ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργούν σήμερα εργατοϋπάλληλοι από διάφορους κλάδους

Ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και απαγόρευσης διαδηλώσεων

Συγκέντρωση απεργών χτες στη Μασσαλία
Συγκέντρωση απεργών χτες στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε πανεθνική απεργία προχωρούν σήμερα εργατοϋπάλληλοι σε όλη τη Γαλλία, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική Μακρόν, που τις τελευταίες βδομάδες έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς και μαθητές και άλλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Η 24ωρη απεργία αφορά τομείς στρατηγικής σημασίας και γίνεται μετά από κοινό κάλεσμα οκτώ εργατικών Ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα, ανάμεσα στις οποίες είναι: Οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC) και στα Τρόφιμα, που ανήκουν και στη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στα Λιμάνια, στην Ενέργεια και την εξορυκτική βιομηχανία, στους Σιδηρόδρομους, στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.

Επίσης, αύριο Σάββατο ολοκληρώνονται οι τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (Union Departamentale - CGT 13), σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά και διαμετακομιστικά κέντρα της χώρας, που χτες καλούσε σε συνολικά 4 συγκεντρώσεις σε περιοχές της περιφέρειάς του (Μπους ντι Ρον). Σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του Medef στη Μασσαλία (ο ΣΕΒ της Γαλλίας) και αύριο ετοιμάζεται κεντρική συγκέντρωση στο Παλιό Λιμάνι της πόλης.

Αλληλεγγύη από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Στα αιτήματα που προτάσσει το ΕΚ Μασσαλίας είναι ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, ενιαία Κοινωνική Ασφάλιση που να χρηματοδοτείται από εισφορές και τη συνεισφορά του κεφαλαίου, τέλος στα φορολογικά δώρα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, επαναφορά του φόρου περιουσίας (ISF) κ.λπ. Την αλληλεγγύη του στο ΕΚ Μασσαλίας και τις κινητοποιήσεις του εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση του «ανανεωτή» Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει πανέτοιμη για νέα κλιμάκωση της καταστολής, αξιοποιώντας και τα πρόσφατα γεγονότα στο Στρασβούργο, όπου επίθεση ενόπλου προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δώδεκα (οι έξι είναι σε κρίσιμη κατάσταση). Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απαγόρευσης διαδηλώσεων, λέγοντας ότι «σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε αποφασίσει να απαγορεύσουμε τις διαδηλώσεις», απαντώντας σε ερώτημα για κινητοποιήσεις που συνεχίζουν μεταξύ άλλων και τα «κίτρινα γιλέκα». Ο Γκριβό έκρινε ότι «δεν είναι λογικό να γίνουν διαδηλώσεις», αφού η οργή εκφράστηκε και εισακούστηκε, όπως είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες Μακρόν, με τις οποίες βέβαια δεν δρομολογήθηκε τίποτα που να «ταρακουνά» τη δυνατότητα του κεφαλαίου να τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες. «Αυτό που ζητάμε με υπευθυνότητα», συνέχισε, «είναι να επικρατήσει η λογική και να μη γίνουν διαδηλώσεις το Σάββατο». Και επέμεινε ότι «δεν είναι λογικό να γίνουν διαδηλώσεις, διότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δοκιμαστεί πάρα πολύ τις τελευταίες βδομάδες και με δεδομένη την επίθεση στο Στρασβούργο, θα ήταν προτιμότερο αυτό το Σάββατο καθένας να έχει τη δυνατότητα, ήσυχα, να αφιερωθεί στις δραστηριότητες ενός Σαββάτου πριν από τις οικογενειακές γιορτές του τέλους του έτους, παρά να πάει να διαδηλώσει και να θέσει και πάλι σε δοκιμασία τις δυνάμεις ασφαλείας».

Καταδίωξη του δράστη της επίθεσης στο Στρασβούργο

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη πολύωρη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Νεντόρφ του Στρασβούργου, στο πλαίσιο της καταδίωξης που συνεχίζεται για να εντοπιστεί ο δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, με 3 νεκρούς. Σύμφωνα με τις αρχές πρόκειται για τον Σερίφ Σεκάτ, 29χρονο Γάλλο υπήκοο με καταγωγή από το Μαρόκο, που όπως ανέφεραν διάφορα τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα γαλλικές αστυνομικές πηγές, γύρω στις 9 χτες το βράδυ (τοπική ώρα) σκοτώθηκε από αστυνομικούς που συμμετείχαν στην καταδίωξη.

Ο 29χρονος είχε καταδικαστεί 27 φορές για ληστείες κ.λπ. ωστόσο τα κίνητρα του για την επίθεση στις 11 Δεκέμβρη, δεν είναι ακόμα σαφή, αν και οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση ως ύποπτος «για πρόκληση κινδύνου για την εθνική ασφάλεια» αφού «είχε αναπτύξει ριζοσπαστικές θρησκευτικές απόψεις όσο βρισκόταν στη φυλακή».

Πάντως, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές έχει δηλώσει ότι χρειάζεται «μεγάλη προσοχή» σχετικά με το τι λέγεται για πιθανά «τρομοκρατικά κίνητρα» του δράστη. Βέβαια, το περιστατικό αξιοποιείται από την πρώτη στιγμή για ένταση της αστυνομοκρατίας. Η θέα πάνοπλων στρατιωτών έχει γίνει συνήθεια πλέον στους δρόμους της Γαλλίας, ενώ και το επίπεδο επαγρύπνησης που έχει συνταχθεί για τον «κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών» ανέβηκε στο «συναγερμός για επίθεση», με ακόμα πιο αυξημένα μέτρα για την «εθνική ασφάλεια», ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα κ.ο.κ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία
  • «Στον αυταρχισμό και την καταστολή απαντάμε με ταξική αλληλεγγύη και προλεταριακό διεθνισμό», το μήνυμα του ΠΑΜΕ
  • Καμπάνια Αλληλεγγύης στον γαλλικό λαό από την ΠΣΟ, που καλεί σε παρεμβάσεις έξω από τη γαλλική πρεσβεία κάθε χώρας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Αθήνα
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), μαζί με αντιπροσωπείες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), εκφράζοντας αμέριστη συμπαράσταση στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού της Γαλλίας, αλλά και καταγγέλλοντας την κρατική τρομοκρατία στην οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση του «ανανεωτή» Μακρόν, η οποία άλλωστε αναβαθμίζει συνολικά τους μηχανισμούς καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Καμπάνιας την οποία οργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), που καλεί όλες τις οργανώσεις - μέλη της σε κινητοποιήσεις έξω από τις γαλλικές πρεσβείες κάθε χώρας, για να ακουστεί ηχηρά το κάλεσμα ενίσχυσης του προλεταριακού διεθνισμού.

Οι παρεμβάσεις της ΠΣΟ αλλά και ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε κάθε χώρα, όπως του ΠΑΜΕ, αποκτούν αυξημένη σημασία, αφού οι λαϊκές - εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία συνεχίζονται και με τη σημερινή 24ωρη πανεθνική απεργία σε πολλούς κλάδους (βλέπε και 1ο θέμα), κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού και εκτόνωσης της δυσαρέσκειάς του, στην οποία επιδίδονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όποιο πόστο κι αν έχουν.

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση, σταθερός σύμμαχος αλλά και θαυμαστής της κυβέρνησης Μακρόν, είχε φροντίσει για ισχυρά μέτρα ασφαλείας έξω από την πρεσβεία, στέλνοντας αστυνομικούς αλλά και ΜΑΤ να «υποδεχτούν» όσους συμμετείχαν στην παράσταση, ξεκαθαρίζοντας και έτσι ότι συμπαρατάσσεται με όσους πρωτοπορούν στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής θύελλας.

Πάντως, το αγωνιστικό μήνυμα του ΠΑΜΕ έφτασε από την πρώτη στιγμή και στην ίδια τη Γαλλία, όπου μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις αναπαρήγαγαν σε ιστοσελίδες τους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλάνα από την παρέμβαση στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι η παράσταση έγινε για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγώνα των συνδικάτων, των εργατών και των νέων της Γαλλίας και στη μεγάλη απεργία τους σήμερα 14 Δεκέμβρη. Και επισημαίνει:

«Και στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα φάνηκε ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι η απάντηση των κυβερνήσεων σε κάθε χώρα, που οι κυβερνήσεις υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η πρεσβεία της Γαλλίας αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, ενώ κρύφτηκε πίσω από ΜΑΤ και αστυνομία αντιμετωπίζοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ελλάδας σαν εγκληματίες.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων και των αγωνιστικών συνδικάτων της Γαλλίας. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους και απαιτούμε την ικανοποίησή τους.

Στον αυταρχισμό και την καταστολή απαντάμε με ταξική αλληλεγγύη και προλεταριακό διεθνισμό!».

ΝΑΤΟ
Ισχυρή πολιτική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία

Συνομιλίες είχαν χτες ο Γ. Στόλτενμπεργκ και ο Π. Ποροσένκο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΕΒΟ.--

«Το ΝΑΤΟ παρέχει στην Ουκρανία ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη», επανέλαβε χτες από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Φόντο της νέας όξυνσης ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία είναι το επεισόδιο στις 25 Νοέμβρη στον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό της και να διασφαλίσει την «ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», ως απάντηση στις «επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας. Αυτή η στήριξη περιλαμβάνει περίπου 40 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για το «Ταμείο Εμπιστοσύνης» ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

«Και σήμερα (σ.σ. χτες) είπα στον Πρόεδρο Ποροσένκο ότι θα παραδώσουμε ασφαλή εξοπλισμό επικοινωνιών για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε.

«Εχουμε καταλήξει σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, να παρακολουθεί την κατάσταση στην Αζοφική Θάλασσα και να διασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε τώρα», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει μόνιμη ενισχυμένη παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων». Παράλληλα, ζήτησε την έναρξη αποστολών του ΝΑΤΟ για την παρακολούθηση του αέρα και της θάλασσας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί πως δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο η Μόσχα κρατάει τα ουκρανικά πλοία που είχαν συλληφθεί στα στενά του Κερτς. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν βλέπω του λόγους στο προσεχές μέλλον που θα επέτρεπαν να γίνει μια τέτοια συνάντηση, όσο τα πλοία και τα πληρώματά τους δεν απελευθερωθούν».

Η ρωσική πλευρά είχε χαρακτηρίσει το συμβάν της 25 Νοέμβρη στο Κερτς πρόκληση, ενώ τα 24 μέλη των πληρωμάτων των τριών ουκρανικών πλοίων κατηγορούνται με βάση το άρθρο 322 του ρωσικού ποινικού κώδικα για «παράνομη διέλευση των συνόρων της Ρωσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ