ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για ισχυρή απεργιακή απάντηση
  • Εντείνονται οι προετοιμασίες για την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη
  • Απεργία αύριο στο Δημόσιο, στις Κατασκευές και στην Ιδιωτική Υγεία

Μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη, αλλά και μέχρι την τελευταία στιγμή για την αυριανή απεργία στο Δημόσιο, στις Κατασκευές και στην Ιδιωτική Υγεία, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία τους, προτάσσοντας το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».

Καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, η οποία κλιμακώνεται πίσω από τα φούμαρα περί «μεταμνημονιακής περιόδου», Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προβάλλουν το δρόμο της ενίσχυσης του αγώνα για τις ανάγκες της εργατικής τάξης, η ικανοποίηση των οποίων προϋποθέτει αποφασιστική σύγκρουση με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους, με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, απέναντι στην επιχείρηση συμβιβασμού των εργαζομένων με τα ψίχουλα που τάχα «επιτρέπουν οι αντοχές της οικονομίας», απέναντι στον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, η οποία σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης, περαιτέρω χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, απολύσεις, μισθούς και συντάξεις ψίχουλα, οι ταξικές δυνάμεις προτάσσουν τα αιτήματα για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους, με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στις συντάξεις.

Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την πλατιά αποκάλυψη του ανοιχτά υπονομευτικού ρόλου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος σε ανοιχτή σύνδεση με τους σχεδιασμούς και τους στόχους κυβέρνησης και εργοδοσίας «δίνει τα ρέστα του» για να μη δοθεί ενιαία και ισχυρή απεργιακή απάντηση των εργαζομένων.

Απέναντι στην προσπάθεια των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προσπάθειες για να φτάσει και να συζητηθεί παντού το απεργιακό κάλεσμα. Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες, αντιπαλεύουν τη μοιρολατρία και τον συντεχνιασμό, αναδεικνύουν την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο, ισχυρό απεργιακό μέτωπο ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων που οργανώνουν κλαδικές Ομοσπονδίες και σωματεία προστίθεται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που προχωρά αύριο, Τετάρτη, σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 3 μ.μ., καταγγέλλοντας τις απολύσεις, τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, τη δουλειά μέσα από «δουλεμπορικά» γραφεία και εργολαβικές εταιρείες, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.), προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απεργιακή απάντηση στις 28/11 «στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων».

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης και της συμμετοχής του στην πανεργατική απεργία το Συνδικάτο προχώρησε χτες σε έκτακτη Γενική Συνέλευση. Στη συζήτηση που έγινε, οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο μετέφεραν την πείρα από την προετοιμασία σε μια σειρά χώρους δουλειάς για την απεργία. Στο ξενοδοχείο «Marriott» (πρώην «Metropolitan») η συμμετοχή στην απεργία γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε συσκέψεις που οργανώνονται ανά τμήμα. Στην επιχείρηση «Select» στο αεροδρόμιο, η οργάνωση της απεργιακής μάχης συνδυάζεται με την προετοιμασία των αρχαιρεσιών του επιχειρησιακού Σωματείου και τον απολογισμό της δράσης του. Στο «Hilton» οι δυνάμεις του Συνδικάτου καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν με την απεργία απάντηση στη δουλειά μέσα από «δουλεμπορικά», την οποία αξιοποιεί η εργοδοσία εδώ και χρόνια, αλλά και στην πρόσφατη απόλυση εργολαβικού εργαζόμενου.

«Η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ, η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ θέλουν να πιστέψουμε στο δικό τους επιχείρημα, ότι οι αγώνες μας, οι απεργίες, δεν έχουν αποτέλεσμα. Οτι αποτέλεσμα έχει το παζάρι για να χάσουμε περισσότερα, αυτό που το ονομάζουν "κοινωνικό εταιρισμό" και "διάλογο"», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

«Τα είδαμε τα καμώματα του διαλόγου και του κοινωνικού εταιρισμού στον κλάδο μας, όπου μόλις ξεκίνησε η επέκταση της κλαδικής σύμβασης, η οποία ήταν αποτέλεσμα αυτών των παζαριών, ξεκίνησαν οι απολύσεις και το μεγάλο "γλέντι" των εργολάβων - "δουλεμπόρων", που γέμισαν τα ξενοδοχεία με άθλιες συμβάσεις ομηρίας με μισθό κάτω από την κλαδική σύμβαση», σημειώνει και προσθέτει πως «πρωτοπόροι» στις απολύσεις και το άθλιο δουλεμπόριο «είναι οι νέοι μεγάλοι επενδυτές, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που μας διαφήμιζε η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, ως σωτήρες».

Παράσταση διαμαρτυρίας από την Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει την Πέμπτη 15/12, στις 6.30 μ.μ., η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Το σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία δεν έχει οριστεί εδώ και έναν μήνα.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του κλάδου συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της μη καταβολής των επιδομάτων ασθενείας από την 4η Διεύθυνση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, με την καθυστέρηση της καταβολής των επιδομάτων από το Ταμείο να ξεπερνάει πλέον τα δύο χρόνια.

Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δούλευαν στο πρακτορείο «Ευρώπη», που βρίσκονται «στον αέρα», μετά την επιλογή των εκδοτών να κλείσουν το πρακτορείο.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να "νίπτει τας χείρας της" και να αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιβίωσης που έχουν οι συνάδελφοί μας», τονίζει η Ενωση. «Αυτή είναι η κανονικότητα που υπόσχονται, αυτή είναι η μεταμνημονιακή εποχή που πανηγυρίζουν», υπογραμμίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αύριο νεκρώνουν τα εργοτάξια και τα γιαπιά!

Στάση εργασίας και συνέλευση στον Πειραιά
Στάση εργασίας και συνέλευση στον Πειραιά
Σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων.

Καλούν τους εργαζόμενους να νεκρώσουν εργοτάξια και γιαπιά, να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις, να μετατρέψουν την κλαδική απεργία σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 28/11.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις εξής πόλεις: Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος. Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Καβάλα, 10.30 π.μ., αντιπεριφέρεια. Λήμνο, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ. Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Τρίκαλα, 9.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος απευθύνουν επίσης το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων είναι το εξής: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Πολύμορφη προετοιμασία της απεργίας

Η μηχανοκίνητη πορεία έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Η μηχανοκίνητη πορεία έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Μέχρι την τελευταία στιγμή, μπροστά στην πανοικοδομική απεργία, τα Συνδικάτα απευθύνουν απεργιακό κάλεσμα με εξορμήσεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, με πολύμορφες πρωτοβουλίες που προπαγανδίζουν την απεργία.

Συνεχίζοντας τη δράση του στους χώρους δουλειάς, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κάλεσε την Παρασκευή σε στάση εργασίας και συνέλευση τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του κτιρίου που στέγαζε στο παρελθόν την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» στον Πειραιά και ανακαινίζεται για να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα. Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική και αποφασίστηκαν η συμμετοχή τους στην πανοικοδομική απεργία και η κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Παράλληλα, στη συνέλευση έγινε συζήτηση για τις ΣΣΕ, για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, το ζήτημα του ωραρίου και της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο προχώρησε την Παρασκευή το απόγευμα σε μηχανοκίνητη πορεία. Πρώτος σταθμός της πορείας ήταν το υπουργείο Εργασίας, το οποίο οι οικοδόμοι μετονόμασαν σε «υπουργείο Εργοδοσίας». Ακολούθησαν τα γραφεία του ΣΕΒ, έξω από τα οποία έγραψαν το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», και ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών. Στη συνέχεια η μηχανοκίνητη πορεία, με τις σημαίες και τα τρικάκια του Συνδικάτου, κατευθύνθηκε στα γραφεία του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας την υπονόμευση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Εργοτάξιο ΤΑΡ: Απεργούν για την υπογραφή εργοταξιακής Σύμβασης

Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο του σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP
Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο του σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP
Μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έγινε στο εργοτάξιο στο σταθμό συμπίεσης του αγωγού ΤΑΠ στον Πέπλο Εβρου.

Είχαν προηγηθεί συνελεύσεις του σωματείου σε Φέρες, Τυχερό και Αλεξανδρούπολη, περιοχές στις οποίες διαμένουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο.

Στις συνελεύσεις αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανοικοδομική απεργία, έγινε συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εργοτάξιο, ενώ διαμορφώθηκε προσχέδιο εργοταξιακής Σύμβασης.

Οι εργαζόμενοι ενέκριναν το σχέδιο ΣΣΕ στη συνέλευση της Παρασκευής, ενώ οργανώνουν τον αγώνα για την υπογραφή του, με πρώτο σταθμό την περιφρούρηση της αυριανής απεργίας.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή της Γραμματείας Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Οι εξελίξεις στα αστικά ΜΜΜ και η προετοιμασία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών. Ολα τα τελευταία νέα πριν την κλαδική απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, απευθύνουν μια σειρά σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Αποφάσεις με τις οποίες καλούν στην απεργία και τη συγκέντρωση στην Ομόνοια έχουν πάρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» δρομολογεί λεωφορείο για την απεργιακή συγκέντρωση (αναχώρηση στις 9 π.μ. από την πύλη του νοσοκομείου - προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Μεταξουργείο).

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες περιοχές έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις: Αργοστόλι, 11 π.μ., στο νοσοκομείο. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου. Καβάλα, 10.30 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια. Λέσβος, 10.30 πμ., πλατεία Σαπφούς. Λευκάδα, 10 π.μ., στο νοσοκομείο. Λήμνος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ. Πρέβεζα, 10 π.μ., στη ΔΟΥ. Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ).

Ακόμα, αποφάσεις για απεργία στις 14 Νοέμβρη έχουν πάρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Απεργία και στην ιδιωτική Υγεία

Μέρα κλαδικής απεργίας είναι η αυριανή και για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής τονίζει πως η επιτυχία της κλαδικής απεργίας μπορεί να γίνει βήμα κλιμάκωσης για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 28/11.

Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 7 π.μ., έξω από το νοσοκομείο «Metropolitan».

Το Σωματείο παλεύει για ενιαία σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων που «κόπηκαν» το 2012. Επαναφορά ειδικών αδειών και ωραρίων, όπου αυτά καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Κατάργηση του διαχωρισμού νέων και παλιών εργαζομένων. Κανείς εργαζόμενος με κάτω από 751 ευρώ. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.

Το Σωματείο απαντά παράλληλα στην προσπάθεια συκοφάντησής του από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΣΝΙΕ), που σε «επείγουσα ανακοίνωση» τις προηγούμενες μέρες επανέλαβε «τη γνωστή καραμέλα περί κομματικοποίησης». Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην προετοιμαστεί η απεργιακή κινητοποίηση και «επιτίθενται με μένος στο κλαδικό Σωματείο, την ώρα που τα μέλη μας πρωτοστατούν στην επιτυχία της». Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας αρνήθηκαν επανειλημμένα τις προτάσεις για σύσκεψη των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων για να οργανωθεί η απεργία.

Σε απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Αχαΐας.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στην απεργία απευθύνει και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ν. Λάρισας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ

Τη μάχη για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα δίνουν Ομοσπονδίες και κλαδικά συνδικάτα, αυξάνοντας την πίεση προς τους εργοδοτικούς φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου, οι οποίοι ουσιαστικά οχυρώθηκαν πίσω από τον μνημονιακό νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα επικαλούμενοι προβλήματα ανταγωνισμού και επιπτώσεων εξαιτίας της ακολουθούμενης φαρμακευτικής πολιτικής ουσιαστικά αξίωσαν νέα προνόμια και παροχές.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι επέμειναν στο διεκδικητικό τους πλαίσιο, ενώ απέσπασαν τη δέσμευση ότι αφού γίνει συζήτηση μεταξύ ΣΦΕΕ και Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας θα ακολουθήσει νέα συνάντηση εντός 15 ημερών με τους εργαζόμενους για την κλαδική ΣΣΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία προχώρησε σε ενημέρωση των εργαζομένων για τα αποτελέσματά της, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 28 Νοέμβρη με τα απεργιακά μπλοκ του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας.

Με θέμα την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής μάχης, προχτές Κυριακή πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού Συνδικάτου, στα γραφεία του.

Συνάντηση για τη ΣΣΕ των Λογιστών - Ελεγκτών

Συνάντηση με τους βασικούς εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΠΟΞ, ΕΣΕΕ) για την υπογραφή ΣΣΕ είχαν χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Στη συνάντηση δεν πήρε μέρος η ΓΣΕΒΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου έθεσαν επιτακτικά την απαίτηση των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, των τεχνικοοικονομικών υπηρεσιών (λογιστές, ελεγκτές, συμβούλους, προσωπικό μηχανοργάνωσης) και όλα τα ζητήματα, μισθολογικά και εργασιακά.

Οι εκπρόσωποι των μεγαλοξενοδόχων (ΠΟΞ) αρνούνται την υπογραφή σύμβασης που να καλύπτει τις συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων που δουλεύουν στα ξενοδοχεία, δηλαδή την υπογραφή ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης, και οχυρώνεται πίσω από την ύπαρξη της κλαδικής σύμβασης που υπογράφουν στα ξενοδοχεία. Ο ΣΕΒ αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, με το πρόσχημα ότι... δεν έχει τα ακριβή στοιχεία της οικονομίας ώστε να έχει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα της ΣΣΕ. Επιπλέον, περιορίζει τη συζήτηση για τη ΣΣΕ μόνο στο μισθολογικό, ενώ δεν κουβεντιάζει θέματα όπως είναι η τήρηση του 8ωρου, το οποίο με την εξαίρεση του διαλείμματος ορισμένοι εργοδότες το έχουν μετατρέψει σε 9ωρο...

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρόβαλαν την απαίτηση για την υπογραφή ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει και τα θεσμικά, όπως ωράριο, μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, μέτρα για τη μητρότητα. Ζήτησαν από τους εργοδότες να οριστεί νέα συνάντηση, ενώ ήδη προετοιμάζονται για την απεργιακή μάχη στις 28 Νοέμβρη, με την οποία δίνεται συνέχεια στην πάλη για τις ΣΣΕ.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 14 Νοέμβρη και στις 28 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που περιπλανιέται «μεταξύ μακροχρόνιας ανεργίας και εργασίας με ημερομηνία λήξης», που δουλεύει με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, που δεν μπορεί να αποφασίσει «πότε και αν θα γίνει μητέρα, αφού η μητρότητα στήνεται στο απόσπασμα από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία». Απευθύνεται στις αυτοαπασχολούμενες στις πόλεις και στην ύπαιθρο που «λυγίζουν από τα βάρη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών», στις συνταξιούχους που μετρούν συνεχώς «απώλειες στη σύνταξη, στο εισόδημα, στα δικαιώματά τους».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας καταδικάζει να ζούμε σ' έναν εργασιακό μεσαίωνα, θυσιάζοντας τις δικές μας ανάγκες για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών», υπογραμμίζει η ΟΓΕ και καλεί τις γυναίκες να παλέψουν για τα δικαιώματά τους «στην εργασία, στη μόρφωση, στη μητρότητα, στη δημιουργική ζωή».

Πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της απεργίας στις 28/11

Για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας στις 28/11, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε συνεδριάσεις και συσκέψεις τις επόμενες μέρες.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται τα εξής:

-- Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης οργανώνει σύσκεψη σήμερα Τρίτη στο Κέντρο Υγείας Σάμης, στις 5.30 μ.μ.

-- Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 14/11, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΥΠΕ (Β. Σοφίας 34, 1ος όροφος).

-- Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων σε οργανωτική σύσκεψη την Πέμπτη 15/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας διοργανώνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση τη Δευτέρα 19/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικουύ Συνδέσμου Πατρών (Φώκαιας 26, πλ. Ελευθερίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ