ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Με νόθους αντιπροσώπους και σωματεία εργοδοτών οι εργατοπατέρες

Τις μεθοδεύσεις για διαμόρφωση συσχετισμών υπέρ των συμφερόντων των ξενοδόχων κατήγγειλε η ΔΑΣ

Από τη συμμετοχή του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής σε κινητοποίηση στη ΓΣΕΕ ενάντια στην υπονόμευση των αγώνων από τους εργατοπατέρες
Από τη συμμετοχή του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής σε κινητοποίηση στη ΓΣΕΕ ενάντια στην υπονόμευση των αγώνων από τους εργατοπατέρες
Η «νομιμοποίηση» νόθων αντιπροσώπων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που για άλλη μια φορά κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο), χαρακτήρισε το 52ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), που ξεκίνησε προχτές Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα.

Στη διαδικασία νομιμοποίησης η ΔΑΣ πρότεινε να γίνει ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας να βεβαιώνεται με απόλυτα έγκυρο τρόπο, ωστόσο οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού αρνήθηκαν την πρότασή της και με το «έτσι θέλω» ανακοίνωσαν τη «νομιμοποίηση» των νόθων αντιπροσώπων.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα νοθείας, όπως κατήγγειλε η ΔΑΣ, είναι το σωματείο που ίδρυσε ο Α. Ανδρεάδης, μεγαλοξενοδόχος και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ παρουσίασαν το σωματείο ως «διεπιχειρησιακό», με την ονομασία ΙΚΟΣ, το οποίο αφορά σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική και ένα στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τη ΔΑΣ, οι ψηφίσαντες για την ανάδειξη αντιπροσώπων ήταν περισσότεροι από όσους βρίσκονταν στην κατάσταση ψηφισάντων. Δέκα από τους ψηφίσαντες ψήφισαν δύο φορές, ενώ οι υποψήφιοί του είναι διευθυντικά στελέχη ξενοδοχείων. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις αρχαιρεσίες της Κέρκυρας ήταν από τη Χαλκιδική και είναι οι ίδιοι που ως δικηγόροι ανέλαβαν τη νομική διαδικασία ίδρυσης του σωματείου και αυτοί που το υπερασπίζονται στην αγωγή που έχουν κάνει εναντίον του ταξικά σωματεία.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του συνεδρίου μαθεύτηκε πως η εργοδοσία του ξενοδοχείου ΙΚΟΣ στην Κέρκυρα απέρριψε αιτήσεις επαναπρόσληψης εργαζομένων που είναι μέλη του ταξικού σωματείου. Ουσιαστικά, τους απέλυσε, αφού είναι υποχρεωμένη να προσλαμβάνει όσους εργάζονταν στην επιχείρηση την προηγούμενη σεζόν.

Αλλα παραδείγματα νοθείας είναι η «νομιμοποίηση» αντιπροσώπων σωματείου του οποίου οι αρχαιρεσίες ακόμα δεν είχαν ολοκληρωθεί και αντιπροσώπων σωματείου στο οποίο φαίνεται να ψήφισαν, χωρίς όμως να το έχουν κάνει, στελέχη του ΠΑΜΕ που ανήκουν σε άλλο σωματείο!

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, μοναδικός σκοπός του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «δεν είναι άλλος παρά η διαμόρφωση συσχετισμών στην Ομοσπονδία, υπέρ των συμφερόντων των ξενοδόχων».

ΔΑΣ: Μαζί με τους εργαζόμενους για την ανασύνταξη του κινήματος

Στις εργασίες του συνεδρίου την κεντρική τοποθέτηση της ΔΑΣ έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Επισήμανε ότι το συνέδριο περιορίζεται στις αρχαιρεσίες, με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αντί να αποτελεί μια κορυφαία συλλογική διαδικασία, με ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπαθούν να εξασφαλίσουν την, ανεμπόδιστη από το κίνημα, καπιταλιστική ανάπτυξη, σε βάρος των εργατικών συμφερόντων. Αυτή η δράση τους απομακρύνει τους εργαζόμενους από τα σωματεία και «γι' αυτό και παίρνετε τα μέτρα σας, προκειμένου να διατηρήσετε το σημερινό συσχετισμό που είναι μονάχα στα χαρτιά», καταφεύγοντας σε νόθες και εκφυλιστικές διαδικασίες.

Αναφερόμενος στη δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τόνισε πως «η συντριπτική διαφορά μας σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις, είναι η προσπάθεια που κάνουμε να ανασυντάξουμε το κίνημα, κι αυτό ποτέ δεν είπαμε ότι γίνεται χωρίς αδυναμίες, χωρίς λάθη, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δικές μας ευθύνες. Αυτές παλεύουμε να ξεπερνάμε, όμως μαζί και όχι χώρια από τους εργαζόμενους. Γι' αυτό μετά από κάθε κινητοποίηση, μέσα από συλλογικές διαδικασίες προσπαθούμε να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, να διορθώσουμε τα πρακτικά και καμιά φορά οργανωτικά λάθη μας. Γι' αυτό όμως μας εμπιστεύεται ο κόσμος. Γι' αυτό κοιτώντας κάτω την αίθουσα βλέπετε νέες και νέους που έχουν αναλάβει βάρδια στα συνδικάτα και με την ορμή τους αποτελούν την πιο αξιόπιστη λύση για το αύριο».

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Μάχη απέναντι στις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Τη «γενική συνέλευση» - παρωδία, που έστησε κρυφά από τους εργαζόμενους η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, την περασμένη Δευτέρα, καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Η «συνέλευση», αντί για την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, μεταφέρθηκε εν κρυπτώ σε δωμάτιο άλλου ορόφου, προκειμένου να γίνει «κεκλεισμένων των θυρών» με τους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας.

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει τα εξής: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου δεν συνεδρίασε πριν από τη συνέλευση για να επικυρώσει τους αντιπροσώπους. Στην υποτιθέμενη «συνέλευση» και προκειμένου να της «βγουν τα κουκιά», η διοίκηση επιστράτευσε τους συνταξιούχους, παραβλέποντας πως οι συνταξιούχοι αντιπρόσωποι έχουν μόνο συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο. Εργαζόμενος που διαμαρτυρήθηκε, μαζί με δεκάδες εργαζόμενους από μια σειρά σωματεία, ζητώντας τη διεξαγωγή πραγματικής Γενικής Συνέλευσης δέχτηκε επίθεση από τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές, ενώ οι ίδιοι κάλεσαν την αστυνομία για να τους προστατέψει από τους «εχθρούς» εργαζόμενους. Παρότι επρόκειτο για την τακτική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου, η πλειοψηφία της διοίκησης ισχυρίζεται πως «αποφάσισε» τη διεξαγωγή εκλογών για την Εφορευτική Επιτροπή στις 23/2, ημέρα κατά την οποία ξεκινούν οι εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο οποίο θα πάρουν μέρος οι 3 από τους 7 αντιπροσώπους του Συνδέσμου!

«Αν νομίζουν ότι με τέτοια τερτίπια θα προχωρήσουν τα σχέδιά τους είναι βαθιά γελασμένοι», σημειώνει ο Σύνδεσμος. Καλεί όλα τα Σωματεία, τους αντιπροσώπους, τους τίμιους συνδικαλιστές «να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή πραγματικού Συνεδρίου, που στο κέντρο του θα έχει τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, με εγκεκριμένους αντιπροσώπους, χωρίς νοθείες και ανθρώπους της εργοδοσίας», καταλήγει.

Τις παρατυπίες και τη νοθεία στο Εργατικό Κέντρο καθώς και την επίθεση που δέχτηκε αντιπρόσωπός του, καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων.

Εκτόξευση της νοθείας στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

Η κατρακύλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επιβεβαιώθηκε μέσα και από το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας. Αποδείχτηκε ότι ο μόνος λόγος για την πραγματοποίηση του τέταρτου έκτακτου συνεδρίου μέσα σε 5 χρόνια, ήταν η εκλογή ενός ακόμα νόθου αντιπροσώπου στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ (εξελέγησαν 7 αντιπρόσωποι, έναντι 6 στο περσινό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου).

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας καταγγέλλει ότι «η εκτόξευση της νοθείας με σωματεία - φαντάσματα που το προηγούμενο διάστημα δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση, σωματεία που δεν τηρούν ούτε τις στοιχειώδεις τυπικές διαδικασίες (χωρίς να έχουν καταθέσει στο Πρωτοδικείο τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με μητρώα χωρίς πατρώνυμα, με χιλιάδες διπλοψηφίσαντες, με παράτυπες διαδικασίες, με ψηφίσαντες που δεν γνωρίζουν σε ποιο σωματείο ψήφισαν κ.ά.) ήταν το βασικό χαρακτηριστικό».

Παράλληλα τονίζει ότι «έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια διαδικασίες όπως π.χ. η έγκριση του οικονομικού απολογισμού από το ΔΣ κ.ά. (...) Η κατάντια όμως είναι ότι κανένας από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου που εκπροσωπούν πάνω από 7.000 εργαζόμενους δεν έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που τους εξέλεξαν».

«Αυτή η κατρακύλα και ο εκφυλισμός δεν είναι τυχαία», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «είναι η γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που θέλει ένα εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της εργοδοσίας. Το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να περάσει αναίμακτα ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας ως όπλο της εργατικής τάξης για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την "εργασιακή ειρήνη" για τα αφεντικά στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 όπου επικρατούν μισθοί πείνας με ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, έβαλαν πλάτη να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έχουν πάει το εργατικό κίνημα πίσω σε άλλες εποχές, με ασφαλίτες να παρακολουθούν τα εργατικά συνέδρια μετά από πρόσκλησή τους κ.ά.».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζομένους να πάρουν θέση απέναντι στον εκφυλισμό, «με τη μαζική συμμετοχή τους στα συνδικάτα να τα μετατρέψουν σε κάστρα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους».

Για τις αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Δύο μέλη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης εξέλεξαν οι ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 28/1. Η εκλογή, για δεύτερη συνεχή τριετία, 2 εκπροσώπων της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του ΕΚΞ, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι παρατάξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού αποφάσισαν τη διενέργεια εκλογών ένα μήνα νωρίτερα, για να συμμετάσχουν οι ίδιοι νόθοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία - «φαντάσματα» Ιδιωτικών Υπαλλήλων που διαθέτουν οι ΕΚΕ - ΔΑΚΕ και προέκυψαν το 2016 μετά από δεκάδες διπλοψηφίες.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη στήριξη του ψηφοδελτίου της ΕΣΑΚ, σημειώνοντας ότι αυτή η στήριξη «απηχεί την αναγνώριση πως το ΠΑΜΕ αποτελεί πραγματικά φάρο και αποκούμπι για όποιον εργαζόμενο θέλει να αγωνιστεί. Αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειάς μας για παρεμβάσεις για όποιο πρόβλημα προέκυπτε στους εργασιακούς χώρους».

Απέναντι στους αρνητικούς συσχετισμούς, που παραμένουν στη διοίκηση του ΕΚΞ, τονίζει ότι η στήριξη της ΕΣΑΚ απηχεί την επιθυμία εργαζομένων της Ξάνθης «για την ανασύνταξη και χειραφέτηση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο με την ευθύνη της πλειοψηφίας του (ΕΚΕ - ΔΑΚΕ) ακολουθεί τη γραμμή του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, στηρίζει αντικειμενικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Συνελεύσεις σωματείων

-- Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας οργανώνει την ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

-- Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας πραγματοποιεί την ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/2 στις 10 π.μ. (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας θα πραγματοποιήσει την ετήσια Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας την Κυριακή 10/2 στις 11 π.μ., στην αίθουσα της κοινότητας Επισκοπής Νάουσας.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί τους εργαζόμενους στη 2η εξ αναβολής τακτική Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 11/2 στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Αλικαρνασσού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ