ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες πιέσεις και καταγγελίες για σχεδιαζόμενες προβοκάτσιες

Συντηρείται καθημερινά η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα, Κριμαία, Ανατολική Ουκρανία

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε Ανατολική Ουκρανία, Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, με το επεισόδιο στα στενά Κερτς (που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα) να αξιοποιείται στο έπακρο από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ουκρανία για να «στριμωχτεί» η Ρωσία, η οποία απαντά με συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και διπλωματικά μέσα.

Το Σάββατο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε το νόμο που είχε εγκρίνει το Κοινοβούλιο για την παρακείμενη ζώνη της Ουκρανίας, διπλασιάζοντας τη ζώνη ουκρανικών ελέγχων σε εμπορικά και άλλα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα, από τα 12 στα 24 ναυτικά μίλια. Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Στέπαν Πολτόρακ, είχε δηλώσει πως τα ουκρανικά πλοία δεν θα σταματήσουν να διασχίζουν τον πορθμό Κερτς και να χρησιμοποιούν τα ουκρανικά λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ.

Αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της χώρας κατήγγειλε το Σάββατο ότι η Ρωσία προετοιμάζει προβοκάτσια στην περιοχή του Ντονμπάς, και μάλιστα με τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών, για να κατηγορήσει στη συνέχεια τον ουκρανικό στρατό. Ανάλογες καταγγελίες, για σχεδιαζόμενες προβοκάτσιες από την Ουκρανία σε συνεργασία με συμμάχους της, έχουν διατυπωθεί και από τη ρωσική πλευρά. Επίσης, οι πολιτοφυλακές της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι ήδη ο ουκρανικός στρατός παραβίασε 17 φορές την κατάπαυση πυρός για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς, που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει στις 29 Δεκέμβρη.

Αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ στις απαιτήσεις Γαλλίας - Γερμανίας

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η κοινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για άμεση απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών, που κρατούνται από τη Ρωσία, για «ανησυχία» σχετικά με την «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κριμαία και για «ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Κερτς».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις αυτές, επισημαίνοντας: «Οι προσπάθειες αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης ως ρωσικών περιφερειών είναι άχρηστες, καθώς οι άνθρωποι έκαναν την επιλογή τους ελεύθερα και σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο. Η Ρωσία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά την κυριαρχία της και να αποτρέπει τις προκλήσεις», προειδοποιεί. Για τη ναυσιπλοΐα στο Κερτς «η Ρωσία εξακολουθεί να διασφαλίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, σύμφωνα με τις συμφωνίες Ρωσίας - Ουκρανίας, την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες». Αναφέρεται επίσης η Μόσχα σε «απειλές» και τον «κίνδυνο για στημένες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας και των Δυτικών συμμάχων της».

Τέλος, καλεί τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση «να δώσουν προσοχή στην καταφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από το Κίεβο, που είναι τόσο αγαπητό στη Δύση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η χώρα του «θα απαντήσει ανάλογα» αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη, όταν αποχωρήσουν από τη Συνθήκη ΙNF για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς. «Δεν είναι επιλογή μας, όμως οι πρωτεύουσες της ΕΕ θα πρέπει να νιώσουν πως η απειλή αφορά τους ίδιους τους Ευρωπαίους», είπε ο Λαβρόφ. «Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας (...) ακολουθούν τις ΗΠΑ, ακόμα κι όταν αυτό αντιβαίνει άμεσα στα συμφέροντά τους», πρόσθεσε.

Πολλαπλά μηνύματα του Ρώσου Προέδρου σε ηγέτες

ΜΟΣΧΑ.--

«Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας είναι βασικός παράγοντας για την εξασφάλιση στρατηγικής σταθερότητας και διεθνούς ασφάλειας», αναφέρει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ευχετήριο μήνυμά του για τη νέα χρονιά προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη, ο Πούτιν επιβεβαιώνει την προθυμία της Ρωσίας για διάλογο με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από θέματα.

Σε αντίστοιχο τηλεγράφημα προς τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος ηγέτης σημειώνει τη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί - ιδίως για να διευκολυνθεί η υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών και άλλων σχεδίων. «Η ρωσο-γερμανική συνεργασία έχει καίρια σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», υπογραμμίζει.

Σε επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην Ευρασία. Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών, ο Πούτιν τόνισε ότι ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιου και ότι ολοκληρώθηκε το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Turkish Stream». Επισημαίνει επίσης την «αποφασιστική συμβολή» της Ρωσίας και της Τουρκίας στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία» καθώς και στην προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης στη χώρα. Εξάλλου, σε αντίστοιχη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στη Δαμασκό.

Ευχετήρια μηνύματα στάλθηκαν ακόμη προς τους ηγέτες των χωρών BRICS. «Οι σχέσεις συνολικής συνεργασίας πλήρους εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο», τονίζει απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Τη «δυναμική» των ρωσο-γαλλικών σχέσεων επισημαίνει ο Πούτιν στο μήνυμά του προς τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κρατών σε διάφορους τομείς, όπως και στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων. Ακόμη, αποβλέπει στη «συνεργασία με το Ισραήλ» για την «ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», όπως αναφέρει στο μήνυμά του προς τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μεταξύ άλλων ο Βλ. Πούτιν έστειλε ευχές στους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Κορέας, του Βιετνάμ, της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας κ.ά.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Προχωράει το παζάρι για τις εμπορικές σχέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη «μεγάλη πρόοδο» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας εξήρε την Κυριακή, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας παράλληλα προθυμία για «εφαρμογή των συμφωνηθέντων» που επιτεύχθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε την 1η Δεκέμβρη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας G20 στην Αργεντινή. «Προχωράμε καλά προς μια συμφωνία. Αν επιτευχθεί, θα είναι πολύ εκτενής, θα περιλαμβάνει τα πάντα, θα καλύπτει όλα τα θέματα, τα πεδία και τα σημεία διαφωνίας. Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται!», έγραψε αργότερα ο Πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο «Twitter».

Ο Κινέζος Πρόεδρος από τη μεριά του εξέφρασε τις καλύτερες ευχές στον Αμερικανό ομόλογό του και τον αμερικανικό λαό με αφορμή τη νέα χρονιά, προσθέτοντας με νόημα πως ελπίζει σε «πιο σταθερή πρόοδο» στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αργεντινή, οι Πρόεδροι Τραμπ και Σι συμφώνησαν σε εμπορική «εκεχειρία» 90 ημερών που εκπνέει την 1η Μάρτη. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναμένεται να ολοκληρωθούν διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφευχθούν η εφαρμογή νέων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων και η επιβολή κινεζικών πρόσθετων τελωνειακών τελών στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.

Το πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε πως μία αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο Εμπορίου Τζέφρι Γκέρις θα επισκεφθεί το Πεκίνο τη δεύτερη βδομάδα του Γενάρη, για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς

Το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος Τραμπ εντείνει την κόντρα με ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και παρατείνει την αναστολή λειτουργίας μέρους των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών, παζαρεύοντας σκληρά τη χρηματοδότηση της ανέγερσης τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Κατηγόρησε μάλιστα τους Δημοκρατικούς πως φέρουν την «απόλυτη» ευθύνη για τον (προ μερικών ημερών) θάνατο παιδιών μεταναστών επτά και οκτώ ετών από τη Γουατεμάλα που κρατούνταν σε κέντρο μεταναστών στις ΗΠΑ.

«Για κάθε θάνατο παιδιού ή άλλου ατόμου στα σύνορα ευθύνονται απόλυτα οι Δημοκρατικοί και η θλιβερή μεταναστευτική τους πολιτική, που επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν τη μεγάλη διέλευση με τη σκέψη ότι μπορούν να μπουν παράνομα στη χώρα μας. Δεν μπορούν. Αν είχαμε ένα Τείχος, δεν θα προσπαθούσαν καν», ανέφερε χαρακτηριστικά σε νέο μήνυμά του στο «Twitter».

Πάντως, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας απαίτησε τη διενέργεια «διαφανούς και σοβαρής έρευνας» για τους αποτρόπαιους θανάτους των δύο παιδιών από τις αρχές των ΗΠΑ.

Η αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι η τρίτη μέσα στο 2018, μετά από την τριήμερη που σημειώθηκε τον Γενάρη και μία ολιγόωρη τον Φλεβάρη. Η προηγούμενη αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών είχε καταγραφεί τον Οκτώβρη του 2013 και διήρκεσε 16 μέρες, ενώ η πιο μεγάλη σε διάρκεια αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών αρχών σημειώθηκε το 1995-1996 και είχε διάρκεια 21 ημερών.

Νέο ρεκόρ ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

ΜΟΣΧΑ.--

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2018, εν μέσω εσωτερικών αντιθέσεων στην ΕΕ και της διακηρυγμένης επιδίωξης για περιορισμό της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία, αλλά και των πιέσεων που δέχεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom», που διατηρεί το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, τη χρονιά που πέρασε πουλήθηκαν 201 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Τουρκία, ποσότητα αυξημένη κατά 3,5% συγκριτικά με το 2017. Οι εξαγωγές αυτές αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - το υπόλοιπο καλύπτεται με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η «Gazprom» καλύπτει σήμερα περίπου το 1/3 των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ