ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Πίεση χρόνου και... βιβλική ικανοποίηση

Φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες, που θα κατασκευάσουν ξενοδοχεία, πρότεινε ο Ζακ Ρογκ!

Από την πρόσφατη κινητοποίηση κατά την έλευση του συντονιστή της ΔΟΕ στη χώρα μας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση κατά την έλευση του συντονιστή της ΔΟΕ στη χώρα μας
Στο δρόμο του... Θεού φαίνεται πως βρίσκεται η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κατά τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ..!

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, ο Βέλγος «αθάνατος» χρησιμοποίησε μία φράση από τη Βίβλο («βλέπω και πιστεύω») για να αναφερθεί στη θετική εξέλιξη που έχει η πορεία υλοποίησης των αθλητικών έργων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Παρ' όλα αυτά με τις δηλώσεις του ο Ζ. Ρογκ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρηθούν οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των αθλητικών έργων και των έργων υποδομής, απευθυνόμενος εμμέσως και στο ΣτΕ, που το επόμενο διάστημα θα εξετάσει προσφυγές κατοίκων για την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων σε Σχοινιά, Γαλάτσι και Μαρούσι. «Εχουμε εντοπίσει το πρόβλημα των καθυστερήσεων για τις προσφυγές», είπε, και συνέχισε: «Ο χρόνος όμως πιέζει πολύ. Και ο χρόνος είναι πολύ βασικός»...

Ακόμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ξενοδοχειακής υποδομής, τονίζοντας την ανησυχία του για το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη δωματίων στην Αττική. Μάλιστα, ζήτησε να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για όσους επιχειρηματίες θέλουν να κατασκευάσουν νέα ξενοδοχεία! Και παρουσίασε εναλλακτικές λύσεις, όπως η διαμονή σε κρουαζιερόπλοια κ.ά.

Μπορεί η συνέντευξη Τύπου του στελέχους της ΔΟΕ να είχε κάτι από τη θρησκευτική... κατάνυξη των ημερών, ωστόσο οι επικλήσεις του είχαν αποδέκτες και τους πολίτες της Αττικής. «Οι πολίτες, είπε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να έχουν καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι τα ΙΧ τους». Η συγκεκριμένη αναφορά πάντως ερμηνεύεται ως προειδοποίηση για τη διευθέτηση (σ.σ.: τη ΔΟΕ και την κυβέρνηση δεν τους αφορά η επίλυση) του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μόνο τις μέρες των αγώνων.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, έκανε λόγο για το χρόνο, που τον χαρακτήρισε εχθρό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. «Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι διατηρώντας την αίσθηση του κατεπείγοντος. Η προετοιμασία είναι ένα και μόνο έργο και πρέπει να το βλέπουμε συνολικά και όχι αποσπασματικά». Οπως πάντως άφησε να εννοηθεί το κορυφαίο στέλεχος της ΔΟΕ, με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η «Αθήνα 2004» «θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία» (ίσως περιορισμένος έλεγχος δαπανών και αυτόνομη δράση).

Οσον αφορά στο θέμα του Σχοινιά ο Ζ. Ρογκ είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο: «Δεν υπάρχει δεύτερο σχέδιο αντικατάστασης του Σχοινιά. Ο Σχοινιάς είναι ο μοναδικός αθλητικός χώρος που εξετάζεται τόσο από τη ΔΟΕ, όσο και από την Οργανωτική Επιτροπή και την κυβέρνηση. Ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων, για άλλη μια φορά τούς χαρακτήρισε «παραπληροφορημένους». «Αυτό που είπα την περασμένη φορά σχετικά με την πληροφόρηση, είναι ότι πράγματι λάβαμε πληροφορίες από διάφορες ομάδες, πληροφορίες όμως που αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ακριβείς, μετά από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε από την ίδια την κυβέρνηση για τα διάφορα θέματα σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα, το χώρο της μάχης του Μαραθώνα κλπ.», συμπλήρωσε.

Κατά τα άλλα, ακούστηκαν διάφορα ενδιαφέροντα για την ποιότητα των αγώνων του 2004, την «επιστροφή των αγώνων στις ρίζες» και τα ικανά στελέχη που ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απλά και μόνο για να διακοσμήσουν και να κρύψουν το γεγονός ότι οι αγώνες αποτελούν ένα πεδίο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και ασυδοσίας.

Καταψηφίστηκε το μνημόνιο στο Χαλάνδρι

«Οχι» είπαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χαλανδρίου στο μνημόνιο συναντίληψης που θέλει να υπογράψει η «Αθήνα 2004» με τους περισσότερους δήμους της Αττικής. Βασική αιτία για την καταψήφιση του μνημονίου ήταν, μεταξύ άλλων, οι αρνητικές πολεοδομικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που προτείνονταν από το μνημόνιο, καθώς και οι σημαντικές δαπάνες του δήμου για ενέργειες που αφορούν στους αγώνες και όχι στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του δήμου.


Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διάσωση του δάσους Ομορφοκκλησιάς

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κοινής απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του κλειστού Γυμναστηρίου πινγκ πονγκ στο δασόκτημα της Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου), στο Γαλάτσι, κατέθεσαν 14 κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης.

Στην προσφυγή τους, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εκτός από την αισθητική βλάβη που θα δημιουργήσει στην περιοχή - καθώς θα εξυπηρετεί 6.000 κατοίκους - θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο Βυζαντινό Μνημείο που βρίσκεται εντός του κτήματος της Ομορφοκκλησιάς. Και ζητούν «να ακυρωθεί κάθε συναφή πράξη της Διοίκησης, σχετική με τη χωροθέτηση του εν λόγω Γυμναστηρίου στην περιοχή».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή, η χωροθέτηση του κτιρίου στο συγκεκριμένο σημείο είναι αντισυνταγματική, καθώς αντίκειται στο άρθρο 24, σύμφωνα με το οποίο «τα μνημεία τελούν υπό την προστασία του κράτους». Στο σημείο αυτό οι προσφεύγοντες επικαλούνται το έγγραφο της Εφορίας Βυζαντινών Μνημείων, στο οποίο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η κατασκευή του γυμναστηρίου, σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο, αποτελεί «επέμβαση στον περιβαλλοντικό χώρο, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως βάναυση».

Τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της χωροθέτησης στο περιβάλλον συμπληρώνει η τσιμεντοποίηση 100 στρεμμάτων αδόμητης, ελεύθερης έκτασης του δασοκτήματος - για τις ανάγκες του Γυμναστηρίου - κάτι που υποβαθμίζει παραπέρα τον υδροφόρο ορίζοντα του Λεκανοπεδίου. Την ίδια ώρα - όπως υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Ομορφοκκλησιάς και του Δασοκτήματος, σε ανακοίνωσή της - με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση αναγνωρίζονται ως κύριοι της αδόμητης έκτασης οι διεκδικητές της, αφού εισπράττουν 10 δισ. δραχμές για την απαλλοτρίωση του χώρου που θα κατασκευαστεί το γυμναστήριο. Τέλος, η Πρωτοβουλία ζητά από την κυβέρνηση να εξετάσει την εναλλακτική πρόταση του ΕΜΠ για τη χωροθέτηση του γυμναστηρίου στην περιοχή του Ρουφ.


Ολυμπιακές «παγίδες» στους εργαζόμενους

Για ακόμα μία φορά, δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο κάνουν λόγο για αφαίρεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα και τη διεξαγωγή τους σε άλλη πόλη. Η τρομοκρατία και οι καθυστερήσεις των έργων είναι ορισμένες από τις βασικές αιτίες που επικαλούνται για να στηρίξουν αυτό το σενάριο. Σενάριο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ και τον Ζακ Ρογκ, επικεφαλής της Επιτροπής που ελέγχει για λογαριασμό της ΔΟΕ την πορεία της προετοιμασίας της Αθήνας, δεν υφίσταται.

Πέρα από τις κόντρες συσχετισμών στο «ιερατείο της ΔΟΕ», ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Ιούλη για την ανάδειξη νέου προέδρου της Επιτροπής, η φιλολογία που αναπτύσσεται κάθε τόσο σχετικά με το θέμα: «τους χάνουμε, δεν τους χάνουμε τους Ολυμπιακούς», αποκαλύπτει το μέγεθος, αλλά και τη διάρκεια της σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οι διαστάσεις θρίλερ που προσδίδουν στο θέμα τα περισσότερα ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος φόβου στον ελληνικό λαό που - απόλυτα φυσιολογικά - θεωρεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Αν και το «απόλυτα φυσιολογικό» δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση σε εκείνο που οι Ελληνες έχουν στο μυαλό τους και σε εκείνο που πραγματικά σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που αποτελούν ιδιοκτησία της «Κόκα Κόλα», των «Μακ Ντόναλντς» και άλλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Το κλίμα φόβου στοχεύει στο να μπορέσουν να περάσουν όλα εκείνα τα μέτρα που σχεδιάζουν με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτω από τη μόνιμη απειλή του να χαθεί η «Μεγάλη Ιδέα» kαι να αποπροσανατολίσουν το λαό, ώστε να κινηθούν εναντίον του ανενόχλητοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες που συζητείται στη Βουλή ο «τρομονόμος», οι «Times» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η Αθήνα «παλεύει» για να κρατήσει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Και αυτό το συνδέουν με την τρομοκρατία.

Οι συνθήκες που προετοιμάζει η κυβέρνηση, η ΔΟΕ, η «Αθήνα 2004» και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι εντελώς αντίθετες με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ο «τρομονόμος» έχει σαν σκοπό την καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής ελευθερίας. Η επιβολή της λεγόμενης «εργασιακής ειρήνης» στους εργαζόμενους (απαγόρευση απεργιών) στο όνομα της «ομαλής υλοποίησης των έργων». Η σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή των τελευταίων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου όπου θα κατασκευαστούν Ολυμπιακά έργα (Σχοινιάς, κτήμα Βεΐκου, Μαρούσι, Πάρνηθα, Ελληνικό). Το δυσβάσταχτο κόστος για τη διοργάνωση των Αγώνων, αλλά και για την κατασκευή μιας σειράς αναγκαίων έργων για τους Αγώνες που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Η μη υλοποίηση έργων που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων (όπως γραμμή μετρό προς τις δυτικές συνοικίες). Η μετατροπή των παραλιών της Αττικής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτά είναι μόνο η αρχή στον καταιγισμό που πρόκειται να ακολουθήσει, στο όνομα της «Μεγάλης Ιδέας».

Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούν, ώστε να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες που να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και το δικό τους δικαίωμα στον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ