ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκρηξη μηχανισμού έξω από εκκλησία με δύο ελαφρά τραυματίες

INTIME NEWS

Εκρηξη σημειώθηκε χτες το πρωί έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και του νεωκόρου που εντόπισε το κουτί. Το μεταλλικό κουτί που περιλάμβανε τον μηχανισμό εντοπίστηκε στις 7 το πρωί από τον νεωκόρο στην είσοδο της εκκλησίας του Αγ. Διονυσίου στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, επιχείρησε να ανοίξει το κουτί και όταν είδε τι περιείχε, ειδοποίησε την αστυνομία.

Στο σημείο έσπευσε περιπολικό. Ο ένας αστυνομικός, από το τμήμα Εξαρχείων, επιχείρησε μαζί με τον νεωκόρο να μετακινήσουν το κουτί, το οποίο εξερράγη στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού. Από την έκρηξη τραυματίστηκε στα χέρια και στο πρόσωπο ο 35χρονος αστυνομικός, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ελαφρά στο πρόσωπο τραυματίστηκε και ο νεωκόρος, ο οποίος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών πήρε εξιτήριο.

Ο μηχανισμός αποτελούνταν από δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, πυρίτιδα χαμηλής ταχύτητας (πιθανώς από κροτίδες), ρολόι και καλώδια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι άνθρωποι που βρήκαν και μετέφεραν το κουτί ήταν άπειροι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, ενώ ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, διότι ο μηχανισμός ήταν εμπρηστικός και όχι εκρηκτικός, στην οποία περίπτωση θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Οι αρχές θεωρούν ότι οι δράστες, αν και άπειροι σε θέματα εκρηκτικών μηχανισμών, γνώριζαν την ισχύ, οπότε δεν θεώρησαν απαραίτητο να κάνουν το τηλεφώνημα.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε για τη βομβιστική επίθεση στον Αγ. Διονύσιο:

«Το ΚΚΕ ζητά να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της βομβιστικής επίθεσης στον Αγ. Διονύσιο, που θα μπορούσε να είχε ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες, και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Πρέπει αποφασιστικά να αποκρουστεί το κλίμα αποπροσανατολισμού και τρομοκρατίας που αντικειμενικά προωθείται μέσα από τις συνεχόμενες τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι "βούτυρο στο ψωμί" όλων όσοι θέλουν να φοβίσουν το λαό και να επιβάλουν "άκρα του τάφου σιωπή"».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Καταγγέλλει την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε καταγγελία, με αφορμή την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κέρκυρας. Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ, για μια ακόμη φορά, καταγγέλλουν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και του εισαγγελέα στο χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι φανερό πως οι αστυνομικές δυνάμεις ούτε παρευρέθηκαν ούτε πολύ περισσότερο έδρασαν αυτόβουλα. Κλήθηκαν από τον κ. δήμαρχο και την παράταξη της πλειοψηφίας, για να επιβάλουν την "τάξη" και ουσιαστικά με την παρουσία τους και την κατασταλτική τους δράση, να επιβάλουν "σιγή νεκροταφείου" στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε πως η παράταξη της πλειοψηφίας, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεθόδευση αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Η βία και η καταστολή, η αστυνομοκρατία και η παρουσία εισαγγελέων αποτελούν ίδιον αυταρχικών καθεστώτων και διοικήσεων και δεν αρμόζουν στο "ανώτατο, δημοκρατικά εκλεγμένο, θεσμικό όργανο του Δήμου", όπως αυτάρεσκα και βαρύγδουπα οι ίδιοι αποκαλούν το Δημοτικό Συμβούλιο της Κέρκυρας. Η ΛΑΣΥ, από αυτήν την άποψη, θεωρεί τα γεγονότα αυτά εξίσου θλιβερά και απαράδεκτα όσο τα γεγονότα που συνέβηκαν και συμβαίνουν με την άφιξη και εγκατάσταση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη.

Η ΛΑΣΥ έγκαιρα είδε την πρόθεση αυτής της παράταξης... "της πρώτη φορά αριστεράς" και επανειλημμένως τους προειδοποιήσαμε πως δεν θα ανεχτούμε να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την εποπτεία εισαγγελέων και αστυνομικών. Προτείναμε επανειλημμένως λύσεις, όπως συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την απομάκρυνση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα, κάτι, όμως, που ουδέποτε έγινε αποδεχτό από την παράταξη της πλειοψηφίας. Αντί αυτού συνέχισαν... "εις κέντρα λακτίζειν". Συνέχισαν μια μεθοδευμένη πολιτική που μαθηματικά οδηγούσε στα θλιβερά γεγονότα της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Και το άκρον άωτο της μεθόδευσης αποτελούν οι δηλώσεις του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, που, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, κατηγορούν όλους τους άλλους και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης - άρα και τη ΛΑΣΥ - σαν υπεύθυνους για τα γεγονότα αυτά. Ακόμη θεωρούμε πως στις μεθοδεύσεις αυτές εντάσσονται και η χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, αλλαγή του χώρου και πολύ περισσότερο της ώρας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα η μεταφορά της ώρας συνεδρίασης σε ώρες εργάσιμες έγινε με αποκλειστικό σκοπό τον αποκλεισμό συμβούλων της αντιπολίτευσης που ζουν από την εργασία τους και όχι με αντιμισθίες.

Τέλος, η ΛΑΣΥ δηλώνει πως θέματα που άπτονται του δήμου, όσο σοβαρά κι αν είναι αυτά, πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό διάλογο μέσα σε ανοικτές δημοκρατικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις ανοικτές αυτές συνεδριάσεις αυτονόητο είναι ότι θα μπορούν να παίρνουν μέρος και πολίτες ή ομάδες πολιτών που θεωρούν ότι θίγονται από συγκεκριμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μπορούν να παίρνουν το λόγο και να εκφράζουν τις διαμαρτυρίες και την αντίθεσή τους και να ζητούν την απόσυρση των συγκεκριμένων αποφάσεων με τις οποίες διαφωνούν. Ομως, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ομάδες που έρχονται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό σκοπό να τις ακυρώσουν, ουσιαστικά παραπέμπουν και τη λύση του δικού τους προβλήματος στις ελληνικές καλένδες. Συγχρόνως, δίνουν την καλύτερη αφορμή και το καλύτερο άλλοθι στην παράταξη της πλειοψηφίας με βία, αστυνομοκρατία και καταστολή να επιβάλουν τις αντιλαϊκές λύσεις που οι ίδιοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέλεξαν.

Είναι φανερό πως μια τέτοια κατάσταση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η ΛΑΣΥ αγωνίζεται για:

-- Ανοικτές, δημοκρατικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς μεθοδεύσεις, αστυνομοκρατία και βία.

-- Να φύγουν τα ΜΑΤ άμεσα από τη Λευκίμμη και την Κέρκυρα γενικά.

-- Φιλολαϊκές λύσεις για το πρόβλημα των απορριμμάτων αλλά και των άλλων σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τους συνδημότες μας».

Απαγωγή επιχειρηματία στον Πειραιά

Συναγερμός σήμανε χτες το πρωί στην αστυνομία για την απαγωγή γνωστού επιχειρηματία του Πειραιά έξω από το σπίτι του, επί της οδού Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή. Τέσσερις άγνωστοι, ντυμένοι στα μαύρα για να μοιάζουν με αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων (μάρτυρες αναφέρουν ότι έφεραν στα μπουφάν τους λογότυπο της ΕΚΑΜ), επιβίβασαν με τη βία σε τζιπ γνωστό επιχειρηματία του Πειραιά στο χώρο των εισαγωγών ποτών και καπνικών προϊόντων, τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του στην Ακτή Θεμιστοκλέους.

Περίοικοι κάλεσαν την αστυνομία και ανέφεραν πως είδαν τους άγνωστους άντρες να επιβιβάζουν με τη βία τον επιχειρηματία σε ένα αυτοκίνητο και να διαφεύγουν με ταχύτητα. Στο σπίτι του επιχειρηματία έχει μεταβεί κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής και βρίσκεται σε επικοινωνία με την οικογένειά του, για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε επικοινωνήσει κανείς με την οικογένεια για την απαίτηση λύτρων, και έτσι δεν γνωρίζουν ακόμα οι αρχές αν έχουν να κάνουν με περίπτωση απαγωγής για λύτρα, αρπαγής με πρόθεση την τέλεση κάποιας άλλης εγκληματικής ενέργειας ή για κάποια προσωπική ή οικονομική διαφορά του θύματος.

Από την αστυνομία έχουν ληφθεί υλικά κλειστών κυκλωμάτων από διπλανές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν οι αστυνομικοί τις κινήσεις των δραστών και την κατεύθυνση διαφυγής τους.

Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στην εισαγωγή προϊόντων και τον εφοδιασμό πρεσβειών και πλοίων, έχει υπάρξει παλιότερα συνιδιοκτήτης εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων στο Ντουμπάι, για το οποίο υπήρξε έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ. το 2016 σε σχέση με κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων με προορισμό τη Μ. Βρετανία. Ακόμα, ήταν κάτοχος τεσσάρων πλοίων μεταφοράς τσιγάρων αλλά και συμμέτοχος τα τελευταία χρόνια σε γνωστή αλυσίδα αρτοποιείων η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.

Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού

Κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε νεκρός, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκέμβρη, στο χώρο του Πειθαρχείου της Δ' πτέρυγας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιολογικά αίτια, ωστόσο αναμένεται το ιατροδικαστικό πόρισμα. Ο κρατούμενος ήταν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.

Για ύποπτο αντικείμενο σε αλληλογραφία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Κουμουνδούρου, ενημερώθηκαν χτες το μεσημέρι οι αρχές. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικού Μηχανισμού και, όπως αποδείχτηκε, μέσα στο φάκελο υπήρχε ένα power bank.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ