ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Βήματα κλιμάκωσης από την αντιδραστική αντιπολίτευση

Βήματα στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο κάνει η αντιδραστική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα έχοντας τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών. Το Κοινοβούλιο, που από το 2016 κατά τα 2/3 ελέγχεται από ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, το λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» και έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι ο Νικολάς Μαδούρο είναι «σφετεριστής της εξουσίας και όποιες αποφάσεις παίρνει είναι άκυρες». Μάλιστα, παρουσιάζει τον 35χρονο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο του Σώματος ως εν αναμονή Πρόεδρο της χώρας, κάτι στο οποίο προτρέπουν και ανεπίσημα έως τώρα οι ΗΠΑ αλλά και άλλες αντιδραστικές κυβερνήσεις - σύμμαχοί τους στην περιοχή και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Η αντιδραστική αντιπολίτευση έχει καλέσει σε διαδηλώσεις στις 23 Γενάρη «ενάντια στον δικτάτορα Μαδούρο, για μεταβατική κυβέρνηση και διενέργεια ελεύθερων εκλογών», ενώ καλεί και το στρατό να επέμβει.

Το κυβερνητικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε επίσης ότι διοργανώνει συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα την ίδια μέρα για την υπεράσπιση της κυβέρνησης και του Προέδρου Μαδούρο, που ορκίστηκε στις 10 του μήνα για νέα εξαετή θητεία έως το 2025. Ο Μαδούρο είχε εκλεγεί τον περασμένο Μάη με 67% (με αποχή πάνω από 60%) αφού δεν συμμετείχαν τα βασικά κόμματα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, ενώ το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίστηκε από την πρώτη στιγμή από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και συμμάχους τους στη Λατινική Αμερική. Ταυτόχρονα, ο Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, από 4.500 μπολίβαρες σομπεράνος σε 18.000, μια αύξηση της τάξης των 400%, που εμφανίζεται ως προσπάθεια να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών των εργαζομένων, που εξανεμίζονται από τον τεράστιο πληθωρισμό.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης, του εσωτερικού και εξωτερικού σαμποτάζ για την πρόκληση χάους αξιοποιώντας τη δύσκολη πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού, που ξεκίνησε επί Τσάβες και συνεχίζεται με τον Μαδούρο, και όχι ο σοσιαλισμός, όπως προπαγανδίζει η αντίδραση, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο. Το γεγονός ότι το κεφάλαιο ελέγχει σημαντικά μέσα παραγωγής, τη διατροφική αλυσίδα και η κυβέρνηση δεν συγκρούεται με αυτό, αλλά επιδιώκει συμβιβασμούς με «συμφωνίες κυρίων», οδηγεί στην ασυδοσία στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα (δεν δίνουν τους αποφασισμένους κατώτατους μισθούς) και σε ανεξέλεγκτες τιμές στα βασικά αγαθά.

Σε αυτήν την κατάσταση παρεμβαίνει το ΚΚ Βενεζουέλας, που στηρίζει κριτικά τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία. Σε συνέντευξη Τύπου του ΠΓ της ΚΕ, την περασμένη Δευτέρα, κατήγγειλε την «κατάσταση δυαρχίας» που επιδιώκει να δημιουργήσει η αντιδραστική αντιπολίτευση, απαίτησε τη διάλυση του Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ακυρωθεί από το 2016 από το Ανώτατο Δικαστήριο, και τη διενέργεια εκλογών «για ένα νέο Κοινοβούλιο υπέρ των εργαζομένων με πρωταγωνιστές μια κυβέρνηση επαναστατικής λαϊκής ενότητας, το ταξικό εργατικό κίνημα, τις λαϊκές οργανώσεις».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι ο σχεδιασμός της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στηρίζεται από τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και αποτελεί απειλή για την κυριαρχία και την ειρήνη στη χώρα, όπως και για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Στη Μόσχα ο Αμπε την ερχόμενη βδομάδα

Στο επίκεντρο οι συνομιλίες για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών

ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ.--

Η σύναψη συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας (εκκρεμεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο οποίος θα επισκεφτεί τη Μόσχα στις 22 Γενάρη. Σε μια περίοδο που οξύνεται ο διεθνής ανταγωνισμός και στην περιοχή του Ειρηνικού, Ρωσία και Ιαπωνία επαναδιαπραγματεύονται τις σχέσεις τους σε διάφορα επίπεδα.

Οπως είπε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν έχουν συνάψει συνθήκη ειρήνης είναι παράλογο και θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Γι' αυτό πρέπει να υπογραφεί». Το βασικό εμπόδιο στην υπογραφή συνθήκης είναι η κυριότητα των νησιών Κουρίλες στον Ειρηνικό Ωκεανό, που μετά τον Β' Παγκόσμιο ενσωματώθηκαν στην ΕΣΣΔ. Το καθεστώς ορισμένων νησιών αμφισβητείται από την Ιαπωνία.

Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες των δύο ηγετών, με το ιαπωνικό ΥΠΕΞ να εκτιμά ότι Μόσχα και Τόκιο σκοπεύουν να διεξάγουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για συνθήκη ειρήνης και να θέσουν ένα τέλος στο ζήτημα αυτό. Επίσης, σύμβουλος του Αμπε δήλωσε πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις επαφές των ΥΠΕΞ και φέρεται να δήλωσε ότι αυτή η χρονιά «ήταν πολύ σημαντική», υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα».

ΚΙΝΑ
Μεγάλη ένεση ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη συζήτηση για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας τροφοδότησε η απόφαση που πήρε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) για να διοχετεύσει το ποσό - «ρεκόρ» των 83 δισ. δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, αναφέροντας ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνολική ρευστότητά του που «μειώνεται γρήγορα».

Μέλη της διοίκησης της PBOC δήλωσαν ότι η χορήγηση δανείων αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό, σημειώνοντας ότι «καθώς η Κίνα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πιο περίπλοκες καταστάσεις, η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη συνετή νομισματική πολιτική της φέτος, ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ χαλαρή, παρέχοντας επαρκή ρευστότητα στην αγορά και εύλογη αύξηση της κοινωνικής χρηματοδότησης. Στη βάση αυτή, θα ληφθούν επίσης μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την περαιτέρω μείωση των κινδύνων και τη σταθεροποίηση του συντελεστή μόχλευσης».

Πριν από κάποιες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, που υπολογίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι θα περιοριστεί στο 6,2%, όπως και στοιχεία για τη μείωση των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στην κινεζική αγορά για έβδομο συνεχή μήνα (ετήσια μείωση κατά 19,2%, στα 2,22 εκατομμύρια). Ακόμα, εμφανίζονται και στοιχεία για σημαντική μείωση μιας σειράς κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, στο φόντο βέβαια των οικονομικών κυρώσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ. Κολοσσοί, όπως η «Apple» και η «Jaguar Land Rover», ισχυρίζονται ότι εξασθένισε η ζήτηση στην Κίνα και ανακοίνωσαν περικοπές σε θέσεις εργασίας. Μάλιστα, η «Apple» αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη του δ΄ τριμήνου του 2018 επικαλούμενη την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε χτες σχέδιο για την έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ με στόχο την αγορά οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών «F-16», προκειμένου να αντικατασταθούν τα γηρασμένα, σοβιετικής κατασκευής «MiG-29». Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ τάχθηκαν 130 βουλευτές και 84 την καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανόνες περί δημόσιων διαγωνισμών. Η διαπραγμάτευση αφορά την αγορά των «F-16V Block 70» της εταιρείας «Lockheed Martin», ύψους 1,8 δισ. λέβα (1,05 δισ. δολαρίων), και συνιστά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Βουλγαρία τα τελευταία 30 χρόνια.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η ανάφλεξη (μετά από περίπου τέσσερις μήνες) των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον ενός διερχόμενου περαστικού και τον τραυματισμό άλλων 17. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η καταρράκωση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη ανάμεσα στην κυβέρνηση που διορίστηκε από τον τότε απεσταλμένο του ΟΗΕ και σε ένοπλες ομάδες ισλαμιστών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα βρετανικό σχέδιο απόφασης για την αποστολή ομάδας 75 παρατηρητών του ΟΗΕ με στόχο τη διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας και αποχώρησης ενόπλων από αντιτιθέμενες πλευρές στο στρατηγικό λιμάνι της Υεμένης, Χοντέιντα, που υπεγράφη στις 13 Δεκέμβρη στη Στοκχόλμη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με τη συμμετοχή βαριά οπλισμένων ξένων δυνάμεων από παρακείμενες πρεσβείες στο Ναϊρόμπι στο πλευρό του κενυατικού στρατού έληξε χτες, μετά από 20 ώρες, η αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν το μεσημέρι της Τρίτης έξι τζιχαντιστές για λογαριασμό της οργάνωσης «Σαμπάμπ» στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα «DusitD2», σε προάστιο της πρωτεύουσας της Κένυας, και η οποία προκάλεσε το θάνατο 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων ενός Αμερικανού και ενός Βρετανού.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια

ΧΑΡΑΡΕ.--

Κινητοποιήσεις και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Μπουλαβάγιο, και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, με αφορμή τη νέα μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, τη έλλειψη καυσίμων και τη σημαντική ακρίβεια, που σαρώνει βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πέρα από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 600 εξαιτίας της χρήσης αληθινών πυρών από τις δυνάμεις καταστολής, εκδηλώνονται πυρκαγιές σε δεκάδες βενζινάδικα και επιχειρήσεις και στήνονται πύρινα οδοφράγματα σε κεντρικές αρτηρίες μεγαλουπόλεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις και ο στρατός έχουν ενισχύσει τις περιπολίες τους και η κυβέρνηση του Προέδρου Εμερσον Μνανγκάγκουα (που διαδέχτηκε πέρυσι τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε) έχει μπλοκάρει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο.

Ο Μνανγκάγκουα πάντως ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ρωσικές επενδύσεις και οικονομική βοήθεια, αξιοποιώντας τον ανταγωνισμό δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών με τη Ρωσία στην υποσαχάρια Αφρική. Υπέγραψαν κοινό σχέδιο επενδύσεων και ανάπτυξης των τεράστιων κοιτασμάτων και ορυχείων πλατίνας, χρυσού, ρόδιου, νικελίου και χαλκού στις περιοχές Νταργουεντέιλ και Γκρέιτ Ντάικ. Υπεγράφη επίσης μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Αφρικανική Τράπεζα Εξαγωγών - Εισαγωγών, την επενδυτική εταιρεία «Great Dyke Investments» και την εταιρεία χρηματοδότησης και ανάπτυξης υποδομών «African Financial Corporation».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιματηρές κινητοποιήσεις στη Ζιμπάμπουε εκδηλώνονται βδομάδες αφότου ξεκίνησαν (στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη) στο Σουδάν οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και απεργίες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια και την καταπίεση από το δικτατορικό καθεστώς του Μπασίρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ