ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σήμερα η προσφορά των 300 δωρεάν θέσεων σε ανέργους

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει 300 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή της όπερας του Τζουζέπε Βέρντι «Σιμόν Μποκανέγκρα», την Παρασκευή 18 Γενάρη, στις 19.00, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ο «Σιμόν Μποκανέγκρα», μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Τζουζέπε Βέρντι, ανοίγει το 2019 για την Εθνική Λυρική Σκηνή, από τις 19 Γενάρη και για έξι παραστάσεις.

Με τον «Σιμόν Μποκανέγκρα», ο Τζουζέπε Βέρντι έπλασε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ρόλους για φωνή βαρύτονου. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στον «Φοίνικα» της Βενετίας το 1857. Περίπου 25 χρόνια αργότερα, ο Βέρντι παρουσίασε την αναθεωρημένη εκδοχή της όπερας στη Σκάλα του Μιλάνου, προσθέτοντας ορισμένες αριστουργηματικές σκηνές, βασισμένες σε επιστολές του Πετράρχη - μία απευθυνόμενη στο ιστορικό πρόσωπο, τον δόγη της Γένοβας Σιμόνε Μποκανέγκρα, και μία στον τότε δόγη της Βενετίας. Σήμερα ο «Σιμόν Μποκανέγκρα» συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες όπερες του συνθέτη.

Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσουν δύο διεθνώς καταξιωμένοι Ελληνες βαρύτονοι, οι Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ το καστ συμπληρώνουν διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ραμόν Βάργκας, Αννα Στυλιανάκη, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πακσόγλου κ.ά.

  • Η διανομή των δωρεάν θέσεων για τη γενική δοκιμή - με την επίδειξη δελτίου/βεβαίωσης ανεργίας και δελτίου ταυτότητας - θα γίνει στο εκδοτήριο της «Ticket Services» (Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), σήμερα Τρίτη 15 Γενάρη, από τις 12.00 έως τις 17.00. Σημειώνεται ότι ο κάθε κάτοχος δελτίου / βεβαίωσης ανεργίας μπορεί να πάρει έως και δύο θέσεις για τη γενική δοκιμή.

Πληροφορίες: 2130885700.

«Με την Κούβα στην καρδιά»

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην έκθεση
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην έκθεση
Στη Λάρισα παρουσιάζεται μέχρι τις 21 Γενάρη η έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Με την Κούβα στην καρδιά», που αποτυπώθηκαν από τον ερασιτεχνικό φακό του πρόξενου της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες. Στα εγκαίνια της έκθεσης, που έγιναν το Σάββατο 13 Γενάρη στον Μύλο του Παππά, υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας, τον Πέτρο Κρίκη, υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τοπικά στελέχη του Κόμματος.

Παρούσα ήταν και η πρέσβειρα της Κούβας Ζελμίς Μαρία Ντομίγκεζ Κορτίνα, η οποία σημείωσε ότι στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν στιγμές της καθημερινότητας και της Ιστορίας της Κούβας.

Στις φωτογραφίες, τις οποίες παρουσίασε στους προσκεκλημένους στα εγκαίνια ο ίδιος ο δημιουργός τους, ο επισκέπτης μπορεί να δει εικόνες αυθεντικών στιγμών της σύγχρονης ζωής στην Κούβα, όπως αυτή με τους μικρούς μαθητές σχολείου, ανάγλυφα τοπία που σχηματίζουν τη γεωγραφία της χώρας μέσα από το πράσινο και επιβλητικό αγροτικό περιβάλλον των πεδιάδων και των βουνών, αλλά και από τις αστικές χρωματιστές δομές, χώρους ιστορικούς, όπως το σπίτι της οικογένειας του Φιντέλ Κάστρο, τον τάφο του Χοσέ Μαρτί, το στρατόπεδο Μονκάδα, την Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, το κάστρο Μόρο του Σαντιάγο.

Μετά τα εγκαίνια έγινε συναυλία - κουβανέζικο πάρτι στο μπαράκι του Μύλου, με την Κουβανή τραγουδίστρια Μαρλέν Ολάμο Καρέρας.

Μέχρι τις 27 Γενάρη ο «Θείος Βάνιας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνεχίζονται για ακόμα δύο βδομάδες, έως τις 27 Γενάρη, οι παραστάσεις του έργου του Αντον Τσέχοφ «Θείος Βάνιας».

Μία ιδιαίτερα ανθρώπινη ιστορία του Αντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ, όπου η ψευδαίσθηση και η απόγνωση ανταγωνίζονται το χιούμορ και την ελπίδα... Για πολλά χρόνια ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια ζουν ήρεμα και αρμονικά στην επαρχία συντηρώντας τα χτήματα και την περιουσία της οικογένειας. Οταν όμως ένα καλοκαίρι ο πατέρας της Σόνιας έρχεται από την πρωτεύουσα μαζί με τη νέα του γυναίκα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι κρυφές αντιπαλότητες της οικογένειας έρχονται στην επιφάνεια και καταστρέφουν κάθε ηρεμία...

Σημειώνει στο πρόγραμμα της παράστασης ο Γιώργος Κιμούλης, που ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο και υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση:

«Ο Τσέχοφ, με τον "Θείο Βάνια", στέλνει ένα μήνυμα θυμού ενάντια στην απαισιοδοξία και την προσαρμογή. Παρουσιάζει τον άνθρωπο με τις αδυναμίες του, αλλά συγχρόνως δείχνει πως δεν είναι μόνο δραματικά αδύναμος, είναι και γελοίος. Είναι εμφανές το τρυφερό του βλέμμα πάνω στα παραιτημένα πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα είναι εμφανής και η ειρωνεία του, όταν ο ηττημένος ή αποτυχημένος αρθρώνει τη γελοία φράση: "Ο κόσμος δεν αλλάζει"...».

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου.

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Τάσος Νούσιας, Στέλλα Καζάζη, Γιώργος Ψυχογιός, Μάγδα Λέκκα, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μαίρη Νάνου, Κώστας Κοράκης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο στις 18.00 και 21.00, Κυριακή στις 19.00.

Ο «Ερωτόκριτος» και οι «Χαΐνηδες»

Μια ανάγνωση του «Ερωτόκριτου» διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι «Χαΐνηδες» και η ομάδα «Κι όμΩς κινείται» (χορός - ακροβασία) και θα την παρουσιάσουν στο Θέατρο «Ροές», την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 Γενάρη στις 21.00 και την Κυριακή 20 Γενάρη στις 20.00.

Σχετικά με τον «Ερωτόκριτο», ο Δ. Αποστολάκης αναφέρει πως είναι «μια τραγουδαφήγηση, που πότισε με τέτοιο απόλυτο τρόπο τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο - αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

Για μας, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθιά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του είναι συγκινητικά στο παρόν...».

Πρόκειται για μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών.

Συντελεστές:

Μουσική: «Χαΐνηδες»: Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (τραγούδι - κιθάρα), Σπυριδούλα Μπάκα (τραγούδι), Τάκης Κανέλλος (κρουστά), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο, μαντολίνο), Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο), Γιάννης Νόνης (μπάσο).

Κίνηση: «Κι όμΩς κινείται», χορός - ακροβασία: Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αντιγόνη Λινάρδου, Χριστόφορος Μακατσώρης, Αλέξανδρος Νούσκας, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Λία Χαμηλοθώρη.

Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου. Σκηνικός χώρος: «Κι όμΩς κινείται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ