ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
Μαίρη ΡΑΖΗ

Ηθοποιός

100 χρόνια ΚΚΕ! Για πολλά, πολλά ακόμη χρόνια.

Εγώ, από μεριάς μου, να ευχηθώ να είναι πάντα πιστό στις αρχές του. Πάντα μπροστά, με εντιμότητα, ευθύτητα, αγωνιστικότητα, με κριτική ματιά στην παγκόσμια πολιτική κατάσταση.

Το Κόμμα που γεννά εμπιστοσύνη. Δεν κάνει κωλοτούμπες. Να έχει πάντα τη δύναμη να τραβά μπροστά!

Γιάννης ΜΠΑΓΙΟΣ

Καθηγητής ΣΕΦΑΑ

100 χρόνια να παλεύεις αταλάντευτα για το δίκιο. Μεγαλώσαμε με τον αγώνα αυτό και έτσι θέλουμε να μεγαλώσουνε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο Κόμμα που στηρίζει τον αγώνα του ανθρώπου να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο.

Ειρήνη Ι. ΤΗΛΙΚΙΔΟΥ

Οικονομολόγος, συνταξιούχος καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ζούμε στην εποχή της οπισθοχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος βιώνοντας τις βαριές συνέπειες των ανατροπών στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Η ζωή μας ξοδεύεται σε ένα σημειωτόν της Ιστορίας, καθώς το ρολόι της ζωής του ανθρώπου μετράει χρόνια ενώ το ρολόι της Ιστορίας μετράει αιώνες. Ευτυχώς όμως ζούμε στην Ελλάδα. Ευτυχώς διότι εδώ υπάρχει το τιμημένο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας. Το ΚΚΕ ιδρύθηκε την ιστορική στιγμή της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, φώτισε τον ελληνικό λαό με την ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού, θεμελίωσε το εργατικό κίνημα στη χώρα, καθοδήγησε και αιμοδότησε την Εθνική Αντίσταση, άντεξε τις διώξεις, κράτησε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, ακόμη κι όταν το όραμα θόλωσε και έμοιαζε αδύνατο. Στο ΚΚΕ οφείλουμε την πίστη και τη δράση που δίνει νόημα στη ζωή μας. Την πεποίθηση πως μέσα από τους καθημερινούς μας αγώνες βοηθάμε εμείς οι ταπεινοί την προετοιμασία της αντεπίθεσης, της ανατροπής, της επανάστασης. Για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τη λαϊκή εξουσία, για τα όνειρά μας, για τα όνειρα των παιδιών μας. Ζήτω τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Ντίνα ΚΩΤΣΙΟΥ

Χαράκτρια - Αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

100 χρόνια ΚΚΕ

Το πιο ιστορικό Κόμμα της Ιστορίας, που επί 100 χρόνια, εμπνεόμενο από την Οκτωβριανή Επανάσταση, προτείνει έναν άλλο δρόμο σκέψης και ζωής, αναλλοίωτο μέσα στο χρόνο.

Διδάσκει με το προσωπικό του παράδειγμα μέσα από τις άφατες θυσίες του λαού του.

Πάντα ζωντανό, φρέσκο και επίκαιρο, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους μας, είναι οδηγός για ύψιστα ιδανικά και οράματα.

Ξεχωρίζει με την καθαρότητα της ιδεολογίας του μέσα από την ψευτιά και την σαπίλα που μας περιβάλλει.

Ξεφτιλίζει κάθε αστική υποκρισία.

Καταρρίπτει τις δήθεν «μοντέρνες» ιδέες του συντηρητισμού και του τίποτα.

Ορθώνει ανάστημα στο άδικο και στη μιζέρια της κοινωνίας.

Αγγίζει τις καρδιές της νεολαίας με τις πανανθρώπινες αξίες του πέρα από σύνορα και φυλές.

Είναι η ανάταση μέσα στη βαρβαρότητα που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι.

Είναι ο φάρος και το στήριγμά τους για να βρουν τον βηματισμό τους και να συντονιστούν μαζί του στον κοινό μας αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Γιώργος ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ

Συγγραφέας - Ιστορικός

Η συμπλήρωση 100 χρόνων ύπαρξης και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι γεγονός που δικαιολογημένα κάνει περήφανους τους κομμουνιστές. Αποδεικνύει τις γερές ρίζες που έχει αποκτήσει το Κόμμα μέσα στην εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ρίζες που δεν μπόρεσαν να τις κόψουν οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, η βαθιά παρανομία, ο ιδεολογικός και πολιτικός αντικομμουνισμός, ο «έντιμος» και μη έντιμος οπορτουνισμός, η κατά καιρούς ισχυρή επίδραση του μικροαστικού ρεφορμισμού στο εργατικό κίνημα, οι αντεπαναστατικές ανατροπές στις χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ έμεινε όρθιο στις επάλξεις, σε αντίθεση με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα που μεταλλάχτηκαν και διαλύθηκαν, γιατί δεν παρασύρθηκε από τις σειρήνες του αντισοβιετισμού, δεν ακολούθησε θεωρίες του συρμού που οδηγούσαν στην ενσωμάτωση και την υποταγή. Οι Ελληνες κομμουνιστές δεν οπισθοχώρησαν, γιατί η εκατοντάχρονη ηρωική Ιστορία τους, οι χιλιάδες αγωνιστές των προηγούμενων γενιών - οι Μπελογιάννηδες, οι Πλουμπίδηδες, οι Ηλέκτρες - στέκονται βράχος από πίσω του.

Το ΚΚΕ μελετάει την Ιστορία του γιατί η ιστορική προσέγγιση αποτελεί συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας του. Είναι το μόνο κόμμα που φύλαξε ιστορικά τεκμήρια της πορείας του - τα περισσότερα μάλιστα σε περιόδους που το παραμικρό χαρτί μπορούσε να σε οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα - και συγκρότησε ιστορικό Αρχείο. Είναι το μόνο κόμμα που δημιούργησε ιστορικό Τμήμα ακόμη από τη δεκαετία του 1950.

Οι κομμουνιστές γιορτάζουν τα εκατοντάχρονα του Κόμματός τους, αλλά ταυτόχρονα νιώθουν τη βαριά ευθύνη που επωμίζονται για το μέλλον του κινήματος. Ο αγώνας συνεχίζεται με τελικό στόχο το πέρασμα από την κοινωνία των ιδιωτών στην κοινωνία των ελεύθερα συνεταιριζόμενων ανθρώπων, από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Νίκος ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΗΣ

Ζωγράφος

Καθώς απομακρυνόμαστε από τον 20ό αιώνα, αιώνα γεμάτο συνταρακτικά γεγονότα που επηρέασαν την ανάπτυξη της συνείδησης του ανθρώπου και δημιουργήθηκαν από αυτή, έναν αιώνα που έδωσε όχι αναίμακτα την ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία και συνύπαρξη των ανθρώπων, όλα όσα επιτεύχθηκαν, σήμερα στις αρχές ενός άλλου αιώνα, του 21ου, η ανησυχία μεγαλώνει βλέποντας τις συνειδήσεις να υποχωρούν και συλλογικές αξίες να οδηγούνται από συγκεκριμένες πολιτικές στη λήθη.

Τα 100 χρόνια του ΚΚΕ μάς φέρνουν κοντά ξανά στις αρχές της διακήρυξης του δικαιώματος του ανθρώπου να μπορεί να στέκεται όρθιος και να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με συνεχείς αγώνες.

Τιμούν με δηλώσεις τους τα 100χρονα του Κόμματος

Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, απ' όλο το φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών, με δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη» απευθύνουν ευχές για τα 100χρονα ζωής και δράσης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ