τόνισε πως φέρει μεγάλο σεβασμό για την απόφαση της Αγκ. Μέρκελ να μη διεκδικήσει πλέον τη θέση της προέδρου του κόμματος. Απορρίπτοντας τη θέση πως η Μέρκελ βρίσκεται για πολύ μακρύ διάστημα στο αξίωμα της καγκελαρίου, ο Σόιμπλε είπε πως κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία συνέβησαν πολλά, που την οδήγησαν να είναι για μία ακόμη φορά υποψήφια.

Κι αυτός με τη σειρά του υποβάθμισε το θέμα των προσφύγων - μεταναστών, λέγοντας πως «η αιτία της ενίσχυσης της ακροδεξιάς στη Γερμανία δεν είναι η προσφυγική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά αποτέλεσμα του μεγάλου συνασπισμού (σ.σ. Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες)».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-- Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να πιέζουν το Ιράν μεταξύ άλλων και «με οικονομικά μέσα» σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη «και όπου αλλού στην περιοχή απολαμβάνει αποδοχής και υποστηρίζει καλά εξοπλισμένες ένοπλες οργανώσεις». Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι μετά την ήττα τους στη Συρία οι ομάδες τζιχαντιστών και άλλων τρομοκρατών κινούνται ήδη στήνοντας «δίκτυα στρατολόγησης» και «πυρήνες εν υπνώσει» σε άλλες χώρες.

ΡΙΑΝΤ.-- Περιοδεία στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, ξεκινώντας από την επαρχία Κασίμ, ξεκίνησε χτες ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τον διεθνή σάλο που προκάλεσε η άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς, που συνοδευόταν μεταξύ άλλων και από τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανακοίνωσε νέα σχέδια για έργα ανάπτυξης ύψους 4,27 δισ. δολαρίων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό υποδομών σε Παιδεία, στέγαση, οδικά δίκτυα, περιβάλλον, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποπληρωθούν, με κρατικές δαπάνες, τα χρέη ύψους έως 267.000 δολαρίων που είχαν δεκάδες κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν χτες μετά την απονομή χάριτος.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εντεκα παιδιά και δέκα ενήλικες βρέθηκαν χτες μέσα σε φορτηγό - ψυγείο που έφτασε στο λιμάνι του Νιουχέιβεν της Βρετανίας, προερχόμενο από τη Διέππη της βορειοδυτικής Γαλλίας. Οι 21 παράτυποι μετανάστες δήλωσαν ότι είναι Βιετναμέζοι.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες και οι 78 μαθητές (ηλικίας από 11 έως 17 ετών) και ένας οδηγός, που είχαν απαχθεί πριν λίγες μέρες στο νοτιοδυτικό Καμερούν από αγγλόφωνους αυτονομιστές. Ομηροι εξακολουθούν να κρατούνται ένας διευθυντής σχολείου και ένας δάσκαλος.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕFTA - Ινδονησίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδονησία υπέγραψαν χτες, μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, τα τέσσερα κράτη της EFTA (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών), δηλαδή οι Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν.

Στη Νορβηγία χαιρετίστηκε έντονα η συμφωνία, καθώς το 80% των νορβηγικών εξαγωγών προς την Ινδονησία θα είναι αφορολόγητες όταν αρχίσει η εφαρμογή της.

«Με βάση την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σημαίνουν πολλά για τη Νορβηγία, ενισχύοντας τις εξαγωγές των εταιρειών της», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας. «Η Ινδονησία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα υδατοκαλλιέργειας παγκοσμίως. Με μια αυξανόμενη μεσαία τάξη, η χώρα μπορεί να γίνει σημαντική αγορά για τις νορβηγικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι σημαντικό και για τις εταιρείες θαλασσινών μας», συμπλήρωσε ο υπουργός Αλιείας.

Η Νορβηγία έχει 28 συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών μέσω της EFTA. Τέσσερις από αυτές είναι με χώρες της «ανερχόμενης» Ασίας (Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα) και άλλες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση (Ινδία, Κίνα, Μαλαισία, Βιετνάμ).

ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
Αναβλήθηκε συνάντηση με Πομπέο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε συνάντηση του ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Τσολ, λέγοντας ότι αυτή θα γίνει «σε μεταγενέστερη ημερομηνία... όταν τα αντίστοιχα προγράμματά μας το επιτρέψουν». Η συνάντηση θα γινόταν στη Νέα Υόρκη.

Θυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, τουλάχιστον όπως έχει ανακοινωθεί.

Την ίδια στιγμή, με τον Κιμ αναμένεται να έχουν (χωριστές) συναντήσεις και οι ηγέτες Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αναδεικνύοντας το ζωηρό «ενδιαφέρον» των ισχυρών γεωπολιτικών κέντρων να εμπλακούν στις πυκνές διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο.

Από τη μεριά της Ουάσιγκτον, η Νάουερτ είπε ότι «οι τρέχουσες συνομιλίες συνεχίζονται» και ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση των δεσμεύσεων που έλαβαν ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ στη Σύνοδο Κορυφής της Σιγκαπούρης τον Ιούνιο».

Σημειώνουμε ότι την περασμένη βδομάδα αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας επανέφεραν το ζήτημα αναστολής των κυρώσεων, με το επιχείρημα ότι αυτές προκαλούν «ασφυξία» στην οικονομία της. Η Ουάσιγκτον επιμένει στη διατήρησή τους μέχρι να προχωρήσει η αποπυρηνικοποίηση. Αλλες πλευρές, με πρώτη τη Μόσχα, προκρίνουν την άμεση «επανεξέτασή» τους, όπως σε ένα βαθμό κάνει και το Πεκίνο, του οποίου ωστόσο τη «συνεργασία» για το Κορεατικό μνημονεύει συχνά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ