ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Βλέπει «σύννεφα καταιγίδας» πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Ενώ ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε «οδικό χάρτη» για τις μεταξύ τους εμπορικές διαπραγματεύσεις

H τελευταία «διένεξη» ΗΠΑ - Κίνας με αφορμή επιλογές της διευθύντριας της «Huawei» είναι ενταγμένη σε ευρύτερους ανταγωνισμούς

Copyright 2018 The Associated

H τελευταία «διένεξη» ΗΠΑ - Κίνας με αφορμή επιλογές της διευθύντριας της «Huawei» είναι ενταγμένη σε ευρύτερους ανταγωνισμούς
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα προειδοποίηση για ενδεχόμενη επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και την πιθανότητα να εκδηλωθεί άμεσα νέα μεγάλη ύφεση απηύθυνε χτες, μιλώντας σε εκδήλωση τραπεζιτών στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέιβιντ Λίπτον, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ισχυρών αστικών επιτελείων για την αναιμική ανάκαμψη και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για το ξέσπασμα μιας νέας συγχρονισμένης κρίσης.

Ο Λίπτον διέκρινε πως «μαζεύονται σύννεφα καταιγίδας πάνω από την παγκόσμια οικονομία» και ότι αυτή μπορεί να ξεσπάσει «χωρίς να ολοκληρωθεί η δουλειά για την πρόληψη μίας κρίσης». Αν και τέτοια «δουλειά» δεν μπορεί να υπάρξει, αφού οι κρίσεις είναι στο DNA του καπιταλισμού, ωστόσο οι διαπιστώσεις του στελέχους του ΔΝΤ επαληθεύουν ότι πολύ γρήγορα μετά την τελευταία κρίση επανακάμπτει ο κίνδυνος μιας νέας.

Επεσήμανε επίσης πως ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος μπορεί να προέλθει από τον εξελισσόμενο «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, εκτιμώντας ότι εάν τεθούν σε ισχύ όλοι οι επαπειλούμενοι δασμοί, έως το 2020 θα έχουν χαθεί 3/4 του 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να οδηγήσει αυτή η εκεχειρία» (που ανακοινώθηκε την 1η Δεκέμβρη από τους Προέδρους ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αργεντινή) σε μία «διαρκή συμφωνία που θα αποφεύγει την ενίσχυση ή διάχυση των εντάσεων» τόνισε ο Λίπτον, σημειώνοντας ότι αν οι σινο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις «ναυαγήσουν», τότε θα μπορούσε να υπάρξει «ένας ζημιογόνος κατακερματισμός» της παγκόσμιας οικονομίας που θα προκαλέσει ύφεση.

Νωρίτερα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για περαιτέρω διμερείς διαπραγματεύσεις. Η εξέλιξη σημειώνεται ένα 10ήμερο από την απόφαση των Προέδρων Τραμπ και Σι για «ανακωχή» στις μεταξύ τους διενέξεις.

Χτες, πάντως, η ανακοίνωση Κινέζων αξιωματούχων ότι «μελετάται» σχέδιο για μείωση των δασμών σε αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ στο 15% από το σημερινό 40%, προκάλεσε άνοδο στις μετοχές αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως οι εταιρείες «Tesla», «Ford Motor», «Daimler AG» κ.ά.

Το σχέδιο αυτό δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερης σκληρής διαπραγμάτευσης ΗΠΑ - Κίνας, με φόντο την πρόσφατη σύλληψη της Κινέζας οικονομικής διευθύντριας του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου, την 1η Δεκέμβρη στο Βανκούβερ του Καναδά, με την κατηγορία της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, αναφερόμενος στη σύλληψη της Ουάνγκζου, δεν απαίτησε μόνο την άμεση απελευθέρωσή της, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι σινικές αρχές θα πάρουν όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προστασία «των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Κινέζων πολιτών στο εξωτερικό».

Μερικές ώρες από την παραπάνω δήλωση Γουάνγκ, συνελήφθη στην Κίνα o Μάικλ Κόβριγκ, Καναδός πρώην διπλωμάτης, που τώρα εργάζεται για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (ICG).

Νέα βαλλιστική δοκιμή επιβεβαιώνει το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την πρόσφατη δοκιμή νέων ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, που είχαν καταγγείλει πριν από μερικές μέρες οι ΗΠΑ, θεωρώντας πως έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών, επιβεβαίωσε χτες ο αρχηγός της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Αμιραλί Χατζιζαντέχ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στον τύπο και στις δυνατότητες των υπό δοκιμή πυραύλων.

Αρκέστηκε να προσθέσει ότι η τελευταία βαλλιστική δοκιμή «ήταν πολύ σημαντική», ότι το βαλλιστικό - στρατιωτικό πρόγραμμα της χώρας του είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι ετησίως γίνονται τουλάχιστον 50 ανάλογες δοκιμές, στη βάση του «αμυντικού - αποτρεπτικού δόγματος». Πριν από ένα μήνα, ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως, αν χρειαστεί, το Ιράν είναι σε θέση να καταφέρει πλήγματα σχεδόν σε όλες τις αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή και σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα στον Περσικό Κόλπο.

Το ίδιο διάστημα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, προέβλεψε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το χρηματοπιστωτικό «Οχημα Ειδικού Σκοπού» (SPV), που έχει φτιαχτεί αφενός για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις και τις συναλλαγές με δολάρια, αφετέρου για να εξασφαλίσει τη συνέχιση των νόμιμων εμπορικών σχέσεων με το Ιράν.

Παραδέχτηκε ότι το σύστημα αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας πως οφείλεται στις ανησυχίες ορισμένων χωρών να βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Προειδοποιήσεις στη Βραζιλία για την πρεσβεία στο Ισραήλ

ΚΑΪΡΟ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Με διατάραξη των σχέσεων με 22 αραβικές χώρες προειδοποίησε χτες τον Ζαΐρ Μπολσονάρο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γάιτ, σε περίπτωση που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βραζιλίας υλοποιήσει την απειλή του για μεταφορά της βραζιλιάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Γάιτ υπενθύμισε στον Μπολσονάρο ότι «η κατάσταση στο Ισραήλ δεν είναι φυσιολογική», γιατί «κατέχει διά της βίας Παλαιστινιακά εδάφη» και «ανάμεσά τους την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Παραδέχτηκε ότι είναι κυρίαρχη επιλογή κάθε κράτους η απόφαση για το πού θα βρίσκεται η πρεσβεία του, εντούτοις επισήμανε πως η μετακίνηση της βραζιλιάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα θεωρηθεί παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το θέμα θίγει και άμεσα εμπορικά συμφέροντα, καθώς η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές κρέατος χαλάλ (όπου δηλαδή το ζώο έχει σφαχτεί με μαχαίρι που έχει «ευλογηθεί» από μουφτή στο όνομα του Αλλάχ). Συνεπώς, διακυβεύονται τα οργανωμένα συμφέροντα Βραζιλιάνων μεγαλοβιομηχάνων που ειδικεύονται στους τομείς της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας. Η υπόθεση τέθηκε αργότερα χτες το βράδυ στο επίκεντρο συνάντησης Αράβων πρεσβευτών στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια.

Νωρίτερα χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα νεαρό Παλαιστίνιο με το πρόσχημα ότι οδηγούσε «ύποπτα», επιχειρώντας να πέσει με το αυτοκίνητό του σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Η δολοφονία του Παλαιστίνιου έγινε κοντά στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι θα στείλει την κεντρική (ομοσπονδιακή) αστυνομία στην Καταλονία, αν οι τοπικές αρχές δεν παρέμβουν για να σταματήσουν πρόσφατοι αποκλεισμοί αυτοκινητοδρόμων, και κατηγόρησε την τοπική αστυνομία ότι δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει όσους διαδήλωσαν υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας.

ΜΑΡΑΚΕΣ.-- Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την Πρωτοχρονιά, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, που υπεγράφη προχτές στο Μαρόκο, χαρακτηρίζοντάς το «ανεπαρκές εργαλείο».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενοπλες ομάδες κατέλαβαν το Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της Λιβύης, Σαράρα, προκαλώντας αναστολή της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής περίπου 315.000 βαρελιών πετρελαίου. Εκπρόσωπος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ανήγγειλε ότι η εταιρεία τίθεται σε κατάσταση «ανωτέρας βίας», ότι αναγκάζεται να αθετήσει συμβατικές υποχρεώσεις και ότι τα διαφυγόντα έσοδα από αυτήν την εξέλιξη ανέρχονται σε πάνω από 32 εκατ. δολάρια τη μέρα. Διαβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους καταληψίες την καταβολή λύτρων για την επαναλειτουργία της πετρελαιοπηγής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνάντηση με ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο είχε προγραμματίσει χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει 5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να ανεγείρει στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές άσκησαν δίωξη εναντίον του 21χρονου Ντέιμον Τζόζεφ, τον οποίο κατηγορούν για υλική υποστήριξη του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και ότι σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στην Πολιτεία Οχάιο.

ΤΟΚΙΟ.-- Νεκροί κηρύχθηκαν οι πέντε Αμερικανοί πεζοναύτες οι οποίοι αγνοούνταν ύστερα από σύγκρουση στον αέρα που έγινε την περασμένη βδομάδα, μεταξύ δύο αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών, στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας. Θυμίζουμε ότι ένα μέλος του 7μελούς πληρώματος είχε εντοπιστεί νεκρό λίγο μετά τη σύγκρουση. Μόνο ένα περισυνελέγη ζωντανό. Τα ακριβή αίτια του συμβάντος δεν έχουν διευκρινιστεί.

Πυροβολισμοί στο Στρασβούργο

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν χτες, όταν λίγο μετά τις 8 μ.μ. στο Στρασβούργο (βορειοανατολική Γαλλία) ένας άνδρας άνοιξε πυρ κατά του πλήθους σε χριστουγεννιάτικη αγορά κοντά στην πλατεία Κλεμπέρ, περίπου 3 χιλιόμετρα από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ το γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα από πάνοπλους στρατιώτες που ακροβολίστηκαν σε δρόμους της πόλης. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «σοβαρό περιστατικό για τη δημόσια ασφάλεια». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος και δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για την τύχη του δράστη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ