ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον Μακρονησιώτη σ. Γρηγόρη Ριζόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Γρηγόρη Ριζόπουλο είπαν χτες σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι του που βρέθηκαν στην κηδεία του, στο Νεκροταφείο Παπάγου.

Στην κηδεία του αγωνιστή Μακρονησιώτη και προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επίσης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Αττικής και της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του Κόμματος, της οποίας ήταν μέλος ο Γρ. Ριζόπουλος, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΠΕΚΑΜ. Στεφάνια κατατέθηκαν από την ΚΕ του ΚΚΕ, την ΠΕΚΑΜ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ και από τον πρόεδρο της Βουλής.

Καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού, οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές του εκλιπόντα στέκονταν δίπλα του, σε θέσεις τιμητικής φρουράς.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, για τον Γρ. Ριζόπουλο μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, τονίζοντας ότι το παράδειγμά του αφήνει παρακαταθήκη για την ταξική πάλη, με «όραμα το ταξίδι στις λεωφόρους του μέλλοντος, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη βαρβαρότητα που βίωσε ο Γρ. Ριζόπουλος στις φυλακές και τις εξορίες, που στάθηκε αλύγιστος γιατί «ήταν σίγουρος για τον δρόμο που διάλεξε. Τον δρόμο της τιμής και του αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης, τον δρόμο του ΚΚΕ».

Ο Στ. Λουκάς
Ο Στ. Λουκάς
«Λόγω της δράσης που ανέπτυξε», πρόσθεσε, «συνελήφθη από το αστικό κράτος και εξορίστηκε το 1947 αρχικά στην Αλόννησο και στη συνέχεια το 1948 στο Καραβόσταμο Ικαρίας. Από το 1949 έως το 1953 βρίσκεται εξόριστος στο Μακρονήσι. (...)

Κράτησε αλύγιστη στάση απέναντι στα βασανιστήρια και τις πιέσεις που ο ταξικός αντίπαλος επέβαλε. (...)

Στη δικτατορία 1967 πέρασε στην παρανομία. Το 1968 στη διάσπαση του ΚΚΕ, σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές για το Κόμμα μας, τάχτηκε ενάντια στους δεξιούς οπορτουνιστές και υπερασπίστηκε τις αρχές του Κόμματος.

Το ίδιο έκανε και στην περίοδο 1989-1991, στην αντεπανάσταση και την προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ. Εδωσε μάχη για την επικράτηση των επαναστατικών δυνάμεων στις γραμμές του ΚΚΕ».

Επίσης, αναφέρθηκε στο καλλιτεχνικό του έργο, στα έργα - μνημεία που επιμελήθηκε για την Ιστορία της εργατικής τάξης και της πάλης της, «αποδίδοντας με θαυμαστό τρόπο τα ηρωικά κατορθώματα της λαϊκής πάλης και της αντίστασης των κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών στα κολαστήρια του αστικού κράτους, τις φυλακές, τις εξορίες». Εφερε ως παράδειγμα το πιο χαρακτηριστικό μνημείο, αυτό του Μακρονησιώτη που δεσπόζει πάνω στο νησί, σύμβολο για τους Αλύγιστους της ταξικής πάλης. Οπως είπε ο Στ. Λουκάς, ο Γρ. Ριζόπουλος ήταν «ένα παράδειγμα καλλιτέχνη που εμπνέεται από τον λαό και δημιουργεί έργα για τον λαό και την πάλη του, για το δικό του μέλλον. Ηταν στρατευμένος με τον λαό καλλιτέχνης».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δράση του ως προέδρου της ΠΕΚΑΜ, που μαζί με όλο το ΔΣ διεκδίκησε με «κάθε πρόσφορη μορφή από όλες τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τη σημερινή, που δίνει υποσχέσεις αλλά δεν κάνει πρακτικές ενέργειες, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση και να γίνει η Μακρόνησος μνημείο - Ιστορικός Τόπος, όπως της αρμόζει, χρέος απέναντι τους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που αλύγιστοι πέρασαν αυτό το κολαστήρι».

Για τον Γρ. Ριζόπουλο επίσης μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Λ. Κυρίτσης, που αναφέρθηκε στη συνεισφορά του ως προέδρου της Ενωσης και τον αποχαιρέτησε με το ποίημα «Ο Δρόμος» του Φ. Αγγουλέ. Για τις διακρίσεις και τα βραβεία που απέσπασε ο Γρ. Ριζόπουλος μίλησε η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, του οποίου ήταν μέλος, αναδεικνύοντας ότι το έργο του εξέφραζε το δέσιμό του με τον λαό και το εργατικό - λαϊκό κίνημά. Η Μαριάννα Τσαγκάρη, εκ μέρους της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ, μετέφερε την υπόσχεση των συντρόφων του Γρ. Ριζόπουλου ότι «θα συνεχίσουμε και θα σηκώσουμε τις γροθιές μας πιο ψηλά και θα πυκνώσουμε και θα φτιάξουμε μια μεγάλη στρατιά μαχητών». Τέλος, τον Γρ. Ριζόπουλο αποχαιρέτησε και ο Σ. Κόχυλας, αντιδήμαρχος Ικαρίας, του νησιού με το οποίο ο εκλιπών είχε ιδιαίτερο δέσιμο από τα χρόνια που ήταν εκεί εξόριστος.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
Πολύμορφη δράση για την κάλυψη των φιλόδοξων στόχων

Κατά 40,10% έχει καλυφθεί το πλάνο της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη, και οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, με το κουπόνι στο χέρι, δίνουν τη μάχη, καλώντας τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το Κόμμα τους, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Για την επιτυχία αυτής της σημαντικής μάχης, οι ΚΟ του ΚΚΕ παίρνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, ενώ αξιοποιούν και την άμιλλα μεταξύ τους, ως μια ακόμα μορφή για να μπουν περισσότερες δυνάμεις στη μάχη, για να αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια ενίσχυσης του Κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 12/11, σύσκεψη σε εορταστικό κλίμα λόγω των 100χρονων του Κόμματος πραγματοποίησαν με φίλους και οπαδούς οι ΚΟΒ Ντεπώ και Ανάληψης της ΤΟ Κεντροανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης. Στους συντρόφους και φίλους του Κόμματος που συνεισέφεραν «κόκκινα μεροκάματα» και εισφορές προς τιμήν της ηρωικής πορείας της επετείου από την ίδρυση του ΚΚΕ, απονεμήθηκε Αναμνηστική Κάρτα της Τομεακής Οργάνωσης, ενώ προβλήθηκε βίντεο για τα 100χρονα του Κόμματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΚΟΒ σε μια μέρα είχαν άνοδο πάνω από 10% στην άμιλλα της ΤΟ.

Μέλη και φίλοι προμηθεύτηκαν επίσης το Λεύκωμα για τα 100χρονα του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλία και συζήτηση πάνω σε θέματα επικαιρότητας και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Η σύσκεψη των ΚΟΒ Ανάληψης και Ντεπώ είναι η πρώτη από μια σειρά συσκέψεων που προγραμματίζει η Τομεακή Οργάνωση Κεντροανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Δ' Διαμερίσματος και Τριανδρίας, θα μιλήσει ο Σ. Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Βότση, σε σύσκεψη της ΚΟΒ Βότση, θα μιλήσει ο Γ. Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Επίσης αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ Κρήνης στα γραφεία της, θα μιλήσει ο Αρ. Θάνος, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 18 Νοέμβρη, σε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟΒ Ανω Πόλης, θα μιλήσει ο Αρ. Θάνος.

Την Παρασκευή 23 Νοέμβρη, σε σύσκεψη της ΚΟΒ Χαριλάου θα μιλήσει ο Σ. Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αλλη μια άμιλλα ανάμεσα σε Οργανώσεις

Σε άμιλλα στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης καλεί η ΚΟΒ Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας την ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας. Στο κάλεσμά της σημειώνει: «Ως "παραδοσιακά" η 1η Οργάνωση στις Οικονομικές Εξορμήσεις στο νομό, εδώ και χρόνια, που έχουμε ήδη φτάσει στο 52.55% του πλάνου μας, καλούμε σε άμιλλα μέχρι το τέλος της Οικονομικής Εξόρμησης την ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, από την οποία μας χωρίζει μια ανάσα, αφού βρίσκεται μόλις στο ...68%.

Εχουμε πείσμα, ορμή περίσσια, σχέδιο και αποφασιστικότητα! Αυτή τη βδομάδα θα τους φτάσουμε. Τα "κόκκινα μεροκάματα", και των συντρόφων και των εργατών - φίλων του ΚΚΕ, μπροστά στα γενέθλια του Κόμματός μας για τα 100 του χρόνια, θα μας φτάσουν τουλάχιστον στο 70%. Θα δώσουμε μέχρι τέλους τον καλύτερό μας εαυτό για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στο Κόμμα μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε και θα παραμείνουμε στην 1η θέση και στην ΕΠ Πελοποννήσου».


Πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Κυκλοφορεί με ένθετο τα Πρακτικά του Συνεδρίου που «γέννησε» το ΣΕΚΕ

Με αυξημένα πλάνα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν την πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 17 - 18 Νοέμβρη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η εφημερίδα μας το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Νοέμβρη, ανήμερα της επετείου ίδρυσης του ΚΚΕ, θα κυκλοφορήσει με ειδικό ένθετο τα Πρακτικά του Α' Πανελλαδικού Σοσιαλιστικού Συνεδρίου, που «γέννησε» το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας.

Τα πρακτικά πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1982, σε έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τιμήν του 11ου Συνεδρίου του Κόμματος, και αφορούν τις πέντε από τις εφτά συνολικά μέρες που διήρκεσε το Πρώτο (Ιδρυτικό) Συνέδριο του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ).

Τιμώντας τα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ, στόχος είναι να διακινηθεί πλατιά η εφημερίδα σε οπαδούς και φίλους του Κόμματος, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολεία και σχολές. Σε χιλιάδες ανθρώπους που τιμάνε την Ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ, παρακολουθούν τις θέσεις του και συμπορεύονται στο κίνημα, έστω κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ