ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΝΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δύο ακόμα νεκροί εργαζόμενοι την ώρα της δουλειάς

Οικοδόμος ακροβατεί στη σκεπή, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, στην ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο, όπου υπήρξε χτες σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου
Οικοδόμος ακροβατεί στη σκεπή, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, στην ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο, όπου υπήρξε χτες σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου
Νέο θανατηφόρο «ατύχημα» με θύμα διανομέα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα Χανιά. Ενας νέος εργαζόμενος ως ντελιβεράς έχασε τη ζωή του, όταν συγκρούστηκε με άλλο δίκυκλο, σε διασταύρωση κοντά στην πλατεία Δικαστηρίων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, και στο δεύτερο όχημα ο οδηγός ήταν επίσης διανομέας φαγητού. Πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο θανατηφόρο «ατύχημα» στον κλάδο της εστίασης στα Χανιά, καθώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένας 27χρονος διανομέας είχε χάσει τη ζωή του.

Με αφορμή το θάνατο ενός ακόμα εργαζόμενου, το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το Σωματείο σχεδιάζει πρωτοβουλίες με τις οποίες θα αναδείξει την εντατικοποίηση που επικρατεί στον κλάδο, τη διαρκή πίεση κάτω από την οποία δουλεύουν γενικά οι εργαζόμενοι και ειδικότερα οι διανομείς, καθώς και τα αιτήματά του για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

Χτες, Πέμπτη, ένας ακόμα εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς: Στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στην «ΕΚΜΕ ΑΕ Μεταλλουργική Τεχνική - Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία»«, ένας 57χρονος τεχνίτης σκοτώθηκε το πρωί, όταν έπεσε μια μεταλλική δοκός στο κεφάλι του. Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 57χρονος έχασε τη ζωή του ερευνώνται.

Η ΕΚΜΕ ΑΕ δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιομηχανίας κατασκευής. Ασχολείται με τη μηχανική, το σχεδιασμό, την κατασκευή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας (αντιδραστήρες, πύργους απόσταξης, εναλλάκτες θερμότητας, δοχεία πίεσης, δεξαμενές) και ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση βιομηχανικών μονάδων και εγκαταστάσεων.

Νέος σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου στο Ηράκλειο

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί και στη Χερσόνησο Ηρακλείου σε ανακαίνιση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, οικοδόμος τραυματίστηκε από πτώση σκάλας, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό κάταγμα κλείδας και ωμοπλάτης.

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της χτεσινής ανακοίνωσης του Συνδικάτου Οικοδόμων (σ.σ. με αφορμή την επιχείρηση κουκουλώματος του θανατηφόρου "ατυχήματος" στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ), επιβεβαιώθηκαν με δυσάρεστο τρόπο η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, που μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου ενημερώθηκε άμεσα για το «ατύχημα» από τους εργαζόμενους στην ανακαίνιση της μονάδας. Αντιπροσωπεία του έφτασε στο χώρο με κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία επέβαλε την άμεση εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και τον επανέλεγχο των μέτρων της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας.

«Στελέχη του ξενοδοχείου προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση ατυχήματος όπου εργολάβοι, κατασκευαστές αποποιούνται κάθε ευθύνη. Αυτοί τα έχουν κάνει όλα "καλά" και παρουσιάζουν την κατάσταση με τρόπο επιλεκτικό, που τους βολεύει. Γι' αυτούς πάντα φταίει ο εργάτης. Γιατί γλίστρησε, γιατί έκανε λάθος, γιατί δεν πρόσεξε... Η εργοδοσία παρουσιάζεται με το "φωτοστέφανο" στο κεφάλι της. Ομως, κυβέρνηση και εργοδοσία είναι βουτηγμένες με το αίμα των εργατών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο και καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν, να σκεφτούν ότι στο βωμό του κέρδους θυσιάζεται η δική τους ζωή.

Με απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση συνεχίζονται οι «εκλογές» του «ΠΑΣΥΕ»

Αρχισαν χτες και στη Θεσσαλονίκη οι «εκλογές» - παρωδία του «σωματείου» - μηχανισμού με την επωνυμία ΠΑΣΥΕ («Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζόμενων στο Εμπόριο»).

Ο περιοδεύων θίασος της ομάδας Βασιλόπουλου στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), μετά την πόλη της Πάτρας, μετέφερε τη δράση του στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας με την αμέριστη στήριξη της μεγαλοεργοδοσίας νέες σελίδες «δόξας» στην κατρακύλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού...

Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, χτες «εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τον κλάδο του Εμπορίου βρέθηκαν στις "αρχαιρεσίες" του μηχανισμού της εργοδοσίας. Αφού πρώτα είδαν διευθυντικά στελέχη από "Σκλαβενίτη", "My Market" και "ΜΕΤΡΟ", να προσέρχονται για να ψηφίσουν, στην ερώτηση για το "τι έχει κάνει" αυτό το σωματείο - μηχανισμός από συλλογικές διαδικασίες, ποια είναι η δράση του, πού είναι η έδρα του στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα, καθώς εκλέγουν αντιπροσώπους για τον Πειραιά, η απάντηση ήταν... κάπως έτσι: Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλίγκαγκα αούγκιγκι αούγκιγκι μπάγκαλα γκάου γκαγκά! Μάθαμε όμως ότι αν και το σωματείο δεν το έχει δει ανθρώπινο βλέμμα από τις αντίστοιχες "εκλογές" - παρωδία πριν από τρία χρόνια, στις 3/1 πραγματοποίησε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, προφανώς μαζί με τον Αγιο Βασίλη και τους καλικάντζαρους!».

«Είναι σαφές πλέον στα μάτια και του πιο ευκολόπιστου εργαζόμενου πως οι αρνητικοί συσχετισμοί στην ΟΙΥΕ διαμορφώνονται μέσα από το σχεδιασμό που πραγματοποιείται στα διευθυντικά γραφεία των σουπερμάρκετ», υπογραμμίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενη μάλιστα στις αναρτήσεις προϊσταμένων σε πίνακες ανακοινώσεων μέσα σε σουπερμάρκετ της Θεσσαλονίκης, με τις οποίες δίνονταν «ενημέρωση» και «οδηγίες» στους εργαζόμενους για την ψηφοφορία (σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης»), η Γραμματεία επισημαίνει: «Η πρόταση που αναφέρει πως "σε περίπτωση κωλύματος από πλευράς σας, παρακαλώ να με ενημερώσετε" είναι χαρακτηριστική των πιέσεων, των εκβιασμών και των ελεγχόμενων διαδικασιών του διευθυντικού μηχανισμού σε συνεργασία με την ομάδα Βασιλόπουλου. Οι υποτιθέμενες εκλογές πραγματοποιούνται χωρίς οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν για τι πράγμα ακριβώς ψηφίζουν. Αυτό καλύπτεται με την παρουσία του γγ της ΟΙΥΕ, Π. Κυριακούλια, ως του πλέον ειδικού για να δώσει τις ... "ανάλογες οδηγίες"».

Μπροστά σε αυτό το όργιο χειραγώγησης που εξελίσσεται και στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καταλήγει: «Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα θα αγκαλιάσει την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση, τους διευθυντές και τους ανθρώπους τους, στις συλλογικές διαδικασίες που ακολουθούν. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε έντιμο συνδικαλιστή, συνολικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο εμπόριο και σε κάθε κλάδο, να καταγγείλουν τη συνεχιζόμενη, ωμή εργοδοτική παρέμβαση στην ΟΙΥΕ. Να δυναμώσει το σύνθημα "Εξω οι εργοδότες από το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα"».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΒΓΑ
Εκτακτη συνέλευση ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 21/1 καλεί το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΒΓΑ, ενάντια στους εξελισσόμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας (απολύσεις, περαιτέρω συρρίκνωση μισθών κ.ά.). Προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, το Σωματείο κήρυξε στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.).

Σε ανακοίνωσή του, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, το Σωματείο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η εργοδοσία παρουσίασε τις στοχευόμενες απολύσεις (5) που έκανε τον Δεκέμβρη, ως μέρος της αναδιοργάνωσης της εταιρείας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού», ενώ δεν είπε τίποτα για τον βασικό της στόχο, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, «την παραπέρα συρρίκνωση των μισθών και ημερομισθίων με το πάγωμα αυτών, το χτύπημα των όσων ακόμα κατακτήσεων που υπάρχουν από προηγούμενες ΣΣΕ.

Τα σχέδια της ΕΒΓΑ και συνολικά στον όμιλο Φιλίππου έχουν μπει σε κίνηση, ο σχεδιασμός αυτός είναι μεγαλύτερος από ό,τι φαινόταν αρχικά. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έγιναν δεκάδες απολύσεις στα εργοστάσια της ΕΒΓΑ - ΚΑΝΑΚΙ - ΜΙΜΙΚΟ - ELBISCO - ΦΑΓΕ.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η εργοδοσία εξασφαλίζει επιπλέον κέρδη κάθε χρόνο από τη μη ύπαρξη επιχειρησιακής και κλαδικής ΣΣΕ. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η άρνησή της για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, που με περίσσιο θράσος δήλωσε στο υπουργείο Εργασίας, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου μας.

Ομως μεγάλη ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, αφού με τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει και διατηρούνται στο ακέραιο, έχουν δώσει δικαίωμα στους βιομήχανους να χορεύουν πάνω στα ήδη τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το Σωματείο αναδεικνύει την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης και προβάλλει τα αιτήματα: Να σταματήσει η εργολαβοποίηση του τμήματος πωλήσεων. Να σταματήσουν οι απολύσεις και η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου. Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια για όλους.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση στη ΔΕΥΑ

Στάση εργασίας (11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) και κινητοποίηση στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) του δήμου Τριφυλίας πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας ενάντια στην «ανάλγητη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής (...) σε εργαζόμενους ΑμεΑ, με απειλές απόλυσης».

Το Σωματείο σημειώνει πως «η πρόσληψή τους έγινε βάσει Υπουργικής Απόφασης με την οποία καταρτίστηκαν προγράμματα του ΟΑΕΔ για την "επιδότηση νέων θέσεων εργασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες", έχουν υπαχθεί στο προβλεπόμενο στην Υπουργική Απόφαση πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης, κατά το οποίο ο εργοδότης επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Πολύ πριν τελειώσει το πρόγραμμα (7/12/2018 και 17/12/2018), οι εργαζόμενοι έχουν υποβάλει αίτημα μετατροπής της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου.

Η αρμόδια διευθύντρια της υπηρεσίας στις 27/12/2018 με αρ. πρωτ. 3536, εισηγείται μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και ζητά να συνεδριάσει το ΔΣ ώστε να πάρει σχετική απόφαση. Αφού αναλύει τη σχετική νομοθεσία προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στο τέλος της εισήγησής της επικαλείται την απελπιστική έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό, τεκμηριώνοντας έτσι την εισήγησή της.

Καταγγέλλουμε την άρνηση μέχρι σήμερα συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΤ και τον πρόεδρο για τις απειλές που εξαπολύει καθημερινά εναντίον του μέλους ΑμεΑ που είναι και μέλος της τριμελούς σωματειακής επιτροπής».

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή το Σωματείο προβάλλει τα αιτήματα: Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από την 3Κ και να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι να βγουν οι οριστικοί πίνακες. Να προγραμματιστεί άμεσα ΔΣ για να συζητηθεί το αίτημα του Σωματείου για νέο Οργανισμό, με καταγραφή όλων των ειδικοτήτων και των θέσεων του προσωπικού που εργάζεται σήμερα και καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζονται οι εκλογές στο ΣΕΤΕΠΕ

Θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 21/1 οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, μετά από παράταση που ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή. Οι εκλογές τη Δευτέρα θα διεξαχθούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα στα γραφεία του ΣΕΤΕΠΕ στο ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32, 5ος όροφος, γραφείο 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ