ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Κομπρεμί ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για να πεταχτεί εκτός προεδρείου η ΔΑΣ

Γράφοντας στα «παλιά τους τα παπούτσια» τη βούληση των εργαζομένων, που την ανέδειξαν ξανά δεύτερη δύναμη

Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε ξανά η ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ), διατηρώντας τις 6 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Παρ' όλα αυτά, σε πλήρη αντίθεση με την ψήφο των αντιπροσώπων των εργαζομένων, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για συγκρότηση αναλογικού, αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με την ΠΑΣΚΕ (πρώτη δύναμη) να προτείνει «προγραμματικό προεδρείο» με τη ΔΑΚΕ (τρίτη δύναμη), όπως είχαν κάνει και στο προηγούμενο συνέδριο.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η ουσία αυτής της συνεργασίας δεν είναι άλλη από την πρόθεσή τους να πετάξουν έξω από το προεδρείο της διοίκησης τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, για να συνεχίσουν χωρίς κανένα εμπόδιο στα πόδια τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εκάστοτε κυβέρνηση, στην εργοδοσία και τα σχέδιά τους.

Να συνεχίσουν, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, την απεργοσπασία, να σπέρνουν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις, να καλλιεργούν την αναμονή και τον συμβιβασμό, να απογοητεύουν και να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τα σωματεία και γενικότερα από το μαζικό κίνημα, να απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το ΕΚΒ και το οργανωμένο κίνημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη θέση του γραμματέα εξέλεξαν τον πρόεδρο του Σωματείου Λογιστών, που με προσωπική του ευθύνη το σωματείο είναι εντελώς αδρανοποιημένο. Αποτελεί σωματείο - σφραγίδα και παράδειγμα προς αποφυγήν. Είναι χαρακτηριστικό πως στις "εκλογές" που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η νοθεία έβγαζε μάτια, με δεδομένο ότι από τους 136 που ψήφισαν, ζήτημα είναι αν οι δέκα είναι λογιστές. (...) Δεν είναι τυχαίο πως αυτό το σωματείο δεν ανήκει σε καμία Ομοσπονδία, γιατί δεν το δέχονται λόγω του καταστατικού που μαγείρεψαν, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν οι πάντες, αποτελώντας στην πραγματικότητα μηχανισμό ώστε να εξασφαλίζεται η εκλογή του συγκεκριμένου συνδικαλιστή στο ΕΚΒ».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει επίσης ότι «ξεπληρώνοντας γραμμάτια η μία παράταξη στην άλλη και οι δυο μαζί στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», καταψήφισαν τα δύο ψηφίσματα που κατέθεσε η ΔΑΣ στο συνέδριο του ΕΚΒ, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ενάντια στην εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο και κατασκοπευτικών drones στη Λάρισα.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της αντίστασης και της πάλης τους, να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς με την ταξική γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση την Τρίτη 18/12, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Εκφυλισμός από τους εργατοπατέρες και στο συνέδριο του ΕΚ Ρόδου

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι οι διαδικασίες του χαρακτηρίστηκαν από την αποχή και τον εκφυλισμό.

Οπως επισημαίνει, «πάνω από το ένα τρίτο των αντιπροσώπων δεν εμφανίστηκαν καθόλου στη Συνέλευση, ενώ μεγάλο μέρος ήρθε μόνο για να υπογράψει για την απαρτία και να ρίξει στην κάλπη το χαρτάκι με σημειωμένο το ΝΑΙ στον απολογισμό, που τους μοιράστηκε στα χέρια».

Ως προς τα αποτελέσματα η ΔΑΣ διατήρησε τις δυνάμεις της παίρνοντας 23 ψήφους και 3 έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο, όσα και το 2015. Στην κάλπη για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, πήρε 17 ψήφους (από 16 το 2015), χωρίς να εκλέξει αντιπρόσωπο.

Αποτιμώντας τις εργασίες του συνεδρίου και τις αρχαιρεσίες, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι αυτές επιβεβαιώνουν πως «στο Εργατικό Κέντρο κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δυνάμεις που επιδιώκουν τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο περιθώριο, μακριά από την οργάνωση των αγώνων, τις διεκδικήσεις. Να λειτουργούν ως μηχανές παραγωγής αντιπροσώπων για να διατηρείται ο συσχετισμός δύναμης που προωθεί τη γραμμή της εργοδοσίας, όπως εκφράζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη γραμμή της ΕΕ. Αυτή είναι και η αιτία που η ίδια η Γενική Συνέλευση χαρακτηρίστηκε για ακόμη μια φορά από τη μεγάλη αποχή και τον εκφυλισμό».

Και υπογραμμίζει: «Αναδεικνύεται λοιπόν ακόμη πιο έντονα η ανάγκη να αλλάξει αυτός ο αρνητικός για την εργατική τάξη συσχετισμός δύναμης πρώτα απ' όλα στα πρωτοβάθμια Σωματεία, ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν τους πιο μαζικούς κλάδους της περιοχής μας, όπως το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. (...) Η ΔΑΣ, με αυτές τις δυνάμεις που διαθέτει, έδωσε τον τόνο στο συνέδριο, όσο αυτό ήταν δυνατό σε τέτοιες συνθήκες, με ομιλίες που στάθηκαν στην αποτύπωση της πείρας από τους αγώνες, με τεκμηριωμένη κριτική που ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες της ηγεσίας. Οχι τυχαία, ένα μικρό τμήμα των αντιπροσώπων που δεν έχουν σχέση με το ΠΑΜΕ, έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ».

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΜΚΟ «Praksis»

Με κινητοποιήσεις στα κεντρικά γραφεία της «Praksis» στην Αθήνα απάντησαν χτες και προχτές η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη ΜΚΟ και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην απόφαση της ΜΚΟ να προχωρήσει από 1/1/2019 σε ανάκληση της λειτουργίας των δομών της σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από το Σεπτέμβρη και τους ασυνόδευτους ανήλικους που φιλοξενούνται στις δομές αυτές «στον αέρα».

Στη χτεσινή συνάντηση με εκπρόσωπο της διοίκησης της ΜΚΟ, οι εργαζόμενοι δεν πήραν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν γύρω από το τι θα γίνει με τη φιλοξενία των ανηλίκων και τις θέσεις εργασίας τους από τις αρχές του νέου έτους. Οσον αφορά τα δεδουλευμένα τριών μηνών (Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη) οι εκπρόσωποι της «Praksis» είπαν πως θα καταβληθούν μαζί με το Δώρο Χριστουγέννων από τις 19 έως τις 22/12.

Σήμερα, Παρασκευή, μετά από αίτημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπάλληλων Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου και της Επιτροπής Εργαζομένων στις ΜΚΟ με τον υφυπουργό Εργασίας και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στις 11 π.μ., στην κεντρική υπηρεσία του ΣΕΠΕ (Δραγατσανίου 8). Ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» έξω από το ΣΕΠΕ την ώρα της συνάντησης.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χτες πως τη λειτουργία των εννέα δομών φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων της «Praksis» (Γλυφάδα, Κυψέλη Ι, Κυψέλη ΙΙ, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιλιον, Εξάρχεια, Χαλάνδρι και Πεντέλη) θα αναλάβει από 1/1/2019 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Οσον αφορά τους εργαζόμενους το δελτίο Τύπου αναφέρει πως «θα απορροφηθεί η πλειονότητα των εργαζομένων που θα αποδεσμευτούν από την "Praksis" και διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΖΟΥΡΑ»
Σήμερα στη Χαλκίδα η συγκέντρωση αλληλεγγύης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα» οργανώνει σήμερα Παρασκευή το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Το Συνδικάτο έχει καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, βοηθώντας τους συναδέλφους τους «να σταθούν όρθιοι στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν».

Στην ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία όπως και τις ευθύνες της κυβέρνησης: Η απληρωσιά έχει σήμερα φτάσει τους έξι μήνες, με την τελευταία καταβολή μισθοδοσίας να έχει γίνει πριν από 70 περίπου μέρες. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ελάχιστα, ακόμα και ανύπαρκτα, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους. Η τρομοκρατία των εργαζομένων και η στοχοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου συνεχίζονται.

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στον «Ζούρα» και καταγγέλλοντας παράλληλα τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα» εκφράζει το ΠΑΜΕ, το οποίο σήμερα θα στείλει στη Χαλκίδα τρόφιμα που συγκέντρωσε.

Οπως επισημαίνει, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και του σωματείου τους, «που δίνουν για χρόνια τη μάχη με την εργοδοσία για να μην επιβληθούν μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, αλλά και να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Σε έναν τόσο μακρόχρονο αγώνα δεν τους λύγισαν ούτε οι διώξεις, ούτε η τρομοκρατία γενικότερα που ασκείται από τον όμιλο Ζούρα, με στόχο το σωματείο τους και την ενότητά τους».

«Στον αγώνα τους αυτό έχουν απέναντί τους και την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, που ενώ είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για μήνες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ο ΟΑΕΔ δεν τους χορηγεί το επίδομα επίσχεσης. Το υπουργείο Εργασίας αρνείται να παρέμβει επιβάλλοντας στην επιχείρηση να εξασφαλίσει για όλους τους εργαζόμενους ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και πλήρη εξόφληση όλων των δεδουλευμένων», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τα συνδικάτα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαμαρτυρία για τους εργαζόμενους με «κοινωφελή» εργασία στα Δασαρχεία

Κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις στα Δασαρχεία για την πυροπροστασία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17/12, στις 11 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Το ΕΚΛ ζητά τη διόρθωση της αναγραφής των ειδικοτήτων στο έντυπο έναρξης αναγγελίας απασχόλησης των εργαζομένων με το «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται με την κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών και άλλων αντικειμένων, όμως ως τίτλος της ειδικότητάς τους αναγράφεται... «συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων», που δεν έχει καμία σχέση με αυτές που περιγράφονται στο πρόγραμμα και με την παρεχόμενη υπηρεσία προς τα Δασαρχεία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των εργαζομένων, γιατί η συγκεκριμένη εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας.

Ακόμα το ΕΚΛ απαιτεί τη μετατροπή των 8μηνων συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, ΣΣΕ και κανονικό μισθό.

Πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη δασεργατών

Παράλληλα, πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη αντιμετωπίζουν όσοι έχουν προσληφθεί ως δασεργάτες μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» σε πέντε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Οι συγκεκριμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δηλώνουν στον ΕΦΚΑ Κωδικούς Ειδικότητας των ασφαλισμένων, που δεν έχουν καμία σχέση με την εργασία του δασεργάτη. Το λανθασμένο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης αφαιρεί από τους δασεργάτες το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος που κάθε χρόνο ανάλογα με τα ένσημα του προηγούμενου χρόνου δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή του δασεργάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ