ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
«Μαγική εικόνα» για τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας

Το μαύρο άσπρο για μισθούς και εργασιακές σχέσεις προσπάθησε να κάνει χτες η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων της Αθήνας

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων της Αθήνας
Να φτιασιδώσει την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, σε πείσμα της σκληρής πραγματικότητας, επιχείρησε για άλλη μια φορά χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Με επιλεκτικά στοιχεία και αυθαίρετα συμπεράσματα, προβάλλοντας τη σχετική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, την αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού που νομοθέτησε και τη δήθεν καταπολέμηση της «παραβατικότητας στην αγορά εργασίας», η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου προσπάθησε να παρουσιάσει «μαγική εικόνα» για τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες.

Ετσι, ενώ το υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις επίσημες καταστάσεις του ΟΑΕΔ ξεπερνούν το 1,1 εκατ. Την ίδια ώρα, το 30% των μισθωτών απασχολούνται σε θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας και από τους υπόλοιπους με πλήρες ωράριο ένα μεγάλο μέρος με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης. Ολα αυτά ενώ η υπουργός διακήρυττε ως στόχο τη «δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας».

Διαφημίζει η κυβέρνηση την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναζητά τα εύσημα από τους εργάτες, αλλά η αλήθεια είναι ότι ενώ τέσσερα ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησής της οι εργάτες δεν είδαν ούτε ένα ευρώ αύξηση, τώρα με πρόσχημα μερικές δεκάδες ευρώ στον κατώτατο μισθό, μπαίνει σε εφαρμογή ένας καραμπινάτος μνημονιακός νόμος που προβλέπει ότι το κράτος θα ορίζει τον κατώτατο μισθό για λογαριασμό του κεφαλαίου, με βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για «ενίσχυση του εισοδήματος», όταν και με τη δική του πολιτική το 2018, ένας στους δύο μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου έχει μισθό κάτω από 800 ευρώ μεικτά!

Τολμά το υπουργείο Εργασίας να μιλά για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων», όταν με τον τρόπο που αναδιαμόρφωσε τον κατώτερο μισθό, χτύπησε ευθέως το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ όλη την προηγούμενη τετραετία μέχρι και σήμερα το 90% των μισθωτών δεν καλύπτονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο ο ΣΥΡΙΖΑ το άφησε ανέγγιχτο και το ενίσχυσε παραπέρα.

Τέλος, όσον αφορά «την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας» και την υποτιθέμενη ενίσχυση του ΣΕΠΕ, το 2016 υπηρετούσαν μόλις 320 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 251 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, για να ελέγξουν περίπου 220.000 επιχειρήσεις! Ακόμα και οι κάποιες προσλήψεις που τώρα υπόσχεται η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αλλάξουν την απαράδεκτη κατάσταση, αφού το δυναμικό αυτό, για να ελέγξει έστω μία φορά την κάθε επιχείρηση, θα χρειαζόταν πάνω από 10 χρόνια!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ως προς τον αριθμό των ελέγχων για την ΥΑΕ, από το 2013 και μετά υπάρχει συνεχής μείωση των ελέγχων και επανέλεγχων, φτάνοντας τους 24.500 το 2016, που είναι ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001. Αντίστοιχα, μειώνονται συνεχώς από το 2014 και οι κυρώσεις στους εργοδότες. Το ίδιο συμβαίνει και για τις εργασιακές σχέσεις. Από το 2014 και μετά υπάρχει επίσης συνεχής μείωση των ελέγχων και επανέλεγχων, φτάνοντας τους 27.256 το 2016, που είναι και πάλι ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει την ίδια περίοδο με τις κυρώσεις στους εργοδότες (μηνύσεις, μηνυτήριες αναφορές και πρόστιμα) που το 2016 φτάνουν τις 8.527, ο μικρότερος αριθμός κυρώσεων από το 2009. Οσο λοιπόν και εάν το υπουργείο επιχειρεί να εξωραΐσει την πολιτική και το έργο του, τα γεγονότα το διαψεύδουν.

ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για επιχειρησιακή ΣΣΕ

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση, την Τετάρτη 6/2, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου. Η συνέλευση έγινε κατά τη διάρκεια δίωρης στάσης εργασίας, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. Η συνέλευση αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εταιρεία - εργολάβο «Waste Solutions» που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ.

Οι εργαζόμενοι καλούν τα σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα ενάντια σε εργοδότες και κυβέρνηση, «που δεν θέλουν κανένας εργαζόμενος σε καμία ειδικότητα, σε κανέναν κλάδο να έχει συγκροτημένα δικαιώματα, να έχει σε ισχύ ΣΣΕ που να εξασφαλίζουν μισθούς και δικαιώματα». Στο μεταξύ, χτες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στάση εργασίας κήρυξε για σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στον τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ) μπροστά στην κατάθεση νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ (συγχώνευση θυγατρικών, διαχωρισμός σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και πώληση τμημάτων τους). Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Σωματείο μεταξύ άλλων απαιτεί να μην προχωρήσουν ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ και τα σχέδια πώλησής της. Απευθείας εργασιακές σχέσεις στον όμιλο της ΔΕΠΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αναγνώριση προϋπηρεσίας, πλήρη και ισότιμα δικαιώματα - ένταξη στην επιχειρησιακή ΣΣΕ, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ανανέωση των υφιστάμενων επιχειρησιακών ΣΣΕ και Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις στο ύψος των σύγχρονων παραγωγικών δυνατοτήτων και αναγκών των εργαζομένων του κλάδου κ.ά.

PDS: Σε στάση εργασίας (3 μ.μ. έως 6 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ. έξω από το κτίριο της Καλλιθέας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «PDSolutions». Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό, με αφορμή την προγραμματισμένη για την ίδια ώρα συνάντηση με την εργοδοσία της PDS για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το Σωματείο καλεί επίσης τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 20/2, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β).

ΚΕΘΕΑ: Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, με αίτημα να υπογραφούν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κανονισμός Εργασίας που να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού στο Μετς, ενώ οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» (Λαδάδικα). Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ».

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδός ΑΕ». Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας απαιτώντας: Να σταματήσει τώρα η αποδόμηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» που σχεδιάζεται να προχωρήσει με μετατάξεις προσωπικού καθώς, όπως λένε, δεν περισσεύει κανένας. Να ανακληθεί η απόφαση του ΔΣ για το ελάχιστο τμήμα του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία και συντήρηση της οδού. Αποδέσμευση της διοίκησης της «Εγνατία Οδός ΑΕ» από το ΤΑΙΠΕΔ κ.ά.

Αναβλήθηκε η δίκη στην Πρέβεζα

Αναβλήθηκε για τον προσεχή Οκτώβρη η προγραμματισμένη για χτες δίκη 13 αγωνιστών που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις υπεράσπισης πρώτης κατοικίας στην Πρέβεζα. Μεταξύ των διωκόμενων περιλαμβάνονται συνδικαλιστές και μέλη σωματείων καθώς και στελέχη του ΚΚΕ. Εξω από τα δικαστήρια έγινε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους διωκόμενους από τη Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, σωματεία της περιοχής και τον Εμπορικό Σύλλογο. Κάλεσμα στη συγκέντρωση είχε απευθύνει και η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ. Εκτός από σωματεία και φορείς, το «παρών» έδωσαν και μαθητές με τα δικά τους πανό.

2ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Το Σάββατο 16/2 στη Θεσσαλονίκη

Το 2ο Βαλκανικό Συνδικαλιστικό Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες από τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων και θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο θέμα του φόρουμ που είναι: «Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις χώρες των Βαλκανίων και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα - Συνεργασία και αλληλεγγύη των συνδικάτων με αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορές μεταξύ τους».

Περιοδείες ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Πλατιά εξόρμηση σε χώρους δουλειάς, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που γίνεται από τις 14 έως τις 17 Μάρτη, και μάλιστα σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, πραγματοποιούν στελέχη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το πρόγραμμα των συζητήσεων, συγκεντρώσεων και εξορμήσεων γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 14/2, στον κλάδο των ναυτιλιακών, στα ναυτιλιακά γραφεία του Πειραιά.
  • Δευτέρα 18/2, στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, σε καταστήματα τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς και Alpha), και στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας, στο Νοσοκομείο «Ωνάσειο».
  • Τρίτη 19/2, στον κλάδο των Μεταφορών, στον ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.
  • Πέμπτη 21/2, στον κλάδο των Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, στα ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.
  • Σάββατο 23/2, στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, στο Καζίνο Πάρνηθας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ