ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
Ο καλλιτέχνης που εμπνέεται από τον αγώνα του λαού, δημιουργεί για να αλλάξουν όλα

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων, στο Ηράκλειο Κρήτης

Στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων, που οργανώνεται με πρωτοβουλία της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ και αφορμή τα 100χρονα του Κόμματος, μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη.

Στην έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, συμμετέχουν 40 καλλιτέχνες με 52 συνολικά εικαστικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, αλλά και σύγχρονων μέσων, μεικτών τεχνικών και εγκαταστάσεων. Πολλοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες ήταν παρόντες και στην εκδήλωση.

«Με μεγάλη μας χαρά σήμερα εγκαινιάζουμε και επισήμως μια έκθεση αφιερωμένη στον έναν αιώνα ζωής και δράσης του ΚΚΕ, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τον νέο αιώνα αγώνων και δράσης που ξεκινά», τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση η Γιάννα Ποθητού, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης. Σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ένα έναυσμα για κάλεσμα συμπόρευσης «με τους δημιουργούς που εκτιμούν τον ρόλο του ΚΚΕ στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, καθώς και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου», ευχαριστώντας παράλληλα εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου τους δημιουργούς «που αφιέρωσαν σκέψεις, συναίσθημα, ταλέντο και χρόνο για να τιμήσουν την 100χρονη πορεία του Κόμματος», όπως και αυτούς που προσέφεραν στην έκθεση έργα σημαντικών εκλιπόντων εικαστικών.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης
Από τα εγκαίνια της έκθεσης
Πριν ανεβεί στο βήμα, ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στον χώρο και τα εκθέματα από την Οργανωτική Επιτροπή. Στον χώρο συνάντησε τον δήμαρχο της πόλης, που επισκέφτηκε επίσης την έκθεση, με τον οποίο αντάλλαξε χειραψία.

***

Στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, σας καλωσορίζουμε στην έκθεση εικαστικών έργων προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, που εγκαινιάζεται σήμερα εδώ στο Ηράκλειο.

Και είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία υλοποιείται για πρώτη φορά στο Ηράκλειο και μάλιστα στην καρδιά της πόλης, σε ένα χώρο - μνημείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα εικαστικά δρώμενα της πόλης. Με τη συμμετοχή 52 εικαστικών έργων από 40 καλλιτέχνες, που προέρχονται από την Κρήτη και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατοστών γενεθλίων του Κόμματος επιδιώκουμε να συναντηθούμε με ανθρώπους σε όλη τη χώρα, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη λαμπρή Ιστορία του Κόμματός μας, αλλά πολύ περισσότερο για τους αγώνες που δίνουμε.

Και σε αυτή την υπόθεση είναι διαχρονικά ξεχωριστή η συμβολή της Τέχνης και των ανθρώπων της.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη έκθεση δίνει το έναυσμα για κάλεσμα συμπόρευσης με τους δημιουργούς που εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, καθώς και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου.

Το ΚΚΕ, παλεύοντας για τα πιο προωθημένα ιδανικά της ανθρωπότητας, έναν αιώνα τώρα, παραμένει πάντα νέο και ικανό να συγκινήσει τους ανθρώπους της Τέχνης, σε όλες τις στιγμές και με όλες τις μορφές της πάλης, ακόμα και σε φάσεις που τα πράγματα μοιάζουν ακούνητα.

Γιατί ο καλλιτέχνης που εμπνέεται από τον αγώνα του λαού, δημιουργεί για να αλλάξουν όλα.

Δημιουργεί απέναντι στο κυρίαρχο δόγμα της αστικής αισθητικής, ότι η στράτευση είναι καταστροφική για την Τέχνη, ειδικά όταν αυτή τολμά να θίξει την ιερότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος, καλώντας στην ανατροπή του.

"Ταπεινό χαρακτηρίζεται ό,τι είναι ωφέλιμο για τους ταπεινωμένους", παρατηρούσε εξαιρετικά εύστοχα ο Μπρεχτ.

Το Κόμμα μας, όπως ξέρετε, από τη γέννησή του είχε σταθερό προσανατολισμό στη μορφωτική, πολιτιστική, αισθητική καλλιέργεια της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, ακόμη και σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, στις εξορίες και τις φυλακές.

Κι αυτό γιατί η πνευματική καλλιέργεια δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά πολύτιμο και αναντικατάστατο εφόδιο για να ανταποκριθεί και να ηγηθεί η κοινωνική πρωτοπορία στην πάλη με την αστική τάξη, τόσο σήμερα όσο και αύριο».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πώς «το ΚΚΕ με την υπεροχή των ιδεών του, με την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία και την ανιδιοτέλεια των μελών του, κατόρθωνε στην εκατοντάχρονη διαδρομή του να συνεγείρει και να κινητοποιεί τους πιο φωτισμένους, έντιμους και συχνά τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης», με παραδείγματα από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Κόμματος και τη δικτατορία του Μεταξά αργότερα, την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης που οι ανάγκες της λαϊκής πάλης άλλαξαν μαζικά το περιεχόμενο και τον κοινωνικό ρόλο των εικαστικών τεχνών, τα χρόνια της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης της χώρας μας και της σκληρής αναμέτρησης του ΔΣΕ με την αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και μετά από το μετερίζι των φυλακών και της εξορίας, όσο και κατά την 7χρονη στρατιωτική δικτατορία έως τα χρόνια της μεταπολίτευσης και σήμερα.

Να δυναμώσει το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο της Τέχνης

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Φίλοι και φίλες,

Χρειάζεται πάλη ανατρεπτική, πάλη με στόχο την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας που θα αφανίσει την πηγή του κακού: Τις εκμεταλλευτικές σχέσεις ιδιοκτησίας και το κέρδος.

Αυτό το δύσκολο έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή και της Τέχνης.

Μιας Τέχνης, όμως, που δεν θα τρέχει πίσω από το κοινό της, αλλά θα το καθοδηγεί.

Χρειάζεται δηλαδή να δυναμώσει το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο της Τέχνης.

Η Τέχνη της εποχής μας χρειάζεται να αποκαλύπτει τη σύγχρονη σκλαβιά των ανθρώπων - την καπιταλιστική εκμετάλλευση - και το δρόμο τους προς την ανατροπή του καπιταλισμού.

Να λοιπόν γιατί εγκαινιάζουμε με ιδιαίτερη χαρά την έκθεση της "φιλοκομματικής" εικαστικής τέχνης: Γιατί ανοίγει έναν δρόμο για να περάσει η εικαστική δημιουργία στην αντεπίθεση, να γίνουν το πινέλο, το καλέμι, το κοπίδι και πάλι όπλα θανατηφόρα, ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά.

Τα σπουδαία έργα Τέχνης σε όλες τις ιστορικές εποχές κρίνονται από τις κοινωνικά σημαντικές ιδέες που αντιπροσωπεύουν και τον καινούργιο τρόπο που τις εκφράζουν.

Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η σημερινή δημιουργική προσπάθεια τόσων άξιων εικαστικών θα συνεχιστεί και θα βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στα μάτια των πολλών, των "από κάτω".

Είναι όλοι αυτοί που τη χρειάζονται και την περιμένουν για να τη συνεχίσουν στη ζωή, να τη μετατρέψουν σε δράση ανατρεπτική».

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου επισκέφτηκε το πρωί της Κυριακής ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Με τη βοήθεια επιστημόνων και της διευθύντριας του Μουσείου η αντιπροσωπεία του Κόμματος ξεναγήθηκε στα ιδιαίτερα πλούσια και ενδιαφέροντα εκθέματα, που ξεκινούν από το 7.000 π.Χ. και φτάνουν μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο.

Ξεχωριστή θέση στην ξενάγηση είχαν μια σειρά από εμβληματικά ευρήματα του μινωικού πολιτισμού, ανάμεσα στα οποία ο δίσκος της Φαιστού, τα ειδώλια που αναπαριστούν τις «Θεές των Οφεων», οι τοιχογραφίες μέσα από τις οποίες αντλούνται πληροφορίες για τη ζωή στα μινωικά ανάκτορα και τις λατρευτικές συνήθειες.

Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση, η διευθύντρια του Μουσείου πρόσφερε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ λευκώματα αφιερωμένα στον μινωικό κόσμο.

Συνάντηση με επιτροπή κατοίκων για τα μνημεία των Χανίων

Με την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων των Χανίων για τη σωτηρία των μνημείων συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.

Η Επιτροπή εξέφρασε την αντίθεσή της στην ένταξη μιας σειράς μνημείων, της περιοχής και όχι μόνο, στο λεγόμενο υπερταμείο. Μάλιστα, ένα από τα μνημεία που έχουν ενταχθεί στο υπερταμείο είναι και το Φρούριο του Ιτζεδίν, από όπου ξεκίνησε η περιοδεία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κρήτη, αναδεικνύοντας το αίτημα ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων να είναι ανοιχτός και επισκέψιμος για το κοινό.

Η Επιτροπή επέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα υπόμνημα με αναλυτικότερα στοιχεία γύρω από το ζήτημα, για αξιοποίηση από το ΚΚΕ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ