ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα αναμένεται η απάντηση στην Κομισιόν

Προς το παρόν η Ρώμη υπόσχεται διάλογο και περικοπές «περιττών δαπανών»

Από τις συναντήσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζ. Τρία (αριστερά) με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο

Copyright 2018 The Associated

Από τις συναντήσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζ. Τρία (αριστερά) με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σήμερα Τρίτη λήγει η προθεσμία για την υποβολή πιθανών αλλαγών και διευκρινίσεων που η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει στην Κομισιόν, σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει συντάξει η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» και «Λέγκας» και το οποίο οι Βρυξέλλες απέρριψαν επίσημα, εκτιμώντας - κατά τα λεγόμενα του Ευρωπαίου επιτρόπου Βάλντις Ντομπρόβσκις - ότι «η ιταλική κυβέρνηση στρέφεται ανοιχτά και συνειδητά ενάντια στις δεσμεύσεις προς την ίδια αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη - μέλη».

Σε νέες του δηλώσεις, ο Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι η Κομισιόν εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρώμη (δεν αποκλείονται περικοπές κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία). Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αξιολογούμε την ανάγκη να ανοίξουμε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για εκείνες τις χώρες των οποίων το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 60%» (το ιταλικό χρέος φτάνει στο 131% του ΑΕΠ).

Ακόμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε πως «η αξιολόγησή μας είναι ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βασίζει τον προϋπολογισμό σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις», ενώ υποστήριξε ότι τα επιτόκια της Ιταλίας έχουν ήδη αυξηθεί «σημαντικά» από τον προηγούμενο χρόνο και μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην «πραγματική οικονομία», υπό τη μορφή υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις ιταλικές εταιρείες. Πρόσθεσε πως «αντί της αναμενόμενης στήριξης, στην πραγματικότητα βλέπουμε η στρατηγική αυτή να επιβραδύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία, βλέπουμε την Ιταλία να είναι η βραδύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ, με ρυθμό ανάπτυξης 1,1%».

Από τη μεριά της Ρώμης, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση στην απάντησή της προς την Κομισιόν θα επιβεβαιώσει τους «βασικούς άξονες» του σχεδίου προϋπολογισμού που έχει ήδη συνταχθεί. Υποστήριξε ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτικό έναν «επεκτατικό» προϋπολογισμό (δηλαδή με αύξηση δημοσίων δαπανών, που η ιταλική κυβέρνηση προκρίνει για τη στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο είπε ότι «θέλουμε να μειώσουμε το χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης» και ότι «δεν θα ξεπεράσουμε το 2,4% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για να μπορέσουμε να το εγγυηθούμε». Επίσης, επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ και ότι ο στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ευρώπη στις «αρχές της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού», ενώ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «αλλάξαμε οικονομική συνταγή και θεωρούμε ότι η αλλαγή αυτή θα κάνει καλό στην Ιταλία». Κατέληξε λέγοντας πως «συνεχίζουμε να επιθυμούμε το διάλογο και θα εξηγήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα προχωρήσουμε και στην περικοπή σειράς περιττών δαπανών μέσα στο 2019».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ατέλειωτα παζάρια και κόντρες εντός και εκτός

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Παρά τη χτεσινή σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως «έστω και βραδέως» γίνεται «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση οριστικής συμφωνίας για το Brexit, οι κόντρες στους κόλπους της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν.

Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως η Μέι αναγκάστηκε να ματαιώσει την προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία επιδίωκε να πετύχει την έγκριση της πρότασής της για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν τουλάχιστον τέσσερις υφυπουργούς και υπουργούς της κυβέρνησης να είναι έτοιμοι να παραιτηθούν, πέρα από τον έως πρότινος υφυπουργό Μεταφορών Τζο Τζόνσον (αδελφό του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον), που παραιτήθηκε την Παρασκευή επειδή διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός και από τις αντιδράσεις του βορειο-ιρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUI), που έχει προειδοποιήσει πως δεν θα στηρίξει στη Βουλή των Κοινοτήτων μία κυβερνητική πρόταση για το Brexit που θα προβλέπει ένα ξεχωριστό καθεστώς πρόσβασης της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ (το λεγόμενο «backstop»).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και ανάμεσα στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο σκιώδης υπουργός Brexit Κιρ Στάρμερ εκτίμησε μιλώντας σε γερμανικό περιοδικό ότι το Brexit θα μπορούσε να σταματήσει με ένα νέο δημοψήφισμα, τονίζοντας: «Αν η συμφωνία καταψηφιστεί, τότε θα ζητήσουμε γενικές εκλογές. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και αυτό περιλαμβάνει και ένα νέο δημοψήφισμα». Νωρίτερα, ο ηγέτης του κόμματος Τζ. Κόρμπιν είχε δηλώσει πως το δημοψήφισμα έχει ήδη διεξαχθεί και πως αυτό που προέχει είναι «να ενωθεί ο λαός»...

Οι ενδοαστικές κόντρες στο Λονδίνο ανάμεσα σε πολέμιους και υποστηρικτές ενός «σκληρού Βrexit» (δηλαδή αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και πρόσβαση σε τελωνειακή ένωση και ενιαία αγορά της ΕΕ) εκτιμάται από ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ πως μπορεί πλέον να «εκτροχιάσουν» τη διαδικασία, καθώς στενεύουν «ασφυκτικά» τα χρονικά περιθώρια για τη σύγκλιση μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εντός τρέχοντος μηνός για την έγκριση συμφωνίας για το Brexit.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το παζάρι του Ηνωμένου Βασιλείου με τους αξιωματούχους της ΕΕ προκαλεί σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος υπέρ του δολαρίου. Χτες, το δολάριο ανατιμήθηκε σε νέο υψηλό επίπεδο 16 μηνών έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, καθώς οι χρηματιστές «τιμωρούν» το ευρώ και τη στερλίνα λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με ένα ομαλό Brexit. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται, επίσης, από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα σχέδια για νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αντιμετωπίζοντας «αισιόδοξα» την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

ΚΙΝΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επαφές για οικονομικά και διεθνή ζητήματα

Διήμερο ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Η Κίνα είναι κάτι περισσότερο από τον πιο σημαντικό εμπορικό μας εταίρο στην Ασία. Είναι σαφές: Ο δρόμος για την επίλυση πολλών παγκόσμιων προβλημάτων οδηγεί στην Κίνα. Ως εκ τούτου, είναι στρατηγικής σημασίας για μας να έχουμε ισχυρούς και ανθεκτικούς διαύλους διαλόγου με το Πεκίνο», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, κατά την αναχώρησή του για το διήμερο ταξίδι του στην Κίνα που ξεκίνησε χτες.

Ο Χ. Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Λιού Χε, τόνισε πως Γερμανία και Κίνα «έχουν κοινό συμφέρον να λήξει κάποια στιγμή η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ - ΕΕ και ΗΠΑ - Κίνας». Γι' αυτό οι συνομιλίες αφορούν στο πώς η Κίνα θα «συμβάλλει» στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, π.χ. εκσυγχρονίζοντας την παγκόσμια τάξη εμπορίου, ανοίγοντας τις κινεζικές αγορές στους ξένους επενδυτές και μειώνοντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον χάλυβα, κάτι που θίγει τους γερμανικούς ομίλους χάλυβα, σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, λέγοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ», διότι αν συνεχιστεί η εμπορική σύγκρουση «θα χάσουμε όλοι».

Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με συνολικό όγκο συναλλαγών 186,6 δισ. ευρώ το 2017, όταν για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Η περαιτέρω επέκταση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Πεκίνο, όπου ο Χ. Μάας συνοδεύεται από αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων. Η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για συνεργασία στην ψηφιοποίηση, αλλά και για «άρση των περιορισμών πρόσβασης στην κινεζική αγορά για ξένες εταιρείες», είπε ο Μάας, ενώ χτες είχε προγραμματιστεί και συνάντηση με Κινέζους επιχειρηματίες.

Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, και τον αντιπρόεδρο, Γουάνγκ Κισάν, και μεταξύ άλλων θα συζητήσουν τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, την πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, αλλά και για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία, «καθώς η Κίνα είναι ένας από τους παίκτες που επηρεάζονται» και «μας ενδιαφέρει και η στάση της Κίνας», δήλωσε ο Χ. Μάας.

Ο ίδιος έθεσε ζήτημα διαφάνειας όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενίσχυση Πράσινων και AfD δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, μετά και την απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο συνέδριο του κόμματος (6-8 Δεκέμβρη). Επίσης, ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ανακοίνωσε χτες πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, χωρίς να δηλώσει ακριβή ημερομηνία, ωστόσο προτίθεται να παραμείνει υπουργός.

Σχετικό κλίμα καλλιεργείται - μεταξύ άλλων - και από τις απανωτές δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλες απώλειες ψήφων για τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU - SPD) στην περίπτωση που γίνονταν εθνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με προχτεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa», η CDU/CSU πέφτει στο 27% (από 32,9% το Σεπτέμβρη του 2017), με την πλειοψηφία των περίπου 2,8 εκατ. ψηφοφόρων που χάνει να κατευθύνονται προς τους Πράσινους (περίπου 1 εκατ.) και το εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» - AfD (220.000). Οι Πράσινοι εμφανίζονται στο 23%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο 14%, η AfD στο 13%, ενώ από 9% παίρνουν το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» και οι φιλελεύθεροι του FDP. Το 5% δήλωσε πως θα ψηφίσει «άλλο» κόμμα και το 23% ότι είναι αναποφάσιστοι ή δεν θα ψηφίσουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Sueddeutsche Zeitung», η AfD και συγκεκριμένα η μία εκ των δυο προέδρων της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλις Βάιντελ, κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση από ελβετική φαρμακευτική εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ