ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τίμησαν σε όλη την Ευρώπη την ηρωική Ιστορία του Κόμματος

Στο Λονδίνο μίλησε ο Τ. Δημουλάς
Στο Λονδίνο μίλησε ο Τ. Δημουλάς
Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ευρώπη τίμησαν τη μεγάλη επέτειο των 100χρονων του ΚΚΕ οι Οργανώσεις Εξωτερικού του Κόμματος, με πλούσιες και όμορφες εκδηλώσεις που οργάνωσαν σε σειρά πόλεων. Η δράση άλλωστε των Οργανώσεων του Κόμματος στο εξωτερικό, οι δεσμοί του ΚΚΕ με τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες μετανάστες, χτες και σήμερα, η διεθνιστική αλληλεγγύη που έδωσε και έλαβε το Κόμμα μας, αποτελούν μια ξεχωριστή σελίδα και μια πολύτιμη παρακαταθήκη στην 100χρονη Ιστορία του Κόμματος.

Κορυφαία στιγμή αυτής της δραστηριότητας στο εξωτερικό ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ στο Σορφχάιντε της Γερμανίας, στο κτίριο όπου διεξήχθη το 9ο Συνέδριο του Κόμματος, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη Βρετανία

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ από τις ΚΟ Βρετανίας, στο Λονδίνο στις 17/11, με κεντρικό ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος παλιών και νεότερων μεταναστών στη Βρετανία, καθώς και φοιτητές, ενώ παρευρέθηκαν και αντιπροσωπείες από το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, το ΑΚΕΛ, το Κομμουνιστικό Κόμμα - Ιταλία, το Τουντέχ (Ιράν), και εστάλη χαιρετισμός από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας.

Από την έκθεση στις Βρυξέλλες
Από την έκθεση στις Βρυξέλλες
Στο χώρο υπήρχε έκθεση με ντοκουμέντα από το αρχείο της ΚΟ Βρετανίας, που παρουσίαζε στιγμές της δράσης των μελών του Κόμματος στη χώρα.

Στην αρχική ομιλία, που έγινε εκ μέρους της ΚΟ Βρετανίας, παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικές στιγμές από την Ιστορία των Οργανώσεων του Κόμματος στη Βρετανία, όπως για τη δράση των Ελλήνων κομμουνιστών ναυτεργατών, που ξεκινά από την περίοδο του Μεσοπολέμου, με χαρακτηριστικό γεγονός την οργάνωση της απεργίας στα ελληνικά πληρώματα το 1934 και την αλληλεγγύη που έδειξαν σε αυτήν η βρετανική εργατική τάξη και το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Τ. Δημουλάς στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εστιάζοντας στους κινδύνους που προκύπτουν για το λαό από την εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Εκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι η διέξοδος από τη σημερινή βαρβαρότητα βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή «εκ βάθρων αυτού του σάπιου συστήματος (...) Η μόνη ελπίδα της εργατικής τάξης, του λαού, είναι ο σοσιαλισμός, γιατί μόνο εκεί ο λαός μπορεί να γίνει αφέντης της οικονομίας, να παράγει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, αξιοποιώντας την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό... Γι' αυτό σήμερα το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, όλα τα καταπιεζόμενα από τα μονοπώλια τμήματα του λαού. Να δυναμώσουν παντού οι οργανωμένες εστίες αντίστασης, να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ».

Στις Βρυξέλλες

Παρίσι
Παρίσι
Ελληνες μετανάστες και Βέλγοι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στις Βρυξέλλες, σε μια εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚ Βελγίου, του ΑΚΕΛ και του Πορτογαλικού ΚΚ.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τη δράση της ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ, ενώ ιδιαίτερα θερμή ήταν και η ανταπόκριση από τις οικογένειες παλιότερων συντρόφων και αγωνιστών που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, αφού το προηγούμενο διάστημα είχαν συμβάλει με τη συνεισφορά τους σε φωτογραφίες, παλιές προκηρύξεις, αφίσες, αποκόμματα εφημερίδων κ.ά., όπως και πολύτιμες μαρτυρίες για τις παρεμβάσεις και τις εκδηλώσεις του Κόμματος όλα αυτά τα χρόνια.

Ο χαιρετισμός εκ μέρους της ΚΟ Βελγίου ανέδειξε ως παράδειγμα την πολύτιμη συμβολή των Ελλήνων κομμουνιστών ανθρακωρύχων που έδρασαν στο Βέλγιο, αλλά και τη συμβολή του Κόμματος στην αντιδικτατορική πάλη. Υπογράμμισε ακόμη ότι τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δρώντας μέσα από τις γραμμές του ντόπιου εργατικού κινήματος, πρωτοστάτησαν στην πάλη για τα δικαιωμάτων των εργατών, Βέλγων και μεταναστών, με σημαντικό το παράδειγμα της παρέμβασης των κομμουνιστών στους ναυτεργάτες στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ιστορία της δράσης της ΚΟ Βελγίου και στα σημερινά, σύνθετα καθήκοντα της πάλης των κομμουνιστών.

Στοκχόλμη
Στοκχόλμη
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Γράμμα από το Σαρλερουά», του 1965, του σκηνοθέτη Λάμπρου Λιαρόπουλου, εμπνευσμένη από τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών εργατών στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Ακολούθησε συναυλία - αφιέρωμα στο τραγούδι της μετανάστευσης από τις μουσικούς Ροδάνθη Κασκαφέτου, Ελίνα Μαρκατάτου και Μαρία Μαρκατάτου.

Σε Δανία και Σουηδία

Δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ μέσα στο Νοέμβρη. Στις 10/11, στη Στοκχόλμη, μίλησε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεντρώνοντας στην ιστορία του Κόμματος και στα διδάγματα από αυτή, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση των κομμουνιστών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην παρέμβαση των κομμουνιστών σε όποια χώρα βρίσκονται και στην πάλη μαζί με τα ΚΚ κάθε χώρας.

Στον χαιρετισμό του ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της ΤΕ Σκανδιναβίας του Κόμματος, έκανε αναφορά στη σημασία της πάλης των κομμουνιστών για την οργάνωση της πάλης του μεταναστευτικού κινήματος από τις δεκαετίες του '50 και του '60, μέσα από τις κοινότητες και τις επιτροπές αγώνα, αλλά και στους σημερινούς στόχους πάλης, αφού υπάρχει νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος του ΚΚ Σουηδίας (SKP), Αντρέας Σόρενσεν, τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο του ΚΚΕ στον προλεταριακό διεθνισμό σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας του.

Στην εκδήλωση λειτούργησε και έκθεση του κομμουνιστή ζωγράφου και χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου. Μουσικό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη πλαισίωσε την εκδήλωση με εργατικό και λαϊκό τραγούδι, ξεσηκώνοντας παλιούς και νέους μετανάστες.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης από την ΚΟ Δανίας στις 17/11 στην Κοπεγχάγη, με ομιλητή τον Π. Απέργη.

Στο Ντίσελντορφ

Ενα συναπάντημα παλιών αγωνιστών, μεταναστών εργατών με νέους μετανάστες, εργαζόμενους και μαθητές ήταν η εκδήλωση του Κόμματος στο Ντίσελντορφ στις 18/11. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των κομμουνιστών και των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους, αλύγιστοι στο βωμό της ταξικής πάλης, καθώς και στη μνήμη όλων των συντροφισσών και των συντρόφων που «έφυγαν» από τη ζωή σε όλη την 100χρονη ηρωική πορεία του Κόμματος.

Ακολούθησε ανάγνωση του χαιρετιστήριου μηνύματος των Χιλιανών πρώην πολιτικών εξόριστων από το Μπίλεφελντ προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, του «σπουδαίου Ελληνα φίλου» τους, όπως έγραφαν.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο το οποίο συνόψιζε την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ, συνδέοντάς την με τους αγώνες τού σήμερα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Ούβε Κόοπμαν εκ μέρους της τοπικής οργάνωσης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP), ενώ εκ μέρους της αντιπροσωπείας της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) χαιρέτισε την εκδήλωση ο Φούατ Χέντεκ. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Κώστα Γκουτζηγιάννη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απαγγελία του ποιήματος «Τρία Κόκκινα Γράμματα» του Γιάννη Ρίτσου και ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην έκθεση για τον ερχομό και τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και των μεταναστών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Στη Γαλλία

Την Κυριακή 18/11 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Γαλλίας του ΚΚΕ, στο Παρίσι, με ομιλητή τον Σ. Ζαριανόπουλο, στην οποία παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση (PRCF) και του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας (PCRF).

Στην εκδήλωση υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τη δράση της Οργάνωσης στα γεγονότα του Μάη του '68 και όλη την περίοδο της αντιδικτατορικής πάλης. Το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων τράβηξαν και τα ταμπλό που αναφέρονταν στη ζωή και το έργο της Μέλπως Αξιώτη και του Μέμου Μακρή, οι οποίοι το 1950 απελάθηκαν από τη Γαλλία, στην οποία είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, για την κομμουνιστική τους δράση. Μετά την κεντρική ομιλία απαγγέλθηκε το ποίημα της Μαριάννας Γιαννουράκου με τίτλο «Ηλιος», το οποίο ήταν αφιερωμένο στον σύντροφο Τάκη Στάβερη, αντιστασιακό και μέλος της ΚΟ Γαλλίας μέχρι το θάνατό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ