ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ποιητές μας τραγουδούν... σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντώνται ξανά πάνω στη Σκηνή, μετά την υπέροχη παράσταση που μας χάρισαν, πάνω στην ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Το νέο τους εγχείρημα; Μια περιήγηση σε στίχους μεγάλων μας ποιητών, από την Σαπφώ στον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο. Η παράσταση, με τίτλο δανεισμένο από τον στίχο του Οδ. Ελύτη, «Αυτός ο Κόσμος, ο Μικρός, ο Μέγας», θα παρουσιαστεί στον «Παρνασσό» (21, 22, 28, 29 Δεκέμβρη, 4 και 5 Γενάρη) και στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Θέατρο (26 και 27 Δεκέμβρη, 2 και 3 Γενάρη). Ζωντανεύουν τους στίχους είκοσι έξι μεγάλων Ελλήνων ποιητών, που έχουν μελοποιηθεί από δέκα μεγάλους συνθέτες. Μια περιδιάβαση στον κόσμο της ελληνικής ποίησης από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τις μέρες μας.

Θα τραγουδηθούν οι ποιητές: Σαπφώ, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Αγγελος Σικελιανός, Κ.Π. Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σαραντάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χρονάς, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Σκούρτης, Αλκης Αλκαίος και Διονύσης Σαββόπουλος. Οι συνθέτες που μελοποίησαν αυτά τα ποιήματα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Σπανός, ο Νίκος Ξυδάκης και η Λένα Πλάτωνος.

Συντελεστές:

Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Λιάνης. Πιάνο - Ενορχηστρώσεις: Αχιλλέας Γουάστωρ. Μπουζούκι - Μαντολίνο: Ηρακλής Ζάκκας.

Η «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου

sotiriapsarou.gr

Στις 12/1/2019, στο Θέατρο «Φούρνος», ανεβαίνει ξανά η «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου. Η συγκεκριμένη παράσταση πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στον ίδιο χώρο την άνοιξη του 2016. Η «Ισμήνη», ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου, είναι μέρος της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση» (1956 - 1972).

«Η "Ισμήνη" είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην "Αντιγόνη", μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας», σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης. «Ανατρεπτικό και "αιρετικό" κείμενο», μας δείχνει την "άλλη όψη" των πραγμάτων, παρουσιάζοντας μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου... Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα. Τελικά, μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία».

Στο ρόλο της Ισμήνης η Μαριάνθη Σοντάκη. Δίπλα της, στο ρόλο του νεαρού αξιωματικού, αποδέκτη του ποιητικού παραληρήματος της ηρωίδας, ο Στράτος Χατζηηλίας. Βιολοντσέλο παίζει «ζωντανά» στην παράσταση η Καίτη Πάντζαρη.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικός χώρος - κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος. Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης. Κινησιολογική επιμέλεια: Εφη Καρακώστα. Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος.

Θέατρο «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων - τηλέφωνο κρατήσεων 210.64.60.748). Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ.

«Σωτηρία με λένε» στην Αθήνα

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το θεατρικό έργο «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, έρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, από τις 14 Δεκέμβρη, για λίγες παραστάσεις, με την Εφη Σταμούλη και την Ελλη Χατζεϊπίδου.

Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: Τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη.

Η Σοφία Αδαμίδου σημειώνει: «H τραγουδίστρια που για μισόν αιώνα "κεντούσε" μέσα από το τραγούδι της τα βάσανα, τους καημούς, τα "θέλω" των απλών ανθρώπων του μόχθου, έδωσε φτερά σε πολλά τραγούδια, κάνοντάς τα αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής ψυχής. Οι δυνατές, συγκλονιστικές, μοναδικές ερμηνείες της δεν περιορίστηκαν στο να ψυχαγωγήσουν, αλλά κατάφεραν να συνεπάρουν, αγγίζοντας πολύ συχνά ευρύτερες κοινωνικές καταστάσεις. Γι' αυτό και η Σωτηρία των αθάνατων λαϊκών τραγουδιών θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας. Η ψυχή της πλασμένη λες από δίψες αμέτρητες, από ανθούς βιαστικούς, έτρεχε, φλογιζόταν από την περιπέτεια. Να τα ζήσει όλα. Και τα έζησε όλα. Να τα νιώσει όλα. Και τα ένιωσε όλα. Ευτυχισμένες και δυστυχισμένες στιγμές. Επιτυχίες και αποτυχίες. Αγάπη και διαψεύσεις. Χρόνια γεμάτα, πλούσια σε εμπειρίες, δυσκολίες, βάσανα, καημούς, χαρές, σχόλια, αντιθέσεις, καλλιτεχνικές επιτυχίες».

Σημείωμα σκηνοθέτριας: «Λίγα πράγματα μπορεί κανείς να προσθέσει δίπλα στο όνομα της Σωτήρας - όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της - χωρίς να ακουστούν κοινότοπα και χιλιοειπωμένα. Η Σωτηρία Μπέλλου αγωνίστηκε σε όλη της την - αδιαμφισβήτητα μυθιστορηματική - ζωή ενάντια σε όσα το ένστικτο και η συνείδησή της της υπαγόρευαν, έχοντας μοναδικό σκοπό της να είναι και να νιώθει ελεύθερη».

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου. Σκηνικά - Κοστούμια: Ολγα Χατζηιακώβου. Προσαρμογή σκηνικού στο Θέατρο του Νέου Κόσμου: Μαρία Καραδελόγλου. Σχεδιασμός φωτισμών - Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου. Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής. Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου. Παραστάσεις: Τετάρτη 18.30, Παρασκευή 21.15, Σάββατο 18.30, Κυριακή 21.30.

«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» για μικρούς και μεγάλους στο Εθνικό Θέατρο

nophoto.gr

Από χτες ανεβαίνει στο Θέατρο REX, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τζακ Θορν, σε νέα διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου.

Τα παθήματα του πιο εμβληματικού τσιγκούνη, του Σκρουτζ, ζωντανεύουν στη σκηνή. Ο Γ. Μόσχος καταπιάνεται για πρώτη φορά με το μιούζικαλ και διασκευάζει τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», προσκαλώντας μας να αφεθούμε στο όνειρο και τη φαντασία.

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ (Αλέξανδρος Μυλωνάς) είναι οπαδός της αυστηρής πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς. Νιώθει τουλάχιστον αμήχανα με τις γιορτές και τις σχόλες. Τη φετινή παραμονή Χριστουγέννων, όμως, αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πίστευε για τη ζωή του και για τους ανθρώπους γύρω του, εξαιτίας αναπάντεχων επισκέψεων από φαντάσματα που τον παρασύρουν άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε στο μέλλον, σε μια πολιορκία μέχρις εσχάτων.

Παίζουν ανάμεσα σε άλλους οι: Αλίκη Αλεξανδράκη, Λαέρτης Μαλκότσης, Χριστίνα Μαξούρη, Ελένη Μπούκλη, Ζωή Μυλωνά, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Στέργιογλου.

Επί σκηνής θα βρίσκονται μουσικοί και χορωδοί.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 7 μ.μ., Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30 μ.μ.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα το αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο

Σε μια ξεχωριστή βραδιά προσκαλεί η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. στο «Κύτταρο Live» (Ηπείρου 48 και Αχαρνών). Μια βραδιά αφιερωμένη στον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο, σε αυτόν τον σπουδαίο, αυθεντικό λαϊκό καλλιτέχνη, που «βάδισε» με συνέπεια στους «δρόμους» του ελληνικού τραγουδιού για περισσότερα από 45 χρόνια. Στη μακρόχρονη πορεία του συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού, ανάμεσά τους οι Γ. Ζαμπέτας, Δ. Μούτσης, Μ. Θεοδωράκης, Τ. Μουσαφίρης, Μ. Τόκας, Θ. Μικρούτσικος, Β. Κορακάκης, Δ. Παπαδημητρίου.

Οποιος επιθυμεί προσκλήσεις, να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 6977.60.53.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ