ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας

Σήμερα η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Από τη μαζική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
Από τη μαζική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
Με τα τρακτέρ να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών στη Θεσσαλία, προετοιμαζόμενα να κινηθούν τη Δευτέρα 17/12 προς οδικούς κόμβους της περιοχής και κινητοποιήσεις να προγραμματίζονται σε άλλες περιοχές της χώρας, με κατεύθυνση τον πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό στα τέλη του ερχόμενου Γενάρη, πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή, στις 9.30 π.μ., συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη σημερινή συνάντηση θα τεθούν τα αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως συζητήθηκαν και καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την περασμένη Κυριακή, τα οποία αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στο πλαίσιο αυτών των αγωνιστικών αποφάσεων, τα τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν στα χωριά της Θεσσαλίας, προετοιμάζεται να παραταχθούν από τις 17/12 στην Καρδίτσα στο «Δέλτα», στη νέα Εθνική Οδό Ε-65, στη Λάρισα στον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Αγιάς, δίπλα στον κόμβο Πλατυκάμπου της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης και στο κέντρο των Φαρσάλων.

Προβλήματα που οξύνονται...

Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα θέσουν σήμερα στην κυβέρνηση τα ζητήματα που αφορούν:

-- Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών και την απληρωσιά που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι (το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως βαμβάκι, γάλα, κρέας, λάδι, πορτοκάλια, άλλα φρούτα και άλλα προϊόντα).

-- Τη διόγκωση του κόστους παραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών στα αγροτικά μέσα και εφόδια και τα άλλα χαράτσια που αναγκάζονται να πληρώσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι (πανάκριβο πετρέλαιο για αγροτική χρήση και αγροτικό ρεύμα, χρέωση από τους ΤΟΕΒ για το αρδευτικό νερό, «ειδικά» χαράτσια όπως για δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).

-- Τις μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που είτε δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή αποζημιώνονται με ψίχουλα (π.χ. η ζημιά που υπέστη φέτος η ελαιοπαραγωγή κυρίως από το δάκο αλλά και από καιρικά και άλλα αίτια, υπολογίζεται ότι αγγίζει το 70%).

-- Τις παρακρατήσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην τράπεζα, καθώς και τις απειλές για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για ανεξόφλητα δάνεια.

-- Την υψηλή φορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, που, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ, τις μεγάλες εισφορές για τον ΕΛΓΑ και τα άλλα χαράτσια, «τρώνε» πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

...αιτήματα που δεν περιμένουν

Στα άμεσα αιτήματα που με τους αγώνες διεκδικούν οι αγρότες από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού και τις μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που δεν αποζημιώνονται.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Να ψηφιστεί αμέσως και να τεθεί σε εφαρμογή πριν την καταβολή της β' δόσης της ενιαίας ενίσχυσης το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς (12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί), όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στη διάρκεια των περσινών μπλόκων.
  • Κανένας πλειστηριασμός και κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να μην μειωθεί κατά 3.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο που κέρδισαν οι αγρότες με τα μπλόκα το 2016 και να καθοριστεί στις 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης.
  • Να καταργηθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος και να δοθούν συντάξεις αξιοπρέπειας, στα 60 για τους αγρότες και τα 55 για τις αγρότισσες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις για αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες

Κινητοποιήσεις με αίτημα αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες προγραμματίζουν, αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην Αγία Βαρβάρα στην Ανω Τούμπα και στο δημαρχείο Εύοσμου, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κ. Μακεδονίας και οι Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι ένα χρόνο μετά την πολυδιαφημιζόμενη... «ιστορική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, με την «αποϊδιωτικοποίηση» του ΟΑΣΘ, η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες παραμένει τραγική. Αυτό που επιβεβαιώθηκε, τονίζουν, είναι ότι και το χρεοκοπημένο μοντέλο του κρατικοδίαιτου - ιδιωτικού ΟΑΣΘ και το δήθεν «κρατικοποιημένο» που εξακολουθεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, βάζουν σε δεύτερη θέση το δικαίωμα του λαού για σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις πραγματικές του ανάγκες.

Μεταξύ άλλων τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές σημειώνουν ότι «καθημερινά κυκλοφορούν περίπου 350 από τα 520 λεωφορεία που είναι υποχρεωμένος να κυκλοφορεί ο ΟΑΣΘ με δύναμη στόλου τα 600 λεωφορεία! Τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με αναμονές ακόμα και 1 ώρα!», ενώ την ίδια ώρα η τιμή του εισιτηρίου παραμένει τσουχτερή.

Επισημαίνονται παράλληλα η παραπέρα προώθηση της περιβόητης «απελευθέρωσης» των αστικών συγκοινωνιών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι συνέπειές της για τους εργαζόμενους σε αυτές, συνολικά για το λαό που τις έχει ανάγκη.

Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση, καλούν το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει: Ενιαίο Κρατικό Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα λειτουργεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για φθηνή, αξιόπιστη και τακτική συγκοινωνία, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αμεσα να απαιτήσει: Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο μισό. Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων και των μαθητών τις ώρες που μετακινούνται από και προς τη δουλειά και τα σχολεία. Συντήρηση του στόλου από μόνιμο προσωπικό. Προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα. Αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων για κατασκευή νέων οχημάτων. Συχνές, τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες. Κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σύσκεψη σωματείων και φορέων για την Υγεία

Σύσκεψη σωματείων και φορέων της Ανατολικής Κρήτης με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία και Πρόνοια, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, την Τετάρτη 12/12, στα γραφεία του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ Ανατολικής Κρήτης, του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου, της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Νομού Ηρακλείου καθώς και μέλη από τον Φοιτητικό Σύλλογο Ιατρικής. Συμμετοχή δήλωσε και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ωστόσο δεν κατάφερε να παραστεί.

Αιχμή της συζήτησης ήταν οι σοβαρές συνέπειες σε υγειονομικούς, ασθενείς και λαϊκές οικογένειες από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζόμενους πολυεργαλείο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, τις μεγάλες λίστες αναμονής, που μόνο για το ΠΑΓΝΗ είναι 3.500 ασθενείς, για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για την ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, για τους πετσοκομμένους μισθούς, την εντατικοποίηση και την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, για τη μη ένταξη στα ΒΑΕ και τον αποκλεισμό ακόμη και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χιλιάδων υγειονομικών, για την παντελή απουσία προληπτικών ελέγχων και εμβολιασμού στα σχολεία και συνολικά στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις για αγωνιστικές δράσεις, τις οποίες συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι να μεταφέρουν στα σωματεία τους, ώστε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για τη συντονισμένη υλοποίησή τους:

  • Κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ τη μέρα των εγκαινίων των νέων μηχανημάτων, με συγκέντρωση και στάσεις εργασίας.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνουν ταξικά σωματεία του Ηρακλείου στις 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.
  • Κινητοποίηση για την Υγεία μέσα στο Γενάρη.
  • Κοινή παρουσία των σωματείων των υγειονομικών, μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων, μέσα σε χώρους δουλειάς.
  • Να προχωρήσουν τα σωματεία που πήραν μέρος στη σύσκεψη σε συνάντηση με τις διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ και του ΠΕΔΥ.
  • Νέα σύσκεψη σωματείων για την παραπέρα κλιμάκωση.

Τα αιτήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εστιάζουν μεταξύ άλλων στα εξής: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά - εργασιακά δικαιώματα. Επαναχορήγηση 13ου - 14ου μισθού (και αναδρομικά). Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά εξαίρεση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Ν. ΑΡΤΑΣ
Νέες αγωνιστικές δράσεις για την ακύρωση των απολύσεων

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία νομού Αρτας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ταξικά σωματεία, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων στο έργο της αποκατάστασης στο θέατρο Νικόπολης.

Ακολούθησε κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ Πρέβεζας, όπου αντιπροσωπεία των Σωματείων συναντήθηκε με τον διευθυντή του. Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία ζήτησε, με βάση την πρόσφατη δέσμευση που απέσπασαν με τον αγώνα τους από το υπουργείο Πολιτισμού για επαναπρόσληψη των 17 απολυμένων εργαζομένων, άμεσα και εφόσον υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δέσμευση, να δρομολογηθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου οι απολυμένοι να θεωρηθούν εκ νέου εργαζόμενοι. Από την πλευρά του ο διευθυντής δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά του Οργανισμού δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία.

Το Σωματείο απαιτεί: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων στο θέατρο Νικόπολης. Ανανέωση όλων των συμβάσεων τουλάχιστον για 6 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ