ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κλιμακώνουν τις προετοιμασίες για τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους
  • Στην Αθήνα στις 20/11 και στη Θεσσαλονίκη στις 19/11 οι περιφερειακές κινητοποιήσεις
  • Στις 15/12 πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα

Από σύσκεψη στον Πειραιά
Από σύσκεψη στον Πειραιά
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις προχωρούν σε δύο μεγάλες περιφερειακές συγκεντρώσεις για τους συνταξιούχους όλης της χώρας:

-- Στην Αθήνα, στις 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, για τους συνταξιούχους από Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, νησιά.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Νοέμβρη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, για τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αύριο Πέμπτη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις του νομού Θεσσαλονίκης στις 11 π.μ. παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Κάλεσμα στους συνταξιούχους της Λάρισας να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης απηύθυναν εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων του νομού σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 8 π.μ. (από οδό Καλλιθέας, δίπλα στο ποτάμι - Δηλώσεις συμμετοχής για το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, στο τηλέφωνο 2410536160).

Σημειώνεται ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα θα κλιμακωθεί με πανελλαδική συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ΚΑΠΗ και καφενεία του Πειραιά

Μαζικές συσκέψεις σε ΚΑΠΗ και καφενεία περιοχών του Πειραιά οργανώνει αυτές τις μέρες και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, για την ενημέρωση των συνταξιούχων πάνω στα προβλήματα που τους απασχολούν και την κλιμακούμενη αντισυνταξιουχική και αντιασφαλιστική επίθεση.

Ηδη έχουν γίνει μια σειρά συσκέψεις, με μεγάλη συμμετοχή των συνταξιούχων, στο 2ο, 3ο και 5ο ΚΑΠΗ Κερατσινίου, στο 1ο ΚΑΠΗ Περάματος, στο Α1 ΚΑΠΗ Καλλίπολης και στο Ε2 ΚΑΠΗ Πειραιά, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται σύσκεψη στη Δραπετσώνα στις 4 μ.μ., στο καφενείο της οδού Αναπαύσεως και Σπάρτης.

Στο πλαίσιο των συσκέψεων γίνεται ενημερωτική εισήγηση για τις εξελίξεις στα ζητήματα των συνταξιούχων. Ακολουθούν προβολή βίντεο με τους μαζικούς αγώνες του συνταξιουχικού κινήματος και συζήτηση.

Λεωφορεία για τις συγκεντρώσεις

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά ενημερώνει τα μέλη της ότι θα δρομολογήσει δωρεάν λεωφορεία και για τις δύο συγκεντρώσεις, ενώ καλεί τους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210.41.31.209, από 9 π.μ. έως 1 μ.μ., ή να απευθύνονται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στη συνοικία τους.

  • Σε σύσκεψη - συζήτηση καλούν τους συνταξιούχους το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής και το Παράρτημα Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καισαριανής, αύριο Πέμπτη στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου των συνταξιούχων (Ερυθρού Σταυρού 3).
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Τα σοβαρά προβλήματα ανέδειξε η περιοδεία του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας - μια δομή που καλύπτει τεράστια σε έκταση περιοχή, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων και χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται - αναδείχθηκαν κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Στεργίου, βουλευτή του Κόμματος.

Να σημειώσουμε ότι αυτά τα προβλήματα έχουν αναδειχθεί κι άλλες φορές από το ΚΚΕ, με κάθε μορφή, καθώς και από τους φορείς της περιοχής με διαμαρτυρίες, υπομνήματα στο δήμο και το Κοινοβούλιο. Ομως, παρά τις ενέργειες αυτές και παρά τις υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, κατά την επίσκεψή του στο χώρο πριν ενάμιση χρόνο, καθώς και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά ουσιαστική λύση.

Μερικά απ' τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο ΚΥ, το οποίο λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία και το φιλότιμο των γιατρών και των άλλων εργαζομένων, είναι:

-- Δεν υπάρχει ουσιαστική καθαριότητα του χώρου, αφού διατίθεται μόνο μια καθαρίστρια για 2 ώρες τη μέρα, μέσω σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό πέρασαν 15 ολόκληρες μέρες χωρίς καθαρίστρια, μια και τόσος χρόνος μεσολάβησε για να ανανεωθεί η σύμβαση με την εταιρεία καθαρισμού.

-- Δεν υπάρχει όλο το 24ωρο οδηγός για το ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα σ' αυτές τις περιπτώσεις να καλείται ασθενοφόρο από το κέντρο του ΕΚΑΒ στα Τρίκαλα και να υπάρχει η ανάλογη καθυστέρηση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

-- Παιδίατρος υπάρχει μόνο δυο μέρες τη βδομάδα, αφού τις υπόλοιπες καλύπτει τα κενά της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων.

-- Ακτινογραφίες γίνονται μόνο 2 φορές τη βδομάδα, επειδή τις υπόλοιπες η εργαζόμενη του τμήματος καλύπτει κενά του Νοσοκομείου Τρικάλων.

-- Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σε άθλιες συνθήκες, καθώς τα τελευταία 8 χρόνια δεν υπάρχουν συντηρητές και τεχνικοί λόγω συνταξιοδότησης και μετατάξεων. Τα όποια μπαλώματα έγιναν απλώς για να κρύβουν την άσχημη κατάσταση.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι η όλη κατάσταση δείχνει την κατάντια ενός συστήματος Υγείας που το έχουν φέρει έως εδώ οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης και του τομέα της Υγείας. Δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την ανάδειξη των προβλημάτων, τόσο στο δήμο, στην περιφέρεια και το Κοινοβούλιο, όσο και με πρωτοβουλίες μέσα από τους μαζικούς φορείς και το λαϊκό κίνημα, ώστε να διεκδικηθεί δημόσια και δωρεάν Υγεία που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Ταυτόχρονα, υπογράμμισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, οι εργατοϋπάλληλοι, οι επαγγελματίες και οι αγρότες της περιοχής, μέσα από τους μαζικούς συλλογικούς φορείς τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να βάλουν σε προτεραιότητα την κάλυψη των επειγουσών και βασικών αναγκών τους.

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Η αγωνιστική πίεση έφερε αποτέλεσμα αλλά παραμένουν σε θέσεις μάχης

Κάτω από την αγωνιστική πίεση των αμπελοκαλλιεργητών του Τυρνάβου, οι οποίοι, με αποφάσεις του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου, βρίσκονταν, επί 5 συνεχείς μέρες, με τα τρακτέρ τους, στους δρόμους, η κυβέρνηση απέσυρε χτες την απόφασή της για αλλαγή, από φέτος, του ισχύοντος καθεστώτος των «διημέρων» στο τσίπουρο. Θυμίζουμε ότι επρόκειτο για απόφαση που έπληττε καίρια τα συμφέροντα των μικρών αμπελοκαλλιεργητών, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα.

Αυτή η θετική εξέλιξη οδήγησε χτες το μεσημέρι στην αποχώρηση των τρακτέρ από την πλατεία του Τυρνάβου, με τους αμπελοκαλλιεργητές, όμως, να δηλώνουν πως ο αγώνας τους δεν τελείωσε, καθώς η κυβερνητική υποχώρηση αφορά μόνο τη φετινή χρονιά και όχι και τη συνέχεια, όπως οι ίδιοι ζητούσαν. Αυτό γίνεται φανερό και από τις δηλώσεις του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι από του χρόνου η αλλαγή του καθεστώτος στα «διήμερα» θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε, καλώντας τους αμπελοκαλλιεργητές να το αποδεχτούν και να προσαρμοστούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αλλαγή στο καθεστώς των «διημέρων» στο τσίπουρο που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση σχετικών κατευθύνσεων της ΕΕ, προβλέπει την κατάργηση των 4 «διημέρων» που έχει στη διάθεσή του κάθε αμπελοκαλλιεργητής για την παραγωγή τσίπουρου, και την αντικατάστασή τους μόνο με ένα 12ωρο, καθώς, επίσης, και «κόφτη» διακίνησης στα 120 κιλά, κατ' ανώτατο όριο, ανά αποστακτική περίοδο και ανά φυσικό πρόσωπο, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς που δεν έθετε περιορισμούς ως προς τη διακινούμενη ποσότητα.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να στερήσει το αναφαίρετο δικαίωμα των μικρών αμπελοκαλλιεργητών να μπορούν να μεταποιήσουν το προϊόν που παράγουν (από σταφύλι σε στέμφυλα και μετά σε τσίπουρο), ώστε να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα άκρως απαραίτητο για την επιβίωσή τους.

Με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου χαιρετίζουν τους εκατοντάδες αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους δυναμικά στην κινητοποίηση και τονίζουν: «Με τη λήξη της αποστακτικής περιόδου δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα οργανωθούμε, ώστε να διεκδικήσουμε οι αμπελοκαλλιεργητές να μη χάσουν το κεκτημένο δικαίωμα της απόσταξης των τεσσάρων διήμερων που κατέχουν από το 1917. Διότι ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι του χρόνου οι αμπελοκαλλιεργητές δε θα έχουν αυτό το δικαίωμα της απόσταξης. Η ιστορία μάς δίδαξε για ακόμη μια φορά πως ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες και τα τρακτέρ στο δρόμο!».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Οι αγρότες διεκδικούν τις αποζημιώσεις για το δάκο

Δυναμική κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για το οξυμένο πρόβλημα της δακοκτονίας πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, ελαιοπαραγωγοί του νομού με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, Χανδρινού και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί μεταξύ άλλων απαιτούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης, οι «κατεξοχήν υπεύθυνοι για τη νέα καταστροφή που για δεύτερη φορά υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας κρύφτηκαν, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τατούλης, η κα Μπούζα, η κα Αλειφέρη ήξεραν για τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας». Οπως τονίζεται, αυτοί «φρόντισαν να απουσιάσουν αφήνοντας στη θέση τους αστυνομικές δυνάμεις να μας περιμένουν. Είναι γελασμένοι, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ