ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, Κατασκευές και Ιδιωτική Υγεία

Μέρα απεργίας, συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων είναι η σημερινή για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στον κλάδο των Κατασκευών αλλά και στην ιδιωτική Υγεία.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις θα δώσουν τη σκυτάλη στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη και στη δραστηριότητα που συνεχίζεται καθημερινά για την προετοιμασία και την επιτυχία της από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που προτάσσουν το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».

Καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προβάλλουν το δρόμο της ενίσχυσης του αγώνα για τις ανάγκες της εργατικής τάξης, η ικανοποίηση των οποίων προϋποθέτει αποφασιστική σύγκρουση με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους, με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, απέναντι στον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, οι ταξικές δυνάμεις προτάσσουν τα αιτήματα για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων για όλους, με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στις συντάξεις.

Δίνοντας αυτήν τη μάχη, οι ταξικές δυνάμεις έχουν ανοιχτό μέτωπο με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αποκαλύπτοντας τον υπονομευτικό ρόλο που έχει αναλάβει, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε κυβέρνηση και εργοδοσία, προκειμένου να μη δοθεί ενιαία απεργιακή απάντηση από τους εργαζόμενους.

Απέναντι στην προσπάθεια των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προσπάθειες για να φτάσει και να συζητηθεί παντού το απεργιακό κάλεσμα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν έναν ξεχωριστό σταθμό στην καθημερινή δραστηριότητα, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες, με τις οποίες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αναδεικνύουν την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο, ισχυρό απεργιακό μέτωπο ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων.

Κανένας οικοδόμος σήμερα στη δουλειά!

Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου
Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου
Σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρούν σήμερα η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων.

Με περιφρούρηση της απεργίας σε εργοτάξια και γιαπιά, με απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις, καλούν τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την κλαδική απεργία σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 28/11.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί για σήμερα στις εξής πόλεις: Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος. Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Καβάλα, 10.30 π.μ., αντιπεριφέρεια. Λήμνος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ. Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Τρίκαλα, 9.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων είναι το εξής: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, όπως και στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος, έχουν απευθύνει επίσης το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, συνεχίζοντας τις περιοδείες για την προετοιμασία της απεργίας, βρέθηκε χτες στο εργοτάξιο του Μετρό στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους και τους κάλεσε να δώσουν μαζικό «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση.

Αντίστοιχα, τις εξορμήσεις του συνέχισε χτες και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, καλώντας τους οικοδόμους στην απεργία και στη συγκέντρωση.

Συσκέψεις και συνεδριάσεις μπροστά στις 28/11

-- Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Β. Σοφίας 34, 1ος όροφος).

-- Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων σε οργανωτική σύσκεψη αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας

Μέρα κλαδικής απεργίας είναι η σημερινή και για τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Υγεία.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 7 π.μ., έξω από το Νοσοκομείο «Metropolitan» και τονίζει πως η επιτυχία της κλαδικής απεργίας μπορεί να γίνει βήμα κλιμάκωσης για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 28/11.

Το Σωματείο παλεύει για ενιαία Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γηροκομεία. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων που «κόπηκαν» το 2012. Επαναφορά ειδικών αδειών και ωραρίων, όπου αυτά καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Κατάργηση του διαχωρισμού νέων και παλιών εργαζομένων. Κανείς εργαζόμενος με κάτω από 751 ευρώ. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Β. Ελλάδας καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε απεργιακή κινητοποίηση σήμερα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Αχαΐας.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στην απεργία απευθύνει και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ν. Λάρισας.

Σήμερα η απεργία στο Δημόσιο

Στη σημερινή απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, καλούν σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Το κάλεσμα απευθύνουν μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» δρομολογεί λεωφορείο για την απεργιακή συγκέντρωση (αναχώρηση στις 9 π.μ. από την πύλη του νοσοκομείου - προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Μεταξουργείο).

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες περιοχές έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις: Αργοστόλι, 11 π.μ., στο νοσοκομείο. Ηράκλειο, 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Ικαρία, 12 μ., στην πλατεία Ευδήλου. Καβάλα, 10.30 π.μ., στην αντιπεριφέρεια. Λέσβος, 10.30 πμ., στην πλατεία Σαπφούς. Λευκάδα, 10 π.μ., στο νοσοκομείο. Λήμνος, 10 π.μ., στην πλατεία ΟΤΕ. Πρέβεζα, 10 π.μ., στη ΔΟΥ. Σάμος, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Βαθύ). Χίος, 10 π.μ., κάτω από τον Οίκο Χίου Διδασκάλου. Λάρισα, 10.30 π.μ, στην κεντρική πλατεία. Σύρος, 10.30 π.μ., στο κτίριο Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αποφάσεις για τη σημερινή απεργία έχουν πάρει επίσης η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Σωματείων Υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων και ο Σύλλογος Προσωπικού του ΔΣΑ.

Στάση εργασίας και κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις

Σε στάση εργασίας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 3 μ.μ., προχωρά σήμερα, Τετάρτη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, καταγγέλλοντας τις απολύσεις και τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που επεκτείνονται στον κλάδο. Παράλληλα, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απεργιακή απάντηση στις 28/11 «στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει «το μεγάλο "γλέντι" των εργολάβων - "δουλεμπόρων", που γέμισαν τα ξενοδοχεία με άθλιες συμβάσεις ομηρίας με μισθό κάτω από την κλαδική Σύμβαση», ενώ επισημαίνει πως «πρωτοπόροι» στις απολύσεις και το άθλιο δουλεμπόριο «είναι οι νέοι μεγάλοι επενδυτές, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που μας διαφήμιζαν η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, ως σωτήρες».

Αύριο η κινητοποίηση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Το σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία δεν έχει οριστεί εδώ και έναν μήνα.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της καθυστέρησης, πάνω από δύο χρόνια, καταβολής των επιδομάτων ασθενείας από την 4η Διεύθυνση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ!

Ιδιαίτερα δεινή είναι η θέση των εργαζομένων που δούλευαν στο πρακτορείο «Ευρώπη» και βρίσκονται «στον αέρα», μετά την επιλογή των εκδοτών να κλείσουν το πρακτορείο.

«Αυτή είναι η κανονικότητα που υπόσχονται, αυτή είναι η μεταμνημονιακή εποχή που πανηγυρίζουν», υπογραμμίζει η Ενωση και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ