ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Φοροκυνηγητό ενάντια στα εργατικά - λαϊκά στρώματα

Τον φορομπηχτικό, αντιλαϊκό προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής Λαρισαίων (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.), όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα, που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην τοποθέτησή του, ο Πέτρος Κρίκης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται κατά 70% στην τοπική φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος, αφού οι Λαρισαίοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 60 εκατ. ευρώ από κάθε είδους φόρους, τέλη και χρέη, όπως και για έργα, ενώ η κρατική επιδότηση (ΚΑΠ), μετά από 8 χρόνια μειώσεων κατά 60%, παραμένει καθηλωμένη.

Πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή, φανερώνοντας την ταξική επιλογή της, από τη μια συνεχίζει το φοροκυνηγητό σε βάρος των μικροοφειλετών που χρωστούν από 293 ευρώ - σφίγγει συνεχώς τον κλοιό σε βάρος τους, με δεσμεύσεις ενημεροτήτων, αφαιρέσεις υδρομέτρων κ.τ.λ. - και, από την άλλη, αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοοφειλέτες που αποτελούν το 5% του συνόλου των οφειλετών, αλλά οφείλουν το 75% των χρεών (20 εκατ. ευρώ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση 20% στα χρέη μεγαλοξενοδόχων, από τους οποίους προβλέπει να εισπράξει ...22.000 ευρώ!! Αντίθετα, η μείωση του 5% στα δημοτικά τέλη των κατοικιών, την οποία διαφημίζει, είναι επί της ουσίας αύξηση, καθώς εισπράττει κάθε χρόνο 4 εκατ. ευρώ «ματωμένο πλεόνασμα» από τα τέλη καθαριότητας και συνολικά 12 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Επισημαίνοντας πως η ψευτοαντιπαράθεση ανάμεσα στον δήμαρχο και την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «έχει να κάνει μόνο για τη διαχείριση και τις καρέκλες», καθώς «όλη η "γαλαζοπράσινης" απόχρωσης αντιπολίτευση συμφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική που ακολουθεί και η παρούσα δημοτική αρχή», τόνισε: «Το πραγματικό δίλημμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών θα είναι τι δημάρχους και δημοτικές αρχές θέλουμε. Θέλουμε δημάρχους υπηρέτες των κυβερνήσεων, των εργολάβων, των ΜΚΟ και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών ή δημάρχους αγωνιστές υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων; Θέλουμε δημάρχους που βάζουνε στο περιθώριο το λαό και αποφασίζουν στους διαδρόμους των υπουργείων ή εκείνους που πάλεψαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω στην πόλη για τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών;».

Ο Πέτρος Κρίκης κατέληξε λέγοντας: «Αντί ο λαός να ψάχνει τις διαφορές μεταξύ σας (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ κ.ά.), είναι η ώρα να κάνει τη διαφορά και να εμπιστευτεί σήμερα το ΚΚΕ με αποφασιστικότητα και να το ενισχύσει παντού, όπως και στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Γιατί αποτελεί εγγύηση για δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα ενάντια στη δράση των μονοπωλίων και στο σύστημά τους και όχι απλά και μόνο στους διαχειριστές του αστικού κράτους, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα των ναρκωτικών

Συζήτηση για το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη. Το θέμα εντάχθηκε με καθυστέρηση ενός μήνα στην ημερήσια διάταξη, λίγες μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε μια περίοδο που τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Συλλόγου του ΟΠΑ και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, στην τοποθέτησή του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών. Δε γίνεται μια συζήτηση για να περνάει η ώρα, αλλά για να λαμβάνονται αποφάσεις. Είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης και μπαίνουν συγκεκριμένα αιτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι αντιδήμαρχοι. Θα ενισχυθούν τα κέντρα πρόληψης; Για παράδειγμα, στο Κέντρο Πρόληψης του 2ου Διαμερίσματος, στην οδό Αίνου, απ' έξω φοβάσαι να περάσεις. Θα αυξηθεί η χρηματοδότησή τους; Σήμερα υπάρχει θέμα στην ημερήσια διάταξη για την τροποποίηση του καταστατικού των κέντρων πρόληψης, στο οποίο καθορίζονται οι εισφορές και οι πόροι τους.

Ο δήμος Αθηναίων έχει αποθεματικό 56 εκατ. ευρώ στην τράπεζα και τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για τα 7 κέντρα πρόληψης είναι λιγότερα από 100.000 ευρώ. Δηλαδή κάνουμε αντιναρκωτική πολιτική με 100.000 ευρώ το χρόνο; Θα αποκατασταθεί ο φωτισμός στους συγκεκριμένους δρόμους; (...) Επιμένετε στην πολιτική που έχετε για τα "shooting rooms"; Μια πολιτική η οποία συναντά αντιδράσεις τόσο από φορείς, που εκφράστηκαν σήμερα, αλλά και από άλλους φορείς του Πεδίου του Αρεως. Υπάρχει και διεθνής πείρα σε αυτά τα ζητήματα, που δείχνει ότι οξύνουν το πρόβλημα αντί να συμβάλλουν στη λύση του.

Θα απαντήσετε σε αυτά τα ζητήματα ή φέρατε το θέμα σήμερα επειδή υπάρχουν υπογραφές στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να περάσει έτσι και μετά να πούμε καλές γιορτές; Αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους προτάσσουμε ενόψει των δημοτικών εκλογών, και η δημοτική αρχή κρίνεται για όλα αυτά».

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε τα εξής θέματα:

«Εχουμε καταθέσει αίτημα να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιτροπή παραλαβής του Σεράφειου Κολυμβητηρίου, Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου, που εισηγείται διακοπή παραλαβής λόγω κακοτεχνιών. Επειδή αυτό το έργο το έχει εγκαινιάσει ήδη ο δήμαρχος και κόστισε 18 εκατομμύρια ευρώ, καταθέσαμε αίτημα οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Δρογώσης, για να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικά για το πόρισμα της επιτροπής από την ίδια την επιτροπή. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση. Μην κρύβετε το θέμα με διάφορες γνωματεύσεις, με πρόφαση ότι δεν είναι νομότυπη η διαδικασία.

Ο Σύλλογος Γονέων του 162ου Δημοτικού σχολείου στον Κολωνό από το 2016 έχει επισημάνει με επιστολή του συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν το σχολείο. Βρίσκεται σε μια περιοχή σχετικά απομακρυσμένη, με έντονα προβλήματα παραβατικότητας, με πρόσφατη διάρρηξη στο σχολείο, έχουν γίνει καταστροφές και έχει ζητήσει να προχωρήσουν οι υπηρεσίες σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Από το 2016 είχαν ενημερώσει για την απουσία αγωγών όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να μην υπάρχει προαύλιο. Υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών που καταθέτουμε. Η διεύθυνση σχολικών κτιρίων είχε υποσχεθεί ότι μέσα στο 2018 θα γίνονταν εργασίες. Ζητάμε, λοιπόν, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να κάνουν ενέργειες και να ενημερωθούμε στην επόμενη συνεδρίαση για την πορεία υλοποίησης των εργασιών. Υπάρχει αίτημα του Συλλόγου Γονέων που βάζει και το ζήτημα φύλαξης του σχολείου.

Ζητάμε να μιλήσει η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων για το θέμα. Στο 102ο Δημοτικό σχολείο πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για να φτιαχτούν τα κάγκελα και ο καυστήρας. Η διευθύντρια του σχολείου στην επιστολή της και ο Σύλλογος Γονέων στο κείμενο των υπογραφών που έχουν καταθέσει, αναφέρουν ότι έχουν απευθυνθεί στο δήμο εδώ και μήνες. Το πρόβλημα του καυστήρα παραμένει, δείχνει απουσία ευαισθησίας στη δύσκολη καθημερινότητα που περνά η λαϊκή οικογένεια στην Αθήνα. Στο 58ο και 68ο Νηπιαγωγείο υπάρχει επίσης πρόβλημα με τους καυστήρες.

Υπάρχει στην ημερήσια διάταξη θέμα των σχολικών επιτροπών και την κατανομή των ποσών που παρακρατούνται για μήνες, θα δούμε συγκεκριμένες απουσίες από τα προβλήματα. Εχει αντιμετωπιστεί η καθίζηση στο προαύλιο του παιδικού σταθμού στην οδό Αψούς στα Σεπόλια, που υπάρχει εδώ και 5 μήνες και έχουμε θέσει επανειλημμένα σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια; Αυτά τα θέματα θα πρέπει να λύνονται πιο γρήγορα από το δήμο. Εχετε έφεση για "φρου φρου κι αρώματα" και προγράμματα με ΜΚΟ, αλλά η καθημερινότητα και η φύλαξη των σχολείων δεν είναι προτεραιότητά σας.

Στην Τεχνόπολη βάζετε είσοδο 6 ευρώ για τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για τα παιδιά. Η λογική της δημοτικής αρχής βλέπει το δήμο ως επιχείρηση, ως μαγαζί. Τα 6 ευρώ όμως δεν είναι λίγα για μια οικογένεια που ζει με 500 ή με 300 ευρώ, και υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες, μιας και έχουμε 35% του πληθυσμού σε κατάσταση φτώχειας. Περισσότερη ευαισθησία τις χριστουγεννιάτικες μέρες δεν βλάπτει».

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ

Τη δική τους εκδοχή για την υπόθεση της αγοράς έκτασης στη Ζάκυνθο, που οδήγησε σε δικαστικές περιπέτειες, κλήθηκαν να δώσουν συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ, οι οποίοι πήγαν στον ανακριτή, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά. Οι 7 αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, ενώ υποστήριξαν ότι ακολούθησαν απολύτως νόμιμες διαδικασίες.

Η επίμαχη έκταση αγοράστηκε το 2014 από εταιρεία που λειτουργεί στην Αθήνα υπό την ομπρέλα του κρατικού καταριανού ομίλου «Al Rayyan», με στόχο να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο. Δύο χρόνια αργότερα, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης άσκησε διώξεις κατά 7 προσώπων για απάτη, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημόσιου χρήματος. Αφορμή για την έρευνα ήταν η μηνυτήρια αναφορά της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, που μιλούσαν για απάτη, ενώ διεκδικούσαν μέρος της έκτασης.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάη το Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα ακύρωσης του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου που είχε υποβάλει η Εκκλησία. Με βάση εκείνο το συμβόλαιο είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από την παραλία του Ναυαγίου. Την εγκυρότητα του συμβολαίου αμφισβητούσαν με αγωγή τους η τοπική Μητρόπολη και η Μονή Αγ. Γεωργίου των Κρημνών, που διεκδικούν μέρος της έκτασης, ενώ είχαν συνταχθεί 22 ιδιώτες, ο δήμος, η Περιφέρεια και το Δημόσιο.

Φωτιά σε διαμέρισμα

Φωτιά ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε διαμέρισμα 6ου ορόφου επί της οδού Φυλής του δήμου Αθηναίων. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε αμέσως και στο σημείο έσπευσαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα, που κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μια γυναίκα απεγκλωβίστηκε από το φλεγόμενο διαμέρισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ