ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Η επιβίωση της κυβέρνησης παρατείνει τα σκληρά παζάρια

Η Μέι απέσπασε τη στήριξη της πλειοψηφίας στη βρετανική Βουλή
Η Μέι απέσπασε τη στήριξη της πλειοψηφίας στη βρετανική Βουλή
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η συνεχιζόμενη πόλωση και η σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στη Βρετανία αλλά και οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες στους κόλπους άλλων ισχυρών χωρών - μελών της ΕΕ τροφοδοτούν τις διεργασίες για περισσότερα παζάρια και αντιπαραθέσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Η επιβίωση, για μία ακόμη φορά, της κυβέρνησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, χτες βράδυ, μετά την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της που είχε καταθέσει ο σοσιαλδημοκρατικός ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν (με 325 ψήφους κατά της πρότασης δυσπιστίας από τους βουλευτές των Συντηρητικών και το βορειοϊρλανδικού DUP και 306 ψήφους υπέρ από το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, τους Φιλελεύθερους και τους Ανεξάρτητους), παρατείνει τη ρευστότητα των εξελίξεων. Η ίδια η πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει (από χτες βράδυ) τις συναντήσεις με όσους βουλευτές όλων των κομμάτων θέλουν να συζητήσουν μαζί της τα επόμενα βήματα με στόχο τη «διεκπεραίωση», όπως είπε, της εντολής του βρετανικού λαού. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ένα «βελτιωμένο» σχέδιο (μετά την απόρριψη, με 432 κατά, έναντι 202, την Τρίτη το βράδυ, του σχεδίου για το Brexit) δίχως ωστόσο να έχει εξασφαλίσει κάποιες σοβαρές ενδείξεις από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά τη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία ο Κόρμπιν απαίτησε για μία ακόμη φορά από την πρωθυπουργό να αποτρέψει κάθε πιθανότητα για χάος από ένα Brexit δίχως συμφωνία με την ΕΕ. Το ίδιο απαίτησε αργότερα και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Εντ Ντέιβι. Ολα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά: Αναβολή της έναρξης της διαδικασίας του Brexit αντί για τις 29 Μάρτη τουλάχιστον έως το Δεκέμβρη (όπως προωθεί νομοσχέδιο τριών πρώην Συντηρητικών υπουργών), παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ, δεύτερο δημοψήφισμα ή και πρόωρες εκλογές.

Οι αντιδράσεις στην ΕΕ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, άφησε χτες για πρώτη φορά (με περισσότερη σαφήνεια) ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «βελτιωτικών» διαπραγματεύσεων με στόχο μία «συντεταγμένη λύση», δηλώνοντας: «Εχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά τώρα περιμένουμε να δούμε τι προτείνει η πρωθυπουργός (σ.σ. Τερέζα Μέι). Θέλουμε οι ζημιές, και θα υπάρξουν ζημιές σε κάθε περίπτωση, να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στο BBC πρότεινε να δοθεί στο Λονδίνο περισσότερος χρόνος ώστε «να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη θέση από το Κοινοβούλιο και το λαό της Βρετανίας». Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε: «Θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία συνόρων στα οποία θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι σε κάθε περίπτωση». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Μάας διαβεβαίωσε ότι εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα συζητηθεί εποικοδομητικά.

Αντίθετα, λιγότερο πρόθυμος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς κατά πληροφορίες φέρεται πως δεν επιθυμεί να δοθούν στο Λονδίνο περισσότερος «χρόνος και περιθώρια περαιτέρω διαβουλεύσεων» θεωρώντας πως οι Βρετανοί «θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστές για το τι είναι δυνατόν». Φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, να ευχήθηκε στους Βρετανούς βουλευτές «καλή τύχη καθώς πρέπει να εφαρμόσουν κάτι που δεν υπάρχει!».

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες «κόκκινες γραμμές», αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλίδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Επιπλέον, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο εκτίμησε πως «κανένας δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε».

ΣΥΡΙΑ
Νεκροί και Αμερικανοί στρατιώτες από επίθεση στο Μανμπίτζ

Αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα υπό τις επικρίσεις Λαβρόφ για τα αμερικανο-τουρκικά σχέδια περί «ζώνης ασφαλείας» στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστή στον κουρδικό θύλακα Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, που σημειώθηκε χτες κοντά σε πολυσύχναστο εστιατόριο, προκάλεσε το θάνατο 20 ατόμων, μεταξύ αυτών και 5 Αμερικανών στρατιωτών, και τον τραυματισμό άλλων. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, σχολιάζοντας την επίθεση τόνισε: «Ο Πρόεδρος έχει ενημερωθεί πλήρως και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στη Συρία».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αντιμετώπισε την επίθεση στο Μανμπίτζ ως μέρος σχεδίου που επιδιώκει την «αποτροπή της αποχώρησης» των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Συρία.

Ελάχιστες ώρες πριν από την είδηση της πολύνεκρης επίθεσης στο Μανμπίτζ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, είχε εκφωνήσει ομιλία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμώντας πως το «Ισλαμικό Κράτος» έχει πια καταρρεύσει και ηττηθεί. Τόνισε πως η «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων «θα γίνει διατεταγμένα και αποτελεσματικά», επισημαίνοντας με νόημα ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν παρουσία» στην περιοχή για να εξασφαλίσουν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου επί θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, επισήμανε τη σημασία της «πλήρους εξάλειψης της τρομοκρατίας στη Συρία» και ιδιαίτερα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ (το οποίο παραμένει άντρο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών που στηρίζονται κυρίως από την Τουρκία). Ο Λαβρόφ ζήτησε να αναλάβει τον έλεγχο και αυτής της περιοχής ο συριακός στρατός, αμφισβητώντας επί της ουσίας τα σχέδια ΗΠΑ - Τουρκίας για τη δημιουργία δήθεν «ζώνης ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Χαιρέτισε έτσι με νόημα τις συναντήσεις στη Δαμασκό μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών των Κούρδων «ώστε να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς υπό μία κυβέρνηση χωρίς ξένη ανάμειξη!».

Σε άλλο σημείο ο Λαβρόφ τόνισε πως οι δυνάμεις αντικαθεστωτικών στο Ιντλίμπ «συνεχίζουν να παραβιάζουν τη συμφωνία για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» και στοχοποιούν αμάχους και το συριακό στρατό σε παρακείμενες πόλεις και χωριά και τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία διατήρησης της συριακής ενότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στην αποκατάσταση περιοχών που καταστράφηκαν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού και στις οποίες, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει εδάφη φτιάχνοντας στρατιωτικές βάσεις, όπως αυτή στο αλ Τανφ. Κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον πως εμποδίζει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε παρακείμενες περιοχές.

ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι προχτεσινές συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη για τη Συνθήκη απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), από την οποία έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ στις 2 Φλεβάρη, αν η Ρωσία «δεν συμμορφωθεί με τους όρους της».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, η αμερικανική πλευρά απέρριψε την πρόταση να εξεταστούν από εμπειρογνώμονες οι ρωσικοί πύραυλοι «9M729», οι οποίοι κατηγορούνται από τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν παραμέτρους της συνθήκης INF. «Οι ΗΠΑ ήρθαν στις διαπραγματεύσεις με ειλημμένες αποφάσεις, τελεσίγραφα και απαιτώντας να καταστρέψουμε αυτόν τον πύραυλο, τους εκτοξευτήρες και τον σχετικό εξοπλισμό υπό αμερικανική επίβλεψη», δήλωσε χτες. Επίσης οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες και πρόσβαση σχετικά με τις αμφιβολίες της Ρωσίας για την τήρηση της Συνθήκης από τις ΗΠΑ, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Και στη Γενεύη «έγινε φανερή η πορεία ακύρωσης όλων των συμφωνιών στρατηγικής σταθερότητας. Μετά τη συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ΑΒΜ), το επόμενο θύμα θα είναι η Συνθήκη INF και σχετικά με τη Συνθήκη "New START" (Strategic Arms Reduction Treaty) πολλές χώρες ανησυχούν ότι η διάλυσή της είναι μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Λαβρόφ και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες, «που τους αφορά περισσότερο το θέμα», να μη στοιχίζονται πίσω από τις ΗΠΑ και πίσω από «δηλώσεις υπακοής» στο ΝΑΤΟ.

Πάντως η ρωσική πλευρά δήλωσε έτοιμη να συνεχιστεί ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το μέλλον της INF.

Παράλληλα ο Σ. Λαβρόφ, στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ξεκαθάρισε πως «η Ρωσία σίγουρα θα συνεχίσει να απαντά κατάλληλα στην ενισχυμένη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ και στην προσέγγιση της στρατιωτικής υποδομής στα ρωσικά σύνορα».

ΗΠΑ
«Φουντώνει» ο απεργιακός αγώνας εκπαιδευτικών στο Λος Αντζελες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από δημόσια σχολεία του Λος Αντζελες, που έχουν δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα για διαχείριση με όρους «αγοράς» (γνωστά στις ΗΠΑ ως charter schools), ένωσαν χτες τις δυνάμεις τους με τους πολλές δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους τους που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα συνεχόμενη απεργία διαρκείας και διαδηλώσεις με μισθολογικά και εκπαιδευτικά αιτήματα στήριξης του δημόσιου σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν, πέρα από την κατά 6,5% αύξηση των μισθών τους, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, που κατά μέσο όρο πλησιάζουν την αναλογία 40 μαθητές ανά 1 εκπαιδευτικό, ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών, πρόσληψη τουλάχιστον 1.200 συναδέλφων τους, νοσοκόμων, σχολικών συμβούλων, καθώς και γενικότερη αύξηση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών δαπανών για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου εκπαιδευτικών στο Λος Αντζελες, Αλεξ Καπούτο Περλ, τόνισε χτες σε δηλώσεις του πως η ιδιωτική διαχείριση προκαλεί «αφαίμαξη» στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, συνιστώντας πλέον, σε έναν βαθμό, «υπαρξιακή απειλή» για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

  • Το ίδιο διάστημα, στην Ουάσιγκτον εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, που αντιστέκονται στις πιέσεις για χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί από τις 22 Δεκέμβρη μέρος λειτουργίας των δημόσιων και κρατικών υπηρεσιών. Εκτοτε παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ