ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπρεχτ στο Θέατρο «Θησείον»

Η καλλιτεχνική εταιρεία «Μυθωδία» (Νικορέστης Χανιωτάκης και Γεράσιμος Σκαφίδας) παρουσιάζει στο «Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες» (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή) το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Την παράσταση παρακολούθησε το βράδυ της Τρίτης και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στο τέλος της παράστασης χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές.

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Νικορέστη Χανιωτάκη. Η μουσική είναι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρευρέθηκε και στη χτεσινή παράσταση και συνομίλησε θερμά με τον Δ. Κουτσούμπα.

Η υπόθεση του έργου:

«Πώς μπορείς να είσαι καλός όταν όλα γύρω σου είναι τόσο ακριβά;»

Τρεις θεοί έρχονται στη Γη με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια, ώστε να δικαιολογήσουν τη θεϊκή ύπαρξή τους και να διατηρηθεί ο κόσμος ως έχει. Επειτα από πολλές δυσκολίες, εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο, μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, την Σεν Τε.

Οι θεοί την ανταμείβουν με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό κι εκείνη ανοίγει ένα μικρό καπνοπωλείο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους συμπολίτες της, που την εκμεταλλεύονται, η Σεν Τε εφευρίσκει έναν «φανταστικό» ξάδελφο, τον σκληρό Σουί Τα, παίρνοντας τη μορφή του όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν...

Ο Δ. Κουτσούμπας συνεχάρη θερμά τον Γ. Καλατζόπουλο...
Ο Δ. Κουτσούμπας συνεχάρη θερμά τον Γ. Καλατζόπουλο...
Τους ρόλους του έργου ενσαρκώνουν οι: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Λήδα Πρωτοψάλτη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μπέτυ Αποστόλου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Βαλέρια Δημητριάδου.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τέταρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15. Επιπλέον παραστάσεις στις 25 Δεκέμβρη και την 1η Γενάρη στις 21.15.

...και την Π. Τρικαλιώτη
...και την Π. Τρικαλιώτη
Η διάσημη «Μανόν» επιστρέφει

Μία από τις διασημότερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, η «Μανόν» του Ζιλ Μασνέ, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και στην αθηναϊκή μουσική ζωή, μετά από 52 χρόνια. H «Μανόν» θα παρουσιαστεί στις 12, 14, 16, 19, 21, 23, 26 και 30 Δεκέμβρη στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού - Κλεάντε Ρούσο, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και με διανομή διεθνούς επιπέδου. Στον κεντρικό ρόλο δύο σπουδαίες Ελληνίδες υψίφωνοι της ΕΛΣ με διεθνή αναγνώριση, η Μυρτώ Παπαθανασίου και η Χριστίνα Πουλίτση.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του αβά Πρεβό, η όπερα εξιστορεί τον άτυχο έρωτα του ιππότη Ντε Γκριέ για την Μανόν. Την ατμόσφαιρα κάθε κατάστασης ο Μασνέ την αποδίδει μέσα από μουσική ζωηρή, γεμάτη πάθος και κυρίως αισθησιασμό, μουσική ενός ύφους το οποίο εξέφρασε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη γαλλική «Μπελ Επόκ», την αισθητική και τις αξίες της.

Η «Μανόν» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι από τον θίασο της Κωμικής Οπερας, στην αίθουσα Φαβάρ στις 19/1/1884. Η επιτυχία ήταν τέτοια ώστε με τον ίδιο θίασο η όπερα να συμπληρώσει 1.000 παραστάσεις το 1919, 1.500 το 1931 και 2.000 το 1952. Στο μεταξύ, η «Μανόν» γοήτευσε ολόκληρο τον κόσμο, από το Λονδίνο έως την Αγία Πετρούπολη και τη Νέα Υόρκη. Σήμερα, άλλωστε, θεωρείται η δεύτερη σε επιτυχία και απήχηση γαλλική όπερα, μετά την «Κάρμεν» του Μπιζέ.

Η Ευαγγελία Θεριανού υπογράφει τα σκηνικά, η Κλερ Μπρέισγουελ τα κοστούμια, ο Κορνήλιος Σελαμσής τη μουσική δραματουργία και η Σοφία Πάσχου την κινησιολογία.

Ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Λουκάς Καρυτινός θα έχει την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης, ενώ τις δύο τελευταίες παραστάσεις θα διευθύνει ο Κλεάντε Ρούσο. Τη Χορωδία της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Στον ρόλο του ιππότη Ντε Γκριέ ο αναγνωρισμένος Ρουμάνος τενόρος Γιόαν Χοτέα και ο ανερχόμενος Ελληνας τενόρος Κωνσταντίνος Κληρονόμος. Τον Λεσκό θα ερμηνεύσουν ο διακεκριμένος βαρύτονος της ΕΛΣ Διονύσης Σούρμπης και ο Βαγγέλης Μανιάτης. Μαζί τους νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί, όπως οι Πέτρος Μαγουλάς, Τάσος Αποστόλου, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής, Χάρης Ανδριανός, Κωστής Ρασιδάκις κ.ά.

Τελευταίες παραστάσεις για την «Οδό Αβύσσου»...

Η «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό και επαναλήφθηκε για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Olvio Theater, (Φαλαισίoυ 7, Γκάζι, τηλ. 210.3414.118) ολοκληρώνεται στις 13 του Γενάρη, όπως ήταν προγραμματισμένο. Μπορείτε να εξασφαλίσετε τις θέσεις σας μέσω της viva.gr και του ταμείου του θεάτρου.

Πέντε ήρωες. Πέντε άνθρωποι. Στην οδό Αβύσσου στον αριθμό 0. Από μια σκοτεινή και θλιβερή περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Στο κέντρο, ο Παναής και ο Γιώργης. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ενός αξιωματικού, ενός δεσμοφύλακα κι ενός γιατρού. Δύο θύματα και τρεις θύτες. Οταν κάποιοι αλυχτάνε σαν τα σκυλιά κάποιοι άλλοι ξαναβρίσκουν την ψυχή τους.

Από το βιβλίο του πολυδιαβασμένου Μενέλαου Λουντέμη, ένα βιωματικό κείμενο για τα πάθη όσων έζησαν τη φρίκη της εξορίας. Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται διεθνώς, η παράσταση «Οδός Αβύσσου αριθμός 0» απευθύνεται στο κοινό κάθε ηλικίας με το πιο επίκαιρο ερώτημα: Μπορούμε να πιστεύουμε σ' έναν καλύτερο κόσμο, όταν η ελευθερία καταπατείται και ο φασισμός θεριεύει; Οι δύο ήρωες, ο Παναής και ο Γιώργης, δυο «αμετανόητοι» κομμουνιστές, δεν θα σταματήσουν να πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και να γίνει καλύτερος.

Μουσική - κιθάρα: Νότης Μαυρουδής. Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν. Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία Video: Γιώργος Κορδέλλας. Φωτογραφία: Γιάννης Πρίφτης.

Παίζουν: Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος, Στέλιος Γεράνης. Τη φωνή του «δανείζει» ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 19.00, Κυριακή 18.00.

Συζήτηση στο πλαίσιο της έκθεσης «Μεσόγειος... Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Μεσόγειος... Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της», που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αύριο Πέμπτη, στις 18.30. Θα μιλήσει εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ ο οργανωτικός της γραμματέας, Γρηγόρης Αναγνώστου.

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Συμμετέχουν 261 εικαστικοί καλλιτέχνες. Το ΕΕΤΕ σε αυτές τις εποχές της βαρβαρότητας και του πολέμου εκφράζει την ανησυχία του και παράλληλα καλεί τους εικαστικούς - μέλη του ΕΕΤΕ να εκφράσουν με το έργο τους τη δική τους ανησυχία για τα πολεμικά σχέδια και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς, αγωνία και αλληλεγγύη στους πολύπαθους λαούς της Μεσογείου. Στο πλαίσιο της έκθεσης «Μεσόγειος... η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της», επέλεξε ποίηση από την Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου, ποιητές, οι οποίοι με το έργο τους, τη στάση τους, τη ζωή τους υπερασπίστηκαν την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια, την ειρήνη και τη ζωή των λαών του τόπου τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Δεκέμβρη. Ωρες λειτουργίας: 12.00 - 20.00



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ