ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ»
Στα σκαριά το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης έδωσε ξανά χτες ο Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης έδωσε ξανά χτες ο Π. Μοσκοβισί
Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν στην Αθήνα τα αντιλαϊκά παζάρια αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», και όπως φαίνεται οι τελικές αποφάσεις δρομολογούνται για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις αρχές του Μάρτη. Το αντιλαϊκό πεδίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στα τέλη Φλεβάρη, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο».

Σε αυτό το φόντο, «προ των πυλών» εμφανίζεται η νέα σοδειά με τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις, με προτεραιότητες τα «κόκκινα» δάνεια και τη διάλυση του καθεστώτος νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση και βάση την «παραγωγικότητα» και την ανταγωνιστικότητα, την «πρόοδο» στις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά στο «επενδυτικό» σχέδιο για το Ελληνικό, τις παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων κ.ά.

Το «παρών» στις διεργασίες έδωσε χτες από την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, παρουσία των υπουργών με ρόλο στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» (Οικονομικών, Απασχόλησης και Ενέργειας), δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στα αντιλαϊκά έργα της κυβέρνησης.

«Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με το κλιμάκιο των υπουργών, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες της τρέχουσας «αξιολόγησης». Ο επίτροπος της ΕΕ δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά η οποία πρέπει να γίνει, είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί με επιτυχία», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας».

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Π. Μοσκοβισί, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για το μέλλον (...) Εχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες και τώρα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να επιτύχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον, να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία, που είναι το πιο σημαντικό για μένα, και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις».

Στον αφρό τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, σε ό,τι αφορά τόσο την πρώτη κατοικία όσο και τη μορφή που θα πάρει το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων και άλλων παρεμβάσεων για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε χτεσινές δηλώσεις του, σημείωσε πως είναι αναγκαίο να προωθηθεί ταχύτατα το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εκτιμώντας ότι καταρχάς θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία αυτό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα εν λόγω σχέδια αφορούν τη διαμόρφωση επιχειρηματικών σχημάτων «ειδικού σκοπού». Ουσιαστικά πρόκειται για τις λεγόμενες «κακές» τράπεζες, στις οποίες θα περάσουν τμήματα προβληματικών δανείων μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δημιουργεί αστάθειες στις αγορές και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Ο ίδιος έκρινε ότι είναι θετικό το μοντέλο επιδότησης της δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια λαϊκών νοικοκυριών το οποίο προωθεί η κυβέρνηση. Μέτρο που στην πραγματικότητα διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια, ενώ σφίγγει και τη θηλιά των εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύ μεγάλη υπερκάλυψη των πλάνων από δεκάδες Τομεακές Οργανώσεις

Τις μεγάλες δυνατότητες για την ενίσχυση του ΚΚΕ αποτυπώνουν τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος από τον περασμένο Νοέμβρη.

Θυμίζουμε ότι η Οικονομική Εξόρμηση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 14/1 και το πανελλαδικό πλάνο του Κόμματος υπερκαλύφθηκε κατά 128,04%. Ενώ, με βάση το βαθμό κάλυψης των πλάνων τους, στην πρώτη θέση τερμάτισε η ΚΟ Εξωτερικού με 158,37%, στη δεύτερη θέση η ΚΟ Αιγαίου με 157,75% και στην τρίτη θέση η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με 143,85%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ: Κρήτης με 143,47%, Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας με 131,90%, Θεσσαλίας με 131,03%, Δυτ. Ελλάδας με 129,10%, Πελοποννήσου με 126,99%, Αττικής με 122,25%, Κ. Μακεδονίας με 120,85%, Ηπείρου με 113,44% και Δυτ. Μακεδονίας με 109,54%. Η ΚΝΕ υπερκάλυψε το πλάνο της κατά 138,86% και η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 135%.

Ο «Ριζοσπάστης» επαναλαμβάνει σήμερα την παρουσίαση των είκοσι πρώτων Τομεακών Οργανώσεων, καθώς εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο δημοσιεύτηκε λάθος πίνακας. Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η ΤΟ Βόρειας Δωδεκανήσου με 243,23% και ακολουθούν άλλες δεκαεννιά Τομεακές Οργανώσεις, που υπερκάλυψαν κατά τουλάχιστον 133% τα πλάνα τους.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η Κομματική Οργάνωση Αττικής, με θέμα: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Φλεβάρη και ώρα 18.30, στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4-6).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ