ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Από την κινητοποίηση στις 29 Οκτώβρη
Από την κινητοποίηση στις 29 Οκτώβρη
Στο υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι, διαδηλώνουν σήμερα οι μαθητές με κεντρικό αίτημα να μη νομοθετηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και διεκδικώντας παράλληλα λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία. «Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει πραγματικά. Για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις, χωρίς εμπόδια. Που θα δίνει ολόπλευρη γνώση σε όλους. Για ένα σχολείο στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια, που δεν θα μας κοιτάει στην τσέπη, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η οποία απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν στις 29 Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες, μαθητές σε διάφορες περιοχές προχώρησαν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συνεχίζοντας παράλληλα να συζητούν και να οργανώνουν την απάντησή τους. Η Συντονιστική Επιτροπή έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά να βρεθούν σήμερα στο υπουργείο και επίσης καλεί τις Συντονιστικές Επιτροπές της υπόλοιπης Ελλάδας να πάρουν αποφάσεις στήριξης της δράσης, στέλνοντας μαθητές - αντιπροσώπους τους στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Μαζί με τους μαθητές είχαν πάρει μέχρι χτες αποφάσεις για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού, Φιλοσοφικής, Πολιτικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων και Μαθηματικού του ΕΚΠΑ.

Σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση καλεί επίσης η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, που αναφέρεται στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται για αυτά τα σχολεία στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. «Αντί στο υπουργείο να ασχοληθούν με λύση των προβλημάτων μας, επιλέγουν να προσθέτουν νέα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι γονείς σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν την κατάργηση των Καλλιτεχνικών Επιτροπών, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τον χαρακτήρα των σχολείων, διατυπώνοντας ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθεί η λειτουργία τους. Η Ενωση καλεί όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία να είναι σε ετοιμότητα και τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της Αττικής να συμμετέχουν μετά από αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων, των διδασκόντων, των μαθητικών κοινοτήτων και μαθητικών συμβουλίων τους στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Καλεί παράλληλα τα σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας να πάρουν αποφάσεις στήριξης της δράσης, στέλνοντας μαθητές - αντιπροσώπους τους.

Να συμμετάσχουν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σήμερα στη 1 το μεσημέρι, καλεί τα μαθητικά συμβούλια η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Στο υπουργείο και οι εκπαιδευτικοί

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα στη 1 το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων.

Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης είναι να μπει τέλος στην αδιοριστία, να γίνουν άμεσα 25.000 διορισμοί εκπαιδευτικών και κάλυψη των αναγκών των σχολείων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών κ.ά.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να πάρουν άμεσα μετεγγραφή όλοι όσοι το δικαιούνται

Σχόλιο για τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών

«Για άλλη μια χρονιά οι μετεγγραφές φοιτητών γίνονται με το σταγονόμετρο και από το σύνολο των αιτήσεων ικανοποιούνται μόλις οι μισές, αφήνοντας χιλιάδες φοιτητές ακόμα και εκτός σπουδών όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη από αυτή όπου διαμένουν», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των αποτελεσμάτων για τις μετεγγραφές. Θυμίζουμε ότι από τις 8.582 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι φοιτητές που τελικά κατάφεραν να πάρουν τη μετεγγραφή τους ανέρχονται σε 4.806.

Οπως σημειώνει το ΜΑΣ, «αυτό σημαίνει ότι πάνω από 3.500 φοιτητές έμειναν εκτός, ότι μόνο το 56% των φοιτητών κατάφερε να πάρει τη μετεγγραφή. Δηλαδή το 44% των αιτούντων δεν παίρνουν μετεγγραφή και αναγκάζονται είτε να "μεταναστεύσουν" σε άλλη πόλη είτε να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Για ακόμα μια φορά οι όροι και τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση πετάνε εκτός σπουδών χιλιάδες φοιτητές!

Συγχαίρουμε τους συμφοιτητές μας που κατάφεραν να πάρουν τη μετεγγραφή τους! Ο αγώνας τους δεν πρέπει να σταματήσει εκεί, πρέπει να συνεχιστεί!

Καθένας που πήρε τη μετεγγραφή του, πρέπει να δώσει τη μάχη μαζί με τον σύλλογό του, μαζί με τους συμφοιτητές του ώστε να δικαιούται δωρεάν σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα. Ωστε να παρακολουθεί τα εργαστήρια και να μη χάσει το χειμερινό εξάμηνο.

Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του!

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας που δεν πήραν τη μετεγγραφή τους. Κλιμακώνουμε την πάλη μέσα στους συλλόγους μας για να πάρουν άμεσα μετεγγραφή όλοι όσοι το δικαιούνται!

Εχουμε πείρα ότι ο αγώνας μας μπορεί να είναι αποτελεσματικός, ότι με την πάλη μας μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημειώνει το ΜΑΣ καταγράφοντας σχετικές κατακτήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Μια ιστορία από τα βάθη της Ανατολής

Το Σάββατο, στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

Ραντεβού για άλλη μια φορά με τους μικρούς του φίλους δίνει το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), που φιλοξενεί το Σάββατο 10 Νοέμβρη, στις 6.45 μ.μ., τη μουσικοθεατρική ομάδα «Τρομπετίνι», η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της παράσταση «Το σύννεφο της Ανατολής».

Πρόκειται για μια διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Το ερωτευμένο σύννεφο». Και όπως περιγράφουν οι «Τρομπετίνι» το έργο: «Ενα σύννεφο που κουβαλάει μαζί του την ιστορία όλης της Γης! Και τι θαρρείτε είναι η Γη παιδιά; Ασπρόμαυρη μόνο ζωγραφιά; Ενός ανθρώπου μόνο η φωνή; `Η κάτι που δεν μπορεί να αλλαχτεί; Αλλάζει η ζωή και προχωρά... κάθε της στιγμή μπορεί να πάρει χρώμα και πνοή... Μα τα παιδιά κρατούν τον κόσμο ζωντανό... Παίρνουν πινέλα, χρώματα και φως κι όλα μετά φαίνονται αλλιώς! Χρώμα λοιπόν και μουσική να φτιάξουμε τον κόσμο απ' την αρχή».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «45 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου - 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, στον δρόμο του αγώνα συνεχίζουμε».

Η εκδήλωση γίνεται την Τρίτη 13 Νοέμβρη, στις 19.30, στο αμφιθέατρο 10 του νέου κτιρίου της Νομικής. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμα της εκδήλωσης αναφέρεται: «45 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και 50 χρόνια μετά την ίδρυση της ΚΝΕ, συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις κυβερνήσεις του, για την κοινωνία "στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων", το σοσιαλισμό!».

Συζήτηση με πανεπιστημιακούς

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς των Ιδρυμάτων της Αθήνας σε εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 11 Νοέμβρη, στις 18.30, στο «Art Cafe» στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5).

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
Διαφωνούν με την ακύρωση των εξεταστικών οι εκπρόσωποι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Τη διαφωνία τους με την απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Σερρών, που ακυρώνει τις δυο τελευταίες εξεταστικές των μαθημάτων του καθηγητή - «φακελάκη», εκφράζουν με δημόσια δήλωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους σπουδαστικούς συλλόγους του ΤΕΙ. Οι εκπρόσωποι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά που βγήκαν στην επιφάνεια, με τον καθηγητή που ζητούσε οικονομικά και σεξουαλικά ανταλλάγματα προκειμένου να περάσουν οι σπουδαστές τα μαθήματά του. Σε συνέχεια αυτών ήρθε η απόφαση της Συγκλήτου για ακύρωση των δυο τελευταίων εξεταστικών του (Ιούνη και Σεπτέμβρη) και εμβόλιμη εξεταστική για τα μαθήματα του εν λόγω καθηγητή στις 23 Νοέμβρη. Ομως αυτή η απόφαση δημιουργεί προβλήματα στους αποφοίτους, αφού ουσιαστικά ακυρώνει το πτυχίο τους.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σχολιάζουν: «Πρόκειται για μια απόφαση άδικη για τους δεκάδες φοιτητές που κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες για να πάρουν το πτυχίο τους, πολλοί έχουν αποφοιτήσει, εργάζονται ή κάνουν μεταπτυχιακό και τώρα υποχρεούνται να αναβάλουν λίγο ακόμα τα όνειρά τους και να ξαναδοκιμαστούν στα μαθήματα αυτά. Καθιστά συλλήβδην όλους τους σπουδαστές συνυπεύθυνους, ενώ είναι τα θύματα αυτού του κυκλώματος.

Οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική ΚΣ" στο ΤΕΙ Σερρών απαιτούμε:

  • Να διαλευκανθεί πλήρως και να φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση.
  • Να παρθεί πίσω η άδικη απόφαση της Συγκλήτου! Να συγκροτηθεί επιτροπή από καθηγητές του Τμήματος για την αναβαθμολόγηση των γραπτών, ώστε όσοι πράγματι έχουν προβιβάσιμο βαθμό να τους αναγνωριστούν τα μαθήματα και όσοι όχι να τα ξαναδώσουν κανονικά, όπως προβλέπεται».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ