ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Μίλτος Πασχαλίδης στον Σταυρό του Νότου

Μετά από μια καλοκαιρινή περιοδεία με περισσότερους από 40 σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Μ. Πασχαλίδης επιστρέφει από το Σάββατο 24 Νοέμβρη για έναν ακόμα χειμώνα στην κεντρική μουσική σκηνή της Αθήνας, στον Σταυρό του Νότου.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στήνει ένα πρόγραμμα, λιγότερο ηλεκτρικό και πιο προσωπικό, με περισσότερα «αδικημένα» τραγούδια από τους 12 προσωπικούς του δίσκους και τις συμμετοχές του σε δίσκους φίλων του, που έχουν λείψει από τις συναυλίες του τα τελευταία χρόνια. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο φόρος τιμής στον Μάνο Ελευθερίου, με ένα εκτενές αφιέρωμα στα σπουδαία τραγούδια του.

Μαζί του: Θύμιος Παπαδόπουλος - Πνευστά, Πάρις Περυσινάκης - Λύρα, Μαντολίνο, Νίκη Γρανά - Πιάνο, Ακορντεόν, Τραγούδι, Δημήτρης Μουτάφης - Μπάσο, Ηλίας Δουμάνης - Τύμπανα.


«Η Λίμνη των Κύκνων» στη Λυρική

Από τις πρόβες
Από τις πρόβες
Η σεζόν 2018/19 του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινά στις 10 Νοέμβρη, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, με το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, τη «Λίμνη των Κύκνων» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Στην πρώτη του χορογραφία ως διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ο Κ. Ρήγος επιχειρεί μια νέα ανάγνωση πάνω στη «Λίμνη», η οποία σε μεγάλο βαθμό συνομιλεί με την πρωτότυπη χορογραφία των Πετιπά - Ιβάνοφ. Οι παραστάσεις θα είναι στις 10, 11, 16, 17, 18 Νοέμβρη και 22, 28, 29 Δεκέμβρη στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» ΕΛΣ. Η ώρα έναρξης είναι στις 20.00, εκτός από τις Κυριακές που είναι στις 18.30. Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης. Χορογραφία - σκηνοθεσία - σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος. Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Για δεύτερη χρονιά «Η αγάπη άργησε μια μέρα»

Εως και τις 16 Δεκέμβρη θα παίζεται στο Θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο) «Η αγάπη άργησε μια μέρα».

Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ενκε Φεζολλάρι. Ξεκινώντας από ένα ορεινό χωριό της Κρήτης στα μέσα της δεκαετίας του '30 και φτάνοντας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70, το έργο καταγγέλλει τη γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και στη συνέχεια στη συζυγική εξουσία. Οι έξι πρωταγωνίστριες της παράστασης η καθεμία με διαφορετικό τρόπο προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά των κοινωνικών συμβάσεων και είτε υποκύπτουν είτε συντρίβονται, είτε χαράσσουν τον δικό τους δρόμο χειραφέτησης. Γυναίκες - θύματα και θύτες μιας κλειστής κοινωνίας, που μέσα από την τραγικότητά τους ή τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία τους «σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση», όπως λέει η συγγραφέας.

Συντελεστές της παράστασης: Γιώργος Λυντζέρης (σκηνικά - κοστούμια), Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου (φωτισμοί), Γιώτα Κοτσέτα (πρωτότυπη μουσική), Ναταλί Μηνιώτη (δραματουργική επεξεργασία), Μαριάνθη Γραμματικού (βοηθός σκηνοθέτη).

Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Δάφνη Λιανάκη, Ιωάννα Λέκκα, Μαρία - Νεφέλη Δούκα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18.30, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 20.00, Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00


«Το κτήνος στο φεγγάρι»

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στην Ελλάδα, από το Θέατρο «Πορεία», το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Ρίτσαρντ Καλινόσκι «Το κτήνος στο φεγγάρι» επιστρέφει στο Θέατρο «Σημείο» - Πάνω Σκηνή - (Χαριλάου Τρικούπη 2, Καλλιθέα, τηλ. 210 9229579) από τις 19 Νοέμβρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Παπαδάκη. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Αρζόγλου, Βαγγέλης Παπαδάκης και Σοφία Λιάκου.

Το έργο παρακολουθεί την ιστορία του Αράμ και της Σέτα στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, ανάμεσα στο 1921 και το 1933. Ο Αράμ είναι ο μόνος επιζών της οικογένειάς του από τη γενοκτονία στην Αρμενία. Διέφυγε στις ΗΠΑ και δουλεύει ως φωτογράφος. Παντρεύεται διά αλληλογραφίας την Σέτα, η οποία στα 15 της φτάνει κι αυτή στις ΗΠΑ για μια νέα ζωή, αφήνοντας πίσω της το ορφανοτροφείο στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόσωπό της προστίθεται δίπλα σε αυτό του Αράμ σε μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία που εκείνος έχει φέρει μαζί του από την πατρίδα, έχοντας κόψει τα κεφάλια των νεκρών συγγενών του. Τη θέση των γονιών του στη φωτογραφία έχει πάρει τώρα το νιόπαντρο ζευγάρι. Και με την νεαρή του σύζυγο ο Αράμ ανυπομονεί να δημιουργήσει τη νέα οικογένεια Τομασιάν.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα έχει σχεδιάσει ο Αράμ. Η Σέτα δεν είναι ικανή να τεκνοποιήσει. Οι ισορροπίες στην οικία Τομασιάν θα ανατραπούν με την είσοδο του Βίνσεντ, ενός άστεγου αγοριού. Πολλά χρόνια αργότερα, ένας ηλικιωμένος ευγενής κύριος αφηγείται αυτή τη συγκλονιστική ιστορία, αφήνοντάς την να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας...

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης. Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Σκηνικά - κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Πρωτότυπη μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη. Επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Μιχελάκης. Δραματουργική επεξεργασία: Ματίνα Χαραλάμπη.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ