ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για την επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης

«Ευελιξία», αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές στην Υγεία και ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης προτείνουν οι «πέντε σοφοί της οικονομίας»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις προτάσεις του για την ενίσχυση της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό παρουσίασε προχτές το γερμανικό συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων (σ.σ. «πέντε σοφοί της οικονομίας»), παραδίδοντας στην καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, την ετήσια έκθεση 2018 - 2019 υπό τον τίτλο: «Αντιμέτωποι με σημαντικές οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις».

Η έκθεση αναφέρει πως «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε μία από τις μεγαλύτερες φάσεις άνθησης της μεταπολεμικής περιόδου», ωστόσο, διεθνείς δυσμενείς παράγοντες, όπως τα μέτρα «προστατευτισμού» των ΗΠΑ, οι εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ - Κίνας και ΗΠΑ - ΕΕ, ο κίνδυνος ενός «άτακτου» Brexit και μιας «αναζωπύρωσης της κρίσης του ευρώ» «επιβραδύνουν το ρυθμό επέκτασης» της γερμανικής οικονομίας.

Ετσι, οι «πέντε σοφοί οικονομολόγοι» αναθεωρούν προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ρυθμό αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ τα έτη 2018 - 2019, στο 1,6% και 1,5% αντίστοιχα, ενώ την περασμένη άνοιξη έκαναν λόγο για 2,3% το 2018 και πρόσφατα για 1,8% το 2019.

Οι μείζονες προκλήσεις για τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία είναι «σε διεθνές επίπεδο το αβέβαιο μέλλον της πολυμερούς παγκόσμιας οικονομικής τάξης και σε εθνικό επίπεδο η δημογραφική αλλαγή».

Αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης και περικοπές στην Υγεία

Ενδεικτικά, η «δημογραφική αλλαγή» αντιμετωπίζεται από την πλευρά του «κόστους» για τους εργοδότες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις υπηρεσίες Υγείας και προτείνονται αντίστοιχα μέτρα. Μάλιστα, αναφέρεται πως «οι δημογραφικές αλλαγές και η ιατροτεχνολογική πρόοδος στο μέλλον θα επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα Υγείας», επειδή οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο κι επειδή στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας κυριαρχεί η αγοραπωλησία υπηρεσιών, φαρμάκων, ιατρικών μηχανημάτων κ.ά., από την οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Προτείνεται «να αυξηθεί σταδιακά η ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης συνδέοντάς την με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής». Παράλληλα, προτείνουν τη συγχώνευση νοσοκομείων, στην κατεύθυνση να περιοριστεί η «υπερβολική προσφορά», αλλά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο χρυσοφόρο κλάδο της Υγείας, καθώς και περιορισμό «περιττών υπηρεσιών» Υγείας.

Μια πλευρά της δημογραφικής αλλαγής που απασχολεί, είναι και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων σε παραγωγικές ηλικίες. Η κατάργηση του 8ωρου και η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου ανά βδομάδα προτάσσονται ως «κίνητρο» να ενταχθούν στην παραγωγή περισσότεροι νέοι με οικογένεια, την ώρα που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η άνοδος της παραγωγικότητας στη Γερμανία θα επέτρεπαν σήμερα λιγότερες ώρες δουλειάς με μεγαλύτερο μερίδιο στον παραγόμενο πλούτο. «Προκειμένου οι εργαζόμενοι να συνδυάσουν καλύτερα τις εργασιακές τους απαιτήσεις και τον τρόπο ζωής τους, ο νόμος για τον χρόνο εργασίας θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να διανέμουν πιο ευέλικτα τον χρόνο εργασίας τους μέσα στη βδομάδα», αναφέρουν οι «σοφοί», «αποκρύπτοντας» ότι η «ευελιξία» των εργαζομένων σημαίνει πλήρη προσαρμογή τους στις ανάγκες των εργοδοτών και όχι στις δικές τους.

Τέλος, ζητούν να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί η μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων, κάτι που η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» νομοθέτησε πρόσφατα.

Τονίζεται η σημασία της ψηφιοποίησης, που μεταξύ άλλων «μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων», δηλαδή καταργώντας θέσεις εργασίας. Σε αυτό το σημείο οι «σοφοί» προειδοποιούν ότι «θα ήταν λάθος να αντιδράσουμε σε αυτό με κοντόφθαλμα προστατευτικά μέτρα» (σ.σ. των ανέργων), αντίθετα οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τις δουλειές τους «θα πρέπει να καταστούν ικανοί να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της αλλαγής μόνοι τους», να φροντίσουν δηλαδή οι ίδιοι για μετεκπαίδευση, εξειδίκευση κ.λπ.

Ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης

Οι «σοφοί» ξεκαθαρίζουν πως «η ενίσχυση της ΕΕ θα ήταν εν μέρει απάντηση στις διεθνείς προκλήσεις», παζαρεύοντας όρους ευνοϊκούς για το γερμανικό κεφάλαιο, καθώς «συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι μικρές, επομένως τα κράτη - μέλη της ΕΕ καλούνται να εστιάσουν στο δυναμικό ενός κοινού οικονομικού χώρου» και να μπορούν να ανταγωνιστούν «στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με το απαραίτητο βάρος».

Ζητούν κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση των ΕΕ - Ευρωζώνης που θα περιορίσουν την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία κ.α.

Σχετικά με τις εμπορικές συγκρούσεις και τους δασμούς, προτάσσεται η ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη. Παράλληλα, οι «σοφοί» απορρίπτουν την επιβολή ψηφιακού φόρου σε κολοσσούς του διαδικτύου («Google», «Facebook», «Amazon») καθώς αυτό θα μπορούσε στο μέλλον να βλάψει τη γερμανική βιομηχανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρότασή τους να βρεθεί ένας τρόπος «να αποτραπεί το Brexit», για παράδειγμα, «η ΕΕ να υποσχεθεί ότι θα εξαλείψει τυχόν νομικά εμπόδια σε περίπτωση που αλλάξει η απόφαση με ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

ΗΠΑ
Νέες ενδοκυβερνητικές τριβές

Ο Τραμπ απέπεμψε ουσιαστικά τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζ. Σέσιονς (αριστερά)

Copyright 2017 The Associated

Ο Τραμπ απέπεμψε ουσιαστικά τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζ. Σέσιονς (αριστερά)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως πιθανή ένδειξη ευρύτερων «ανακατατάξεων» στους κόλπους της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζεται από μερίδα του Τύπου στις ΗΠΑ η προχτεσινοβραδινή «παραίτηση» του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς.

Πίσω από την παραίτηση φαίνεται πως ήταν η γνωστή δυσαρέσκεια του Προέδρου Τραμπ για το γεγονός ότι ο Σέσιονς επέλεξε να αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες του ανεξάρτητου ερευνητή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η διεξαγωγή των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών την περασμένη Τρίτη και οι άκαρπες, επί της ουσίας, έρευνες του ανακριτή Μιούλερ φαίνεται πως επέτρεψαν στον Τραμπ να προωθήσει την από καιρό αποφασισμένη αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης. Στη θέση του διόρισε προσωρινά ως εκτελόντα χρέη υπουργού Δικαιοσύνης τον προσωπάρχη του ομοσπονδιακού υπουργείου Ματ Γουιτάκερ, που έχει κατά το παρελθόν διατυπώσει θέσεις πολύ κοντά σε εκείνες του Προέδρου Τραμπ για τις έρευνες του ανακριτή Μιούλερ. Η εξέλιξη δεν αποκλείεται να αποβεί «κομβική» για την τύχη των ερευνών του Μιούλερ. Την «παραίτηση» του Τζ. Σέσιονς κλήθηκε πάντως να σχολιάσει μεταξύ άλλων χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που δήλωσε ότι η υπόθεση «προκαλεί πονοκέφαλο στην αμερικανική κυβέρνηση», αλλά «δεν έχει καμία σχέση με μας».

Τύχη ανάλογη με εκείνη του Σέσιονς δεν αποκλείεται να έχουν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ (όπως και στο παρελθόν με κορυφαίους υπουργούς), καθώς ο τελευταίος είχε προϊδεάσει συνεργάτες του για αντικατάσταση ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές της περασμένης Τρίτης. Στη «μαύρη λίστα» του Προέδρου Τραμπ φαίνεται πως είναι το όνομα της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, για την οποία ο Τραμπ έχει δυσαρεστηθεί, εκτιμώντας ότι «αδυνατεί» να ελέγξει αποτελεσματικότερα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ασχέτως με τις πιθανές αλλαγές προσώπων και το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της περασμένης Τρίτης, οι στόχοι των Αμερικανών ιμπεριαλιστών δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν. Ο Τραμπ επανέλαβε χτες ότι ο στρατός θα παράσχει «διοικητική υποστήριξη» κατά μήκος των νότιων συνόρων με αφορμή δύο καραβάνια αρκετών χιλιάδων μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι δεν θα αναφέρεται πλέον δημόσια στην επιχείρηση αυτή με την κωδική ονομασία Επιχείρηση «Πιστός Πατριώτης», αλλά ως «επιχείρηση υποστήριξης των συνόρων», μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Πηγές στο Πεντάγωνο διευκρίνισαν πως η αλλαγή έγινε επειδή ο στρατός δεν έχει την ευθύνη διεξαγωγής της επιχείρησης, αλλά υποστηρίζει την «ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας».

Ιδιαίτερα πάντως σηκώνεται η σφοδρή αντιπαράθεση του Τραμπ με μερίδα του Τύπου, με αφορμή τον λεκτικό διαπληκτισμό του με τον ρεπόρτερ του «CNN» Τζιμ Ακόστα (του οποίου αναστάλη η διαπίστευση στον Λευκό οίκο) και τον διαπιστευμένο ρεπόρτερ του «NBC» Πίτερ Αλεξάντερ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο 21χρονος Παλαιστίνιος Αχμαντ Νατζάρ υπέκυψε χτες στα τραύματα που του προκάλεσαν πυρά του ισραηλινού στρατού πριν από δύο βδομάδες κατά τις διαδηλώσεις κοντά στο φράχτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι είχε η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Μογκερίνι αναφέρθηκε στην τάχα «αταλάντευτη δέσμευση της ΕΕ στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, προσθέτοντας πως είναι «η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ενας 29χρονος ένοπλος κουκουλοφόρος δράστης επίθεσης και 12 θαμώνες ενός μπαρ στο Θάουζαντ Οουκς της Καλιφόρνια σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια περιστατικού δίχως προφανή αφορμή. Το μπαρ φιλοξενούσε μουσική εκδήλωση τοπικού κολεγίου με μουσική κάντρι. Αργότερα, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε πως ο δράστης ήταν πρώην πεζοναύτης, γνωστός στις αστυνομικές αρχές της περιοχής για την εμπλοκή του σε διάφορα μικροεπεισόδια τα τελευταία χρόνια, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Δύο πρώην πρόεδροι διεκδικούν ξανά τον προεδρικό θώκο της Μαδαγασκάρης. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών που ανακοινώθηκαν χτες αναφέρουν πως στον δεύτερο γύρο περνούν ο Αντρι Ρατζοελίνα (πρόεδρος 2009 - 2013) με 45% και ο Μαρκ Ραβαλομανάνα (πρόεδρος 2002 - 2009) με 40%.

ΜΟΣΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αντιπροσωπεία Λίβυων στρατιωτικών υψηλόβαθμων αξιωματούχων με επικεφαλής τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, είχε την Τρίτη το βράδυ συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και συζήτησαν (κατά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας) «θέματα ασφαλείας με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και την επίλυση της λιβυκής κρίσης».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για δωροδοκία σε βάρος του δικηγόρου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου, και άλλων πέντε υπόπτων στην υπόθεση ενός συμβολαίου, αξίας 2 δισεκ. δολαρίων, για την πώληση υποβρυχίων της γερμανικής «Thyssenkrupp» στο Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ