ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ του Εμμανουήλ, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη Βάρδα Ηλείας στα 21 της χρόνια, την Κυριακή 25 Απρίλη 1948, από το φασιστοειδές όργανο της χωροφυλακής Σινάπη από το Πλατύ Μεσσηνίας, ο γιος της Μανόλης Ανδρέου και ο εγγονός της Αρης Ανδρέου προσφέρουν ως ελάχιστο φόρο τιμής το ποσό των 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κάμπου Ηλείας.

***

Στη μνήμη των χημικών ΣΑΛΒΑΤΟΡ ΜΠΑΚΟΛΑ και ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 50 ευρώ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Βορείων.

Μ. Υ.

***

ΦΩΤΟ 3

Τα αδέλφια Μωραΐτη γεννήθηκαν στη Βοδονίτσα (Μενδενίτσα) Λοκρίδας. Παιδιά του ΕΛΑΣίτη καπετάνιου ΝΙΚΟΥ και της μαχήτριας του ΔΣΕ ΡΗΝΑΣ, από μικρή ηλικία και μέχρι το τέλος της ζωής τους αγωνίστηκαν για τα δίκια του λαού μας, αταλάντευτα και με αυταπάρνηση, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (φωτ.) πέθανε, σε ηλικία 54 ετών, στις 3 Σεπτέμβρη 1995, ο σύντροφος ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (φωτ.), σε ηλικία 73 ετών, στις 4 Οκτώβρη 2004 και ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (φωτ.), 91 ετών, στις 24 Σεπτέμβρη 2018.

Στη μνήμη των αδελφών Μωραΐτη, με την τόσο μεγάλη προσφορά στο Κόμμα, και για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ο Ανδρέας Δενεζάκης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ιλισίων.

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΑΡΧΟΥ, που αγωνίστηκε στον Δημοκρατικό Στρατό στην Πελοπόννησο (1946 - 1949), Μακρονησιώτη, και στη μνήμη της φίλης και συναγωνίστριας ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΓΚΑΤΖΟΛΗ, επί σειρά ετών προέδρου του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ στο Ηράκλειο Αττικής, προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ μέσω της ΚΟ Ηρακλείου Αττικής για την ενίσχυση του Κόμματός μας.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10/7/1924. Το 1941 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, όπου έδρασε μέχρι τον Μάη του 1943, όταν τον συνέλαβαν στη μεγάλη διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης. Οδηγήθηκε στις φυλακές της Καλλιθέας και σε μια βδομάδα πέρασε από στρατοδικείο.

Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση και τον μετέφεραν στις φυλακές Αβέρωφ, όπου έμεινε έως τον Σεπτέμβρη. Με την κατάρρευση της Ιταλίας παρέδωσαν τους κρατούμενους στους Γερμανούς και μαζί με άλλους κρατούμενους οδηγήθηκε στις φυλακές του Βρανδεμβούργου, στα στρατόπεδα εργασίας. Επάνω στη γη είχαν χτισμένες φυλακές και από κάτω είχαν εργοστάσια για στρατιωτικό εξοπλισμό. Εκεί συνδέθηκαν και με τους Γερμανούς κομμουνιστές που ήταν φυλακισμένοι από το 1930. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τραγικές, δούλευαν 12ωρα με ελάχιστο φαγητό. Πολλοί πέθαιναν από την πείνα. Οσοι δούλευαν σε εξωτερικές δουλειές έβρισκαν κάτι περισσότερο να φάνε (καρπούς από τα δέντρα και καμιά πατάτα από τα χωράφια) ή τους έδιναν κατιτίς όσοι κάτοικοι Γερμανοί έμεναν μέσα από το συρματόπλεγμα της φυλακής όταν τους έστελναν να κόψουν ξύλα για αυτούς.

Στις 27/4/1945 μπήκε ο Κόκκινος Στρατός στο στρατόπεδο που φρόντισε για τις ανάγκες τους σε κατοικία στα προάστια του Βερολίνου, καλή διατροφή όσο γινόταν, ιατρική βοήθεια και έμειναν εκεί έως τον Αύγουστο. Εκεί γνώρισε την πρώτη γυναίκα του, την Παναγιώτα, η οποία είχε γλιτώσει από το Αουσβιτς.

ΝΙΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στο ταξίδι της επιστροφής προσβλήθηκε από τύφο που τότε είχε ξεσπάσει επιδημία και τον κατέβασαν αναγκαστικά στη Σερβία. Μετά τη θεραπεία και επειδή είχαν κλείσει τα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Ελλάδας, εγκλωβίστηκε στο Μπούλκες μαζί με άλλους Ελληνες. Χρειάστηκε η επέμβαση του Ζαχαριάδη τον Μάη του '46 για να φύγουν οι Ελληνες. Στο μεταξύ, είχαν αρχίσει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για το δεύτερο αντάρτικο.

Τον Απόστολο και την Παναγιώτα μαζί με άλλους τους άφησαν οι Γιουγκοσλάβοι στη νεκρή ζώνη και τους βρήκε η ελληνική περίπολος και τους κατέβασε ο Ερυθρός Σταυρός στην Αθήνα. Επαναπροσλήφθηκε στο ταχυδρομείο, από όπου είχε απολυθεί το 1942.

Το 1975, μετά την πτώση της χούντας, οργανώθηκε ξανά στο ΚΚΕ στην Οργάνωση του Ταχυδρομείου και το 1982 που συνταξιοδοτήθηκε έγινε μέλος στην ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης και μετά συνδέθηκε σε ΚΟΒ της Ηλιούπολης. Στα δύσκολα χρόνια '89-'91 παρέμεινε σταθερά με το ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος της ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

Στη μνήμη του η Καίτη Θέμελη προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ