ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Αγριος ξυλοδαρμός εργαζόμενου μετανάστη

Αγριος ξυλοδαρμός μετανάστη από το Μπαγκλαντές έγινε το περασμένο Σάββατο το βράδυ στη Μυτιλήνη. Το περιστατικό συνέβη σε χώρο στάθμευσης μεγάλου σούπερ μάρκετ έξω από την πόλη. Το θύμα που συγκέντρωνε τα καροτσάκια των πελατών και τους βοηθούσε να μεταφέρουν τα ψώνια τους, ζήτησε από πελάτη, έναν 29χρονο ημεδαπό, να μη σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στο χώρο που προορίζεται για τη στάθμευση των ΑμεΑ.

Ο 29χρονος βγήκε από το αυτοκίνητό του και επιτέθηκε στον αλλοδαπό εργαζόμενο βρίζοντάς τον και τραυματίζοντάς τον σοβαρά με μεταλλικό λοστό, που έβγαλε από το αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε τον τραυματία, τον οποίο περαστικοί μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική, προκειμένου να γίνει χειρουργική αποκατάσταση του συντριπτικού κατάγματος ωλένης που έχει υποστεί και η οποία προσδιορίζεται για την Πέμπτη.

Η Αστυνομία ενημερώθηκε για το γεγονός και, την Κυριακή, προχώρησε στη σύλληψη του 29χρονου και στην παραπομπή του στον εισαγγελέα με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Ας σημειωθεί ότι το γεγονός έχει καταγραφεί από τις κάμερες του καταστήματος. Ο 29χρονος κρατείται και πρόκειται να απολογηθεί σήμερα στον ανακριτή, κατηγορούμενος για πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Ο 45χρονος αλλοδαπός βγάζει τα προς το ζην στο χώρο έξω από το μεγάλο σούπερ μάρκετ εδώ και λίγα χρόνια. Μέχρι στιγμής, ο συλληφθείς δεν κατηγορείται για παράβαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ερευνούν τα κίνητρα της επίθεσης.

Το θύμα, ο 45χρονος Εμντί Ιμάμ Ουντίλ, μιλώντας στο ΑΠΕ από το νοσοκομείο, λέει πως ο δράστης της σε βάρος του επίθεσης «ήθελε να με σκοτώσει». Οπως αναφέρει, με ένα λοστό που έβγαλε από το αυτοκίνητο τού επιτέθηκε βρίζοντάς τον, σήκωσε δε το λοστό προσπαθώντας να τον χτυπήσει στο κεφάλι. «Σήκωσα το χέρι μου και το έβαλα στο κεφάλι για να προστατευτώ και έτσι με χτύπησε και μου έσπασε το χέρι», λέει.

Το θύμα περιγράφει τι συνέβη στο χώρο της στάθμευσης του σούπερ μάρκετ. Ηταν αργά το απόγευμα, η κίνηση είχε μειωθεί κατά πολύ και σχεδίαζε σε μισή ώρα να φύγει για το σπίτι του στον μικρασιάτικο προσφυγικό συνοικισμό όπου μένει. «Καθόμουν και κάπνιζα και ένα αυτοκίνητο ήρθε και πάρκαρε στο χώρο των αναπήρων πλάι στα καροτσάκια για τους πελάτες όπου καθόμουνα. Του είπα ότι όλο το πάρκινγκ είναι άδειο. Ας τον αφήσει αυτόν το χώρο ελεύθερο. Χωρίς δεύτερη κουβέντα βγήκε και μου επιτέθηκε βρίζοντάς με. "Τι γυρεύεις εδώ ρε; Εδώ είναι η δική μου πατρίδα. Ποιος σου είπε να έρθεις ρε λαθρομετανάστη, κ.ά."». Ο 45χρονος αναφέρει και άλλες υβριστικές λέξεις που χρησιμοποίησε ο δράστης. «Δεν έδωσα σημασία, κάποιοι μάλιστα πελάτες μου είπαν "άστον μην κάνεις τίποτα". Ξαφνικά τον είδα μπροστά μου με το λοστό. Προσπάθησε να με χτυπήσει στο κορμί αλλά δεν τα κατάφερε. Κάποια στιγμή γλίστρησα, έπεσα και ήρθε από πάνω μου. Σήκωσε το λοστό να με χτυπήσει στο κεφάλι συνεχίζοντας να με βρίζει. Σήκωσα το χέρι μου και έτσι με χτύπησε. Με παράτησε πεσμένο κάτω, μπήκε στο αυτοκίνητό του και έφυγε».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Φασιστοειδή επιτέθηκαν σε νεαρό επειδή φορούσε αντιφασιστικά σύμβολα

Τραμπουκισμό από φασιστοειδή δέχτηκε στις 3 Δεκέμβρη νεαρός στην αποβάθρα του Μετρό στο Ελληνικό, επειδή στο μπουφάν του έφερε αντιφασιστικά σύμβολα. Οι τραμπούκοι, απειλώντας τον νεαρό, του έσκισαν το αντιφασιστικό διακριτικό.

Με ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Ελληνικού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταγγέλλουν το περιστατικό, καλώντας το λαό της περιοχής να απομονώσει τους υμνητές του φασισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Οι Οργανώσεις Ελληνικού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχτηκε νεαρός, επειδή στο μπουφάν του είχε αντιφασιστικά σύμβολα, από δύο φασιστοειδή στο σταθμό του Μετρό στο Ελληνικό, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν καθημερινά τη μάχη σε κάθε χώρο, εργασιακό, γειτονιά, σχολείο, σε όλη τη χώρα, ώστε οι φασίστες να μην βρίσκουν τόπο να σταθούν.

Τέτοιου είδους ενέργειες ενθαρρύνονται και από την ιδεολογική επίθεση που από κοινού εξαπολύουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι μηχανισμοί της, σκοπεύοντας να αμφισβητήσουν το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να αντιστέκεται.

Ο αντιφασισμός και το μέτωπο με την ακροδεξιά δεν είναι "αλά καρτ", όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή που χύνει δάκρυα για τα θύματα του ρατσισμού, η κυβέρνηση έχει φτιάξει κολαστήρια τύπου Μόριας. Την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν απειλή - και όντως είναι - ο Ορμπαν, η Λεπέν κ.λπ., ο ΣΥΡΙΖΑ αποθεώνει ως "διαβολικά καλό" τον Τραμπ, που απειλεί ακόμα και με εκτελέσεις μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα από τη μία να πηγαίνουν ως επισκέπτες στη δίκη της Χρυσής Αυγής και από την άλλη να φωτογραφίζονται με τους χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο.

Καλούμε το λαό της περιοχής να καταδικάσει και να απομονώσει τους φασίστες και το σύστημα που τους γεννά. Να μην αφήσουμε τους υμνητές του Χίτλερ και των ναζί να δηλητηριάζουν τη συνείδηση του λαού με φασιστικό μίσος».

Επιβολή διακοπής προγράμματος

Με διακοπή προγράμματος για μια μέρα (στις 10/1/2019) τιμωρήθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός «Νέο Κανάλι "Ε"» (πρώην «Extra») από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), για το ρατσιστικό σχόλιο του Τάκη Τσουκαλά στην εκπομπή του με αποδέκτη τον διεθνή μπασκετμπολίστα Θανάση Αντετοκούνμπο. Στο σταθμό επιβάλλονται επίσης χρηματικά πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ για μετάδοση ρατσιστικού λόγου και χαμηλής ποιότητας προγράμματος.

Χριστουγεννιάτικα παζάρια του ΚΕΘΕΑ

Για άλλη μια χρονιά θα πραγματοποιηθούν χριστουγεννιάτικα παζάρια τα οποία επιμελούνται οι Σύλλογοι Οικογένειας και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ:

Στην Αθήνα («ΚΕΘΕΑ Διάβαση») στις 14 και 15 Δεκέμβρη, από 11 π.μ. έως 9 μ.μ., στη Στοά Κοραή. Στα Γιάννενα («ΚΕΘΕΑ Ηπειρος») στις 18 και 19 Δεκέμβρη, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ., στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα (ισόγειο). Στην Πάτρα («ΚΕΘΕΑ Κύτταρο - Οξυγόνο»), στις 16 και 17 Δεκέμβρη, από 10 π.μ. έως 9 μ.μ. Στην Καλαμάτα («ΚΕΘΕΑ Κύτταρο - Οξυγόνο»), από 18 έως 23 Δεκέμβρη, ώρες 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7.30 μ.μ., στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Στην Κρήτη («ΚΕΘΕΑ Αριάδνη»): Στα Χανιά, από 17 έως 23 Δεκέμβρη, ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, στις 16 Δεκέμβρη, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου. Στην Ιεράπετρα, στις 22 Δεκέμβρη, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας.

Επίθεση με μολότοφ

Νέα επίθεση κατά του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ και ΥΜΕΤ), αλλά και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., εξαπέλυσαν άγνωστοι χτες το βράδυ. Ομάδα περίπου 20 ατόμων προσέγγισαν το κτίριο, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή. Από την επίθεση σημειώθηκαν ζημιές σε πέντε δίκυκλα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο της επίθεσης. Εγιναν δύο προσαγωγές.

Σε άλλη φυλακή ο ένας εκ των δραστών της δολοφονίας

Με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο 19χρονος κρατούμενος, ο ένας από τους δράστες της δολοφονίας και του βιασμού της 21χρονης Ελένης στη Ρόδο, μετάγεται σε άλλη φυλακή μετά την επίθεση που υπέστη τη Δευτέρα στο κελί του από συγκρατούμενούς του στις ειδικές φυλακές Νέων Αυλώνας. Ο 19χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και το βράδυ επέστρεψε στις φυλακές. Για τις συνθήκες του περιστατικού έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση από τη διοίκηση των φυλακών. Σημειωτέον ότι το συμβάν καταγράφηκε σε βίντεο και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Οπως γνωστοποιεί το υπουργείο Δικαιοσύνης «ο κρατούμενος δέχτηκε επίθεση παρ' όλο που βρισκόταν σε ξεχωριστό κελί μόνος του και σε εξέλιξη είναι πειθαρχική και ποινική έρευνα για το περιστατικό, ενώ θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες υπαλλήλων στις φυλακές Αυλώνα». Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος εκ των δραστών της δολοφονίας, ο 21χρονος κρατείται στις φυλακές Γρεβενών.

Καταδικάστηκαν για την κτηνωδία τους

Ενοχοι κρίθηκαν οι τρεις φαντάροι που εμφανίζονταν σε βίντεο να πετούν ένα σκύλο σε γκρεμό, ενώ βρίσκονταν σε στρατιωτικό φυλάκιο της Κόνιτσας. Το Πενταμελές Στρατοδικείο Ιωαννίνων, που εκδίκασε την υπόθεση, επέβαλε στους δύο ποινή φυλάκισης 10 μηνών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ με αναστολή, ενώ στον τρίτο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ. Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας μήνες μετά την κακοποίηση του ζώου, επειδή ο ένας από τους τρεις το δημοσιοποίησε στο «Facebook» για ...αυτοθαυμασμό!

Αθώοι για την καταπάτηση δημόσιας έκτασης

Αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 13 από τους 15 κατηγορούμενους στην υπόθεση καταπάτησης δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ποινικολόγος Αλ. Λυκουρέζος. Αύριο θα ανακοινωθούν οι ποινές στους δύο καταδικασθέντες.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους έναν δικηγόρο και έναν επιχειρηματία, για τους οποίους αποφάσισε ότι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση. Πρόκειται για τον δικηγόρο Δ. Παρασκευόπουλο (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και 19 χρόνια και οκτώ μήνες) και τον επιχειρηματία Κ. Γεωργίου (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 23 χρόνια). Οι δικαστές είχαν κρίνει τότε ότι με τις ενέργειές τους καταπάτησαν τη συγκεκριμένη έκταση, η οποία στη συνέχεια φέρεται να πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες με πλαστογραφημένα έγγραφα.

Οι 13 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω αμφιβολιών. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως οι επίδικες εκτάσεις είναι δημόσιες δασικές, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν απαιτείται να είναι άμεσο το όφελος ή η ζημία του Δημοσίου καθώς άνω των 20 στρεμμάτων μπορεί να δοθεί οικοδομική άδεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ