ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας

Οι Αμερικανοί μετακινούν κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία

Copyright 2019 The Associated

Οι Αμερικανοί μετακινούν κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι αντιθέσεις γεωπολιτικών συμφερόντων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή εξακολουθούν να τροφοδοτούν με εντάσεις τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Η προχτεσινή απειλή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η χώρα του «θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία εάν επιτεθεί στους Κούρδους» της Συρίας, ήταν ενδεικτική. «Η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από τη μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία - φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτηση στο «Τουίτερ» ο Αμερικανός Πρόεδρος...

Ωστόσο, οι απειλές του Τραμπ περί οικονομικής καταστροφής της Αγκυρας σε περίπτωση που αποτολμήσει να χτυπήσει τους Κούρδους των δυνάμεων YPG στη βόρεια Συρία δεν συνοδεύτηκε, τουλάχιστον άμεσα, από μεγαλύτερη κλιμάκωση από τη μεριά της Αγκυρας. Επειτα από τις πρώτες επισημάνσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη σημασία των διμερών ενδοσυμμαχικών τους σχέσεων, ακολούθησε το απόγευμα της Δευτέρας η τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την οποία φαίνεται (κατά το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu») πως επικράτησαν «συγκρατημένοι» τόνοι.

Οι πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ανέφεραν πως οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας»... «εκκαθαρισμένης από την τρομοκρατία» στη βόρεια Συρία. Συμφώνησαν επίσης ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί ο λεγόμενος αμερικανο-τουρκικός «οδικός χάρτης» για την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας και να μη δοθεί «καμία ευκαιρία σε στοιχεία που θέλουν να μπλοκάρουν την αμερικανική αποχώρηση».

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις και τις πρόσφατες προετοιμασίες του τουρκικού στρατού και τις απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν για τρίτη χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία, Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χτες πως εντείνουν το τελευταίο διάστημα τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία των Κούρδων της χώρας τονίζοντας ότι «ποτέ δεν σταμάτησαν» και ότι «οι Κούρδοι είναι μέρος του λαού και οι περιοχές τους τμήμα της Συρίας», κατά το ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣ.

Το Σάββατο πάντως το Ισραήλ εξαπέλυσε ακόμη μία επίθεση στη Συρία, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, με πρόσχημα το χτύπημα αποθήκης ιρανικών όπλων. Από την επίθεση, στην οποία φέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν οκτώ πύραυλοι, εκ των οποίων οι επτά αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Ωστόσο είναι χαρακτηριστική η επιλογή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να παραδεχθεί δημοσίως (πιθανώς ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη) τις επιθέσεις της χώρας του στη Συρία. Αυτό προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες του προκατόχου του, Εχούντ Μπάρακ, για πιθανά αντίποινα από άλλες χώρες της περιοχής.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ολοκληρώνει εσπευσμένα την πολυήμερη περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής παραλείποντας την επίσκεψη στο Κουβέιτ λόγω θανάτου συγγενικού του προσώπου. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Κατάρ ενισχύοντας τον διμερή «στρατηγικό διάλογο» με διαβεβαιώσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στην οικονομία, στον στρατιωτικό τομέα και στην Ενέργεια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με πιθανότητα ακύρωσης του Brexit «προειδοποιεί» η Μέι

Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η παραμονή στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου «εφόσον χρειαστεί θα είναι προσωρινή», διαβεβαίωσε χτες το απόγευμα τη Βουλή των Κοινοτήτων η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε μία τελευταία προσπάθεια να επιτύχει σήμερα κατά τη σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας που εξασφάλισε τον περασμένο Νοέμβρη με την ΕΕ για το Brexit.

Η Μέι ενημέρωσε παράλληλα τη Βουλή των Κοινοτήτων για τη χτεσινή κοινή επιστολή που της απέστειλαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ζ. - Κλ. Γιούνκερ και στην οποία επισημαίνουν (για πολλοστή φορά...) ότι η συμφωνία με το Λονδίνο «δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Η πρωθυπουργός, από τη μεριά της, ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit θα απαιτούσε μία συμφωνία αποχώρησης σαν αυτή που η ίδια έχει διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες και οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης θα απαιτούσε το λεγόμενο «backstop», την έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία. Προειδοποίησε επίσης ότι εάν απορριφθεί σήμερα το σχέδιο της συμφωνίας με την ΕΕ, τότε ή δεν θα γίνει καθόλου Brexit ή αυτό θα ξεκινήσει μία «έξοδο χωρίς συμφωνία».

Τα επιχειρήματα της Μέι δεν φάνηκαν να πείθουν ούτε καν τους δεκάδες βουλευτές του κόμματός της, που παραμένουν διχασμένοι ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του Βrexit. Απορρίφθηκαν επίσης ως «ανεπαρκή» και από τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, που επανέλαβε το αίτημά του για την άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

ΗΠΑ
Απεργίες ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικοί στο Λος Αντζελες

Απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν χτες δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε σχολεία του Λος Αντζελες, για πρώτη φορά μετά από περίπου 30 χρόνια, έχοντας φτάσει σε απόγνωση για την απαξίωση των δημόσιων σχολείων από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνια, έπειτα από δύο χρόνια σκληρής διαπραγμάτευσης. Η κατάσταση στα περισσότερα σχολεία μίας από τις πολυπληθέστερες αμερικανικές μεγαλουπόλεις είχε φτάσει στο απροχώρητο εδώ και καιρό: Σχολικές αίθουσες με 40 και 45 μαθητές ανά δάσκαλο, παλιά σχολικά εγχειρίδια, σημαντικές ελλείψεις σε σχολικές βιβλιοθήκες, σχολικούς συμβούλους, νοσοκόμους, οδηγούς λεωφορείων, αμοιβές πείνας κ.ά.

Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών του Λος Αντζελες, UTLA, ζητά μισθολογικές αυξήσεις 6,5%, περισσότερες βιβλιοθήκες, περισσότερους συμβούλους και νοσοκόμες στις σχολικές εγκαταστάσεις, μικρότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές, λιγότερα τεστ και μορατόριο στη δημιουργία νέων λεγόμενων «σχολείων επιλογής» (charter schools), που ουσιαστικά είναι δημόσια σχολεία που εκμεταλλεύονται και διαχειρίζονται ιδιώτες με πρόσχημα τη βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων. Η αρμόδια σχολική διεύθυνση του Λος Αντζελες λίγο πριν την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων πρότεινε να δώσει μισθολογικές αυξήσεις 6%, υπό τον όρο να δοθούν τμηματικά στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης. Το συνδικάτο το αρνήθηκε, διεκδικώντας άμεσα αυξήσεις στους μισθούς και αναδρομικά από το 2017 και για χτες είχε προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο του Λος Αντζελες. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων πολυήμερων απεργιακών αγώνων του 2018 στη Δυτική Βιρτζίνια και αλλού, όπου πέτυχαν την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κόντρα της κυβέρνησης Τραμπ με την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να παραμένει ανένδοτος στις πιέσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Στο φόντο αυτής της διαμάχης, έχουν εγκλωβιστεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν μείνει πρακτικά, αναγκαστικά, χωρίς δουλειά και απλήρωτοι από τις 22 Δεκέμβρη.

ΗΠΑ
Σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν είχε ζητήσει ο Μπόλτον...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την πιθανότητα εξαπόλυσης επίθεσης των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν με αφορμή την αναίμακτη ρίψη τριών οβίδων στις 3/9/18 κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη, αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέφερε ότι «σοκαρίστηκαν» από το αίτημα του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πηγές στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου παραδέχθηκαν ότι είχε διατυπωθεί σχετικό αίτημα για χτύπημα στο Ιράν λέγοντας ότι είναι «καθήκον» τους να παρέχουν στον Αμερικανό Πρόεδρο «όλες τις επιλογές» σε θέματα ασφαλείας.

Το ίδιο διάστημα, το Ιράν αντέδρασε έντονα στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Πολωνίας να πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Φλεβάρη στη Βαρσοβία διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή με επίκεντρο σχέδια σε βάρος του Ιράν. Στόχος της διάσκεψης υποτίθεται πως θα είναι, κατά δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο «Fox News», να εξασφαλιστεί ότι «το Ιράν δεν θα ασκεί αποσταθεροποιητική επιρροή». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, αντιδρώντας στην είδηση της αντιιρανικής διάσκεψη στη Βαρσοβία, καταδίκασε τη διάσκεψη, τονίζοντας πως «ενώ το Ιράν έσωσε Πολωνούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πολωνία φιλοξενεί τώρα ένα αντιιρανικό τσίρκο».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντείνεται η ισραηλινή προκλητικότητα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Ρουτίνα» τείνουν να γίνουν το τελευταίο διάστημα οι επιδρομές των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ φουντώνουν η προκλητικότητα και η βία των κατοχικών αρχών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ξανά τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας υλικές ζημιές σε κτίρια και επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό της περιοχής. Νωρίτερα, την Παρασκευή, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ξαναχτύπησαν με αληθινά πυρά από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας δεκάδες Παλαιστίνιους που διαδηλώνουν από τον περασμένο Μάρτη για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν αρχικά μία 43χρονη μητέρα. Από τους περίπου 40 Παλαιστίνιους που τραυμάτισαν ήταν και ένας 14χρονος, που εξέπνευσε το πρωί της Δευτέρας μετά από διήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Γάζας...

Στο μεταξύ, χτες ανέβηκε και η ένταση κοντά στο τέμενος αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν ένας Ισραηλινός αστυνομικός απαίτησε να εισέλθει στο χώρο για να διενεργήσει «έλεγχο ρουτίνας», φορώντας το εβραϊκό καλπάκι (γνωστό ως κιπά) που θεωρείται θρησκευτικό σύμβολο. Δεκάδες Μουσουλμάνοι προσκυνητές αντέδρασαν έντονα και ήρθαν στα χέρια με τις ισραηλινές δυνάμεις, όταν εκείνες επέλεξαν να κλείσουν την πρόσβαση προς το τέμενος. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο διευθυντής του τεμένους, που τραυματίστηκε ελαφρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ