ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σημαντική πτώση κατά 4,2% το Δεκέμβρη

Eurokinissi

Σε επιβεβαίωση των επίσημων προβλέψεων αναφορικά με την εντεινόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά, τα στοιχεία της Γιούροστατ καταγράφουν πτώση στον όγκο της βιομηχανικής παραγωγής για δεύτερο στη σειρά μήνα και μάλιστα στον πυρήνα των ισχυρών οικονομιών.

Ειδικότερα, το Δεκέμβρη του 2018 η υποχώρηση σε επίπεδο Ευρωζώνης, σε ετήσια βάση, έφτασε στο 4,2% (έναντι ρυθμού πτώσης 3% το Νοέμβρη) ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» (χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή άλλων εμπορευμάτων) κατέγραψε ρυθμό υποχώρησης 5,5%.

Μεταξύ άλλων σε τέτοια πορεία βρέθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία με πτώση 3,9%, στη Γαλλία με 1,7%, στην Ιταλία με 5,5%, στην Ισπανία με 6,7% κ.ο.κ.

Σε επίπεδο ΕΕ των 28, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε σε 2,7%, με την πτώση στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαμορφώνεται σε 1,2%.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του «οικονομικού δελτίου» της, αναφορικά με τους ρυθμούς επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, εστίαζε, μεταξύ άλλων, στις «πρόσκαιρες εμπλοκές στην αυτοκινητοβιομηχανία», κυρίως στη Γερμανία. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΚΤ, η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη ήρθε ως αποτέλεσμα της σημαντικής επιβράδυνσης των επενδύσεων σε μηχανήματα και βιομηχανικό εξοπλισμό.

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρόσφατες «Χειμερινές Προβλέψεις» επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα έκαμψε την εμπιστοσύνη και την παραγωγή σε ορισμένα κράτη - μέλη, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από προσωρινούς εγχώριους παράγοντες. Οπως σημειώνει η Κομισιόν, οι «αρνητικοί», «συγκυριακοί παράγοντες» αφορούν κατά κύριο λόγο την Ευρωζώνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διαταραχές στην παραγωγή αυτοκινήτων (Γερμανία), οι κοινωνικές εντάσεις (όπως στη Γαλλία) και η αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική (Ιταλία).

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Αλλαγές στον τρόπο απόκτησης άδειας οδήγησης

Ψηφίζεται την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις», το οποίο προβλέπει αποσπασματικού τύπου μέτρα για τον περιορισμό του χρηματισμού στο σύστημα έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης, όπως οθόνη και μικρόφωνο στα οχήματα, προστατευόμενους χώρους εκπαίδευσης, συνεχή αξιολόγηση εκπαιδευτών και εξεταστών κ.ά. Αυξάνει ωστόσο τα εξέταστρα κατά 50%, ενισχύει τις ασφαλιστικές εταιρείες επιβαρύνοντας με επιπρόσθετο κόστος τον υποψήφιο οδηγό κ.λπ.

Στη διάρκεια των συνεδριάσεων στην αρμόδια Επιτροπή, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι επιχειρείται μέσω του νομοσχεδίου «κάποια βελτίωση στο σαθρό, διάτρητο και αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο, στο ζήτημα εξετάσεων οδήγησης που ο λαός το πληρώνει αρκετά χρόνια», ωστόσο το απόστημα, όπως είπε, δεν πρόκειται να σπάσει, αντίθετα συντηρείται και αυξάνει, αφού το όλο σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένο, αναγκάζοντας τον κάθε υποψήφιο οδηγό να πληρώνει υπέρογκα ποσά για να αποκτήσει άδεια οδήγησης ή να την ανανεώσει, γι' αυτό το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών».

«Αυτή η μορφή οργάνωσης οικονομίας που λειτουργεί με το νόμο του κέρδους, δημιουργεί την αντικειμενική βάση για την αδιαφάνεια και τη διαφθορά», ενώ συνδέεται «με τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου που υπηρετούσαν τις αξιώσεις συνολικά των αυτοκινητοβιομηχανιών, ακολουθώντας πολιτικές ενίσχυσης της χρήσης αυτοκινήτου με ταυτόχρονη απαξίωση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης.

«Σ' αυτό το πλαίσιο πολιτικής», τόνισε, «στήθηκε όλος αυτός ο μηχανισμός δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων. Σε ένα μηχανισμό που κυριαρχεί η πελατειακή σχέση, ιδιαίτερα το "γρηγορόσημο", και όχι ουσιαστική εκπαίδευση για την απόκτηση των αναγκαίων δεξιοτήτων που απαιτούνται και η αντικειμενική εξέταση των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν».

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει την τεράστια υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, απαίτησε να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για τη δημιουργία των προστατευόμενων χώρων εκπαίδευσης, γιατί σε περίπτωση ΣΔΙΤ σημαίνει επιπλέον κόστος για τους υποψήφιους οδηγούς.

Απαίτησε οι αλλαγές στα εκπαιδευτικά οχήματα να μην μετακυλιστούν στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτών, που μετά την ακατανόητη, όπως είπε, στάση του υπουργείου - αφήνοντας απλήρωτους και τους εξεταστές - πνίγηκαν στα χρέη, αφού διακόπηκε η δουλειά τους. Απαίτησε ακόμα οι ιατρικές εξετάσεις για τα διπλώματα να γίνονται χωρίς παράβολα, δωρεάν από δημόσια νοσοκομεία, ενώ ανέδειξε ότι τα κύρια ζητήματα για την αποφυγή ατυχημάτων είναι η κυκλοφοριακή αγωγή, η εκπαίδευση των νέων.

Τελευταίο «αντίο» χτες στον σ. Θανάση Διάκο

Το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι στον σ. Θανάση Διάκο, που κηδεύτηκε χτες στην Καβάλα.

«Ηταν μέλος του Κόμματος που τίμησε έως τη στερνή του ώρα την ιδιότητα αυτή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και τονίζει: «Σεμνός αγωνιστής, με απαράμιλλη υπομονή και αντοχή στις δυσκολίες, πίστη στα υψηλότερα ιδανικά που πρεσβεύει το Κόμμα μας, αταλάντευτος και αλύγιστος απέναντι σε όσους βάζουν στο στόχαστρο το ΚΚΕ, ήταν από εκείνους που κράτησαν ψηλά την κόκκινη σημαία στις δύσκολες ώρες της κρίσης του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος την περίοδο 1989 - 1991 αλλά και τα επόμενα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά και την κρίση στο Κόμμα μας.

Με διαρκή αγωνία για το πώς πάνε τα πράγματα, για την ανασύνταξη του κινήματος, την πορεία του ίδιου του Κόμματος, πρωτοστάτησε σε δύσκολες εποχές για να κρατηθεί ζωντανή η φλόγα του αγώνα, ιδιαίτερα στο αγροτικό κίνημα. Ο σύντροφος Θανάσης Διάκος για αρκετά χρόνια, τις δεκαετίες του 1980 και 1990, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της ΝΕ Καβάλας. Πάλευε πάντοτε με αυταπάρνηση όποιο καθήκον του ανέθετε το Κόμμα. Τον διέκρινε η αγάπη για τον μεροκαματιάρη, τον φτωχό αγρότη, τον επαγγελματία.

Στην περίπτωση του συντρόφου Θανάση δεν ισχύει μόνο το "τα στερνά τιμούν τα πρώτα" αλλά όλη του η ζωή, η στάση και οι αρχές του τίμησαν το ίδιο το Κόμμα. Σύντροφε Θανάση, οι σύντροφοί σου θα σε θυμόμαστε για πάντα, θα είσαι στη σκέψη μας στους αγώνες που θα έρθουν. Στις πιο δύσκολες στιγμές στο δικό σου παράδειγμα θα καταφεύγουμε γιατί με τη ζωή και τη δράση σου συγκαταλέγεσαι κι εσύ ανάμεσα στα αγκωνάρια που μας άφησε παρακαταθήκη το Κόμμα μας».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι περιφερειακές χρηματοδοτήσεις βγαίνουν από τη βαριά φορολογία των λαών

Τους μύθους περί των «χρηματοδοτήσεων - χάρισμα» της ΕΕ ξεσκέπασε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση με τίτλο «Κοινές διατάξεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και δημοσιονομικοί κανόνες αυτών».

Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Ας ξεσκεπαστούν οι μύθοι περί χρηματοδότησης περιφερειακής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Κανένα ταμείο συνοχής ή άλλο δεν φέρνει σύγκλιση. Απόκλιση, ανισομετρία κρατών, περιφερειών είναι σιδερένιος νόμος του καπιταλισμού, της άναρχης ανάπτυξής του με κριτήριο το κέρδος.

Κανένα πρόγραμμα δεν σταμάτησε καμιά κρίση, ούτε θα προλάβει την επόμενη.

Οι χρηματοδοτήσεις συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την Οικονομική Διακυβέρνηση, εκβιάζοντας συμμόρφωση με αντιλαϊκές πολιτικές, μεταρρυθμίσεις, μνημόνια διαρκείας.

Το κύριο δεν είναι η απορρόφηση κονδυλίων - για την οποία περηφανεύονται υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι - αλλά πού πάνε. Στην ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων με βάση τις προτεραιότητες της Ενωσης. Οι λαϊκές ανάγκες για έργα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, Yγεία, σχολεία, λαϊκή κατοικία, αποζημιώσεις πληγέντων θεωρούνται κόστος, υποβαθμίζονται, εξαιρούνται. Αυτές διεκδικεί μόνο το ΚΚΕ.

Τέλος, ο μεγάλος μύθος: Οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι χάρισμα καμιάς Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βγαίνουν από τη βαριά φορολογία του λαού, ενώ οι επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται.

Αυτόν τον πλούτο του να διεκδικήσει ο λαός για ικανοποίηση των αναγκών του».

Απολογία Τσουκάτου για τη «Ζήμενς»

Οργισμένος κυρίως με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι τον έκανε «αποδιοπομπαίο τράγο», εμφανίστηκε χτες στην απολογία του, για την υπόθεση της «Ζήμενς», ο Θόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με 1 εκατ. μάρκα (420.000 ευρώ) από τη «Ζήμενς», το 1999. Στην απολογία του ξεκαθάρισε - πιστοποιήθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ - πως τα χρήματα κατέληξαν στο κόμμα στο πλαίσιο «των δημοσίων και καλών σχέσεων που έκανε η εταιρεία με το τότε κυβερνών κόμμα».

Κατέθεσε ότι εξαρχής ενημέρωσε, όταν προέκυψε το θέμα, τους Σημίτη - Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, θυμίζοντας ότι ο Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του κόμματος. Οπως είπε, δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές.

Ο Θ. Τσουκάτος, που κατηγορείται ότι πήρε το συγκεκριμένο ποσό και δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ ώστε να πάρει η «Ζήμενς» την περίφημη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, είπε επίσης πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρείες.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Τη χρονιάτικη συνεστίασή της διοργανώνει η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 17 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα «ΕΡΩΣ» (Ανδρέα Παπανδρέου 271, Στάση ΚΑΝ-ΚΑΝ).

Προσκλήσεις διατίθενται από το παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 50, 6ος όροφος γρ. 601), τηλ. 2310225250 (ώρα 9.00 - 12.00), καθώς και από τα άλλα κατά τόπους παραρτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ