ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
«Χρειαζόμαστε έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό»

Τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ παρουσίασε η καγκελάριος

Η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εμφαση στην οικονομική - πολιτική - στρατιωτική ενότητα και «εμβάθυνση» της ΕΕ, για να δυναμώσει στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε το «γερμανικό όραμα για την ΕΕ».

Αφού ξεκαθάρισε ότι «μόνο ενωμένη» μπορεί η ΕΕ να διαπραγματευτεί και ισχυροποιήσει τη θέση της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες που προτάσσει το γερμανικό κεφάλαιο για το επόμενο διάστημα.

«Χρειαζόμαστε μια κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα», καθώς «οι εποχές που η Ευρώπη μπορούσε να βασιστεί σε άλλους έχουν παρέλθει», είπε, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αν θέλουμε να επιβιώσουμε». «Πρέπει όλοι μας να εργαστούμε για το όραμα να δημιουργήσουμε μια μέρα έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό, όχι ενάντια στο ΝΑΤΟ αλλά ως ένα καλό συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ», συνέχισε, υποστηρίζοντας την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Χωρίς δε να κρύβει τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, σημείωσε ότι «παλιοί σύμμαχοι αμφισβητούν δοκιμασμένες συμμαχίες» - κάνοντας έμμεση πλην σαφή αναφορά στις ΗΠΑ. Επίσης, πρότεινε να αναπτύξει η ΕΕ μια κοινή πολιτική για τις εξαγωγές όπλων.

Θέλοντας να διασκεδάσει τον έντονο ανταγωνισμό και το σκληρό παζάρι εντός της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού «θα έδειχνε στον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Σχετικά με τη θωράκιση και εξέλιξη της Ευρωζώνης, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση, όπως η τραπεζική ένωση, σημειώνοντας πως αναλυτικά θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Εν μέσω διαμάχης στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, η Μέρκελ επέκρινε «εθνικά μονομερή μέτρα για την ανάληψη του χρέους».

Σχετικά με το παζάρι για την φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρηματικών κολοσσών («Google», «Facebook», «Amazon» κ.ά.), η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως η Γερμανία εκφράζει ανησυχίες για το πώς αυτή θα εφαρμοστεί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να θίξει και γερμανικά μονοπώλια στο μέλλον, και πρότεινε μια διεθνή λύση ελάχιστης φορολόγησης.

Επιπλέον, ζήτησε πολιτική και οικονομική «ενίσχυση της καινοτομίας» στην ΕΕ, καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν. Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση».

ΗΠΑ
Νέες απειλές για παρεμπόδιση του «Nord Stream 2»

Νέες απειλές κατά της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, εξαπέλυσαν χτες οι ΗΠΑ, διά στόματος Αμερικανού πρέσβη στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλαντ.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα όλα τα εργαλεία που θα μπορούσαν στα σοβαρά να υπονομεύσουν ή να σταματήσουν το έργο», καθώς η Ουάσιγκτον «ακόμη ελπίζει πως η αντίθεση στο έργο θα επιδράσει», δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες. Εκφράζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εξήγησε ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εξαρτάται μονόπλευρα από το ρωσικό αέριο. Αν δεν γίνει δεκτή αυτή η «φιλοσοφία», πρόσθεσε, «τότε ο Πρόεδρος (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ) έχει στη διάθεσή του πολλά, πολλά άλλα εργαλεία ώστε να προσπαθήσει να περιορίσει ή να σταματήσει το έργο».

Ο πρέσβης αρνήθηκε ότι πίσω από την απειλή βρίσκονται αμερικανικά συμφέροντα που θέλουν να αυξηθούν οι πωλήσεις του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη και χαρακτήρισε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο «γεωπολιτικό λάθος». Εξάλλου, ένας ευάλωτος ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης θα έπληττε και τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε. «Τόσο ισχυροί είναι οι διατλαντικοί δεσμοί: Είμαστε σαν σιαμαία δίδυμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αγωγός «Nord Stream 2» πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019 και υποστηρίζεται σθεναρά από τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως π.χ. Δανία, Πολωνία, ασκούν κριτική. Παράλληλα, η Γερμανία σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού για να καταστεί δυνατή η εισαγωγή και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Συνάντηση στη Μόσχα για το Αφγανιστάν

ΜΟΣΧΑ.--

Συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Μόσχας» για το Αφγανιστάν έγινε στις 9 Νοέμβρη στη ρωσική πρωτεύουσα, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπεία των «Ταλιμπάν» και αντιπροσωπεία του λεγόμενου αφγανικού «Συμβουλίου για την Ειρήνη» (τα μέλη του οποίου διορίζει η αφγανική κυβέρνηση).

Η πρωτοβουλία αντανακλά την προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει την επιρροή της στην Κεντρική και Νότια Ασία, που έχει ειδική σημασία για την υπεράσπιση των γεωπολιτικών της σχεδιασμών. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί «στην καθιέρωση ενός αποκλειστικά ενδο-αφγανικού διαλόγου προς το συμφέρον της εθνικής συμφιλίωσης». Αναφέρθηκε ειδικά στην «απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, που ένας από τους στόχους της είναι το Αφγανιστάν» και υπογράμμισε, με σαφή υπονοούμενα για το ρόλο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων: «Το "Ισλαμικό Κράτος"("IK", που θυμίζουμε δημιουργήθηκε με την πρωτοπόρα συμβολή των ΗΠΑ) ως "αιχμή του δόρατος", με τη στήριξη των ξένων αφεντικών του, προσπάθησε να μετατρέψει το Αφγανιστάν σε προγεφύρωμα για την επέκτασή του στην Κεντρική Ασία και το σύνολο της γιγάντιας περιφέρειάς μας». Καλώντας ουσιαστικά σε συμπόρευση για την «αντιμετώπιση» οργανώσεων τύπου «IK» τόνισε πως «οι χώρες μας και οι πολυμερείς οργανισμοί που είναι ενεργοί στην περιοχή πρέπει να βοηθήσουν το λαό του Αφγανιστάν να αποκρούσει αυτά τα σχέδια και να ξεριζώσει την τρομοκρατική απειλή».

Η συνάντηση αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει το Σεπτέμβρη αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της απροθυμίας της αφγανικής κυβέρνησης να πάρει μέρος. Αλλά και τώρα, η Καμπούλ περιορίστηκε να στείλει απλά αντιπροσωπεία του «Συμβουλίου Ειρήνης». Να σημειωθεί πάντως πως τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών με τους «Ταλιμπάν» προσπαθεί να στήσει και η Ουάσιγκτον. Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Κχαλιλζάντ, είχε την περασμένη βδομάδα επαφές στην Καμπούλ με στόχο τις διαπραγματεύσεις για μια «βιώσιμη ειρήνη».

Στο μεταξύ, το «ΙΚ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε προχτές κοντά στην Καμπούλ, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία ζήτησε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρώην επικεφαλής του VMRO - DPMNE μετέβη στη χώρα λίγες μέρες αφότου δεν παρουσιάστηκε σε φυλακή των Σκοπίων προκειμένου να εκτίσει διετή ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε για υπόθεση διαφθοράς. Σε σχετικό μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook, επικαλέστηκε «αναρίθμητες απειλές» για τη ζωή του, ισχυριζόμενος πως θα παραμείνει «πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας» και πως «ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω».

ΣΑΝΑΑ.-- Πολλές δεκάδες νεκροί, ένοπλοι κι από τις δυο αντίπαλες πλευρές και άμαχοι, καταγράφονται στις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν και το τελευταίο 48ωρο στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης. Εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, που πρωταγωνιστεί στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά των Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι στην Υεμένη, απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο εκεχειρίας, τονίζοντας ότι «η επιχείρηση συνεχίζεται».

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε χτες ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μοιράστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα από τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη με άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Καναδά. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για όσα καταγράφηκαν στο ηχητικό υλικό, λέγοντας ότι Σαουδάραβας αξιωματούχος που το άκουσε σοκαρίστηκε και ότι ο εκτελεστής πιθανότατα έκανε τις αποτρόπαιες πράξεις του υπό την επήρεια ηρωίνης.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Αστυνομικοί σκότωσαν χτες 26χρονο Αφροαμερικανό φρουρό ασφαλείας στο Σικάγο, ο οποίος προσπαθούσε να κρατήσει υπό έλεγχο έναν ύποπτο για περιστατικό με πυροβολισμούς σε μπαρ, στο οποίο τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στους Δημοκρατικούς πήγε ακόμη μία έδρα στη Γερουσία, έπειτα από την ανακαταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές στην Αριζόνα. Νικήτρια ανακηρύχθηκε η Κίρστεν Σίνεμα, που με 49,7% νίκησε την Μάρθα ΜακΣάλι από τους Ρεπουμπλικάνους, η οποία πήρε 48%.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν τον πρώτο κίνδυνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ανατολική Ασία, στην Ευρώπη, στην περιοχή του Ειρηνικού αλλά και στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την καταγραφή επιχειρηματικού ρίσκου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

«Επιφυλάξεις» από το ΝΑΤΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις επιφυλάξεις του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» εξέφρασε χτες ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ «ΝΑΤΟ - Βιομηχανία» στο Βερολίνο, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της ΕΕ στον τομέα της άμυνας (...) διότι είναι καλό οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, αν συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους», αλλά «αυτό δεν πρέπει ποτέ να πλήξει την ισχύ του διατλαντικού δεσμού», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. «Αυτό για το οποίο δεν χαιρόμαστε είναι το ενδεχόμενο η ΕΕ να αναπτύξει υποδομές εις διπλούν», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική δομή, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε αυτούς τους πόρους», πρόσθεσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θα είχε κανένα νόημα για μία χώρα σαν τη Γερμανία να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να μπουν σε ανταγωνισμό διότι η Γερμανία - όπως και τα περισσότερα από τα μέλη της - είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ