ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EKT - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Διευκολύνσεις» στο κεφάλαιο «για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο»

Στην εναλλαγή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής με σταδιακή απόσυρση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την επαρκή όσο και φτηνή χρηματοδότηση των τραπεζών της Ευρωζώνης και για το επόμενο διάστημα, προκειμένου βέβαια να στηριχτούν οι νέες κερδοφόρες επενδύσεις και η ανάκαμψη.

Ειδικότερα, από την 1η Γενάρη τερματίζονται οι νέες αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων και άλλων τίτλων, που προσφέρονται από τις τράπεζες ως εγγύηση για την άντληση κεφαλαίων. Παράλληλα, το ήδη υπάρχον απόθεμα των εγγυήσεων μπορεί να «επανεπενδύεται», ουσιαστικά δηλαδή να ανακυκλώνεται η ήδη υπάρχουσα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» χωρίς περαιτέρω επέκταση. Οπως επισημαίνεται στη χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τίτλους το Μάρτη του 2015, στο πλαίσιο των «μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής», με αρχικό στόχο το πρόγραμμα να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ. Τελικά, το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ, γεγονός βέβαια που συνέβαλε αποφασιστικά στη στήριξη της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια του ευρώ στα σημερινά «ιστορικά χαμηλά επίπεδα» τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνη του 2019 και σε κάθε περίπτωση «για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».

Σε αυτήν τη φάση, η ΕΚΤ ακολουθεί τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Αγγλίας που ολοκλήρωσαν από την προηγούμενη περίοδο τα αντίστοιχα προγράμματα «χαλάρωσης».

Θολώνει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ χαμήλωσε οριακά τον πήχη των προβλέψεων αναφορικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα «τρέξει» με ρυθμό 1,9% (από 2% προηγουμένως) για το 2018, με 1,7% (από 1,8%) το 2019 και με 1,5% το 2020.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί», λέγοντας ότι προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτοί εντοπίζονται κυρίως στις επιπτώσεις από το κύμα προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο, από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κράτη που ταξινομούνται στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και από τη μεγάλη αστάθεια που εμφανίζουν οι χρηματαγορές.

Παράλληλα, ο Μ. Ντράγκι έδωσε ειδική βαρύτητα σε ζητήματα που αφορούν στην «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Οπως είπε, «η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί», ενώ «η βελτίωση της λειτουργίας της ΟΝΕ εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πρέσπες και εκλογές υποδαυλίζουν διεργασίες

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά όχι μόνο, καθώς η διαδικασία αναμόρφωσής του βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει και των επερχόμενων εκλογών.

Τα ζητήματα αυτά εξάλλου αναμένεται να κυριαρχήσουν τόσο στην κυβερνητική φιέστα που στήνεται σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και βασικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στην έναρξη των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ, που ξεκινάει σήμερα με ομιλία του προεέρου της, Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, χτες το «γαϊτανάκι» συνεχίστηκε με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ, θα παραιτηθεί από υπουργός και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν απ' την κυβέρνηση, «διευκρινίζοντας» πάντως λίγο αργότερα, μετά και τη σχετική «αναμπουμπούλα» που προκλήθηκε, ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την «πάγια θέση» των ΑΝΕΛ για αποχώρηση από την κυβέρνηση όταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή.

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι ο Τ. Κουίκ τίθεται εκτός Ανεξάρτητων Ελλήνων, επειδή, κατά τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ, Θεόδωρο Τοσουνίδη, «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος, παραβιάζοντας αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων», με την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δήλωσε σε συνέντευξή του πως καλό θα ήταν η συμφωνία να περάσει με περισσότερες των 151 ψήφους, καθώς «αφορά σε εθνικό θέμα», αναφορά που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως καλλιέργεια του εδάφους για προκήρυξη πρόωρων εκλογών με την επίκληση εθνικού θέματος.

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι χτες στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, «επαναβεβαιώθηκε η τοποθέτηση ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης» με την ΠΓΔΜ, με το Ποτάμι να σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του ότι «η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού».

Στο μεταξύ, ένας ακόμα βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων φαίνεται να βαίνει προς την «έξοδο». Ο Γ. Σαρίδης δήλωσε στη Βουλή ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόταση νόμου που κατέθεσε για την αντιμετώπιση της φτώχειας, προκειμένου να τον πείσει «ότι εννοεί το άνοιγμα που έκανε προς το κέντρο».

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Το ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή» διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό του προέδρου του ΔΣ, Στέλιου Λάμπρου, και προβολή του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, «Ο Δρόμος μας». Το ΔΣ καλεί τους φίλους του «Σπιτιού του Αγωνιστή» και τους συγγενείς των φιλοξενουμένων να παραστούν στην εκδήλωση.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές

Εκδηλώσεις με θέμα την εκλογική αναμέτρηση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών και την παρουσίαση των υποψηφίων που στηρίζει το Κόμμα σε περιφέρειες και δήμους πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα από τις Κομματικές Οργανώσεις:

-- Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Κοζάνη. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ., στη Λαμία, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (Οθωνος 5, β΄ όροφος). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

-- Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΩΚΕΑΝΙΣ» στην Καβάλα. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Η ΚΟ Ανωγείων Ρεθύμνης, το Σάββατο 15/12, στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Αμάλθεια». Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

Η ΚΟ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., στην ταβέρνα «Μπαξές», στις Μέλαμπες. Θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος. Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

ΙΣΤΙΑΙΑ
Εκθεση ζωγραφικής για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Οι ΚΟ Ιστιαίας - Αιδηψού του ΚΚΕ διοργανώνουν στην Ιστιαία έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με έργα του καλλιτέχνη Δημήτρη Καμπάνια. Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα 17/12 μέχρι Κυριακή 30/12, με ώρες λειτουργίας 11.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00 σε αίθουσα επί της Αθανασίου Κορφιάτη.

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 17/12, στις 19.00. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Μεταξύ άλλων, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

Αύριο, Σάββατο 15 Δεκέμβρη:

-- Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου Αττικής διοργανώνει συνεστίαση με λαϊκό γλέντι, στις 7.30 μ.μ., στο Κλειστό Γήπεδο ΜΕΤΣ (Μάρκου Μουσούρη 70, Αθήνα). Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης καλεί σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου στα Κουφάλια. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στις 11 π.μ., η ΚΟΒ Οινοφύτων - Αυλώνα καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση στα Οινόφυτα (αίθουσα εκδηλώσεων κτιρίου «Δ. Λιάπης»), με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ μπροστά στις μάχες που έρχονται». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 22 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, στο κέντρο «ΑΛΚΥΩΝ» στο Μάλεμε. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με καλό φαγητό και ποτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ