ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΡΔΕΛΙΟ - ΕΥΟΣΜΟΣ
Ενίσχυση του ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Στην υπηρεσία καθαριότητας και στο μηχανουργείο του δήμου περιόδευσε χτες ο Σ. Αβραμόπουλος

Περιοδεία στην υπηρεσία καθαριότητας και στο μηχανουργείο του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου πραγματοποίησαν χτες ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μίλησαν με τους εργαζόμενους, που δίνουν καθημερινό αγώνα για να στηριχθούν οι υπηρεσίες του δήμου, και εξέφρασαν τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους. Οπως αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση, οι υπηρεσίες του δήμου στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στους συμβασιούχους εργαζόμενους που εργάζονται υπό καθεστώς ομηρίας με διάφορα προγράμματα, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του δήμου. Ενδεικτικό της μεγάλης έλλειψης προσωπικού αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει ένας μηχανικός για να καλύψει τις ανάγκες των αυτοκινήτων του δήμου και μάλιστα πολλές φορές χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, με αποτέλεσμα οι απαραίτητες εργασίες να δίνονται σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος και την αποτελεσματικότητα.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πολεμικό υλικό από τις βρώμικες αποστολές τους στην περιοχή και θυμίζει τις μέρες του 1999, όταν χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τη δολοφονική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Οπως είπε, «ο ρόλος της Ελλάδας ως "γεωπολιτικού μεντεσέ" των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στη φιλοξενία και διευκόλυνση των στρατιωτικών τους δυνάμεων. Η Ελλάδα αναλαμβάνει αποστολές για την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής "ασφάλειας" και "σταθερότητας" στη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, που επισφραγίστηκε με την έπαρση της ΝΑΤΟικής σημαίας στη γείτονα χώρα. Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και ο λαός πρέπει να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική του δράση».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως το ζήτημα της σχολικής στέγης, ιδιαίτερα στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, όπου λείπουν εκατοντάδες αίθουσες διδασκαλίας και δεκάδες σχολεία. Επίσης, στην τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών και την καθημερινή ταλαιπωρία των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, στην περιβαλλοντική ρύπανση κ.ά. Προβλήματα που δεν ιεραρχούνται και δεν επιλύονται από την Περιφέρεια και τον δήμο, διότι δεν αποτελούν πηγή κέρδους για τους λίγους.

Απηύθυνε τέλος κάλεσμα σε μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους για ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές, για ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε την επομένη των εκλογών οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, που είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ είναι δεδομένη.

Ο Θανάσης Κοκονάς τόνισε ότι η λειτουργία των δήμων στη λογική του «κόστους - οφέλους» δεν αφήνει περιθώρια για την προστασία των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Οπως σημείωσε, ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση «έχουν όσοι υπηρετούν αυτή την πολιτική και αφήνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν στην καθημερινή ανασφάλεια, με κίνδυνο της ζωής και της υγείας τους. Ας βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι του δήμου μας και ας ενισχύσουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση", το μόνο στήριγμα στους αγώνες. Αγώνες που πρέπει να γίνουν από όλους τους εργαζόμενους για να αλλάξει η κατάσταση».

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα δώσει αέρα και δυναμική στη μάχη για μια καλύτερη ζωή

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά. Στην εκδήλωση μίλησε ο Μιχάλης Καλαϊτζής, Γραμματέας της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης χαιρέτισε η Ολυμπία Παπαδοπούλου, υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Πέλλας και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος.

Ο Μιχάλης Καλαϊτζής κάλεσε σε ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και την Περιφέρεια, τονίζοντας ότι αποτελεί στόχο που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, θα δώσει αέρα και δυναμική στη μάχη για μια καλύτερη ζωή. Επίσης κάλεσε να στηθούν και να ενισχυθούν εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές. Οπως είπε, «είναι βασικό να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Τις μεγάλες σύγχρονες ανάγκες μας: Για αντιπλημμυρική - αντιπυρική θωράκιση, προστασία από ατυχήματα, για ασφαλείς σύγχρονες και φτηνές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, για σχολική στέγη και στήριξη των υποδομών Υγείας και Πρόνοιας, υποδομές Αθλητισμού και Πολιτισμού, την προστασία του περιβάλλοντος με ελεύθερους χώρους και αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος.

Η Ολυμπία Παπαδοπούλου
Η Ολυμπία Παπαδοπούλου
Αυτά τα έργα είναι που έχει ανάγκη ο λαός το 2019 και όχι να βλέπει τη ζωή του καθημερινά να φτωχοποιείται ακόμα περισσότερο. Ολα αυτά δεν γίνονται στα σχολεία του νομού μας, τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς, όπου υπάρχουν μαθητές που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ή ισόγεια πολυκατοικιών. Δεν γίνονται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού Πέλλας, που υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα ο λαός να αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει στα διάφορα διαγνωστικά κέντρα. Γιατί αυτά δεν δίνουν κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν δημιουργούν μπίζνα για τους μεγάλους επιχειρηματίες».

Η Ολυμπία Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, που, όπως είπε, αποδεικνύει: «Πως δεν έχουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά μια Τοπική Διοίκηση που εφαρμόζει κατά γράμμα τις ευρωενωσιακές και κυβερνητικές επιλογές. Ο δήμος Πέλλας και οι άλλες παρατάξεις στάθηκαν δίπλα στις κυβερνητικές επιλογές και έβαλαν πλάτη για την εφαρμογή τους. Στον δήμο μας, πέρασαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, που στόχο είχαν τον οικονομικό στραγγαλισμό του, το βάθεμα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Αναφερόμενη σε όσους εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι για τον δήμο, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα δεν είναι ανεξάρτητα από εμάς και όσοι θέλουν να θεωρούνται ανεξάρτητοι δεν έχουν να προσφέρουν προοπτική και λύση. Ολα είναι θέμα ταξικών επιλογών και τα τοπικά με τα γενικότερα προβλήματα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Είναι κρίσιμο τώρα να σηκώσουμε ανάστημα, να διεκδικήσουμε να ζούμε σε μια πόλη που έχει ζωή, που οι κάτοικοί της ζουν αξιοπρεπώς και συνεχίζουν να κάνουν όνειρα. Μην τους αφήσουμε να τσακίζουν τις ζωές μας. Ας απαντήσουμε με τη δράση μας».

Ο Μ. Καλαϊτζής
Ο Μ. Καλαϊτζής
Εκδήλωση στη Σιάτιστα Κοζάνης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βοΐου στο Τραπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, με ομιλητές τον Κώστα Χατζηδαμιανό, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και τον Μιχάλη Καραμπατζιά, μέλος του ΓΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Βοΐου.

Στην ομιλία του ο Κ. Χατζηδαμιανός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας, που αποτελεί τη βασικότερη παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή και ο οποίος βρίσκεται σε κρίση, παρά την αναιμική ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Οπως είπε, «χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία στους γουνεργάτες να αγγίζει το 50%. Αρκετοί από αυτούς δουλεύουν ανασφάλιστοι, με μεροκάματα 20 - 30 ευρώ για 8ωρη και 12ωρη εργασία. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας έχουν γενικευτεί σε βάρος της ενιαίας ΣΣΕ. Η ζωή των γουνεργατών και των οικογενειών τους χειροτέρεψε δραματικά την τελευταία δεκαετία, εν αντιθέσει με τα μονοπώλια του κλάδου της γούνας, που πλουτίζουν από την εκμετάλλευσή τους και εισέπρατταν πακτωλό επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών. Η όποια ανάπτυξη υπήρχε στον κλάδο της γούνας ή και αυτή που μπορεί να υπάρξει μελλοντικά στηρίζεται αποκλειστικά στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη συρρίκνωση των αυτοαπασχολούμενων γουνοποιών της περιοχής».

Ο Μ. Καραμπατζιάς αναφέρθηκε στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, που στόχο έχουν να ιδιωτικοποιήσουν ζωτικούς χώρους των δήμων, για τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μίλησε επίσης για τα μεγάλα χρέη - πάνω από 5 εκατ. ευρώ - που έχουν οδηγήσει το δήμο σε αδιέξοδο, για την ευκολία με την οποία το τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτεί τους δήμους με υπέρογκα επιτόκια, και για το γεγονός ότι πρόθυμοι δήμαρχοι υλοποιούν αυτά τα μέτρα, φορολογώντας σκανδαλωδώς τους δημότες και υποθηκεύοντας την ακίνητη περιουσία του δήμου, ενώ την ίδια στιγμή δέχονται τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, δεν διεκδικούν πόρους και συμφωνούν με τη λογική της αύξησης των «ιδίων εσόδων» στον προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ