ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρούν τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, ξεκίνησε πολυήμερες επαφές στην περιοχή

Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βυθίζεται όλο και πιο γοργά στους σχεδιασμούς του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, όπως αποδεικνύει το ανοιχτά διακηρυγμένο πλέον ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να ενταχθεί σε τριμερείς συνεργασίες της περιφέρειας, με στόχο να τις αξιοποιήσει στην ευρύτερη αναμέτρησή της με αντίπαλα κέντρα και πρώτα απ' όλα με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάνον, ξεκίνησε πολυήμερες επαφές στην περιοχή μας, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 του μήνα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Φάνον θα βρεθεί σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Λευκωσία και Κάιρο, και «θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και την περιφερειακή συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα». Το ταξίδι του «θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, στην ανάπτυξη του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχετικές εξαγωγές, και θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για το πώς οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις προοπτικές για αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη».

Οι επαφές Φάνον έρχονται λίγες μέρες μετά την επίσημη υπογραφή της «Δήλωσης Προθέσεων» ΗΠΑ - Κύπρου για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην Ασφάλεια, καθώς η αμερικανική πλευρά - όπως αναδείχθηκε μέσα από πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Λευκωσία - αναγνωρίζει ότι «πρέπει να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση του νότιου άκρου της Ευρώπης και της Λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου», εξαιτίας (και) των «επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας», των «απειλών από το Ιράν», οικοδομώντας «μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να δώσουμε ώθηση στην παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και να στηρίξουμε τα συμφέροντα που μοιραζόμαστε με τους φίλους και συμμάχους μας».

Το ζωηρό ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη γειτονιά μας ανέδειξε και η πολυήμερη επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, ο οποίος ολοκληρώνοντας τις επαφές του χαρακτήρισε «σημαντικό» το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τους «τριμερείς μηχανισμούς» που «Κύπρος και Ελλάδα έχουν από κοινού συστήσει με γειτονικά κράτη», ενώ έκανε λόγο και για «ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ» σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, θαλάσσιας ασφάλειας κ.λπ.

Ενδεικτική είναι και η συνέντευξη που έδωσε στα «Νέα» ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ξεχωρίζοντας ότι «η Κύπρος βρίσκει μια στέρεη θέση στο διεθνές σύστημα ασφαλείας», με όχημα και τη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι στις 13 Δεκέμβρη θα γίνει στις ΗΠΑ και ο «στρατηγικός διάλογος» με την Ελλάδα, που είχε αποφασιστεί στη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα πέρυσι το Νοέμβρη, με προσδοκίες για «παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών και αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ», όπως επαναλαμβάνουν συχνά αξιωματούχοι και των δύο χωρών.

Εφτασε και το γεωτρύπανο της «ExxonMobil»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Σαββατοκύριακο έφτασε στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεωτρύπανο «Stena Icemax», με βρετανική σημαία, το οποίο πρόκειται να διεξαγάγει τις γεωτρήσεις που έχει συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνουν στο «οικόπεδο 10», με την κοινοπραξία της αμερικανικής «ExxonMobil» και της καταριανής «Qatar Petroleum». Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη επένδυση, που με δεδομένο ότι το «10» γειτνιάζει και με το μεγάλο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, αναζωπυρώνει σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς ισχυρών μονοπωλίων, και με γεωπολιτικές προεκτάσεις φυσικά.

Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο με αντιθέσεις αλλά και διαπραγματεύσεις πολλαπλά επικίνδυνες για τους λαούς της περιοχής, στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώνονται και οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία αφενός δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλους τους τρόπους, αφετέρου διαμηνύει την ετοιμότητά της να εμπλακεί σε κάθε παζάρι που μπορεί να της αποδώσει καρπούς.

Το «Stena Icemax» συνοδεύουν - όπως συνηθίζεται σε κάθε ανάλογη περίπτωση - και πολεμικά πλοία, μέρος των οποίων οι ΗΠΑ διατηρούν ούτως ή άλλως στην περιοχή, εξαιτίας και του πολέμου που συνεχίζεται σε Συρία και όχι μόνο. Για παράδειγμα, την Παρασκευή έφτασε στο λιμάνι της Λάρνακας αντιτορπιλικό τύπου «USS Arleigh Burke (DDG 51)», του αμερικανικού 6ου Στόλου, στην πέμπτη κατά σειρά επίσκεψή του στο κυπριακό λιμάνι μέσα στο 2018, η οποία «επαναβεβαιώνει τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των χωρών - εταίρων και συμβάλλει στη δημιουργία των συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το Κυπριακό

Σε αυτό το φόντο, το οποίο συνθέτουν οι γεωπολιτικοί, επενδυτικοί, στρατιωτικοί σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, εντάσσονται και οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε για «κοινή προσέγγιση» Ουάσιγκτον - Λευκωσίας για επανέναρξη του διαλόγου «το συντομότερο δυνατόν», ενώ εκτίμησε ότι σύντομα η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, θα έρθει για νέες επαφές στην Κύπρο.

Να καταγραφεί ότι χτες άνοιξαν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας - Απλικίου, που μέχρι πρότινος συνέδεαν την ελεύθερη Κύπρο με τα Κατεχόμενα, με ευρωπαϊκά ΜΜΕ όπως η γαλλική «Φιγκαρό» να εκτιμούν ότι αυτό θα διευκολύνει την «επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι οι Πρόεδροι Τουρκίας και Κύπρου, Ρ. Τ. Ερντογάν και Ν. Αναστασιάδης, είχαν μια σύντομη «συνομιλία κοινωνικού χαρακτήρα» στο Παρίσι, όπου συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973
Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ!

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σήμερα στην Αθήνα και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 17/11 η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία

45 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και σε όλη τη χώρα φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και άλλοι λαϊκοί φορείς ετοιμάζουν τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου.

Στην Αθήνα, ο εορτασμός για τη μεγάλη επέτειο θα κορυφωθεί με τη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία στην οποία καλούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Τα ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα του Πολυτεχνείου που έβαψαν και τις πύλες του ιδρύματος τις μέρες της κατάληψης του 1973: «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», σήμερα είναι ακόμα πιο επίκαιρα, σε μια περίοδο που ο λαός και η νεολαία καλούνται να μπουν μπροστά και να ορθώσουν ανάστημα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις επεμβάσεις. Ο φετινός εορτασμός πρέπει να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της λαϊκής πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους οποίους πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σπέρνοντας βάσεις σε όλη τη χώρα, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου με εκδηλώσεις και άλλες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «45 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου - 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, στο δρόμο του αγώνα συνεχίζουμε». Η εκδήλωση γίνεται σήμερα Τρίτη, στις 19.30, στο αμφιθέατρο 10 του νέου κτιρίου της Νομικής. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος», στο Πολυτεχνείο, στις 18.00. Ομιλητής θα είναι ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το Συγκρότημα της ΚΝΕ, ενώ στο χώρο θα υπάρχει σχετική έκθεση.

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), σε ανακοίνωσή της για τη φετινή επέτειο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τιμά τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, όλους όσους αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν από τη στρατιωτική δικτατορία 1967 - 1974. Τιμάμε ιδιαίτερα τους στρατιωτικούς που αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα. Αποτελούν φάρους φωτεινούς για τους νεότερους συναδέλφους σήμερα!».

Καλεί τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να απομονώσουν τους υμνητές των δικτατόρων, ναζιστές χρυσαυγίτες, να αγωνιστούν στο πλευρό του λαού, να ενστερνιστούν τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, διεκδικώντας: «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» - «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΔΙΣΥΠΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ). Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Εκ μέρους της ΔΙΣΥΠΕ παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της, Β. Μωϋσίδης, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Σ. Βαρυτιμιάδη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γ. Βαρυθμιάδης και Ε. Ελευθεριάδου, καθώς και ο Ν. Κυργιάκης, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Ν. Ελλάδας και Νήσων.

Η αντιπροσωπεία της ΔΙΣΥΠΕ έθεσε προς το ΚΚΕ τα αιτήματά της για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την ένταξη της διδασκαλίας της Ιστορίας και του ποντιακού ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καθώς και το αίτημα για τη δημιουργία μονίμων Τμημάτων Σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ που θα αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις γενοκτονίες, την Ιστορία, τη λαογραφία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης, ζήτησε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ για την προώθηση των χρόνιων και ανεπίλυτων - από όλες τις κυβερνήσεις - προβλημάτων των Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ, όπως την απλοποίηση των διαδικασιών απόκτησης ιθαγένειας για όσους έχουν αποδεδειγμένα συγγενείς στην Ελλάδα, ακόμα και πρώτου βαθμού. Τέλος, μετέφεραν τα αιτήματα της ΔΙΣΥΠΕ να σταματήσουν οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για χρέη από τα άτοκα δάνεια που τους είχαν χορηγηθεί, αλλά και γενικότερα για την τακτοποίηση οικισμών στους οποίους διαμένουν.

Ο Δ. Κουτσούμπας μετέφερε στη ΔΙΣΥΠΕ τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά της, προωθώντας τα στη Βουλή και όπου αλλού χρειάζεται. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στη θέση του Κόμματος, η Πολιτεία να παρακάμψει τις όποιες διπλωματικές δεσμεύσεις με την Τουρκία και να συνδράμει ουσιαστικά στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αναφέρθηκε ακόμα στην αντίθεση και πάλη του ΚΚΕ ενάντια σε προσπάθειες διαφόρων αντικομμουνιστικών παραγόντων του ποντιακού χώρου, που επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία σχετικά με τη ζωή των Ποντίων στην ΕΣΣΔ, να εμπορευματοποιήσουν τον λαϊκό πολιτισμό και να τον ελέγξουν πολιτικά και πολιτιστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ