ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ
Στο επίκεντρο οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα

Από τη συνάντηση με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ

MTVA - Media Service Support a

Από τη συνάντηση με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ και η όξυνση του ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, των στρατιωτικών σχέσεων και της τεχνολογίας (ασύρματα δίκτυα 5G), στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κυριάρχησαν στην ατζέντα συναντήσεων που είχε μέσα στο τελευταίο 48ωρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στις πρωτεύουσες της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απαίτησε, ορθά - κοφτά, τον περιορισμό των οικονομικών, εμπορικών και άλλων σχέσεων της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας με Ρωσία και Κίνα, ξεθάβοντας ψυχροπολεμικά «επιχειρήματα» περί απολυταρχικών καθεστώτων που υπονομεύουν τις «δυτικές αξίες» περί «δημοκρατίας και ελευθερίας». Πλάσαρε ως λύση για τη «διαφοροποίηση» των πηγών Ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία τις εισαγωγές του ακριβότερου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις επενδύσεις αμερικανικών μονοπωλίων όπως η «ExxonMobil», ενόψει των σχεδιασμών που κάνει για εκμετάλλευση νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ή αγωγών σε Ουγγαρία ή Ρουμανία.

Στη Βουδαπέστη, οι πιέσεις του Πομπέο αποκρούστηκαν σε αρκετά σημεία κυρίως από τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιτζιάρτο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών αποδοκίμασε τη δυτική υποκρισία όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τη Ρωσία και την Κίνα, τονίζοντας ότι «ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερο μέρος εάν ορισμένες χώρες αναλώσουν το χρόνο τους παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών ή κάνουν μάθημα σε άλλες χώρες». Πρόσθεσε πως η ουγγρική κυβέρνηση έδωσε τη δική της «μάχη» απέναντι σε αποφάσεις της ΕΕ που «επέκριναν πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ», όμως ξεκαθάρισε πως η Βουδαπέστη «θα κάνει εξωτερική πολιτική στη βάση ανοικτών και ειλικρινών σχέσεων» με γνώμονα «το εθνικό της συμφέρον».

Συναντήσεις στην Μπρατισλάβα

Χτες ο Αμερικανός υπουργός μετέβη στην Μπρατισλάβα, όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, βάζοντας στην ατζέντα τις ίδιες απαιτήσεις περί περιορισμού των σχέσεων με Ρωσία και Κίνα. Πριν από τη συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Πέτερ Πελεγκρίνι, ο Πομπέο εξήγησε ότι πραγματοποιεί την επίσκεψη για να ανταγωνιστεί «εκείνους που θέλουν να υποβαθμίσουν τη δημοκρατία και την ελευθερία».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύει Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο. Μην αυταπατάστε! Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό», είπε το μεσημέρι ο Πομπέο, μιλώντας σε φοιτητές δημοσιογραφίας στην Μπρατισλάβα. Αργότερα προειδοποίησε τους Σλοβάκους για «την ανάγκη περιφρούρησης ενάντια σε οικονομικά και άλλα μέσα που αναπτύσσει η Κίνα για να δημιουργήσει εξαρτήσεις και να χειραγωγήσει το πολιτικό (τους) σύστημα».

Η σύνοδος ιμπεριαλιστών στη Βαρσοβία

Νωρίς χτες βράδυ ο Πομπέο έφτασε στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα σε διήμερη σύνοδο αξιωματούχων στη Βαρσοβία με επίκεντρο τους επιθετικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ιράν και τη δήθεν «ειρηνευτική προσπάθεια» για «επίλυση» του Παλαιστινιακού.

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» υποστήριξε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες είτε θα συμμετάσχουν με υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία (π.χ. Γερμανία, Γαλλία), είτε θα στείλουν έναν υπουργό Εξωτερικών για λίγη ώρα (π.χ. ο Βρετανός Τζέρεμι Χαντ) που θα φύγει λίγες ώρες μετά την άφιξή του, με κάποια δικαιολογία, ή δεν θα μεταβούν καθόλου (π.χ. επικεφαλής της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι). Η στάση αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη αντίθεσης ή δυσαρέσκειας με τα αμερικανικά σχέδια για όξυνση της αντιπαράθεσης (σε αυτή τουλάχιστον τη φάση) με το Ιράν.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες απειλές ΗΠΑ με όχημα τη «βοήθεια»

Με προμετωπίδα την επιχείρηση «ανθρωπιστική βοήθεια» η αντιδραστική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο - μαριονέτα, Χ. Γκουαϊδό, και οι μεγάλοι προστάτες του (ΗΠΑ, ΕΕ) εντείνουν τις πιέσεις στην εκλεγμένη κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ο γνωστός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, Μάρκο Ρούμπιο, υπέρμαχος της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης, κάλεσε χτες την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία να επιτρέψει να περάσει η «βοήθεια», δείχνοντας ανυπακοή στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι για τις υπηρεσίες της θα έχει αμνηστία και τη στήριξη των ΗΠΑ. Η λεγόμενη βοήθεια, που η κυβέρνηση θεωρεί το προκάλυμμα για τη στρατιωτική επέμβαση, βρίσκεται στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, σε δύο ακόμα σημεία στη Βραζιλία και σε ένα νησί της Καραϊβικής (λέγεται ότι είναι η Αρούμπα, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση), ενώ συντονιστής, ως ειδικός απεσταλμένος για τη Βενεζουέλα, έχει αναλάβει μια παλιά «καραβάνα» της κυβέρνησης του Ρέιγκαν, ο Ελιοτ Αμπραμς, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός για το πώς περνούσε οπλισμό στους «Κόντρας» της Νικαράγουας μετά το 1979, μέσα από «αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Γκουαϊδό ανήγγειλε σε χτεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης ότι το Σάββατο 23 Φλεβάρη θα περάσει η «βοήθεια», γιατί, όπως είπε, «ο Μαδούρο δεν θα έχει άλλη επιλογή».

Επίσης χτες στο Καράκας και άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης και κατά οποιασδήποτε ξένης επέμβασης. Στην πρωτεύουσα συμμετείχε και μίλησε ο Πρόεδρος Μαδούρο ενώ σε συνέντευξή του στο BBC σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Κου Κλουξ Κλαν που ελέγχει τον Λευκό Οίκο σήμερα θέλει να πάρει στην κατοχή της τη Βενεζουέλα». Και συμπλήρωσε: «Η Βενεζουέλα δεν είναι μια χώρα που λιμοκτονεί. Στη Δύση, η κατάσταση της Βενεζουέλας στρεβλώνεται προκειμένου να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε μορφή επέμβασης».

Επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, που στηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση και βέβαια τα ποικίλα συμφέροντα των μονοπωλίων της στη Βενεζουέλα, είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας τον ότι «οποιαδήποτε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και απειλή χρήσης βίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, είχε αργά τη Δευτέρα (τοπική ώρα, τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας) συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «η προσφορά των καλών υπηρεσιών και προς τα δύο μέρη παραμένει διαθέσιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις, ώστε να βοηθηθεί η χώρα να βγει από το σημερινό αδιέξοδο, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Πάντως, ο Γκουαϊδό έσπευσε να δηλώσει ότι εργάζεται για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ ανταποδίδοντας και την αναγνώρισή του από την ισραηλινή κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΑ
Μακελειό 70 αμάχων από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα σφαγή Σύρων αμάχων προκάλεσαν χτες ξημερώματα βομβαρδιστικά της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ «κατά του Ισλαμικού Κράτους», στο χωριό Μπαγχούζ της ανατολικής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ. Τοπικές αρχές που επικαλείται το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφεραν πως τουλάχιστον 70 άμαχοι - ανάμεσά τους και παιδιά - σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν ή υπέστησαν άλλους τραυματισμούς. Η ίδια πηγή υποστήριξε πως οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους επικεντρώθηκαν σε καταυλισμό εκατοντάδων αμάχων που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους εξαιτίας επιθέσεων από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Το νέο μακελειό έρχεται μετά από τους φονικούς βομβαρδισμούς που διέπραξαν τη Δευτέρα και πάλι αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα το θάνατο 24 χωρικών (αντί τεσσάρων που είχαν αρχικά αναφερθεί) στο Μπαγχούζ.

ΗΠΑ
Συμβιβαστικό σχέδιο για τείχος και μετανάστευση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις πιθανότητες νέας μερικής αναστολής της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ μειώνει όπως φαίνεται η συμβιβαστική προσωρινή συμφωνία που ανακοίνωσαν χτες τα ξημερώματα μέλη διακομματικής ομάδας του αμερικανικού Κογκρέσου. Στο σχέδιο συμφωνίας προβλέπεται μεταξύ άλλων η έγκριση χρηματοδότησης 1,4 δισ. δολαρίων (αντί 5,7 δισ. που ζητούσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ) για την ανέγερση τείχους στα σύνορα της κοιλάδας Ρίο Γκράντε του Τέξας με το Μεξικό, με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ.

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Τραμπ, σχολιάζοντας το σχέδιο προσωρινής συμφωνίας, τόνισε πως δεν είναι ευχαριστημένος, μολονότι παραδέχτηκε ότι δεν είχε ολοκληρώσει την ανάγνωση της πρότασης. Πρόσθεσε εντούτοις πως δεν αναμένει νέα αναστολή της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και πως αν αυτό συμβεί «θα είναι με ευθύνη των Δημοκρατικών».

  • Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή στην κυβέρνησή του να κάνει προτεραιότητα την επίτευξη προόδου στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), υπό το φόβο των τεράστιων επενδύσεων και των τεχνολογικών προόδων που έχει πραγματοποιήσει η Κίνα σ' αυτόν τον τομέα.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέα διορία από τη Βουλή ζήτησε η Μέι

Ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας βλέπει το Brexit σαν το πρώτο «τεστ» της «Νέας Τάξης Πραγμάτων»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα ανοχή στα συνεχιζόμενα (όπως διαφαίνεται) παζάρια με την ΕΕ πάνω σε «νευραλγικές» πλευρές του σχεδίου συμφωνίας που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες ζήτησε χτες από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Υποστήριξε ότι αν δεν είναι έτοιμη η συμφωνία πριν τις 26 Φλεβάρη, τότε θα ενημερώσει το βρετανικό Κοινοβούλιο ώστε στις 27/2 να πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτηση και ψηφοφορία επί τροπολογιών που αφορούν το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Η πρότασή της δείχνει να εξαντλεί κάθε χρονικό περιθώριο ώστε οι βουλευτές να αναγκαστούν να εγκρίνουν μία συμφωνία με την οποία δεν είναι σύμφωνοι, προκειμένου να αποφύγουν το χάος που εκτιμάται ότι θα επιφέρει τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απαντώντας στην Μέι, την κατηγόρησε ότι συνεχώς αναβάλλει την ψηφοφορία και επιστρέφει κάθε φορά στο Κοινοβούλιο με νέες δικαιολογίες, ώστε στο τέλος να εκβιάσει τους βουλευτές.

Μερικές ώρες αργότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, μιλώντας σε ημερίδα των «Financial Times» στο Λονδίνο επανέλαβε την εκτίμηση ότι η βρετανική οικονομία θα πληγεί βραχυπρόθεσμα και ότι «τα εισοδήματα θα υποστούν σημαντικές συνέπειες» σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ